Пређи на садржај

Пређи на садржај

Борити се с ’трном у телу‘

Борити се с ’трном у телу‘

Борити се с ’трном у телу‘

„Довољна ти је моја незаслужена доброта“ (2. КОРИНЋАНИМА 12:9).

1, 2. (а) Зашто не треба да се чудимо због тога што се суочавамо са испитима и проблемима? (б) Зашто не морамо изгубити поуздање упркос кушњама?

 „СВИ који желе да живе у оданости Богу у Христу Исусу, биће такође прогоњени“ (2. Тимотеју 3:12). Зашто је то тако? Зато што Сатана тврди да човек служи Богу само из себичних разлога и очајнички жели да докаже своју тврдњу. Једном је Исус упозорио своје верне апостоле: „Сатана је затражио да вас решета као пшеницу“ (Лука 22:31). Исус је добро знао да Бог дозвољава Сатани да нас испита преко болних проблема. Наравно, то не значи да свака потешкоћа с којом се суочимо у животу потиче директно од Сатане или његових демона (Проповедник 9:11). Али Сатана једва чека да употреби било шта што му стоји на располагању не би ли сломио нашу беспрекорност.

2 Библија нам говори да не треба да се чудимо због наших кушњи. Шта год да нам се деси, то нити је чудно нити је неочекивано (1. Петрова 4:12). У ствари, „исте патње сналазе целу заједницу [наше] браће по свету“ (1. Петрова 5:9). Сатана данас врши огроман притисак на сваког Божјег слугу. Ђаво ужива када види како се мучимо са што је могуће већим бројем проблема налик трну. У ту сврху, он користи овај систем ствари на такав начин да појача било који ’трн у нашем телу‘ (2. Коринћанима 12:7). Међутим, Сатанини напади не морају обавезно сломити нашу беспрекорност. Као што ће нам ’створити излаз‘ да бисмо издржали кушњу, Јехова ће исто учинити и када се суочавамо с невољама које су попут трнова у нашем телу (1. Коринћанима 10:13).

Како се борити с трном

3. Како је Јехова одговорио када га је Павле молио да му уклони трн из тела?

3 Апостол Павле је молио Бога да уклони трн из његовог тела. „Због тога сам три пута молио Господа да то оде од мене.“ Како је Јехова одговорио на Павлову усрдну молбу? „Довољна ти је моја незаслужена доброта; јер моја сила се усавршава у слабости“ (2. Коринћанима 12:8, 9). Анализирајмо овај одговор и погледајмо како нам он може помоћи да се боримо с било којим болним проблемима налик трну.

4. На које је начине Павле извлачио корист из Јеховине незаслужене доброте?

4 Запази да је Бог охрабрио Павла да цени незаслужену доброту коју му је већ указао преко Христа. Да, Павле је био веома благословљен на многе начине. Јехова му је с љубављу дао предност да постане Исусов ученик, иако је он био фанатичан противник Исусових следбеника (Дела апостолска 7:58; 8:3; 9:1-4). Након тога, Јехова је љубазно дао Павлу многе узбудљиве доделе и предности. Поука је сасвим јасна. Чак и у најгоре време, ми још увек имамо многе благослове за које треба да будемо захвални. Никада због кушњи не треба да заборавимо Јеховину обилну доброту (Псалам 31:20).

5, 6. (а) Како је Јехова поучио Павла да се Његова сила „усавршава у слабости“? (б) Како је Павлов пример доказао да је Сатана лажов?

5 На још један начин се показује да је довољна Јеховина незаслужена доброта. Божја сила је више него довољна да нам помогне у нашим кушњама (Ефешанима 3:20). Јехова је поучио Павла да се Његова сила „усавршава у слабости“. Како? Он је с љубављу дао Павлу сву снагу која му је била потребна да би се борио са својом кушњом. А онда је Павлова истрајност и његово безусловно поуздање у Јехову свима открило да Божја сила тријумфује у случају тог слабог и грешног човека. А сада размисли како је то утицало на Ђавола, који тврди да људи служе Богу само када је живот удобан и безбрижан. Павлова беспрекорност је била као шамар за тог клеветника!

6 Павле, некадашњи Сатанин савезник у борби против Бога, дрски прогонитељ хришћана, ревни фарисеј, несумњиво је једном имао многе удобности у животу јер је потицао из једне привилеговане класе. Сада је служио Јехови и Христу као „најмањи од апостола“ (1. Коринћанима 15:9). Као такав, он се понизно подлагао ауторитету водећег тела хришћана из првог века. И верно је истрајавао упркос свом трну у телу. На Сатанино велико негодовање, Павлова ревност није спласнула услед кушњи које је имао у животу. Нити је Павле икада изгубио из вида наду да ће бити у Христовом небеском Краљевству (2. Тимотеју 2:12; 4:18). Никакав трн, колико год болан, није могао умањити његову ревност. Зато и ми будимо и даље ревни! Подупирући нас у нашим кушњама, Јехова нас узвисује предношћу да помогнемо у доказивању да је Сатана лажов (Пословице 27:11).

Битне су Јеховине припреме

7, 8. (а) Путем чега Јехова данас јача своје слуге? (б) Зашто је у борби с неким трном у телу јако важно свакодневно читање Библије и проучавање?

7 Данас Јехова даје снагу верним хришћанима преко свог светог духа, своје Речи и нашег хришћанског братства. Попут апостола Павла, и ми можемо бацити наше бреме на Јехову у молитви (Псалам 55:22ДК). Иако Бог можда неће уклонити наше кушње, он нам може дати мудрост да се боримо с њима, чак и са онима које је нарочито тешко поднети. Јехова нам може пружити и моралну снагу — дајући нам ’снагу која надилази уобичајену‘ — да би нам помогао да издржимо (2. Коринћанима 4:7).

8 Како добијамо ту помоћ? Морамо марљиво проучавати Божју Реч, јер ћемо у њој пронаћи његове сигурне утехе (Псалам 94:19). У Библији налазимо дирљиве речи Божјих слугу који су се молили за Његову помоћ. Јеховини одговори, који су често укључивали утешне речи, јесу материјал о којем треба медитирати. Проучавање ће нас оснажити тако да ће ’снага која надилази уобичајену бити од Бога, а не од нас‘. Баш као што је потребно да сваког дана узимамо физичку храну да бисмо били прехрањени и снажни, тако се морамо редовно хранити и из Божје Речи. Да ли то радимо? Ако радимо, онда ћемо видети да нам добијање ’снаге која надилази уобичајену‘ помаже да поднесемо било које фигуративне трнове који нам сада могу задати бол.

9. Како старешине могу подупрети оне који се боре с проблемима?

9 Богобојазне хришћанске старешине могу „бити као заклон од ветра“ невоље, „као уточиште од поплаве“ проблема. Старешине које желе да одговарају овом надахнутом опису понизно и искрено траже од Јехове да им да „језик учен“ како би имали праве речи за оне који пате. Речи старешина могу бити попут неке благе кише која хлади и теши наш дух током тешких периода у животу. Говорећи „утешно депресивним душама“, старешине заиста подупиру своју духовну браћу и сестре који су се можда забринули или обесхрабрили због неког трна у телу (Исаија 32:2; 50:4ДК; 1. Солуњанима 5:14).

10, 11. Како Божје слуге могу охрабрити друге који подносе озбиљне испите?

10 Све Јеховине слуге представљају део његове уједињене хришћанске породице. Да, ми смо „као појединци, удови који припадају један другоме“ и „дужни [смо] да волимо један другога“ (Римљанима 12:5; 1. Јованова 4:11). Како ми испуњавамо ту дужност? Према 1. Петровој 3:8, ми то чинимо тако што ’показујемо саосећање, имамо братску наклоност и нежно смо самилосни‘ према свима који су с нама у вери. Што се тиче оних који се боре с неким нарочито болним трном у телу, било да су млади или стари, сви им можемо поклонити посебну пажњу. Како?

11 Треба да настојимо да будемо осетљиви на њихову патњу. Ако смо неосетљиви, безосећајни или незаинтересовани, могли бисмо им ненамерно погоршати патњу. Када знамо да имају кушње, то треба да нас наведе да пазимо шта кажемо, како то кажемо и како поступамо. Наш позитиван и охрабрујућ став може помоћи да се мало ублажи тај оштар бол од било ког трна који их мучи. Тако ћемо се показати као помоћ која их јача (Колошанима 4:11).

Како се неки успешно боре

12-14. (а) Шта је урадила једна хришћанка да би се изборила с раком? (б) Како су је подупирала и храбрила њена духовна браћа и сестре?

12 Док се приближавамо крају ових последњих дана, ’мучни болови‘ су из дана у дан све јачи (Матеј 24:8). Према томе, кушње вероватно погађају свакога на Земљи, а нарочито Јеховине верне слуге, које се труде да врше његову вољу. На пример, осмотри једну хришћанку која је у пуновременој служби. Откривено је да има рак и морали су јој се хируршким путем извадити пљувачне и лимфне жлезде. Када су она и њен муж сазнали да има ту болест, одмах су се обратили Јехови у дугој, усрдној молитви. Касније је сестра рекла да ју је обузео невероватан мир. Па ипак, имала је многе успоне и падове, нарочито док се борила с пропратним последицама лечења.

13 Да би се изборила са својом ситуацијом, ова сестра је покушала да сазна о раку што је више могла. Саветовала се са својим докторима. У Кули стражари, Пробудите се! и другим хришћанским публикацијама које говоре о томе, нашла је животне приче које показују како се неки који имају ту болест хватају у коштац са емоцијама. Такође је прочитала и одговарајуће библијске стихове који показују да Јехова може подупрети свој народ током тешкоћа, као и друге корисне информације.

14 Један чланак о борби против очаја цитирао је ове мудре речи: „Самовољан [„Онај ко се изолује“, NW] тражи што је њему драго“ (Пословице 18:1). Зато је тај чланак пружио овај савет: „Не смемо се изоловати.“ a Ова сестра прича: „Многи су ми рекли да се моле за мене; други су ме звали телефоном. Двојица старешина су редовно звали да би видели како сам. Добијала сам цвеће и гомилу разгледница. Неки су чак припремали оброке. Такође, многи су се нудили да ме одвезу на терапију.“

15-17. (а) Како се једна хришћанка борила с потешкоћама које су настале услед саобраћајних несрећа које је доживела? (б) Какву су подршку пружили чланови скупштине?

15 Једна жена из Новог Мексика (САД) која је дугогодишњи Јеховин слуга, доживела је две саобраћајне несреће. Повредила је врат и рамена, што је погоршало њено здравље које је ионако било нарушено артритисом с којим се већ борила преко 25 година. Она прича: „Било ми је јако тешко да усправно држим главу и да носим било шта што је теже од 2 килограма. Али пуно ми помаже горљива молитва Јехови. Помажу ми и чланци из Куле стражаре које проучавамо. У једном је био коментарисан Михеј 6:8, и речено је да смерно ходити с Богом значи знати своја ограничења. То ми је помогло да схватим да упркос мом стању не треба да се обесхрабрим, иако је време које проводим у служби мање од оног које бих ја желела. Оно што је најважније јесте да му служимо из чистих потицаја.“

16 Она даље каже: „Старешине су ме увек похваљивале што се напрежем да посећујем састанке и да идем у службу на терену. Млади би ме у знак поздрава загрлили. Пионири су били толико стрпљиви са мном и често су мењали своје планове када се нисам добро осећала. Када је било лоше време, они би ме љубазно повели у накнадне посете или би ме позвали да присуствујем њиховим библијским студијима. И пошто нисам могла носити ташну за службу, други објавитељи су моју литературу стављали у њихову ташну када смо ишли у службу проповедања.“

17 Запази како су скупштинске старешине и суверници помогли овим двема сестрама да се боре са својом инвалидношћу која је налик трну. Они су понудили практичну, љубазну помоћ тако обликовану да се испуне специфичне духовне, физичке и емоционалне потребе. Зар те то не охрабрује да укажеш помоћ другој браћи и сестрама који доживљавају проблеме? И ви млади можете бити од помоћи онима у вашој скупштини који се боре с трновима у телу (Пословице 20:29).

18. Које охрабрење можемо наћи у животним причама које се објављују у часописима Кула стражара и Пробудите се!?

18 У часописима Кула стражара и Пробудите се! објављују се многе животне приче и искуства Сведока који су се борили и још увек се боре с проблемима у животу. Ако редовно читаш те чланке, видећеш да многа твоја духовна браћа и сестре широм света подносе економске тешкоће, губитак вољених у катастрофама и опасне ратне услове. Други живе с опаким болестима. Многи не могу обављати чак ни неке једноставне ствари у животу које здрави узимају као нешто само по себи разумљиво. Њихова болест је за њих озбиљан испит, нарочито ако не могу учествовати у хришћанским активностима онолико колико би то они желели. Колико су они само захвални за помоћ и подршку коју им пружају браћа и сестре, млади и стари!

Истрајност доноси срећу

19. Зашто је Павле могао да се радује упркос искушењима налик трну и слабостима?

19 Павле се радовао када је видео како га је Бог ојачао. Он је рекао: „Радије [ћу се] хвалити у вези са својим слабостима, да би Христова сила попут шатора остала нада мном. Зато налазим задовољство у слабостима, у увредама, у оскудицама, у прогонствима и потешкоћама за Христа. Јер кад сам слаб, онда сам силан“ (2. Коринћанима 12:9, 10). Због онога што је лично искусио, Павле је са уверењем могао рећи: „Не говорим то зато што сам у оскудици, јер сам научио, у каквим год да сам околностима, да будем задовољан оним што имам. Заиста знам шта значи имати мало, заиста знам шта значи имати обиље. У свему и у свим околностима научио сам тајну и како да будем сит и како да гладујем, и како да имам обиље и како да трпим оскудицу. За све имам снаге уз помоћ онога који ми даје моћ“ (Филипљанима 4:11-13).

20, 21. (а) Зашто се можемо радовати док медитирамо о ’ономе што се не види‘? (б) Које су неке ствари које се ’не виде‘, а за које се надаш да ћеш их видети у земаљском Рају?

20 Зато, ако подносимо било који симболични трн у нашем телу, можемо наћи велику радост у томе што свима показујемо да се Јеховина сила усавршава у нашој слабости. Павле је писао: „Не одустајемо... Онај [човек] који смо унутра сигурно се обнавља из дана у дан. Јер иако је невоља тренутна и лака, она нам доноси славу која све више добија на тежини и вечна је; док ми управљамо поглед... на оно што се не види. Јер оно... што се не види је вечно“ (2. Коринћанима 4:16-18).

21 Већина Јеховиног данашњег народа нада се да ће живети у његовом земаљском Рају и да ће се радовати благословима које је он обећао. Такве благослове бисмо данас могли сматрати за оне који се ’не виде‘. Међутим, брзо долази време када ћемо те благослове видети својим очима, да, и заувек им се радовати. Један такав благослов биће то што више никада нећемо морати да живимо ни са каквим проблемом налик трну! Божји Син ће ’разорити Ђаволова дела‘ и ’уништити онога који има могућност да изазове смрт‘ (1. Јованова 3:8; Јеврејима 2:14).

22. У шта треба да будемо уверени и на шта треба да будемо одлучни?

22 Зато, какав год би трн у нашем телу данас стварао бол, наставимо да се боримо с њим. И ми ћемо, као и Павле, имати снагу да то чинимо уз Јеховину великодушну помоћ. А када будемо живели у земаљском Рају, свакодневно ћемо благосиљати нашег Бога Јехову за сва његова дивна дела у нашу корист (Псалам 103:2).

[Фуснота]

a Види чланак „Гледиште Библије: како се борити са очајем“, у издању Пробудите се! од 8. маја 2000.

Како би одговорио?

• Зашто и како Ђаво настоји да сломи беспрекорност правих хришћана?

• Како се Јеховина сила „усавршава у слабости“?

• Како старешине и други могу охрабрити оне које муче проблеми?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Павле се три пута молио да му Бог уклони трн из тела