Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Очне масти да намажеш очи“

„Очне масти да намажеш очи“

„Очне масти да намажеш очи“

ТАЈ лек је Исус Христ понудио хришћанима из првог века који су припадали скупштини у Лаодикији (Мала Азија).

Исус је рекао: ’Купи... очне масти да намажеш очи, да видиш.‘ То није било дословно обољење очију, већ духовно слепило које је требало да се лечи. На хришћане у Лаодикији је утицао дух материјално напредног града у којем су живели и постали су равнодушни што се тиче стварних духовних потреба.

Коментаришући о томе као о узроку њиховог ослабљеног вида, Исус је рекао: „Ти кажеш: ’Богат сам и стекао сам богатство и ништа ми више не треба‘, а не знаш да си јадан и жаљења вредан и сиромашан и слеп и го.“ Премда нису били свесни тога, члановима скупштине је била потребна лековита ’очна маст‘ која се могла добити само путем подложности учењима и дисциплини Исуса Христа. ’Од мене купи‘, рекао је Исус (Откривење 3:17, 18).

Као што је то био случај код хришћана у Лаодикији, прави хришћани данас треба да се чувају да на њих не би, можда и несвесно, прекомерно утицало друштво у којем живе, а које је усмерено ка материјализму и уживању. Лек за очување здравог духовног изгледа назначен је у следећем савету: ’Од [Исуса] купи... очне масти да намажеш очи да видиш.‘

Вредно је запазити чињеницу да се ова ’очна маст‘ мора купити. Подразумева се извесна цена. Мора се утрошити време у проучавање Божје Речи и медитирање о њој. Божја Реч је, уверава нас псалмиста, ’светла, она [духовне] очи просветљује‘ (Псалам 19:9).