Пређи на садржај

Пређи на садржај

Благослови добре вести

Благослови добре вести

Благослови добре вести

„Јехова [ме] помаза да невољнима [„кроткима“, NW] добре гласе [„добру вест“, NW] јављам; посла ме да завијем у срцу рањене... да утешим све жалосне“ (ИСАИЈА 61:1, 2).

1, 2. (а) Шта је Исус открио о себи, и како је то учинио? (б) Које благослове доноси добра вест коју је Исус објавио?

 ЈЕДНОГ сабатног дана на почетку своје службе, Исус је био у синагоги у Назарету. Према извештају „дадоше му свитак пророка Исаије, а он отвори свитак и нађе место где је било написано: ’Јеховин дух је на мени, јер ме помазао да објавим добру вест.‘“ Исус је наставио да чита тај пророчански одломак. Затим је сео и рекао: „Данас се овај стих из Писма који сте управо чули испунио“ (Лука 4:16-21).

2 На овај начин Исус је себе идентификовао као прореченог јеванђелизатора, то јест онога који јавља добру вест и доноси утеху (Матеј 4:23). То што је требало да Исус јави заиста је била добра вест! Он је обавестио своје слушаоце: „Ја сам светло света. Ко мене следи, нипошто неће ходити у тами, него ће имати светло живота“ (Јован 8:12). Такође је рекао: „Ако останете у мојој речи, заиста сте моји ученици, и упознаћете истину, и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:31, 32). Да, Исус је имао „речи вечног живота“ (Јован 6:68, 69). Светлост, живот, слобода — то су сасвим сигурно благослови које треба ценити!

3. Какву су добру вест проповедали Исусови ученици?

3 Након Пентекоста 33. н. е., ученици су наставили са Исусовим делом јеванђелизирања. Они су проповедали ’добру вест о краљевству‘ како Израелцима тако и људима из нација (Матеј 24:14; Дела апостолска 15:7; Римљанима 1:16). Они који су се одазвали упознали су Јехову Бога. Били су ослобођени религиозног ропства и постали су део нове духовне нације, ’Израела Божјег‘, чији чланови имају у изгледу да заувек владају на небу са својим Господом, Исусом Христом (Галатима 5:1; 6:16; Ефешанима 3:5-7; Колошанима 1:4, 5; Откривење 22:5). То су заиста били богати благослови!

Јеванђелизирање данас

4. На који се начин данас испунило опуномоћење да се проповеда добра вест?

4 Данас помазани хришћани, које подржава све веће „велико мноштво“ ’других оваца‘, настављају да испуњавају пророчанско опуномоћење које је првобитно било дато Исусу (Откривење 7:9; Јован 10:16). Као резултат, добра вест се проповеда у обиму какав раније није виђен. У 235 земаља и подручја, Јеховини сведоци су изашли да ’невољнима добре гласе јављају... да завију у срцу рањене, да огласе сужњима слободу а заробљенима избављење; да огласе годину милости Јеховине, и дан освете Бога нашега; да утеше све жалосне‘ (Исаија 61:1, 2). Стога хришћанско дело јеванђелизирања и даље многима доноси благослове и искрену утеху ’онима који су у каквој год невољи‘ (2. Коринћанима 1:3, 4).

5. Имајући у виду проповедање добре вести, како се Јеховини сведоци разликују од цркава хришћанског света?

5 Тачно је да цркве хришћанског света спонзоришу разне облике јеванђелизирања. Многе цркве шаљу мисионаре да би направиле прозелите у другим земљама. На пример, The Orthodox Christian Mission Center Magazine извештава о активности православних мисионара на Мадагаскару, на југу Африке, у Танзанији и Зимбабвеу. Међутим, у православној цркви, као и у другим црквама хришћанског света, већина чланова не учествује у таквом делу. За разлику од њих, сви предани Јеховини сведоци настоје да имају удела у јеванђелизирању. Они схватају да је објављивање добре вести показатељ искрености њихове вере. Павле је рекао: „Јер срцем се исказује вера за праведност, а устима се даје јавна изјава за спасење.“ У ствари, вера која не подстиче на дело, мртва је (Римљанима 10:10; Јаков 2:17).

Добра вест која доноси вечне благослове

6. Која се добра вест данас проповеда?

6 Јеховини сведоци проповедају најбољу од свих добрих вести. Они отварају своју Библију и пријемљивим људима показују да је Исус жртвовао свој живот да би људима обезбедио начин да се приближе Богу, опроштење греха и наду у вечни живот (Јован 3:16; 2. Коринћанима 5:18, 19). Они објављују да је Божје Краљевство успостављено на небу под влашћу помазаног Краља, Исуса Христа, и да ће оно ускоро уклонити злоћу са Земље и надгледати обнову Раја (Откривење 11:15; 21:3, 4). У испуњењу Исаијиног пророчанства, они обавештавају своје ближње о томе да је сада ’година милости Јеховине‘, време када се човечанство још увек може одазвати на добру вест. Они такође упозоравају да ће ускоро доћи „дан освете Бога нашега“, дан када ће Јехова уништити непокајничке грешнике (Исаија 61:1, 2).

7. Које искуство показује јединство Јеховиних сведока и зашто они имају такво јединство?

7 У свету који је препун трагедија и катастрофа, ово је једина добра вест која има вечне користи. Они који је прихвате постају део једног уједињеног, светом раширеног братства хришћана који не дозвољавају да буду подељени на основу националних, племенских или економских разлика. Они су се ’обукли у љубав, јер је она савршена веза јединства‘ (Колошанима 3:14; Јован 15:12). То је прошле године могло да се види у једној афричкој земљи. Једног јутра становнике главног града пробудили су пуцњи. У току је био државни удар. Када су на ред дошла етничка питања, једна породица Сведока је била критикована зато што је пружала скровиште сухришћанима из једне друге етничке групе. Та породица је одговорила: „Ми у нашој кући имамо само Јеховине сведоке.“ За њих нису биле важне етничке разлике; важна је била хришћанска љубав — пружити утеху онима којима је потребна. Једна рођака те породице која није Сведок, коментарисала је: „Чланови свих религија су изневерили своје суобожаваоце. Само Јеховини сведоци то нису урадили.“ Многи слични догађаји извештавани из земаља које су опустошене грађанским ратом показују да Јеховини сведоци заиста ’имају љубав према целој заједници браће‘ (1. Петрова 2:17).

Добра вест мења људе

8, 9. (а) Какве промене чине они који прихватају добру вест? (б) Која искуства илуструју моћ добре вести?

8 Добра вест има везе са оним што је Павле назвао ’садашњим животом и са оним који ће доћи‘ (1. Тимотеју 4:8). Она не нуди само једну предивну, сигурну наду за будућност већ такође пружа побољшања за ’садашњи живот‘. Као појединце, Јеховине сведоке води Божја Реч Библија како би свој живот ускладили с Божјом вољом (Псалам 119:101). Сама њихова личност се обнавља док гаје такве особине као што су праведност и лојалност (Ефешанима 4:24).

9 Осмотри Франков пример. Имао је проблема с гневом. Кад год су ствари кренуле наопако, из њега је избијао насилни гнев и ломио је ствари око себе. Његова жена је проучавала Библију с Јеховиним сведоцима и њихов хришћански пример је постепено помагао Франку да увиди да мора да се мења. Он је проучавао Библију с њима и на крају је био у стању да одражава мир и самоконтролу као плод светог духа (Галатима 5:22, 23). Био је међу 492 крштених у Белгији током службене 2001. Запази такође и случај Александра. Тај младић је постао толико зависан од дроге да је потонуо до те мере да је живео на депонији смећа, сакупљао је све што би могао да прода како би финансирао своју навику дрогирања. Када је имао 22 године, Јеховини сведоци су позвали Александра да проучава Библију и он се сложио с тим. Свакодневно је читао Библију и присуствовао је хришћанским састанцима. Тако је брзо прочистио свој живот да је за мање од шест месеци био у стању да учествује у делу проповедања, те је био један од 10 115 објавитеља у Панами у прошлој години.

Добра вест — благослов за кротке

10. Ко се одазива на добру вест и како се мења њихова личност?

10 Исаија је пророковао да ће се добра вест проповедати кроткима. Ко су ти кротки? То су они који су описани у књизи Дела апостолских да ’имају исправан став према вечном животу‘ (Дела апостолска 13:48). То су понизне особе из свих друштвених слојева које отварају своје срце за поруку истине. Такве особе уче да вршење Божје воље доноси благослове који су далеко већи од било чега што овај данашњи свет може да понуди (1. Јованова 2:15-17). Међутим, како Јеховини сведоци у њиховом делу јеванђелизирања досежу до срца људи?

11. Према Павловим речима, како би требало проповедати добру вест?

11 Хајде, осмотри пример апостола Павла који је Коринћанима написао: „Ја, кад сам дошао к вама, браћо, нисам дошао да вам објављујем Божју свету тајну с разметљивошћу у говору или у мудрости. Јер сам одлучио да међу вама не знам ништа осим Исуса Христа, и то прибијеног на стуб“ (1. Коринћанима 2:1, 2). Павле није покушавао да импресионира своје слушаоце својом ученошћу. Он није поучавао ничем другом осим чињеницама потврђеним од Бога, чињеницама које су данас записане у Библији. Запази такође Павлово охрабрење упућено сујеванђелизатору Тимотеју: „Проповедај реч, ради то с осећајем хитности“ (2. Тимотеју 4:2). Требало је да Тимотеј проповеда „реч“, Божју поруку. Павле је такође написао Тимотеју: „Дај све од себе да се покажеш као признат пред Богом, као радник који нема чега да се стиди, који исправно управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15).

12. Како Јеховини сведоци данас воде рачуна о Павловим речима и његовом примеру?

12 Јеховини сведоци воде рачуна о Павловим речима, као и о речима упућеним Тимотеју. Они препознају моћ Божје Речи и добро је користе док траже начине на које могу показати својим ближњима одговарајуће речи наде и утехе (Псалам 119:52; 2. Тимотеју 3:16, 17; Јеврејима 4:12). Истина, они добро користе библијску литературу тако да заинтересоване особе могу стицати више библијског спознања у своје слободно време. Али они увек желе да покажу људима речи из Писма. Они знају да ће Божја надахнута Реч покренути срце понизних. И ако је користе на овакав начин то јача и њихову веру.

’Утешити све жалосне‘

13. Који су догађаји током 2001. довели до тога да настане већа потреба за пружањем утехе ожалошћенима?

13 Година 2001. имала је свој удео у катастрофама и због тога је утеха била потребна многим људима. Прошли септембар је представљао изванредан пример пружања утехе у Сједињеним Државама приликом терористичких напада на Светски трговински центар у Њујорку и на Пентагон близу Вашингтона. Ови напади су изазвали шок у целој држави! Упркос таквим догађајима, Јеховини сведоци настоје да испуне своје опуномоћење да ’утеше све жалосне‘. Неколико искустава илустроваће како они то раде.

14, 15. Како су Сведоци у две различите прилике били у могућности да делотворно користе Писмо како би утешили ожалошћене?

14 Једна Сведокиња која је пуновремени јеванђелизатор, пришла је једној жени на тротоару и питала је шта мисли о недавним терористичким нападима. Жена је почела да плаче. Она је рекла да јој је било тешко и да је желела да некако помогне. Сведокиња јој је рекла да је Бог веома заинтересован за све нас и прочитала јој је Исаију 61:1, 2. Ове од Бога надахнуте речи звучале су логично овој жени, која је рекла да су сви ожалошћени. Прихватила је трактат и замолила је Сведокињу да је посети.

15 Две Сведокиње које су биле заокупљене делом јеванђелизирања среле су једног човека који је радио у својој шупи. Оне су се понудиле да му прочитају речи утехе из Писма везано за недавну трагедију у Светском трговинском центру. Уз његов пристанак оне су прочитале 2. Коринћанима 1:3-7, где су укључене речи: ’Обилну утеху... добијамо посредством Христа.‘ Тај човек је ценио то што његове комшије Сведоци теше друге и рекао је: „Нека Бог благослови ово предивно дело које обављате.“

16, 17. Која два искуства показују моћ Библије у помагању особама које су ожалошћене или узнемирене због трагедије?

16 Један Сведок који је поново посећивао заинтересоване људе, срео је сина једне жене која је претходно показала интересовање и објаснио да је био забринут око тога како ће комшије реаговати након недавне трагедије. Тај човек је био задивљен тиме што је Сведок користио сопствено време да би посећивао људе и интересовао се за њихову добробит. Рекао је да је радио сасвим близу Светског трговинског центра када је дошло до напада и посматрао је цео догађај. Када је питао зашто Бог допушта патњу, Сведок је прочитао стихове из Библије, укључујући и Псалам 37:39, где стоји: „Од Јехове је праведнима спас, он је бранич њихов у невољи.“ Тај човек је љубазно питао како су Сведок и његова породица, позвао га је да поново дође и изразио искрено цењење за ту посету.

17 Једна од хиљада ожалошћених које су Јеховини сведоци утешили у данима након терористичких напада била је жена коју су Сведоци срели док су посећивали своје ближње. Она је била веома узнемирена због свега што се десило и слушала је док су јој они читали Псалам 72:12-14: „Он [ће] избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове, и скупа ће крв њихова бити пред очима његовим.“ Колико су значајне те речи биле! Ова жена је замолила Сведоке да поново прочитају те стихове и позвала их је у своју кућу да наставе разговор. До краја разговора био је започет библијски студиј.

18. Како је један Сведок помогао својим ближњима када је био позван да их заступа у молитви?

18 Један Сведок ради у једном ресторану у прилично богатом крају где људи претходно нису показивали пуно интересовања за добру вест о Краљевству. Након терористичких напада људи из тог краја су изгледали прилично потресено. У петак увече након напада, управница ресторана је позвала све да изађу и да држе свеће како би одали помен жртвама. Поштујући њихова осећања, овај Сведок је изашао и мирно стајао на тротоару. Управница је знала да је он Јеховин сведок, тако да га је након помена замолила да све њих заступа у молитви. Сведок је пристао. У својој молитви он је споменуо распрострањену жалост, али је рекао да они што жале не треба да жале без наде. Говорио је о времену када таквих ужасних догађаја више неће бити и рекао је да се сви могу приближити Богу утехе путем тачног спознања из Библије. Након што је Сведок рекао „амин“, пришла му је управница — коју је следило више од 60 људи који су били испред ресторана — захвалила му се и загрлила га, запажајући да је то била најбоља молитва коју је икада чула.

Благослов друштву

19. Које искуство показује да неки признају висока мерила Јеховиних сведока?

19 Нарочито током ових дана, друштва у којима су Јеховини сведоци активни извлаче користи из њиховог присуства — као што су то многи запазили. Да, људи који унапређују мир, поштење и чист морал свакако представљају позитиван утицај? У једној земљи у централној Азији, Сведоци су срели једног пензионисаног официра некадашње службе државне безбедности. Он је рекао да је једном добио задатак да испита разне религиозне организације. Када је испитивао Јеховине сведоке, био је импресиониран њиховим поштењем и лепим понашањем. Он се дивио њиховој снажној вери и чињеници да се њихово поучавање темељи на Писму. Овај човек је пристао на библијски студиј.

20. (а) Шта показује активност коју су Јеховини сведоци известили током прошле године? (б) Шта показује да још има много посла да се обави и како гледамо на нашу предност јеванђелизирања?

20 Из ових неколико искустава која су наведена у овом чланку, а има и на хиљаде других која би се могла испричати, јасно се види да су Јеховини сведоци били веома запослени током 2001. службене године. a Разговарали су с милионима људи, утешили су многе ожалошћене и њихово дело јеванђелизирања је било благословљено. Било је 263 431 оних који су крштењем симболизовали своје предање Богу. Широм света, број јеванђелизатора је порастао за 1,7 посто. А чињеница да је 15 374 986 особа присуствовало годишњем Меморијалу Исусове смрти указује на то да има још много тога да се уради (1. Коринћанима 11:23-26). Наставимо и даље да тражимо кротке који се одазивају на добру вест. И све док траје година милости Јеховине, тешимо и даље „у срцу рањене“. Какву само благословљену предност имамо! Сигурно сви ми понављамо Исаијине речи: „Радоваћу се у Јехови, душа ће се моја веселити у Богу моме“ (Исаија 61:10). Нека нас Бог и даље користи док испуњава ове пророчанске речи: ’Јехова ће чинити да спас никне и хвала пред свим народима‘ (Исаија 61:11).

[Фуснота]

a Табела на странама од 19 до 22 пружа извештај о активности Јеховиних сведока током службене 2001. године.

Да ли се сећаш?

• Како су кротки благословљени добром вешћу коју је Исус проповедао?

• Који су благослови дошли на оне који су се одазвали на дело јеванђелизирања Исусових ученика из првог века?

• Како су данас благословљени добром вешћу они који су пријемљиви?

• Како гледамо на нашу предност што смо јеванђелизатори?

[Питања за разматрање]

[Табела на странама 19-22]

ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ШИРОМ СВЕТА ЗА СЛУЖБЕНУ 2001. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слике на 15. страни]

Јеховини сведоци увек имају на уму своју одговорност да јеванђелизирају

[Слике на 17. страни]

Они који се одазову на добру вест постају део уједињеног светом раширеног братства