Пређи на садржај

Пређи на садржај

Настави да показујеш доброту

Настави да показујеш доброту

Настави да показујеш доброту

„Плод светла [се] састоји од сваке врсте доброте и праведности и истине“ (ЕФЕШАНИМА 5:9).

1. Како данас милиони показују да се слажу с Псалмом 31:20?

 НАЈВЕЋЕ добро које човек може учинити јесте да доноси славу Јехови. Милиони то данас чине тако што хвале Бога за његову доброту. Као лојални Сведоци за Јехову, ми се целим срцем слажемо с псалмистом који је певао: „Велика ли је доброта твоја што чуваш за оне који те се боје“ (Псалам 31:20).

2, 3. Шта би могло да се деси када наше дело стварања ученика не би било подупрто нашим добрим понашањем?

2 Страхопоштовање пред Јеховом покреће нас да га хвалимо за његову доброту. То нас такође покреће да ’славимо Јехову, да га благосиљамо и да јављамо славу његовог краљевства‘ (Псалам 145:10-13). Због тога ми ревно учествујемо у делу проповедања о Краљевству и стварања ученика (Матеј 24:14; 28:19, 20). Наравно, наша активност проповедања мора бити подупрта добрим понашањем. У супротном бисмо могли нанети срамоту Јеховином светом имену.

3 Многи тврде да обожавају Бога, али њихово понашање не одговара мерилима која су постављена у његовој надахнутој Речи. С обзиром на неке који нису живели према својим тврдњама да чине добро, апостол Павле је писао: „Зар ти који учиш другог, не учиш самог себе? Зар ти који проповедаш ’не укради‘, крадеш? Зар ти који кажеш ’не учини прељубу‘, чиниш прељубу?... ’Због вас се на Божје име хули међу нацијама‘; баш као што је написано“ (Римљанима 2:21, 22, 24).

4. Који резултати проистичу из нашег доброг понашања?

4 Уместо да нанесемо срамоту Јеховином имену, ми настојимо да га прослављамо својим добрим понашањем. То позитивно утиче на оне ван хришћанске скупштине. Рецимо, то нам помаже да ућуткамо наше противнике (1. Петрова 2:15). Што је још важније, наше добро понашање привлачи људе Јеховиној организацији и пружа им могућност да га славе и да добију вечни живот (Дела апостолска 13:48).

5. Која питања сада треба да осмотримо?

5 Пошто смо несавршени, како можемо избећи понашање које би могло осрамотити Јехову и спотаћи оне који траже истину? Стварно, како можемо успети да показујемо доброту?

Плод светла

6. Која су нека ’бесплодна дела која припадају тами‘ и који плод треба да буде очигледан међу хришћанима?

6 Као предани хришћани, ми се радујемо ономе што нам помаже да избегавамо ’бесплодна дела која припадају тами‘. У то спадају дела којима се срамоти Јехова као што су лагање, крађа, погрдан говор, искварен разговор о сексу, срамотно понашање, простачке шале и пијанство (Ефешанима 4:25, 28, 31; 5:3, 4, 11, 12, 18). Уместо да се бавимо таквим делима, ми ’ходимо као деца светла‘. Апостол Павле каже да се „плод светла састоји од сваке врсте доброте и праведности и истине“ (Ефешанима 5:8, 9). Стога, ако ходимо у светлу, моћи ћемо да наставимо да показујемо доброту. Али која је то врста светла?

7. Шта морамо радити да бисмо и даље показивали доброту?

7 Упркос нашим несавршеностима, ми можемо показивати доброту уколико ходимо у духовном светлу. „Реч је твоја жижак нози мојој, светлост стази мојој“, певао је псалмиста (Псалам 119:105). Ако желимо да и даље показујемо „плод светла“ путем „сваке врсте доброте“, морамо непрестано користити духовно светло које се налази у Божјој Речи, које се пажљиво истражује у хришћанским публикацијама и које се редовно осматра на нашим састанцима за обожавање (Лука 12:42; Римљанима 15:4; Јеврејима 10:24, 25). Такође треба да обратимо посебну пажњу на пример и учења Исуса Христа, који је „светло света“ и „одраз [Јеховине] славе“ (Јован 8:12; Јеврејима 1:1-3).

Плод духа

8. Зашто можемо показивати доброту?

8 Духовно светло нам сасвим сигурно помаже да показујемо доброту. Поред тога, ову особину можемо показивати зато што нас води Божји свети дух, то јест активна сила. Доброта је део ’плода духа‘ (Галатима 5:22, 23). Ако се подложимо вођству Јеховиног светог духа, он ће у нама произвести свој диван плод, доброту.

9. Како можемо поступати у складу са Исусовим речима забележеним у Луки 11:9-13?

9 Наша искрена жеља да угодимо Јехови тако што ћемо показивати доброту као плод духа, треба да нас покрене да поступамо у складу са Исусовим речима: „Стално молите, и даће вам се; стално тражите, и наћи ћете; стално куцајте, и отвориће вам се. Јер свако ко моли, добија, и свако ко тражи, налази, и свакоме ко куца, отвориће се. Заиста, који је то отац међу вама који ће свом сину, ако га замоли за рибу, дати можда змију уместо рибе? Или ако га замоли за јаје, хоће ли му дати шкорпију? Дакле, ако ви, иако сте [несавршени, те стога условно речено] зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле!“ (Лука 11:9-13). Следимо Исусов савет тако што ћемо се молити за Јеховин дух да бисмо могли наставити да показујемо његов плод, доброту.

„Чини добро“

10. Који се аспекти Јеховине доброте наводе у Изласку 34:6, 7?

10 Уз духовно светло из Божје Речи и уз помоћ Божјег светог духа, ми можемо ’чинити добро‘ (Римљанима 13:3). Редовно проучавајући Библију, ми учимо све више и више о томе како можемо опонашати Јеховину доброту. У претходном чланку су осмотрени аспекти Божје доброте који су наведени у објави датој Мојсију, која је забележена у Изласку 34:6, 7, где читамо: „Јехова, Јехова, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан [„љубазном“, NW] добротом и верношћу [’истином‘, NW], који чува љубав своју до хиљадитих поколења, који прашта безакоња и неправде и греха, али који не сматра кривога за праведнога!“ Ако поближе осмотримо аспекте Јеховине доброте, то ће нам помоћи да „чинимо добро“.

11. Како на нас треба да утиче сазнање да је Јехова милосрдан и милостив?

11 Ова Божја изјава нам указује на потребу да опонашамо Јехову тако што ћемо бити милосрдни и милостиви. „Срећни су милосрдни“, рекао је Исус, „јер ће им бити указано милосрђе“ (Матеј 5:7; Лука 6:36). Пошто смо свесни да је Јехова милостив, ми смо подстакнути да милостиво поступамо с другима, укључујући и оне којима проповедамо. То је у складу с Павловим саветом: „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена, да бисте знали како свакоме треба да одговорите“ (Колошанима 4:6).

12. (а) Пошто је Бог спор на гнев, како ми треба да поступамо с другима? (б) На шта нас подстиче Јеховина љубазна доброта?

12 Пошто је Бог спор на гнев, жеља да ’чинимо добро‘ покреће нас да подносимо мање пропусте суверника и да се концентришемо на њихове добре особине (Матеј 7:5; Јаков 1:19). Јеховина љубазна доброта нас подстиче да показујемо лојалну љубав, чак и под најтежим околностима. То је сигурно врло пожељно (Пословице 19:22).

13. Како треба да поступамо да бисмо показивали да је Јехова ’обилан у истини‘?

13 Пошто је наш небески Отац ’обилан у истини‘, ми настојимо да се ’препоручимо као Божје слуге истинитим говором‘ (2. Коринћанима 6:3-7). Међу седам ствари које су одвратне Јехови налазе се „лажљиви језик“ и ’криви сведок који лаж говори‘ (Пословице 6:16-19). Стога нас наша жеља да угодимо Јехови покреће да ’одбацимо лаж и да говоримо истину‘ (Ефешанима 4:25). Никада немојмо пропустити да показујемо доброту на овај јако важан начин.

14. Зашто треба да опраштамо?

14 Божја објава Мојсију треба да нас покрене и да опраштамо, јер је Јехова спреман да опрости (Матеј 6:14, 15). Наравно, Јехова кажњава непокајничке грешнике. Зато морамо подупирати његова мерила о томе шта је добро када се ради о очувању духовне чистоће у скупштини (Левитска 5:1; 1. Коринћанима 5:11, 12; 1. Тимотеју 5:22).

„Добро пазите“

15, 16. Како нам Павлов савет забележен у Ефешанима 5:15-19 може помоћи да и даље чинимо добро?

15 Да бисмо и даље показивали доброту упркос злу које нас окружује, потребно је да будемо испуњени Божјим духом и да пазимо како ходимо. У складу с тиме је и Павле подстицао хришћане у Ефесу: „Добро пазите да не ходите као немудри, него као мудри, искупљујући себи повољно време, јер су дани зли. Зато не будите више неразумни, него запажајте шта је Јеховина воља. И не опијајте се вином, у коме је раскалашеност, него се испуњавајте духом, говорећи међу собом псалмима и хвалоспевима Богу и духовним песмама, певајући Јехови и пратећи се музиком у свом срцу“ (Ефешанима 5:15-19). Овај савет је сасвим сигурно прикладан за нас који живимо у овим критичним последњим данима (2. Тимотеју 3:1).

16 Ако желимо да и даље чинимо добро, морамо пазити да ходимо као они који показују божанску мудрост (Јаков 3:17). Морамо избегавати озбиљне грехе и морамо бити испуњени светим духом, дозвољавајући да будемо вођени њиме (Галатима 5:19-25). Ако примењујемо духовна упутства која се износе на хришћанским састанцима, већим скуповима и конгресима, можемо наставити да чинимо оно што је добро. Павлове речи Ефешанима могу нас подсетити и на то да на већини наших окупљања ради обожавања ми извлачимо корист из нашег свесрдног певања ’духовних песама‘ — од којих многе говоре о духовним особинама, као што је доброта.

17. Ако их њихове околности спречавају да редовно посећују састанке, у шта могу бити уверени хришћани који су озбиљно болесни?

17 Како стоје ствари с нашим суверницима који не могу редовно присуствовати хришћанским састанцима због неке озбиљне хроничне болести? Можда су скрушени зато што не могу увек обожавати Јехову у друштву духовне браће и сестара. Али они могу бити уверени да Јехова разуме њихове околности, да ће их чувати у истини, да ће им дати свој свети дух и да ће им помоћи да наставе да чине оно што је добро (Исаија 57:15).

18. Шта ће нам помоћи да показујемо доброту?

18 Да бисмо показивали доброту потребно је да пазимо с ким се дружимо и да се клонимо оних који су „без љубави према доброти“ (2. Тимотеју 3:2-5; 1. Коринћанима 15:33). Примена тог савета помаже нам да избегавамо да ’жалостимо Божји свети дух‘ тиме што бисмо поступали супротно његовом вођству (Ефешанима 4:30). Осим тога, добијамо помоћ да чинимо оно што је добро ако развијамо блискост с онима чији живот показује да они воле доброту и да их води Јеховин свети дух (Амос 5:15; Римљанима 8:14; Галатима 5:18).

Доброта доноси изврсне резултате

19-21. Испричај искуства која показују како утиче показивање доброте.

19 Ако ходимо у духовном светлу, ако се подлажемо вођству Божјег светог духа и ако пазимо како ходимо, то ће нам помоћи да избегавамо оно што је зло и да ’чинимо добро‘. То онда може довести до изврсних резултата. Осмотри искуство Зонгезилеа, Јеховиног сведока из Јужне Африке. Када је једног јутра ишао у школу, проверио је износ своје мале уштеђевине. Цедуљица из аутомата који показује стање грешком је показивала вишак од 42 000 ранда (6 000 долара). Један човек из обезбеђења банке и други наговарали су га да подигне новац и да га уложи на своје име у неку другу банку. Само му је брачни пар Сведока с којима је живео препоручио да не подиже ништа од тог новца.

20 Следећег радног дана, Зонгезиле је обавестио банку о грешци. Открило се да је имао број рачуна који је сличан броју једног богатог бизнисмена који је грешком уплатио новац на погрешан рачун. Задивљен што Зонгезиле није потрошио ништа од тог новца, бизнисмен га је питао: „Којој религији припадаш?“ Зонгезиле је објаснио да је Јеховин сведок. Службеници из банке су га срдачно похвалили и рекли: „Ех, кад би сви били поштени као Јеховини сведоци.“ Поштена и добра дела стварно могу навести друге да величају Јехову (Јеврејима 13:18).

21 Добра дела не морају бити посебна да би добро утицала. Да то прикажемо: један млади Сведок који служи као пуновремени јеванђелизатор на једном од острва Самое требало је да иде у локалну болницу. Људи су чекали код доктора, и овај Сведок је запазио да је једна старија жена која је била поред њега веома болесна. Договорио се да та жена узме његово место у реду како би могла раније да буде примљена код доктора. Касније се овај Сведок срео с том старијом женом на пијаци. Она је упамтила њега и његово добро дело у болници. „Сада знам да Јеховини сведоци стварно воле своје ближње“, рекла је. Иако се раније није одазивала на поруку о Краљевству, доброта коју је овај Сведок показао одлично је утицала. Прихватила је кућни библијски студиј и почела да усваја спознање из Божје Речи.

22. Који је један посебно значајан начин да ’чинимо добро‘?

22 Врло вероватно и ти можеш испричати искуства о томе колико је вредно показивати доброту. Један посебно важан начин да ’чинимо добро‘ јесте да редовно учествујемо у објављивању добре вести о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Наставимо с ревним учешћем у овој вредној активности, схватајући да је то један начин да чинимо добро, нарочито према онима који позитивно реагују. Што је најважније, наша служба и добро понашање величају Јехову, који је извор доброте (Матеј 19:16, 17).

Настави да ’чиниш добро‘

23. Зашто хришћанска служба представља добро дело?

23 Наша служба несумњиво представља добро дело. Она може довести и до нашег спасења и до спасења оних који слушају библијску поруку те тако крећу путем који води до вечног живота (Матеј 7:13, 14; 1. Тимотеју 4:16). Према томе, када се налазимо пред одлукама, жеља да чинимо оно што је добро вероватно ће нас навести да се питамо: ’Како ће та одлука утицати на моју активност у проповедању о Краљевству? Да ли је заиста добро то што мислим да урадим? Да ли ће ми то помоћи да помогнем другима да прихвате „вечну добру вест“ и да дођу у близак однос с Јеховом Богом?‘ (Откривење 14:6). Одлуке којима се унапређују интереси Краљевства довешће до велике среће (Матеј 6:33; Дела апостолска 20:35).

24, 25. Који су неки начини да чинимо добро у скупштини, и у шта можемо бити сигурни ако наставимо да показујемо доброту?

24 Никада немојмо потценити корисне ефекте доброте. Ову особину можемо наставити да показујемо тако што ћемо подупирати хришћанску скупштину и чинити оно што можемо да бисмо се бринули за њене интересе и њено добро. Ми сигурно чинимо добро када редовно посећујемо хришћанске састанке и када учествујемо на њима. Већ са̂мо наше присуство охрабрује сувернике, и наши добро припремљени коментари их духовно изграђују. Чинимо добро и када користимо своја средства за одржавање Дворане Краљевства и када помажемо при вођењу добре бриге око ње (2. Краљевима 22:3-7; 2. Коринћанима 9:6, 7). Да, „док за то имамо погодно време, чинимо добро свима, а нарочито онима који су нам сродни по вери“ (Галатима 6:10).

25 Не можемо предвидети сваку ситуацију у којој би било потребно показати доброту. Зато, док наилазимо на нове изазове тражимо светло из Писма, молимо за Јеховин свети дух и дајмо све од себе да бисмо вршили његову добру и савршену вољу (Римљанима 2:9, 10; 12:2). Можемо бити уверени да ће нас Јехова обилно благословити док настављамо да показујемо доброту.

Како би одговорио?

• Како можемо постићи највеће добро?

• Зашто се доброта назива ’плодом светла‘?

• Зашто се доброта назива ’плодом духа‘?

• Какав ефекат има наше добро понашање?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Божја Реч и његов свети дух помажу нам да показујемо доброту

[Слике на 18. страни]

Показивање доброте доводи до изврсних резултата