Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си примио ’дух истине‘?

Да ли си примио ’дух истине‘?

Да ли си примио ’дух истине‘?

’Отац ће вам дати другог помоћника да буде с вама заувек, духа истине‘ (ЈОВАН 14:16, 17).

1. Које је важне информације Исус дао својим ученицима током последњих сати које је провео с њима у горњој соби?

 „ГОСПОДЕ, куда идеш?“ То је било једно од питања које су апостоли поставили Исусу током последњих сати које је провео с њима у једној горњој соби у Јерусалиму (Јован 13:36). Касније током тог састанка, Исус им је рекао да је дошло време да их напусти како би се вратио свом Оцу (Јован 14:28; 16:28). Више неће бити лично с њима да их поучава и да одговара на њихова питања. Међутим, умирио их је следећим речима: „Ја ћу замолити Оца и он ће вам дати другог помоћника [то јест, утешитеља] да буде с вама заувек“ (Јован 14:16, фуснота у NW).

2. Шта је Исус обећао да ће послати ученицима након што оде?

2 Исус је открио ко је тај помоћник и објаснио је како ће помагати његовим ученицима. Рекао им је: „То вам нисам рекао у почетку, јер сам био с вама. А сада идем к ономе који ме је послао... За ваше је добро то што ја одлазим. Јер ако не одем, помоћник сигурно неће доћи к вама; али ако одем, послаћу га к вама... Кад дође он, дух истине, упутиће вас у сву истину“ (Јован 16:4, 5, 7, 13).

3. (а) Када је раним хришћанима био послат ’дух истине‘? (б) Који је то важан начин на који им је дух био ’помоћник‘?

3 Ово обећање се испунило на Пентекост 33. н. е., као што је апостол Петар и потврдио: „Тог Исуса је Бог ускрснуо, чему смо сви ми сведоци. Дакле, пошто је узвишен до Божје деснице и од Оца је примио обећани свети дух, излио је ово што видите и чујете“ (Дела апостолска 2:32, 33). Као што ћемо касније видети, свети дух изливен на Пентекост учинио је много тога за те ране хришћане. Али Исус је обећао да ће их ’дух истине‘ ’подсетити на све што им је рекао‘ (Јован 14:26). Он ће им омогућити да се сете Исусове службе и његових поука, чак и тога шта је рекао, и да то запишу. То ће нарочито помоћи остарелом апостолу Јовану на крају првог века н. е., када је почео да пише своје јеванђеље. У њему се налази прецизан савет који је Исус дао када је успостављао Меморијал своје смрти (Јован, поглавља 13-17).

4. Како је ’дух истине‘ помагао раним помазаним хришћанима?

4 Исус је тим првим ученицима обећао и то да ће их дух „поучити свему“ и да ће их ’упутити у сву истину‘. Тај дух ће им помоћи да разумеју дубље ствари из Писма и да сачувају јединство мисли, разумевања и намере (1. Коринћанима 2:10; Ефешанима 4:3). Тако је свети дух опуномоћио те ране хришћане да као група представљају ’верног и разборитог роба‘ да би за помазане хришћане као појединце обезбедили духовну „храну у право време“ (Матеј 24:45).

Дух сведочи

5. (а) Коју је нову могућност Исус отворио својим ученицима у ноћи 14. нисана 33. н. е.? (б) Коју ће улогу играти свети дух у испуњавању Исусовог пророчанства?

5 Те вечери 14. нисана 33. н. е., Исус је наговестио својим ученицима да ће их касније примити и да ће становати с њим и његовим Оцем на небу. Овако им је рекао: „У кући мог Оца има много станова. Да није тако, рекао бих вам, јер идем да вам припремим место. А ако одем и припремим вам место, поново ћу доћи и примићу вас к себи, да и ви будете тамо где сам ја“ (Јован 13:36; 14:2, 3). Они ће владати с њим у његовом Краљевству (Лука 22:28-30). Да би имали ту небеску наду, мораће да буду ’рођени од духа‘ као духовни Божји синови и да буду помазани да служе као краљеви и свештеници с Христом на небу (Јован 3:5-8; 2. Коринћанима 1:21, 22; Титу 3:5-7; 1. Петрова 1:3, 4; Откривење 20:6).

6. (а) Када је упућен небески позив, и колико људи добија тај позив? (б) У шта су се крстили они који су позвани?

6 Тај ’небески позив‘ упућен је на Пентекост 33. н. е., и изгледа да је највећим делом трајао до средине 1930-их (Јеврејима 3:1). Оних који су запечаћени светим духом да би били део духовног Израела има 144 000, и они су ’купљени између људи‘ (Откривење 7:4; 14:1-4). Они су били крштени у Христово духовно тело, то јест у његову скупштину, и у његову смрт (Римљанима 6:3; 1. Коринћанима 12:12, 13, 27; Ефешанима 1:22, 23). Кад су се крстили у води и били помазани светим духом, започели су један жртвени пут, то јест беспрекоран живот до смрти (Римљанима 6:4, 5).

7. Зашто само помазани хришћани с правом узимају симболе на Меморијалу?

7 Као духовни Израелци, ти помазани хришћани су били у новом савезу склопљеном између Јехове и ’Израела Божјег‘ (Галатима 6:16; Јеремија 31:31-34). Нови савез је био потврђен проливањем Христове крви. Исус је то споменуо када је успостављао Меморијал своје смрти. Лука бележи следеће: „Узевши хлеб, захвали, изломи га и даде им, говорећи: ’Ово представља моје тело које треба да се да̂ за вас. Чините ово мени на спомен.‘ Исто тако и чашу после вечере, говорећи: ’Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која треба да се пролије за вас‘“ (Лука 22:19, 20). Остатак, то јест преостали чланови од 144 000 који су још увек на Земљи, јесу они који на Меморијалу Христове смрти с правом узимају хлеб и вино који имају симболично значење.

8. Како помазаници знају да су примили небески позив?

8 Како помазаници знају да су добили небески позив? Они добијају непогрешиво сведочанство светог духа. Апостол Павле је таквима написао следеће: „Сви које води Божји дух, они су Божји синови... Сам дух сведочи с нашим духом да смо Божја деца. Дакле, ако смо деца, и наследници смо: да, наследници Божји, а сунаследници Христови, под условом да страдамо с њим да бисмо заједно с њим били и прослављени“ (Римљанима 8:14-17). То сведочанство духа је толико снажно да они који и најмање сумњају у то да ли су добили небески позив логично могу закључити да га нису добили, и зато неће узимати симболе на Меморијалу.

Дух и друге овце

9. Које се две различите групе спомињу у јеванђељима и у књизи Откривења?

9 Имајући на уму ограничени број хришћана који ће бити позвани да сачињавају духовни Израел, Исус је на њих указао као на „мало стадо“. Они су примљени у ’тор‘ новог савеза, за разлику од небројено много ’других оваца‘ за које је Исус рекао да такође мора да их сакупи (Лука 12:32; Јован 10:16). Они из других оваца који се сакупе у времену краја сачињаваће „велико мноштво“ које ће преживети ’велику невољу‘ са изгледом на вечни живот у рају на Земљи. Занимљиво је што визија коју је Јован имао на крају првог века н. е. прави разлику између тог великог мноштва и 144 000 чланова духовног Израела (Откривење 7:4, 9, 14). Да ли и друге овце примају свети дух, и ако примају, како он утиче на њихов живот?

10. Како се друге овце крштавају „у име Оца и Сина и светог духа“?

10 Свети дух заиста игра важну улогу у животу других оваца. Они своје предање Јехови симболизују крштењем „у име Оца и Сина и светог духа“ (Матеј 28:19). Они признају Јеховин суверенитет, подлажу се Христу као свом Краљу и Откупитељу и повинују се деловању Божјег духа, то јест активне силе, у свом животу. Они из дана у дан настоје да негују „плод духа“, наиме ’љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброту, веру, благост, самоконтролу‘ (Галатима 5:22, 23).

11, 12. (а) Како су помазаници посвећени на један веома посебан начин? (б) На који су начин друге овце посвећене и учињене светима?

11 Друге овце морају такође дозволити да их Божја Реч и његов свети дух очисте, то јест посвете. Помазаници су већ посвећени на посебан начин, и проглашени су за праведне и свете као Христова невеста (Јован 17:17; 1. Коринћанима 6:11; Ефешанима 5:23-27). Пророк Данило говори о њима као о ’свецима Свевишњега‘, који добијају Краљевство под ’сином човечјим‘, Исусом Христом (Данило 7:13, 14, 18, 27). Јехова је пре тога, преко Мојсија и Арона, објавио нацији Израел: „[Ја] сам... Јехова, Бог ваш. Зато се освећујте и будите свети, јер сам ја свет“ (Левитска 11:44).

12 Реч „посвећење“ у основи значи „чин или процес чињења светим, одвајање или издвајање за службу или употребу за Јехову Бога; стање светости, посвећености или прочишћености.“ Још давне 1938, Кула стражара је навела да Јонадави, то јест друге овце, „морају научити да се посвећивање [предање] и посвећење захтевају од свакога ко ће постати део великог мноштва и живети на Земљи“. У визији о великом мноштву, забележеној у књизи Откривења, о њима се каже да су ’опрали хаљине своје и убелили их у крви јагњетовој‘ и да Јехови „служе... дан и ноћ у храму његовом“ (Откривење 7:9, 14, 15). Уз помоћ светог духа, друге овце дају све од себе да би удовољиле Јеховиним захтевима у вези са светошћу (2. Коринћанима 7:1).

Чинити добро Христовој браћи

13, 14. (а) Према Исусовој параболи о овцама и јарцима, од чега зависи спасење оваца? (б) Како друге овце чине добро Христовој браћи у овом времену краја?

13 Исус је у својој параболи о овцама и јарцима, која се налази у његовом пророчанству о ’свршетку система ствари‘, истакао блиску везу између других оваца и малог стада. У тој параболи, Христ је јасно показао да је спасење других оваца тесно повезано с њиховим понашањем према помазаницима, које је назвао својом ’браћом‘. Он је рекао: „Краљ [ће] рећи онима који су на његовој десној страни: ’Дођите, благословљени од мог Оца, наследите краљевство које је припремљено за вас од оснивања света... Заиста вам кажем: онолико колико сте учинили једном од ове моје најмање браће, мени сте учинили‘“ (Матеј 24:3; 25:31-34, 40).

14 Израз „онолико колико сте учинили“ указује на дела љубазне подршке пружене Христовој духом рођеној браћи, које Сатанин свет третира као странце, чак неке од њих баца у затвор. Њима је требала храна, одговарајућа одећа и здравствена нега (Матеј 25:35, 36, фуснота у NW). У овом времену краја, од 1914, многи помазаници су се нашли у тој ситуацији. Савремена историја Јеховиних сведока потврђује да су им у помоћ притекли њихови лојални другови, друге овце, јер су били покренути духом.

15, 16. (а) У којој активности друге овце посебно помажу Христовој помазаној браћи на Земљи? (б) Како су помазаници изразили своју захвалност другим овцама?

15 Христова помазана браћа на Земљи у овом времену краја посебно добијају активну подршку других оваца у бризи око задатка добијеног од Бога да се ’ова добра вест о краљевству проповеда по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама‘ (Матеј 24:14; Јован 14:12). Премда број помазаника на Земљи годинама опада, број других оваца расте дословно на милионе. Хиљаде њих служе као пуновремени јеванђелизатори — пионири и мисионари — ширећи добру вест о Краљевству „до најудаљенијег дела земље“ (Дела апостолска 1:8). Други учествују у делу сведочења колико год то они могу и радо финансијски подупиру то важно дело.

16 Христова помазана браћа су заиста захвална за ту лојалну подршку својих другова, других оваца! Њихова осећања су била добро изражена у књизи Светска сигурност под „Кнезом мира“ коју је класа роба објавила 1986. године. У њој се каже: „Након Другог светског рата, Исусово пророчанство о ’свршетку система ствари‘ углавном се испуњава захваљујући улози коју извршава ’велико мноштво‘... Велико хвала међународном, многојезичном ’великом мноштву‘ за огромну улогу коју су одиграли у испуњењу [Исусовог] пророчанства из Матеја 24:14!“

’Нису учињени савршенима без нас‘

17. На који начин верни људи из древног времена који ће бити ускрснути на Земљи ’неће бити учињени савршенима без‘ помазаника?

17 Говорећи као један од помазаника и указујући на верне мушкарце и жене који су живели пре Христа, апостол Павле је написао: „Сви они, иако су добили сведочанство путем своје вере, нису примили испуњење обећања, јер је Бог за нас [помазанике] предвидео нешто боље, да не би били учињени савршенима без нас“ (Јеврејима 11:35, 39, 40). Током Миленијума, Христ и његових 144 000 помазане браће деловаће као краљеви и свештеници и помагаће људима на Земљи да извуку корист од Христове откупне жртве. Тако ће друге овце бити „учињене савршенима“ умом и телом (Откривење 22:1, 2).

18. (а) Шта библијске чињенице треба да помогну другим овцама да разумеју? (б) С каквом надом друге овце очекују „откривање Божјих синова“?

18 Све ово треба да помогне другим овцама да схвате зашто Хришћански грчки списи усредсређују толику пажњу на Христа и његову помазану браћу и главну улогу коју имају у остваривању Јеховине намере. Зато друге овце сматрају предношћу што могу на сваки могући начин подупирати класу помазаног роба док очекују „откривање Божјих синова“ у Армагедону и током Миленијума. Они с радошћу могу очекивати да буду ’ослобођени од ропства распадљивости и да имају славну слободу Божје деце‘ (Римљанима 8:19-21).

Уједињени у духу на Меморијалу

19. Шта је ’дух истине‘ учинио за помазанике и њихове другове, и како ће они бити посебно уједињени увече 28. марта?

19 Исус је у својој закључној молитви у ноћи 14. нисана 33. н. е. рекао: „Молим... да сви буду једно, као што си ти, Оче, у мени и ја у теби, да и они буду у нама, како би свет веровао да си ме ти послао“ (Јован 17:20, 21). Бог је из љубави послао свог Сина да да̂ живот за спасење помазаника и осталих послушних људи (1. Јованова 2:2). ’Дух истине‘ уједињује Христову браћу и њихове другове. Увече 28. марта, након заласка сунца, обе класе ће се заједно састати да би обележиле Христову смрт и подсетиле се свега што је Јехова учинио за њих путем жртве свог драгог Сина, Исуса Христа. Нека њихова присутност том важном приликом ојача њихово јединство и обнови њихову одлучност да и даље врше Божју вољу, и тако пруже доказ да се радују што су међу онима које Јехова воли.

Преглед

• Када је ’дух истине‘ послат раним хришћанима, и како се он показао као „помоћник“?

• Како помазаници знају да су примили небески позив?

• На које начине Божји дух делује на друге овце?

• Како друге овце чине добро Христовој браћи, и зашто оне ’неће бити учињене савршенима без‘ помазаника?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

’Дух истине‘ је био изливен на ученике на Пентекост 33. н. е.

[Слике на 23. страни]

Друге овце чине добро Христовој браћи тако што их подупиру у извршавању од Бога датог задатка да проповедају