Пређи на садржај

Пређи на садржај

Олакшање од стреса — практичан лек

Олакшање од стреса — практичан лек

Олакшање од стреса — практичан лек

„Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас окрепити“ (МАТЕЈ 11:28).

1, 2. (а) Шта то Библија садржи што помаже да се умањи претерани стрес? (б) Колико су Исусова учења била ефикасна?

 ВЕРОВАТНО би се сложио с тим да превише стреса шкоди; он доводи до велике психичке тескобе. Библија показује да је цео људски род толико оптерећен да многи једва чекају олакшање од данашњег стресног живота (Римљанима 8:20-22). Али Писмо показује и како управо сада можемо добити велико олакшање од такве тескобе. Оно долази тако што се следи савет и пример једног младог човека који је живео пре 20 векова. Он је био тесар, међутим, више је волео људе. Говорио је срцима људи, бавио се њиховим потребама, помажући слабима и пружајући утеху депресивнима. Штавише, многима је помогао да достигну оно што су могли у духовном погледу. Тако су они нашли олакшање од претераног стреса, баш као што и ти то можеш (Лука 4:16-21; 19:47, 48; Јован 7:46).

2 Тај човек, Исус из Назарета, није се управљао неким префињеним знањем које су неки тражили у древном Риму, Атини или Александрији. Па ипак, његова учења су чувена. Имала су једну тему: владавина путем које ће Бог успешно владати Земљом. Исус је објаснио и основна начела по којима треба живети — начела која су и данас стварно вредна. Они који науче и примењују оно чему је Исус поучавао одмах имају користи, укључујући и олакшање од претераног стреса. Зар не би и ти то желео?

3. Који је величанствени позив Исус упутио?

3 Можда ти се јављају сумње. ’Зар може неко ко је тако давно живео утицати на мој живот?‘ Па, послушај следеће Исусове привлачне речи: „Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам благе нарави и понизна срца, и наћи ћете окрепу за своје душе. Јер је мој јарам благ и мој терет је лак“ (Матеј 11:28-30). Шта је тиме мислио? Осмотримо неке детаље ових речи и погледајмо како оне воде ка олакшању од несносног стреса.

4. Коме је Исус говорио, и зашто је онима који су га слушали можда било тешко да раде оно што се од њих тражило?

4 Исус је говорио многима који су очајнички покушавали да поступају по закону али који су били ’оптерећени‘ зато што су јеврејске вође учиниле религију тегобном (Матеј 23:4). Они су се усредсредили на безбројна правила за практично све аспекте живота. Зар ти не би било стресно када би стално слушао „не смеш“ да радиш ово или оно? За разлику од тога, ако би људи слушали Исусов позив то би их водило ка истини, праведности и ка бољем животу. Да, да би се познавао прави Бог било је потребно обратити пажњу на Исуса Христа, јер су људи у њему могли — и могу — видети какав је Јехова. Исус је рекао: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9).

Да ли је твој живот превише стресан?

5, 6. Како се услови за рад и плате из Исусовог времена могу упоредити с нашим условима и платама?

5 Ово може бити од интереса за тебе зато што те можда твој посао или твоја породична ситуација јако оптерећују. Или можда друге одговорности делују поразно. Ако је тако, онда си сличан оним искреним људима које је Исус сретао и којима је помогао. Осмотри, рецимо, проблем зарађивања за живот. Данас се многи боре с тим, а тако је било и у Исусово време.

6 Тада је радник радио 12 сати дневно, 6 дана у седмици, обично за само један денар за цео дан (Матеј 20:2-10). Колико је то у односу на твоју плату или плату твојих пријатеља? Тешко је упоредити тадашње плате с данашњим платама. Један начин јесте да се осмотри куповна моћ, оно што се може купити за новац. Један изучавалац каже да је у Исусово време векна хлеба направљена од четири чаше брашна коштала отприлике један сат рада. Један други изучавалац каже да је чаша доброг вина коштала отприлике два сата рада. Из оваквих детаља можеш видети да су људи тог времена дуго и напорно радили да би се издржавали. Били су им потребни олакшање и окрепа, као и нама. Ако си запослен, можда осећаш да си под притиском да још више радиш. Често не налазимо времена да добро промислимо пре него што донесемо неке одлуке. Можда ћеш признати да чезнеш за олакшањем.

7. Како су људи реаговали на Исусову поруку?

7 Јасно је да би Исусов позив свима који су „уморни и оптерећени“ био најпривлачнији многим тадашњим слушаоцима (Матеј 4:25; Марко 3:7, 8). И сети се да је Исус додао једно обећање: „Ја ћу вас окрепити.“ То исто обећање важи и данас. Оно се може применити на нас који смо „уморни и оптерећени“. А може се применити и на нама драге особе, чија је ситуација умногоме слична.

8. Како подизање деце и старост доприносе стресу?

8 Људе притискају и друге ствари. Један велики изазов је подизање деце. Чак и бити дете може бити тешко. Све већи број људи свих узраста суочавају се са здравственим проблемима менталне и физичке природе. И премда људи можда дуже живе, старији имају посебне проблеме с којима се морају борити, упркос напрецима у медицини (Проповедник 12:3).

Под јармом

9, 10. Шта је јарам симболизовао у древна времена, и зашто је Исус позивао људе да узму његов јарам на себе?

9 Да ли си приметио да је према речима цитираним из Матеја 11:28, 29 Исус рекао: „Узмите мој јарам на себе и учите од мене.“ Тада се просечан човек могао осећати као да ради под јармом. Јарам је одвајкада симбол ропства или служења (Постање 27:40; Левитска 26:13; Поновљени закони 28:48). Многи тадашњи радници на које је Исус наилазио радили су с правим јармом на својим раменима и носили тешке терете. У зависности од облика јарма, он је могао бити лак на врату и раменима или је могао жуљати. Можда је Исус израђивао јармове као тесар, те је знао како да обликује јарам који је „благ“. Можда је делове који се наслањају на врат и рамена облагао кожом или тканином како би јарам био што удобнији.

10 Када је рекао „узмите мој јарам на себе“, Исус је себе упоредио са оним ко даје добро израђене јармове који ће бити ’благи‘ за радников врат и рамена. Зато је Исус рекао: „Мој терет је лак.“ То је значило да тај јарам није био неудобан, као и то да посао није био ропски. Додуше, позивајући своје слушаоце да узму његов јарам Исус није нудио моментално олакшање од свих тешких услова који су тада владали. Па ипак, другачије гледиште које је изнео донело би знатну окрепу. Олакшање би им донеле и промене у начину живота и начину обављања ствари. Што је још важније, јасна и чврста нада би им помогла да им живот буде мање стресан.

И ти можеш наћи окрепу

11. Зашто Исус није предлагао пуку замену јармова?

11 Запази, молимо те, да Исус није говорио да ће људи заменити један јарам за други. Државом би још увек владао Рим, као што и данашње владавине контролишу државе у којима живе хришћани. Опорезивање које је Рим спроводио у првом веку не би престало. Остали би здравствени и економски проблеми. Несавршеност и грех би и даље утицали на људе. Па ипак, могли су добити окрепу ако би усвојили Исусова учења, као што је и ми можемо добити.

12, 13. Шта је Исус нагласио да ће донети окрепу, и како су неки реаговали?

12 Једна важна примена Исусовог поређења о јарму постаје очигледна у погледу дела стварања ученика. Нема сумње да је Исусова главна активност била поучавање других, с нагласком на Божје Краљевство (Матеј 4:23). Стога, када је рекао: „Узмите мој јарам на себе“, то би сигурно укључивало следити њега у тој истој активности. Извештаји из Јеванђеља показују да је Исус покренуо искрене људе да промене своје занимање, што је ствар од великог значаја у животу многих. Сети се његовог позива Петру, Андрији, Јакову и Јову: „Пођите за мном, и учинићу да постанете рибари људи“ (Марко 1:16-20). Он је тим рибарима показао како ће бити задовољавајуће ако раде посао који је он стављао на прво место у свом животу, чинећи то под његовим вођством и уз његову помоћ.

13 Неки од Јевреја који су га слушали схватили су смисао и применили су то. Замисли призор на обали о којем читамо у Луки 5:1-11. Четири рибара су радила целу ноћ, али нису ништа уловили. Изненада, њихове мреже су препуне! То није било случајно; то је било захваљујући Исусовој интервенцији. Док су гледали према обали, видели су мноштво људи које је било живо заинтересовано за Исусове поуке. То је помогло да се објасни оно што је Исус рекао тој четворици: ’Одсада ћете ловити живе људе.‘ Каква је била њихова реакција? „Извукоше чамце на копно, оставише све и пођоше за њим.“

14. (а) Како данас можемо наћи окрепу? (б) Коју је окрепљујућу добру вест објављивао Исус?

14 У основи, ти можеш слично реаговати. Дело поучавања људи библијској истини још увек је у току. Око шест милиона Јеховиних сведока широм света прихватило је Исусов позив да ’узму [његов] јарам‘ на себе; постали су ’рибари људи‘ (Матеј 4:19). Неки су то учинили пуновременим позивом; други то чине повремено колико год могу. Свима је то окрепљујуће, тако да њихов живот постаје мање стресан. У тај позив спада да раде оно чему се радују, то јест да преносе другима добру вест — „добру вест о краљевству“ (Матеј 4:23). Увек је задовољство пренети неку добру вест, али то је нарочито случај с овом добром вешћу. Библија има основни материјал који нам је потребан да бисмо многе уверили да могу водити мање стресан живот (2. Тимотеју 3:16, 17).

15. Како можеш извући корист из Исусових учења о животу?

15 Чак и људи који су тек почели да уче о Божјем Краљевству до извесне мере извлаче корист из Исусових учења о томе како живети. Многи могу искрено рећи да су их Исусова учења окрепила и помогла им да потпуно промене свој живот. То можеш утврдити за себе ако испиташ нека од животних начела која су изложена у извештајима о Исусовом животу и његовој служби, нарочито у јеванђељима која су написали Матеј, Марко и Лука.

Пут ка окрепи

16, 17. (а) Где можеш наћи нека Исусова кључна учења? (б) Шта је потребно да би нашао окрепу путем примене Исусових учења?

16 У пролеће 31. н. е., Исус је одржао један говор који је до дан-данас чувен. Обично се назива Проповед на гори. Забележен је у Матеју, у поглављима од 5 до 7 и у 6. поглављу Луке, и он сажима многа његова учења. Остала Исусова учења можеш наћи на другим местима у Јеванђељима. Велики део онога што је рекао само је по себи јасно, иако примена тога може бити изазовна. Зашто не би пажљиво прочитао та поглавља дубоко размишљајући о прочитаном? Дозволи да моћ његових идеја утиче на твоје размишљање и ставове.

17 Јасно је да се Исусова учења могу класификовати на различите начине. Хајде да издвојимо кључна учења тако да буде по једно за сваки дан у месецу, с циљем да их примениш у свом животу. Како? Па, немој брзо прећи преко њих. Сети се богатог владара који је питао Исуса Христа: „Шта морам да радим да наследим вечни живот?“ Када је Исус поновио главне захтеве Божјег Закона, овај човек је одговорио да их већ испуњава. Ипак, схватао је да је потребно још више. Исус га је позвао да уложи већи напор у примени Божјих начела на практичне начине, да буде активан ученик. Тај човек очигледно није био спреман да иде толико далеко (Лука 18:18-23). Дакле, онај ко данас жели да прихвати Исусова учења мора упамтити да није исто слагати се с њима и активно их пригрлити, те тако смањити стрес.

18. Прикажи како можеш корисно употребити пропратни оквир.

18 За почетак осматрања и примењивања Исусових учења, погледај 1. тачку у пропратном оквиру. Она указује на Матеја 5:3-9. Истина, сви бисмо могли провести доста времена размишљајући о дивним саветима изложеним у овим стиховима. Међутим, када погледаш на све њих скупа, шта закључујеш о ставу? Ако заиста желиш пребродити последице превеликог стреса у свом животу, шта ће ти помоћи? Како можеш поправити своју ситуацију ако више обратиш пажњу на духовне ствари, дозвољавајући да ти оне више окупирају мисли? Постоји ли нешто у животу чему би требало да придајеш мање важности, како би поклонио више пажње духовним стварима? Ако тако урадиш, то ће допринети твојој садашњој срећи.

19. Шта можеш урадити да би стекао додатни увид и разумевање?

19 А сада крени један корак даље. Зашто ове стихове не осмотриш с још неким Божјим слугом, можда својим брачним другом, блиским рођаком или неким пријатељем? (Пословице 18:24; 20:5). Имај на уму то да је онај богати владар питао некога — Исуса — о важној ствари. Реакција је могла повећати његове изгледе на срећу и вечни живот. Суобожавалац с којим осматраш ове стихове неће бити једнак Исусу; па ипак, разговор о Исусовим учењима обома ће вам користити. Гледај да то урадиш што пре.

20, 21. Који програм можеш следити да би усвојио Исусова учења, и како можеш проценити свој напредак?

20 Погледај још једном пропратни оквир „Учења која ће ти помоћи“. Ова учења су груписана тако да имаш бар једно учење дневно за разматрање. Најпре можеш прочитати шта је Исус имао да каже у наведеним стиховима. Затим размишљај о његовим речима. Поразмисли како их можеш применити у животу. Ако мислиш да то већ радиш, размисли мало да би видео шта још можеш учинити да би живео по том Божјем учењу. Поступај по њему током тог дана. Ако ти је тешко да га разумеш или да видиш како га можеш применити, утроши још један дан на њега. Међутим, задржи на уму да не мораш овладати њиме пре него што пређеш даље. Следећег дана можеш осмотрити још једно учење. На крају седмице можеш направити преглед тога колико си био успешан у усвајању четири или пет Исусових учења. Друге седмице додај више, дан по дан. Немој се обесхрабрити ако видиш да си пропустио да примениш неко учење. То ће доживети сваки хришћанин (2. Летописа 6:36; Псалам 130:3; Проповедник 7:20; Јаков 3:8). Настави да примењујеш та учења треће и четврте седмице.

21 Можда ћеш након отприлике месец дана обрадити сваку од те 31 тачке. У сваком случају, како ћеш се осећати после тога? Зар нећеш бити мало срећнији, можда опуштенији? Чак и ако учиниш само мали напредак, вероватно ћеш осећати да си мање под стресом или ћеш бар мало боље владати њиме и имаћеш методу како да наставиш даље. Немој заборавити да има пуно других изврсних Исусових учења која нису на овом списку. Зашто не потражиш нека од њих и не пробаш да их примениш? (Филипљанима 3:16).

22. Шта може бити резултат слеђења Исусових учења, и који додатни аспект вреди осмотрити?

22 Можеш видети да је Исусов јарам, иако није без икакве тежине, заиста благ. Лак је терет његових учења и тога да се буде његов ученик. Након више од 60 година личног искуства, Исусов драги пријатељ апостол Јован дошао је до овог закључка: „Љубав према Богу значи ово: да држимо његове заповести; а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). И ти се можеш у то уверити. Што више примењујеш Исусова учења, то ћеш више установити да оно што данас чини да живот буде јако стресан за многе неће бити тако стресно и за тебе. Видећеш да си пронашао велико олакшање (Псалам 34:8ДК). Па ипак, постоји још један аспект Исусовог благог јарма који треба да осмотриш. Исус је споменуо и да је „благе нарави и понизна срца“. Како се то уклапа у наше учење од Исуса и у опонашање његовог примера? То ћемо осмотрити у наредном чланку (Матеј 11:29).

Како би одговорио?

• Зашто треба да се обратимо Исусу када тражимо олакшање од превеликог стреса?

• Чега је јарам био симбол, и зашто?

• Зашто је Исус позвао људе да узму његов јарам?

• Како ти можеш добити духовну окрепу?

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 14. страни]

Годишњи цитат Јеховиних сведока за 2002. биће: „Дођите к мени... и ја ћу вас окрепити“ (Матеј 11:28).

[Оквир⁄Слика на странама 12, 13]

Учења која ће ти помоћи

Које добре ствари можеш наћи у Матеју, у поглављима од 5 до 7? У овим поглављима се налазе учења која је Велики Учитељ Исус изнео на једном галилејском обронку. Молимо да стихове који су овде наведени прочиташ у својој Библији и да поставиш себи питања у вези с тим.

1. 5:3-9 Шта ми ово говори о мом општем ставу? Како могу да радим на томе да будем срећнији? Како могу поклонити више пажње својим духовним потребама?

2. 5:25, 26 Шта је боље од опонашања свадљивог духа који је код многих присутан? (Лука 12:58, 59).

3. 5:27-30 Шта Исусове речи подвлаче у вези са сексуалним фантазијама? Како ће избегавање тога допринети мојој срећи и унутрашњем миру?

4. 5:38-42 Зашто треба да настојим да избегавам агресивност коју истиче данашње друштво?

5. 5:43-48 Како ће ми користити ако боље упознам оне на које бих могао гледати као на непријатеље? Како ће то вероватно утицати на смањивање или уклањање напетости?

6. 6:14, 15 Ако понекад тежим к томе да не опраштам, да није можда основни разлог завист или озлојеђеност? Како могу то променити?

7. 6:16-18 Да ли сам склон да више бринем за спољашњи изглед него за то какав сам изнутра? На шта треба више да пазим?

8. 6:19-32 До чега може доћи ако сам превише забринут око новца и поседа? О чему је добро да размишљам да бих остао уравнотежен у овоме?

9. 7:1-5 Како се осећам када сам међу људима који стално осуђују и критикују, и увек налазе неке мане? Зашто је добро да избегавам да будем такав?

10. 7:7-11 Ако је упорност добра када се молим Богу, како је то у другим аспектима живота? (Лука 11:5-13).

11. 7:12 Иако знам Златно правило, колико често примењујем овај савет у односима с другима?

12. 7:24-27 Пошто сам директно ја одговоран за то како усмеравам свој живот, како се могу боље припремити за тешкоће налик олујама и невоље налик бујицама? Зашто о томе треба сада да мислим? (Лука 6:46-49).

Још нека учења која могу осмотрити:

13. 8:2, 3 Како ја могу показивати саосећање према невољнима, као што је то Исус често радио?

14. 9:9-38 Колико у животу показујем милосрђе, и како га могу још више показивати?

15. 12:19 Учећи из овог пророчанства о Исусу, да ли тежим ка томе да избегавам свађалачка расправљања?

16. 12:20, 21 Које добро чиним ако не сломим друге било речима било делима?

17. 12:34-37 О чему углавном говорим? Знам да када цедим поморанџу излази сок од поморанџе; зашто онда треба да размислим о томе шта сам изнутра, у срцу? (Марко 7:20-23).

18. 15:4-6 Шта из Исусових изјава видим о љубазној бризи за старије?

19. 19:13-15 За шта је потребно да издвојим време?

20. 20:25-28 Зашто је бескорисно испољавати ауторитет ради истицања? Како у томе могу опонашати Исуса?

Додатне мисли које је забележио Марко:

21. 4:24, 25 Колико је важно како се опходим према другима?

22. 9:50 Ако је оно што кажем и урадим с добрим укусом, које ће добро вероватно проистећи?

На крају, неколико учења која је забележио Лука:

23. 8:11, 14 Шта се на крају може десити ако дозволим да бриге, богатство и уживања владају мојим животом?

24. 9:1-6 Премда је Исус имао моћ да лечи болесне, шта му је било прече?

25. 9:52-56 Да ли се брзо увредим? Да ли избегавам дух осветољубивости?

26. 9:62 Како треба да гледам на своју одговорност да говорим о Божјем Краљевству?

27. 10:29-37 Како могу доказати да сам ближњи, а не странац?

28. 11:33-36 Које бих промене могао извршити да би ми живот био једноставнији?

29. 12:15 Који однос постоји између живота и поседа?

30. 14:28-30 Ако узмем времена да пажљиво одвагнем одлуке, шта бих могао избећи, и с којим добрим исходом?

31. 16:10-12 Које користи могу имати од вођења беспрекорног живота?

[Слике на 10. страни]

Животоспасавајуће дело под Исусовим јармом је окрепљујуће