Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спреман дух доводи људе у Гилеад

Спреман дух доводи људе у Гилеад

Спреман дух доводи људе у Гилеад

БИБЛИЈСКА школа Гилеад Watchtower-а постоји да би се предани мушкарци и жене обучили за мисионарску службу у иностранству. Ко долази у Гилеад? Они који имају спреман дух (Псалам 110:3). То је сигурно било очигледно 8. септембра 2001, када је дипломирао 111. разред.

Неки студенти тог разреда су још раније спремно напустили породицу, пријатеље и своју земљу како би служили тамо где постоји већа потреба. На тај начин су тестирали себе да ли би могли да начине измене како би живели у другачијој средини. На пример, да би ширили добру вест о Божјем Краљевству, Рише и Натали су тако организовали своје послове да су се могли преселити у Боливију, Тод и Мишел у Доминиканску Републику, а Дејвид и Моник у једну азијску земљу. Други студенти су већ служили у Никарагви, Еквадору и Албанији.

Кристи је била подстакнута да учи шпански у средњој школи, што би јој помогло у припреми за боравак од две године у Еквадору пре удаје. Други су отишли у скупштине на неком страном језику у својој земљи. Суочавајући се с једним другачијим искушењем, Саул и Пришила су показали спреман дух тако што су се напорно трудили да побољшају свој енглески пре него што су дошли у ову школу.

Брзо је прошло 20 седмица мисионарске обуке. Дошао је дан градуације, и студенти су били с пријатељима и породицом, слушајући мудре савете и опроштајне речи охрабрења.

Председавајући програма био је Теодор Џерес, дипломац седмог разреда Школе Гилеад, који сада служи као члан Водећег тела Јеховиних сведока. Његове уводне мисли су истакле чињеницу да као организација никада нисмо изгубили из вида циљ обучавања студената у Гилеаду, наиме, да се проповеда добра вест о Краљевству по целој настањеној Земљи (Марко 13:10). Гилеад опрема способне студенте да могу наставити с том активношћу проповедања у много већој мери него што су то чинили у прошлости, и у оним крајевима света где су обучени мисионари нарочито потребни. Брат Џерес је посаветовао студенте да добро искористе обуку из Гилеада када се прикључе мисионарима који већ служе у 19 земаља у које су дипломци додељени.

Правовремен савет за дипломце

Уследио је низ говора. Вилијам Ван де Вол, члан Одбора подружнице у Сједињеним Државама, говорио је на тему „Мисионарска ревност — ознака правих хришћана“. Он је усредсредио пажњу на задатак да се ’стварају ученици‘, како стоји у Матеју 28:19, 20 и овако је подстакао студенте: „Опонашајте Исуса који је свој мисионарски задатак извршавао с ревношћу и одушевљењем.“ Да би помогао будућим мисионарима да задрже своју ревност за мисионарско дело, охрабрио их је следећим речима: „Држите се практичног распореда; сачувајте добре навике личног студија, остајући у току с теократским стварима; и нека вам увек у центру пажње буду разлози због којих сте на својој додели.“

Следећи у програму био је Гај Пирс, члан Водећег тела. Он је обрадио тему „Наставите развијати ’снагу свог разума‘“ (Римљанима 12:1). Он је пружио практичне савете разреду који је дипломирао, подстичући их да користе своју од Бога дату способност размишљања и резоновања. „Наставите да дубоко размишљате о ономе што Јехова говори преко своје Речи. То ће вас чувати“, рекао је (Пословице 2:11). Брат Пирс је посаветовао разред и о томе да не буду догматични у својим гледиштима како не би омели своју ’снагу разума‘. Ови правовремени подсетници ће се сигурно показати као корисни када дипломци буду служили као мисионари.

Затим је председавајући најавио једног од инструктора у Гилеаду, Лоренса Боуена, који је говорио на тему „Одлучи да ништа не знаш“. Он је показао да је у повезаности са својим мисионарским делом у Коринту, апостол Павле ’одлучио да не зна ништа осим Исуса Христа, и то прибијеног на стуб‘ (1. Коринћанима 2:2). Павле је знао да највећа сила у свемиру, свети дух, стоји иза поруке која се провлачи кроз целу Библију: оправдање Јеховиног суверенитета преко обећаног Семена (1. Мојсијева 3:15ДК). Њих 48 дипломаца били су подстакнути да буду попут Павла и Тимотеја и да успеју као мисионари, држећи се „обрасца здравих речи“ (2. Тимотеју 1:13).

„Цени своју предност, дар од Бога“ била је тема последњег говора у низу уводних говора. Волас Ливеренс, секретар Школе Гилеад, помогао је дипломцима да разумеју да су предности службе изрази Божје незаслужене доброте, а не нешто што им следује или што су заслужили. Осврћући се на пример апостола Павла, брат Ливеренс је истакао: „То што је Јехова изабрао Павла да буде апостол нацијама није било одређено према делима, тако да би изгледало да је Павле заслужио право на ту доделу или да му је то припадало. То није зависило од година службе или искуства. Гледано из људског угла, можда би изгледало логично да буде изабран Варнава. То се није темељило ни на личним способностима; очигледно да је Аполо био речитији од Павла. Био је то израз Божје незаслужене доброте“ (Ефешанима 3:7, 8). Брат Ливеранс је охрабрио дипломце да свој дар, то јест предност службе, користе да би помогли другима да постану Божји пријатељи и они који ће добити „дар који даје Бог... вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23).

Након овога, Марк Нумар, још један инструктор у Гилеаду, водио је жив разговор с великим бројем студената на тему „Припрема која води до добрих резултата“ (Пословице 21:5NW). Искуства су показала да када се објавитељ добро припрема за службу, нарочито када припрема своје срце, он ће се искрено занимати за људе. Никада се неће десити да не зна шта да каже. Уместо тога, рећи ће и урадиће ствари да би им духовно помогао. „То је кључ да се буде успешан мисионар“, истакао је брат Нумар, позивајући се на лично искуство као мисионар који је служио у Африци.

Мисионарска служба — задовољавајућа каријера

Ралф Волс и Чарлс Вуди интервјуисали су неке искусне мисионаре који су такође били на једној посебној обуци у Образовном центру Патерсон. Овим интервјуима је било наглашено да је љубав према људима оно што доноси радост у мисионарској служби. Било је охрабрујуће за студенте и њихове породице и пријатеље који су били у публици да послушају ове искусне мисионаре док су из прве руке објашњавали зашто је мисионарска служба задовољавајућа каријера.

Џон Е. Бар, који служи у Водећем телу, одржао је главни говор тог дана, под насловом „Песму нову Јехови певајте“ (Исаија 42:10). Брат Бар је показао да се израз „нова песма“ појављује девет пута у Библији. Поставио је питање: „О чему говори та нова песма?“ Затим је одговорио: „Контекст открива да се нова песма пева због нових дешавања у исказивању Јеховиног суверенитета.“ Подстакао је студенте да и даље удружују своје гласове у певању хвале о Божјем тријумфалном Краљевству у рукама Месијанског Краља, Исуса Христа. Брат Бар је споменуо да им обука коју су добили у Гилеаду помаже да дубље него икада раније разумеју различите аспекте те „нове песме“. „Школа је нагласила колико је потребно да ’певате‘ Јеховине хвале у слози са својом браћом и сестрама где год да одете; увек негујте јединство с другима на вашим доделама.“

Након што су студенти добили дипломе, један представник разреда је прочитао писмо искрене захвалности за обуку коју су добили у Гилеаду.

Да ли би ти могао проширити своју службу Богу и учинити је још успешнијом? Ако би могао, потруди се као што су се потрудили ови дипломци. Њима је управо то помогло да се квалификују за мисионарско поље. Када се неко радо и спремна духа понуди у служби за Бога, то доводи до велике радости (Исаија 6:8).

[Оквир на 25. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

Број заступљених земаља: 10

Број додељених земаља: 19

Број студената: 48

Просечна старост: 33,2

Просек година у истини: 16,8

Просек година у пуновременој служби: 12,6

[Слика на 26. страни]

111. разред дипломаца Библијске школе Гилеад Watchtower-а

У доњем списку, редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена су за сваки ред наведена слева на десно.

(1) Yeomans, C.; Toukkari, A.; Nuñez, S.; Phillips, J.; Dawkin, M.; Silvestri, P. (2) Morin, N.; Biney, J.; López, M.; Van Hout, M.; Cantú, A.; Szilvassy, F. (3) Williams, M.; Itoh, M.; Van Coillie, S.; Levering, D.; Fuzel, F.; Geissler, S. (4) Yeomans, J.; Moss, M.; Hodgins, M.; Dudding, S.; Briseño, J.; Phillips, M. (5) López, J.; Itoh, T.; Sommerud, S.; Kozza, C.; Fuzel, G.; Moss, D. (6) Williams, D.; Dudding, R.; Geissler, M.; Morin, R.; Biney, S.; Cantú, L. (7) Dawkin, M.; Hodgins, T.; Levering, M.; Silvestri, S.; Van Hout, D.; Briseño, A. (8) Van Coillie, M.; Nuñez, A.; Kozza, B.; Sommerud, J.; Toukkari, S.; Szilvassy, P.