Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта учиш од Никодима

Шта учиш од Никодима

Шта учиш од Никодима

„АКО неко хоће да пође за мном, нека се одрекне себе и сваки дан узме свој мученички стуб и нека ме стално следи“ (Лука 9:23). Понизни рибари и један презрени порезник прихватили су тај позив. Они су оставили све да би следили Исуса (Матеј 4:18-22; Лука 5:27, 28).

Исусов позив се и данас чује, и многи се одазивају на њега. Међутим, неки који уживају у проучавању Библије с Јеховиним сведоцима оклевају да се ’одрекну себе и узму свој мученички стуб‘. Они нису спремни да прихвате одговорност и предност да буду Исусови ученици.

Зашто се неки устежу од тога да прихвате Исусов позив и да се предају Јехови Богу? Истина, онима који нису одгајани у складу с јудаистичким и хришћанским концептом о монотеизму, можда је потребно одређено време пре него што у потпуности разумеју постојање свемоћног Створитеља као особе. Неки чак и након што се увере да је Бог стваран не прихватају да следе Исусове стопе. Они се можда плаше шта ће њихови рођаци и пријатељи мислити о њима ако постану Јеховини сведоци. Други, који губе из вида хитност времена у коме живимо, теже ка угледу и постизању успеха (Матеј 24:36-42; 1. Тимотеју 6:9, 10). Шта год да је у питању, они који одуговлаче с доношењем одлуке да буду Исусови следбеници могу да извуку поуку из извештаја о Никодиму, једном имућном јеврејском поглавару из Исусових дана.

Благословљен изврсним могућностима

Никодим је само око шест месеци након што је Исус започео своју земаљску службу препознао да је Исус „као учитељ дошао од Бога“. Задивљен чудима која је Исус извршио у Јерусалиму за време Пасхе 30. н. е., Никодим је под окриљем ноћи дошао да изрази своју веру у Исуса и да сазна нешто више о њему као учитељу. Исус му је тада изнео једну дубоку истину о потреби да човек буде ’поново рођен‘ да би ушао у Божје краљевство. Том приликом је такође рекао и следеће: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:1-16).

Какви величанствени изгледи су стајали пред Никодимом! Могао је да постане Исусов близак сарадник и да из прве руке сведочи о различитим аспектима Исусовог живота на земљи. Као јеврејски поглавар и учитељ у Израелу, Никодим је добро познавао Божју Реч. Такође је имао и дубок увид, што је видљиво по томе што је идентификовао Исуса као учитеља послатог од Бога. Никодим је био заинтересован за духовне ствари и био је неуобичајено понизан. Мора да је једном члану врховног јеврејског суда било тешко да за једног обичног тесаревог сина призна да је човек послат од Бога! Све ове особине изузетно доприносе томе да једна особа постане Исусов ученик.

Никодимово интересовање за овог човека из Назарета изгледа није слабило. Две и по године касније, на Празник сеница, Никодим је присуствовао једном састанку Синедриона. У то време Никодим је још увек био „један од њих“. Свештенички главари и фарисеји су послали службенике да ухапсе Исуса. Службеници су се вратили и известили: „Ниједан човек никада није тако говорио.“ Фарисеји су почели да их понижавају: „Зар сте и ви заведени? Да ли је ико од поглавара или од фарисеја поверовао у њега? Али то мноштво које не познаје Закон проклет је народ.“ Никодим више није могао да се суздржава. Отворено је рекао: „Зар наш закон суди човеку ако га најпре не саслуша и не сазна шта чини?“ Тада су други фарисеји почели да га критикују: „Зар си и ти из Галилеје? Истражи и погледај да ниједан пророк неће бити подигнут из Галилеје“ (Јован 7:1, 10, 32, 45-52).

Око шест месеци касније на Пасху 33. н. е., Никодим је гледао да скине Исусово тело с мученичког стуба. Он је заједно с Јосифом из Ариматеје, другим чланом Синедриона, припремио Исусово тело за сахрану. Због тога је Никодим донео „смотуљак смирне и алоје“ који је вредео око 100 римских фунти, што у противвредности износи 72 енглеске фунте. То је био велики новчани издатак. Такође се с његове стране захтевала храброст да би био сврстан где и „тај варалица“, како су други фарисеји звали Исуса. Брзо припремивши Исусово тело, њих двојица су положили Исуса у оближњи нови спомен-гроб. Међутим, чак ни у том тренутку Никодим се није идентификовао као Исусов ученик! (Јован 19:38-42; Матеј 27:63; Марко 15:43).

Зашто није нешто више учинио

Јован у свом извештају не открива зашто се Никодим устезао да ’узме свој мученички стуб‘ и следи Исуса. Међутим, он нам оставља неке информације на основу којих се може објаснити зашто је овај фарисеј био тако неодлучан.

Најпре, Јован истиче да је тај јеврејски поглавар ’дошао ноћу код Исуса‘ (Јован 3:2). Један изучавалац Библије наводи следеће: „Никодим је дошао ноћу, не из страха, већ да би избегао мноштво које би ометало његов разговор са Исусом.“ Ипак, Јован указује на Никодима као на ’човека који је први пут дошао Исусу ноћу‘ у истом контексту у ком указује на Јосифа из Ариматеје као ’Исусовог ученика, али тајног због страха од Јевреја‘ (Јован 19:38, 39). Дакле, Никодим је посетио Исуса под окриљем ноћи вероватно из „страха од Јевреја“, као и остали у његовим данима који су се плашили да имају било шта са Исусом (Јован 17:13).

Да ли одуговлачиш са одлуком да постанеш Исусов ученик због оног што би можда твоји рођаци, пријатељи или колеге могли да кажу? „Страх од људи замку меће“, каже једна пословица. Како се можеш изборити с тим страхом? Та пословица даље каже: „Али је заклоњен ко се у Бога узда“ (Пословице 29:25). Да би изградио такво поуздање у Јехову, треба сам да се увериш да ће те Он подржати када си у озбиљним потешкоћама. Моли му се и тражи од њега да ти да храбрости приликом доношења чак и мање важних одлука које се тичу обожавања. Мало-помало и твоја вера и поуздање у Јехову ће расти до те мере да ћеш моћи у складу с Божјом вољом да доносиш и важније одлуке.

Никодима су можда његов положај и углед који је имао као члан владајуће класе такође спречавали да предузме важан корак у томе да се одрекне себе. У то време је сигурно још увек јако волео свој положај који је имао као члан Синедриона. Да ли оклеваш да нешто учиниш како би постао Христов следбеник због тога што ћеш можда изгубити угледан положај у друштву или што ћеш можда морати да жртвујеш одређене прилике за напредовање? Ниједна од ових ствари се не може упоредити с чашћу коју имаш када служиш Свевишњем владару целог свемира, који је спреман да удовољи твојим молбама које су у складу с његовом вољом (Псалам 10:17; 83:19; 145:18).

Други могући разлог због ког је Никодим оклевао може бити повезан с његовим богатством. Пошто је био фарисеј, можда су и на њега утицали они ’који су били љубитељи новца‘ (Лука 16:14). Чињеница да је био у могућности да купи скуп смотуљак смирне и алоје сведочи о његовом материјалном положају. Неки данас одуговлаче с доношењем одлуке да прихвате одговорности хришћанина због своје забринутости око материјалне имовине. Међутим, Исус је саветовао своје следбенике: „Не брините се за своје душе, шта ћете јести или шта ћете пити, или за своје тело, шта ћете обући... Јер ваш небески Отац зна да вам је све то потребно. Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово друго додати“ (Матеј 6:25-33).

Много је пропустио

Интересантно је да извештај о Никодиму који се једино налази у Јовановом јеванђељу остаје недоречен што се тиче тога да ли је он икада постао Исусов следбеник или није. Према једном предању, Никодим је заузео став за Исуса, крстио се, постао мета прогонства од стране Јевреја, био уклоњен са свог положаја и на крају протеран из Јерусалима. Како год да је било, једно је сигурно: он је много пропустио зато што је оклевао да учини више док је Исус био овде на земљи.

Да је Никодим почео да следи Исуса у време када се први пут сусрео с њим могао је постати његов блиски ученик. Са спознањем које је имао, увидом, понизношћу и свесношћу својих духовних потреба он је могао постати изванредан ученик. Да, могао је слушати задивљујуће говоре Великог Учитеља, извући животоважне поуке из Исусових поређења, бити сведок запањујућих чуда која је Исус чинио и бити оснажен Исусовим саветом који је на растанку дао својим ученицима. Али он је све то пропустио.

Никодимова неодлучност значила је велики губитак за њега. Тај губитак је укључивао и Исусов срдачан позив: „Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам благе нарави и понизна срца, и наћи ћете окрепу за своје душе. Јер је мој јарам благ и мој терет је лак“ (Матеј 11:28-30). Никодим је пропустио прилику да му лично Исус пружи такву окрепу!

А како је с тобом?

Исус Христ је од 1914. присутан на небу као Краљ Божјег небеског Краљевства. Када је прорекао шта ће се дешавати током његове присутности, између осталог је рекао и следеће: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14). То дело проповедања широм света мора се извршити пре него што дође крај. Исус Христ се радује што несавршени људи учествују у томе. И ти можеш учествовати у том делу.

Никодим је препознао да Исус долази од Бога (Јован 3:2). Кроз проучавање Библије и ти можеш доћи до истог закључка. Можда већ мењаш свој начин живота да би удовољио библијским мерилима. Можда чак посећујеш састанке Јеховиних сведока да би даље стицао библијско спознање. То је све похвално. Па ипак, Никодим је морао да учини више од тога да само покаже цењење за Исуса као оног који је послат од Бога. Требало је да се ’одрекне себе и сваки дан узме свој мученички стуб и стално следи Исуса‘ (Лука 9:23).

Узми к срцу оно што нам је апостол Павле рекао. Он је написао: „Радећи заједно с њим, такође вас усрдно молимо да не прихватите Божју незаслужену доброту, а онда промашите њену сврху. Јер он каже: ’У време прихватања чуо сам те, и у дан спасења помогао сам ти.‘ Гле! Сада је нарочито време прихватања. Гле! Сад је дан спасења“ (2. Коринћанима 6:1, 2).

Сада је време да развијеш веру која ће те покренути на акцију. Да би то постигао дубоко размишљај о стварима које проучаваш из Библије. Моли се Јехови и тражи од њега да ти помогне да исказујеш такву веру. Док будеш осећао како ти он помаже, твоје цењење и љубав према њему покренуће те да желиш да се ’одрекнеш себе и узмеш свој мученички стуб и стално следиш Исуса Христа‘. Хоћеш ли то сада учинити?

[Слика на 9. страни]

Никодим је у почетку одважно заузео став за Исуса

[Слика на 9. страни]

Никодим је упркос противљењу помогао да се Исусово тело припреми за сахрану

[Слика на 10. страни]

Лични студиј и молитва могу те ојачати да учиниш више

[Слика на 10. страни]

Да ли ћеш прихватити предност да радиш под вођством Исуса Христа?