Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мученици данашњег времена дају сведочанство у Шведској

Мученици данашњег времена дају сведочанство у Шведској

Извештај објавитеља Краљевства

Мученици данашњег времена дају сведочанство у Шведској

ГРЧКА реч којом се означава „сведок“, то јест мученик, јесте мартир. Према једном речнику она означава „особу која даје сведочанство својом смрћу“. Многи хришћани из првог века дали су сведочанство за Јехову тиме што су умрли за своју веру.

Слично томе, Хитлерове присташе су убиле на хиљаде Сведока у 20. веку јер су Сведоци чували своју неутралност у политичким и националистичким спорним питањима. Ови мученици данашњег времена такође пружају велико сведочанство. Ево шта се недавно догодило у Шведској.

Поводом 50-годишњице завршетка Другог светског рата, шведска влада је у целој земљи покренула једну образовну кампању о холокаусту. Тај пројекат је назван „Жива историја“. Јеховини сведоци су били позвани да учествују и да изнесу своја искуства.

Сведоци су приредили једну изложбу под називом Заборављене жртве холокауста. Она је била отворена у Конгресној дворани Јеховиних сведока у Стренгнесу. Сведоци који су преживели холокауст били су ту да поделе своја искуства с више од 8 400 посетилаца који су дошли првог дана изложбе! До краја 1999, та изложба је приказана у преко 100 музеја и градских библиотека широм Шведске и видело ју је око 150 000 људи. Међу посетиоцима су били и многобројни владини службеници који су похвално говорили о ономе што су видели.

Ниједан други догађај у повезаности са активностима Јеховиних сведока у Шведској није имао тако широк одјек у јавности и није добио тако много позитивног публицитета. Многи посетиоци су питали: „Зашто нам раније нисте говорили о томе шта сте све преживели у холокаусту?“

Након што је изложба приказана у њиховом крају, једна скупштина је известила 30 посто пораста у броју кућних библијских студија! Један Сведок је позвао свог колегу да види изложбу. Овај је то радо прихватио и повео је са собом једну пријатељицу. Након тога, та пријатељица је рекла да не може да разуме како људи могу имати тако снажну веру да би радије били погубљени него да потпишу неки документ којим се одричу своје вере. То је водило до даљњих разговора и с њом је започет библијски студиј.

Попут својих пандана из првога века, ови верни мученици 20. века неустрашиво сведоче да је Јехова једини прави Бог који је достојан наше непоколебљиве вере и лојалности (Откривење 4:11).

[Извор слике на 13. страни]

Заробљенички логор: Państwowe Muzeum Oświęcim-Brzezinka, courtesy of the USHMM Photo Archives