Пређи на садржај

Пређи на садржај

Твој избор начела

Твој избор начела

Твој избор начела

ДА ЛИ си човек који се држи начела? Или сматраш да су морална начела нешто старомодно? Чињеница је да сваку особу воде нека начела за која она мисли да су важна. Према једној дефиницији начело је „лични кодекс исправног поступања“. Начела утичу на наше одлуке и одређују правац у нашем животу. Начела могу деловати попут компаса.

Примера ради, Исус је подстакао своје следбенике да се држе Златног правила које се налази у Матеју 7:12: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима.“ Следбеници Конфуција се држе начела званих ли и јен, која упућују на особине као што су љубазност, понизност, поштовање и лојалност. Чак и људи који нису религиозни имају неке приоритете или смернице које одређују њихово понашање.

Која начела да изаберемо?

Било би добро да то имамо на уму јер начела могу бити или добра или лоша. На пример, све је више људи мотивисано оним што се отприлике задње деценије означава као „ја-изам“. Премда многи можда не знају за тај израз или можда мисле да се не односи на њих, „ја-изам“ је једно начело које се најпре примењује, то јест кодекс поступања којем многи прибегавају док напуштају висока мерила понашања. Било да тај израз означава то или не, „ја-изам“ је у ствари испољавање себичности, често пропраћено бесмисленим материјализмом. „Имамо само два начела“, тврдио је директор једне телевизије у Кини. „Једно начело је удовољавање прохтевима. А друго згртање новца.“

„Ја-изам“ може деловати попут магнета. А како магнет утиче на компас? Када су један поред другог, игла компаса се помера у погрешном правцу. На исти начин „ја-изам“ може ометати морални компас, то јест кодекс исправног понашања особе, чинећи да све буде подређено њеним жељама.

Да ли би те изненадило када би сазнао да „ја-изам“ није савремени феномен? Овај приступ животу води порекло из Еденског врта када су наши прародитељи напустили норме понашања које је поставио наш Створитељ. То је пореметило њихов морални компас. Као потомци Адама и Еве, људи су оптерећени истим приступом животу, који је тек недавно назван „ја-изам“ (Постање 3:6-8, 12).

Ширење таквог става је нарочито уочљиво током периода који библијско пророчанство назива ’последњим данима‘ који су обележени ’критичним временом с којим се тешко излази на крај‘. Многи људи су „самољубиви“. Није ни чудо што смо под притиском да прихватимо став „прво ја“ (2. Тимотеју 3:1-5).

Можда се слажеш с младићем по имену Олаф, који је једној подружници Јеховиних сведока у Европи написао следеће: „Јако је тешко остати морално чист, нарочито нама младима. Молим вас наставите да нас подсећате на потребу да се држимо библијских начела.“

Олаф показује оштроумно гледиште. Било да смо млади или стари Божја начела нам могу помоћи да се држимо високих мерила понашања. Она нас такође оспособљавају да се одупремо „ја-изму“, било да је познат под тим изразом или не. Ако би желео да сазнаш више о томе како ти библијска начела заиста могу помоћи, пажљиво осмотри следећи чланак.

[Слике на 4. страни]

Данас се многи људи не обазиру на потребе других