Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си међу онима које Бог воли?

Да ли си међу онима које Бог воли?

Да ли си међу онима које Бог воли?

„Ко има моје заповести и држи их, то је онај који ме воли. А ко воли мене, њега ће волети мој Отац“ (ЈОВАН 14:21).

1, 2. (а) Како је Јехова показао љубав према човечанству? (б) Шта је Исус успоставио у ноћи 14. нисана 33. н. е.?

 ЈЕХОВА воли људе које је створио. У ствари, он човечанство воли „толико... да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Пошто се приближава време за одржавање Меморијала Христове смрти, прави хришћани треба више него икад да буду свесни тога да је Јехова „волео нас и послао свог Сина као жртву помирења за наше грехе“ (1. Јованова 4:10).

2 У ноћи 14. нисана 33. н. е., Исус и његових 12 апостола окупили су се у једној горњој соби у Јерусалиму да би одржали Пасху, обележавајући успомену на ослобођење Израелаца из Египта (Матеј 26:17-20). Након прослављања тог јеврејског празника, Исус је отпустио Јуду Искариотског и успоставио спомен-вечеру која је постала хришћански Меморијал Христове смрти. a Користећи бесквасни хлеб и црвено вино као симболе свог физичког тела и крви, Исус је с преосталих 11 апостола учествовао у том заједничком оброку. Детаљи о томе како је то извршио дати су у синоптичним јеванђељима која су написали Матеј, Марко и Лука, као и у посланици апостола Павла, који је ту прилику назвао ’Господовом вечером‘ (1. Коринћанима 11:20; Матеј 26:26-28; Марко 14:22-25; Лука 22:19, 20).

3. На које се важне начине извештај апостола Јована о Исусовим последњим сатима које је провео са својим ученицима у горњој соби разликује од других извештаја?

3 Занимљиво је то што апостол Јован није споменуо проношење хлеба и вина, можда зато што је до времена када је он писао своје јеванђеље (око 98. н. е.) та процедура већ била добро утврђена међу раним хришћанима (1. Коринћанима 11:23-26). Међутим, само нам је Јован под надахнућем пружио неке јако важне информације о томе шта је Исус рекао и урадио пред само успостављање Меморијала своје смрти и одмах након тога. Ови узбудљиви детаљи испуњавају чак пет поглавља Јовановог јеванђеља. Они јасно показују какве особе Бог воли. Хајде да осмотримо Јованово јеванђеље, од 13. до 17. поглавља.

Учи из Исусове узорне љубави

4. (а) Како је Јован нагласио која је била главна тема на састанку који је Исус имао са ученицима и на ком је успоставио Меморијал? (б) Због ког важног разлога Јехова воли Исуса?

4 Љубав је истакнута тема у овим поглављима у којима се налази опроштајни савет који је Исус упутио својим следбеницима. У ствари, овде се 31 пут појављују различити облици речи „љубав“. Исусова дубока љубав према Оцу Јехови и према ученицима нигде није тако очигледна као у овим поглављима. Исусова љубав према Јехови види се у свим јеванђељима која говоре о његовом животу, али само Јован бележи да је Исус јасно рекао: „Волим Оца“ (Јован 14:31). Исус је такође навео да Јехова воли њега и објаснио је зашто. Он је рекао: „Као што је Отац волео мене и ја сам волео вас, останите у мојој љубави. Ако држите моје заповести, остаћете у мојој љубави, као што сам ја држао Очеве заповести па остајем у његовој љубави“ (Јован 15:9, 10). Да, Јехова воли свог Сина због његове безусловне послушности. Дивна поука за све следбенике Исуса Христа!

5. Како је Исус показао љубав према својим ученицима?

5 Исусова дубока љубав према његовим следбеницима наглашена је на самом почетку Јовановог извештаја о Исусовом последњем састанку с апостолима. Јован је испричао: „А како је Исус пре празника Пасхе знао да је дошао његов час да оде с овог света к Оцу, волевши своје који су били у свету, волео их је до краја“ (Јован 13:1). Те значајне вечери, он им је пружио једну незаборавну поуку о томе како с љубављу служити другима. Опрао им је ноге. Требало је да свако од њих буде спреман да учини тако нешто за Исуса и за своју браћу, али су они заказали. Исус је извршио тај понизан посао и затим је својим ученицима рекао: „Ако сам ја, премда сам Господ и Учитељ, опрао вама ноге, и ви треба да перете ноге један другоме. Јер сам вам дао пример, да како сам учинио ја вама тако чините и ви“ (Јован 13:14, 15). Прави хришћани треба да буду спремни да служе другима и да буду срећни због тога (Матеј 20:26, 27, фуснота у NW; Јован 13:17).

Следи нову заповест

6, 7. (а) Који важан детаљ Јован износи у вези са успостављањем Меморијала? (б) Коју је нову заповест Исус дао својим ученицима, и зашто је она била нова?

6 Јованов извештај о догађајима у горњој соби у ноћи 14. нисана једини је извештај у којем се конкретно спомиње да је Јуда Искариотски отишао (Јован 13:21-30). Упоређивањем других јеванђеља долази се до закључка да је Исус успоставио Меморијал своје смрти тек кад је овај издајник отишао. Затим је доста разговарао с верним апостолима, пружајући им савете и упутства пред растанак. Док се припремамо за присуствовање Меморијалу, треба да будемо врло заинтересовани за оно што је Исус рекао том приликом, тим пре што сигурно желимо да будемо међу онима које Бог воли.

7 Већ је прво упутство које је Исус дао ученицима након успостављања Меморијала своје смрти било нешто ново. Он је рекао: „Дајем вам нову заповест, да волите један другога; као што сам ја волео вас, да и ви волите један другога. По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:34, 35). Шта је било ново у вези с овом заповешћу? Мало касније исте вечери, Исус је појаснио ствари када је рекао: „Ово је моја заповест, да волите један другога као што сам ја волео вас. Нико нема већу љубав од ове, да ко положи своју душу за своје пријатеље“ (Јован 15:12, 13). Мојсијев закон је заповедао Израелцима да ’љубе ближњега свога као самога себе‘ (Левитска 19:18). Али Исусова заповест је ишла још даље. Хришћани треба да воле један другог онако како их је Христ волео, треба да буду спремни да жртвују живот за своју браћу.

8. (а) Шта је укључено у самопожртвовану љубав? (б) Како Јеховини сведоци данас показују самопожртвовану љубав?

8 Период Меморијала је одговарајуће време да се преиспитамо, и као појединци и као скупштина, како бисмо видели да ли стварно имамо ову карактеристичну ознаку правог хришћанства — љубав налик Христовој. Таква самопожртвована љубав могла би значити, а понекад и значи, да хришћанин жртвује свој живот уместо да изда браћу. Међутим, у то је обично укључена наша спремност да жртвујемо личне интересе како бисмо помагали и служили браћи и другима. Апостол Павле је био одличан пример у томе (2. Коринћанима 12:15; Филипљанима 2:17). Јеховини сведоци су у целом свету познати по свом самопожртвованом духу, да помажу својој браћи и ближњима и да се троше у преношењу библијске истине другим људима b (Галатима 6:10).

Односи које треба ценити

9. Шта радо чинимо да бисмо сачували свој драгоцени однос с Богом и његовим Сином?

9 Ништа нам не би могло бити драгоценије од сазнања да нас Јехова Бог и његов Син Исус Христ воле. Међутим, ми морамо нешто чинити да бисмо имали и осетили ту љубав. Те последње вечери коју је провео са својим ученицима, Исус је рекао: „Ко има моје заповести и држи их, то је онај који ме воли. А ко воли мене, њега ће волети мој Отац, и ја ћу га волети и јасно ћу му се показати“ (Јован 14:21). Пошто ценимо свој однос с Богом и његовим Сином, ми радо слушамо њихове заповести. Ту спадају нова заповест да показујемо самопожртвовану љубав и такође наређење које је Христ дао након ускрсења „да проповедамо народу и да дамо темељно сведочанство“, настојећи да ’стварамо ученике‘ од оних који прихвате добру вест (Дела апостолска 10:42; Матеј 28:19, 20).

10. Који драгоцени односи могу имати помазаници и „друге овце“?

10 Касније те вечери, одговарајући на питање које му је поставио верни апостол Јуда (Тадија), Исус је рекао: „Ако ме ко воли, држаће моју реч, и мој Отац ће га волети, и доћи ћемо к њему и пребиваћемо с њим“ (Јован 14:22, 23). Чак и док су још увек на Земљи, помазани хришћани који су позвани да владају с Христом на небу имају нарочито близак однос с Јеховом и његовим Сином (Јован 15:15; 16:27; 17:22; Јеврејима 3:1; 1. Јованова 3:2, 24). Али њихови пријатељи из реда ’других оваца‘ који имају наду у вечни живот на Земљи такође имају драгоцен однос с њиховим „једним пастиром“, Исусом Христом, и с њиховим Богом, Јеховом, под условом да покажу да су послушни (Јован 10:16; Псалам 15:1-5; 25:14).

„Нисте део света“

11. Које је отрежњавајуће упозорење Исус дао својим ученицима?

11 Током тог последњег састанка с верним ученицима пре своје смрти, Исус је дао једно отрежњавајуће упозорење: ако неку особу Бог воли, свет ће је мрзети. Он је рекао: „Ако вас свет мрзи, знајте да је мене мрзео пре вас. Кад бисте били део света, свет би волео оно што је његово. Али пошто нисте део света, него сам вас ја изабрао из света, због тога вас свет мрзи. Имајте на уму речи које сам вам рекао, роб није већи од свог господара. Ако су прогонили мене, прогониће и вас; ако су држали моју реч, држаће и вашу“ (Јован 15:18-20).

12. (а) Зашто је Исус упозорио ученике да ће их свет мрзети? (б) Шта би било добро да сви осмотримо док се приближава Меморијал?

12 Исус је дао ово упозорење како се тих 11 апостола и сви прави хришћани након њих не би обесхрабрили и предали због тога што их свет мрзи. Он је додао: „Ово сам вам говорио да се не спотакнете. Избациваће вас из синагоге. У ствари, долази час кад ће свако ко вас убије мислити да врши свету службу Богу. А то ће чинити јер нису упознали ни Оца ни мене“ (Јован 16:1-3). Један библијски речник објашњава да облик глагола који је овде преведен са „спотакнете“ значи „проузроковати да особа посумња и да напусти онога коме треба да верује и кога треба да слуша; проузроковати да отпадне“. Док се приближава време одржавања Меморијала, сви треба да размишљамо о начину живота верних особа, како из прошлог тако и из садашњег времена, и да опонашамо њихов пример непоколебљивости под кушњом. Не дозволи да противљење или прогонство проузрокују да напустиш Јехову и Исуса, већ буди одлучан да им верујеш и да их слушаш.

13. Шта је Исус у молитви Оцу тражио у корист својих следбеника?

13 У закључној молитви пре него што је напустио ту горњу собу у Јерусалиму, Исус је рекао Оцу следеће: „Ја сам им дао твоју реч, а свет их је замрзео, јер нису део света, као што ни ја нисам део света. Не молим те да их узмеш са света, него да их чуваш због злога. Они нису део света, као што ни ја нисам део света“ (Јован 17:14-16). Можемо бити сигурни да Јехова посматра оне који га воле како би их ојачао док се труде да буду одвојени од света (Исаија 40:29-31).

Остани у Очевој и у Синовљевој љубави

14, 15. (а) С чиме је Исус себе упоредио, за разлику од које ’туђе лозе‘? (б) Ко су „лозе“ ’правог чокота‘?

14 Током тог поверљивог разговора са својим верним ученицима те вечери 14. нисана, Исус је себе упоредио са ’правим чокотом‘, за разлику од ’туђе лозе‘ неверног Израела. Рекао је: „Ја сам прави чокот, а мој Отац је виноградар“ (Јован 15:1). Вековима раније, пророк Јеремија је забележио следеће речи које је Јехова упутио свом отпадничком народу: „Ја те као лозу изабрану садих... Како се ти измени, и у туђу лозу изметну?“ (Јеремија 2:21). А пророк Осија је писао: „Израиљ је празна лоза винова, оставља род за се... Срце им је раздијељено [„лицемерно“, NW]“ (Осија 10:1, 2ДК).

15 Уместо да доноси плод правог обожавања, Израел је запао у отпад и доносио је плод за себе. Три дана пре последњег састанка са својим верним ученицима, Исус је лицемерним јеврејским вођама овако рекао: „Зато вам кажем: Божје краљевство узеће се од вас и даће се нацији која доноси његове плодове“ (Матеј 21:43). Та нова нација је ’Израел Божји‘, који се састоји од 144 000 помазаних хришћана, упоређених са ’лозама‘ ’правог чокота‘, Исуса Христа (Галатима 6:16; Јован 15:5; Откривење 14:1, 3).

16. На шта је Исус подстакао једанаесторицу апостола, и шта се може рећи о помазаном остатку у овом времену краја?

16 Исус је рекао једанаесторици апостола који су били с њим у тој горњој соби: „Сваку лозу на мени која не доноси плод он уклања, а сваку која доноси плод он чисти, како би донела више плода. Останите у мени и ја ћу остати у вама. Као што лоза не може сама од себе да донесе плод, ако не остане на чокоту, исто тако не можете ни ви ако не останете у мени“ (Јован 15:2, 4). Савремена историја Јеховиног народа показује да је верни остатак помазаних хришћана остао у јединству са својим Поглаваром, Исусом Христом (Ефешанима 5:23). Они су прихватили чишћење и поткресивање (Малахија 3:2, 3). Они од 1919. обилно доносе плод Краљевства, најпре друге помазане хришћане, а од 1935. и све веће „велико мноштво“ својих пријатеља (Откривење 7:9; Исаија 60:4, 8-11).

17, 18. (а) Које Исусове речи помажу помазаницима и другим овцама да остану у Јеховиној љубави? (б) Како ће нам помоћи присуствовање Меморијалу?

17 На све помазане хришћане и њихове другове, примењују се следеће Исусове речи: „Тиме се мој Отац прославља, да доносите много плода и да покажете да сте моји ученици. Као што је Отац волео мене и ја сам волео вас, останите у мојој љубави. Ако држите моје заповести, остаћете у мојој љубави, као што сам ја држао Очеве заповести па остајем у његовој љубави“ (Јован 15:8-10).

18 Сви желимо да останемо у Божјој љубави, и то нас мотивише да будемо хришћани који доносе плод. То чинимо тако што користимо сваку прилику да проповедамо ’добру вест о краљевству‘ (Матеј 24:14). Такође дајемо све од себе да бисмо показивали „плод духа“ у свом животу (Галатима 5:22, 23). Присуствовање Меморијалу Христове смрти ојачаће у нама одлучност да то чинимо, јер ћемо се подсетити на Божју и Христову велику љубав према нама (2. Коринћанима 5:14, 15).

19. Која ће се даљња помоћ осматрати у следећем чланку?

19 Након што је успоставио Меморијал, Исус је обећао да ће Отац послати његовим верним следбеницима ’помоћника, свети дух‘ (Јован 14:26). У следећем чланку ће бити осмотрено како тај дух помаже помазаницима и другим овцама да остану у Јеховиној љубави.

[Фусноте]

a Према библијском рачунању, 14. нисан за 2002. годину почиње у четвртак 28. марта. Те вечери ће се Јеховини сведоци широм света окупити да би обележили смрт Господа Исуса Христа.

b Види 19. и 32. поглавље у књизи Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, коју су објавили Јеховини сведоци.

Питања за понављање

• Коју је практичну поуку о томе како с љубављу служити другима Исус пружио својим ученицима?

• Шта је добро да преиспитамо код себе у периоду Меморијала?

• Зашто не треба да нас спотакне Исусово упозорење да ће нас свет мрзети и прогонити?

• Ко је „прави чокот“? Ко су „лозе“ и шта се од њих очекује?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Исус је својим ученицима пружио незаборавну поуку о служењу с пуно љубави

[Слике на странама 16, 17]

Христови ученици слушају његову заповест да показују самопожртвовану љубав