Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Шта говоре људи, ко сам ја?“

„Шта говоре људи, ко сам ја?“

Шта говоре људи, ко сам ја?“

ПОНОВО је Божић. Људи широм света спремају се да прославе један рођендан. Чији рођендан? Рођендан Сина Божјег или рођендан само једног побожног Јеврејина који је имао намеру да спроведе реформу религије која је у првом веку преовладавала тамо где је живео? Да ли је то рођендан заштитника сиромашних, побуњеника који је био толико опасан по Римско царство да су га погубили, или је то можда рођендан једног мудраца који је стављао нагласак на самоспознање и некакво унутрашње краљевство мудрости? Заиста постоји разлог да се питаш: ’Стварно, ко је био Исус Христ?‘

Самог Исуса је интересовао одговор људи на то питање. „Шта говоре људи, ко сам ја?“, питао је једном своје ученике (Марко 8:27). Зашто је поставио то питање? Многи су већ престали да га следе. Други су очигледно били збуњени и разочарани након што је он одбацио њихова залагања да га поставе за краља. Надаље, када су га изазивали његови непријатељи, Исус им није дао знак с неба да би доказао ко је он. Стога, одговарајући на то питање, шта су његови апостоли рекли о његовом идентитету? Они су запазили нека гледишта која су преовладавала међу људима: „Неки кажу Јован Крститељ, други Илија, а други пак Јеремија или један од пророка“ (Матеј 16:13, 14). Они нису споменули многе погрдне називе који су се у то време у Палестини могли чути о Исусу — да је хулник, шарлатан, лажни пророк, па чак и да је лудак.

Многа гледишта о Исусу

Када би Исус данас поставио исто то питање, он би га можда чак и другачије формулисао: „Шта говоре изучаваоци Библије, ко сам ја?“ Одговори би се вероватно опет свели на ово: постоји много различитих гледишта. „Исус је попут коња на ком многи људи јашу у разним правцима“, каже Дејвид Трејси са Чикашког универзитета. Током прошлог века, изучаваоци Библије су употребили велики број комплексних социолошких, антрополошких и књижевних метода у покушају да формулишу одговоре на питање ко је заиста био Исус. На крају, шта су схватили, ко је био Исус?

Неки изучаваоци Библије и даље сматрају да је историјски Исус био есхатолошки јеврејски пророк који је позивао људе на покајање. Међутим, они се устежу од тога да га називају Божјим Сином, Месијом и Откупитељем. Већина њих доводи у питање библијски извештај о његовом небеском пореклу и његовом ускрсењу. За друге, Исус је био само обичан човек који је својим примерним животом и учењима надахнуо неколико религија које су се на крају претвориле у хришћанство. И као што је наведено у часопису Theology Today, други људи пак виде Исуса као „циника, лутајућег мудраца или мистичног сељака; организатора заједнице, хипи песника који критикује државно уређење или уличног провокатора који јавно износи своја гледишта док се пробија кроз ускомешана, сиромашна, социјално нестабилна села у заосталој Палестини.“

Такође постоје још необичнија гледишта. Лик Исуса као црнца појављује се у реп музици, урбаној уметности, па чак и у плесу. a Други спекулишу тврдећи да је Исус у ствари био жена. У лето 1993, посетиоци Пољопривредног сајма у Оранжу (Калифорнија), видели су статуу „Кристи“, голог, женског „Христа“ на крсту. Отприлике у исто време у Њујорку, приказана је „Христа“ — женски „Исус“ на распећу. Обе ове статуе су изазвале много контроверзи. Почетком 1999, купци су могли да запазе једну књигу „о љубави између дечака Исуса и његовог пса, Анђела“. Њихов однос се описује као „духовно стимулишући и показује како су дечак и његов пас спремни да жртвују свој живот један за другог“.

Да ли је то уопште важно?

Зашто би требало да будеш заинтересован за то ко је био Исус некада и ко је сада? Из једног простог разлога јер, да цитирамо Наполеона, „Исус Христ је утицао и заповедао својим поданицима без своје видљиве телесне присутности“. Својим снажним учењима и начином на који је живео, Исус снажно утиче на животе милијарди људи већ скоро две хиљаде година. Један писац је то добро запазио: „Све војске које су икада ступале, и све бродовље које је икада саграђено, и сви парламенти који су икада постављени, и сви краљеви који су икада владали, састављени заједно, нису тако снажно утицали на живот човека овде на Земљи.“

Штавише, треба да знаш ко је био Исус и ко је он сада, јер ће он директно утицати на твоју будућност. Пружа ти се прилика да постанеш поданик већ успостављене небеске владавине — Божјег Краљевства под Исусовом влашћу. Под Исусовим вођством наша измучена планета ће имати обновљен величанствени биодиверзитет и еколошку равнотежу. Библијска пророчанства нас уверавају да ће посредством тог Краљевства у рукама Исуса изгладнели бити нахрањени, сиромашни збринути, болесни излечени и мртви враћени у живот.

Сигурно желиш да знаш каква је особа која је на челу владавине која је заиста преко потребна. Следећи чланак ће ти помоћи да стекнеш увид у то ко је прави Исус.

[Фуснота]

a Што се тиче Исусовог физичког изгледа, види чланак „Како је Исус изгледао?“, у издању Пробудите се! од 8. децембра 1998.