Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је тај древни свет нестао?

Зашто је тај древни свет нестао?

Зашто је тај древни свет нестао?

СВЕОПШТИ Потоп није била нека природна катастрофа. Била је то Божја осуда. Било је дато упозорење, али људи су га углавном игнорисали. Зашто? Исус је објаснио: „У тим данима пре потопа јело [се] и пило, женило и удавало, све до дана кад Ноје уђе у арку; и не обратише пажњу док не дође потоп и све их однесе“ (Матеј 24:38, 39).

Једна развијена цивилизација

У извесним погледима, претпотопна цивилизација је имала неке предности које ми данас немамо. На пример, сви људи су говорили једним језиком (Постање 11:1). То је могло допринети достигнућима у уметности и науци, што захтева заједнички труд много људи с различитим вештинама. Такође, дуг животни век који је већина људи тада имала омогућавао би им да кроз векове надограђују знање које су стицали.

Неки тврде да животни век људи заправо и није био толико дуг и да су године које се спомињу у библијском извештају у ствари месеци. Да ли је то тачно? Размотри пример Малелеила. Библија каже: „Малелеило у шездесет петој години свог живота роди Јареда... Сви дани Малелеилови беху осам стотина и деведесет пет година. Затим он умре“ (Постање 5:15-17). Када би једна година означавала један месец онда би Малелеило постао отац са само пет година! То је наравно немогуће, већ је ствар у томе што су људи тада били ближе савршеној виталности првог човека Адама. Они су заиста живели по неколико векова. Шта су постигли?

Много векова пре Потопа, број људи на Земљи се толико повећао да је Адамов син Каин могао да сагради град који је назвао Енох (Постање 4:17). Током векова пре Потопа, развиле су се различите индустријске гране. Постојали су ковачи „свих бакрених и гвоздених справа“ (Постање 4:22). Несумњиво су се ове справе користиле у градњи, столарству, кројењу и земљорадњи. О свим овим занимањима говори се у извештајима о првим становницима на земљи.

Сакупљено сазнање би омогућило свакој следећој генерацији да развија уже струке као што су металургија, агрономија, узгајање оваца и стоке, стилови писања и ликовна уметност. На пример, Јувал је био праотац ’оних који ударају у харфе и свирају у свирале‘ (Постање 4:21). Цивилизација се развила у великој мери. Па ипак, све је изненада дошло свом крају. Шта се догодило?

Шта је кренуло наопако?

И поред свих својих предности, претпотопно друштво је имало лош почетак. Његов зачетник Адам се побунио против Бога. Каин, градитељ првог града о ком се извештава, убио је свог рођеног брата. Није ни чудо што је зло узело маха! Последице несавршености које је Адам оставио свом потомству, биле су све теже (Римљанима 5:12).

Очигледно су ствари дошле до свог врхунца када је Јехова одлучио да дозволи да такво стање влада још само 120 година (Постање 6:3). Библија каже: ’Неваљалство људи је било велико на земљи, и мисли срца њихова су биле свагда само к злу управљене... Земља беше пуна насиља‘ (Постање 6:5, 11).

На крају је Бог изричито рекао Ноју да ће сва жива створења уништити потопом (Постање 6:13, 17). Иако је Ноје био ’проповедник праведности‘, очигледно је људима било тешко да поверују да ће све око њих доћи своме крају (2. Петрова 2:5). Само је осморо људи послушало упозорење и било спасено (1. Петрова 3:20). Зашто је то важно за нас данас?

Од каквог је то значаја за нас?

Ми живимо у времену које је слично оном у ком је живео Ноје. Често слушамо о ужасавајућим терористичким нападима, геноцидима, масовним убиствима која су починили наоружани нападачи без неког јасног повода и о насиљу у породици у шокантним размерама. Земља је поново постала пуна насиља, и као и раније свет се упозорава на предстојеће извршење пресуде. Сам Исус је рекао да ће доћи као од Бога одређени Судија и да ће раздвојити људе као што пастир раздваја овце од јараца. Они који се покажу недостојнима, рекао је Исус, ’отићи ће у вечно одрезање‘ (Матеј 25:31-33, 46). Међутим, Библија каже да ће овог пута бити на милионе преживелих особа — једно велико мноштво које обожава јединог истинитог Бога. У свету који долази они ће живети у трајном миру и сигурности који раније никада нису постојали (Михеј 4:3, 4; Откривење 7:9-17).

Многи се подсмевају таквим библијским изјавама и упозорењима на осуду која ће показати да су те изјаве тачне. Али апостол Петар је објаснио да такви скептици у ствари игноришу чињенице. Он је написао: „У последње дане [ће] доћи ругачи... и говорити: ’Где је та његова обећана присутност?‘... Јер, по сопственој жељи, они превиђају чињеницу да су небеса постојала од давнина и земља која се чврсто издизала из воде и усред воде Божјом речју; чиме је свет тог времена био уништен кад је био потопљен водом. А том истом речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожних људи“ (2. Петрова 3:3-7).

Упозорење о том дану осуде који долази и порука добре вести о миру који следи након тога, данас се ревно преносе широм света из послушности Исусовој пророчанској заповести (Матеј 24:14). То упозорење не треба схватати олако. Свемоћни Бог се држи своје речи.

Свет који долази

Каква ће бити будућност човечанства с обзиром да ће се десити те значајне промене? На почетку своје чувене Проповеди на гори, Исус је обећао: „Срећни су они који су благе нарави, јер ће наследити земљу.“ Затим је поучио своје ученике да се моле Богу: „Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 5:5; 6:10). Да, Исус је учио људе да оне који буду верни чека предивна будућност и то управо овде на земљи. Он је указао на њу као на ’поновно стварање‘ (Матеј 19:28).

Зато, док размишљаш о будућности, немој дозволити да ругачи утичу на тебе тако да сумњаш у Божје упозорење. Истина, наше друштво можда изгледа стабилно, и данашњи свет има дугу историју. Па ипак, не би требало да се ослањамо на то. Данашњи свет је осуђен. Онда, узми к срцу закључак писма апостола Петра:

„Будући да све то тако треба да се распадне, какве онда особе треба ви да будете у делима која припадају светом понашању и оданости Богу, очекујући и чврсто држећи у мислима присутност Јеховиног дана... Будући да очекујете те ствари, дајте све од себе да вас он на крају нађе без мрље и без мане, и у миру... Стално растите у незаслуженој доброти и спознању о нашем Господу и Спаситељу Исусу Христу“ (2. Петрова 3:11, 12, 14, 18). Зато, научи нешто из оног што се догодило у Нојевим данима. Приближи се Богу. Расти у спознању о Исусу Христу. Развијај оданост Богу и буди међу милионима људи који су одлучили да преживе крај овога света и уђу у мирољубиви свет који предстоји.

[Слика на 5. страни]

Израда предмета од метала била је позната пре Потопа

[Слика на 7. страни]

Спрема нам се прелепа будућност