Пређи на садржај

Пређи на садржај

Цео свет је био уништен!

Цео свет је био уништен!

Цео свет је био уништен!

Погледај свет око себе, његове градове, културу, научна достигнућа, милијарде становника. Није тешко бити импресиониран његовом очигледном стабилношћу, зар не? Да ли мислиш да би овај свет једног дана могао потпуно нестати? То је можда тешко замислити. Међутим, да ли знаш да је према једном веома поузданом извору постојао један свет пре овога и да је био потпуно уништен?

НЕ ГОВОРИМО о свету примитивних племена. Свет који је нестао био је цивилизован, имао је градове, уметничка дела, научна достигнућа. Па ипак, библијски извештај нам каже да је изненада, седамнаестог дана, другог месеца, 352 године пре рођења патријарха Аврахама, почео потоп који је уништио цео свет. a

Да ли је тај извештај тачан? Да ли се тако нешто стварно догодило? Да ли је заиста пре овог данашњег света постојао древни свет који је био напредан и који је затим уништен? Ако јесте, зашто је дошао крају? Шта је кренуло наопако? Можемо ли извући неку поуку из тога што му се десило?

Да ли је један древни свет заиста био уништен?

Таква једна страшна катастрофа, ако се заиста догодила, никада се не би сасвим заборавила. Зато, код многих народа постоји нешто што их подсећа на то уништење. Осмотри, на пример, прецизне датуме који су записани у Светом писму. У древном календару други месец је обухватао време које одговара данашњем времену од средине октобра до средине новембра. Тако седамнаести дан отприлике одговара почетку новембра. Можда, онда није случајност што се у то доба године у многим земљама славе празници повезани с мртвима.

Други докази за Потоп провлаче се кроз људска усмена предања. Готово сви древни народи имају неку легенду по којој су њихови преци преживели један свеопшти Потоп. Афрички пигмеји, европски Келти, јужноамеричке Инке — сви имају сличне легенде, такође и народи на Аљасци, у Аустралији, Индији, Кини, Литванији, Мексику, Микронезији, на Новом Зеланду и у деловима Северне Америке, да споменемо само неке.

Наравно, како је време пролазило, легенде су улепшаване, али све оне укључују неколико детаља који указују на заједнички приповедачки извор: Бог се разгневио зато што су људи били зли. Проузроковао је један велики потоп. Читаво човечанство је било уништено. Међутим, неколико праведних особа је сачувано. Они су изградили неку врсту брода у ком су се спасли они и животиње. Кроз неко време, послали су птице да траже суво тло. На крају се тај брод зауставио на некој планини. Када су се преживеле особе искрцале, принеле су жртву.

Шта то доказује? Те сличности не могу бити случајне. Када се докази из ових легенди споје, они потврђују старо библијско сведочанство о томе да сви људи воде порекло од особа које су преживеле потоп који је уништио људски свет. Због тога не треба да се ослањамо на легенде и митове да бисмо сазнали шта се десило. Имамо пажљиво сачуван извештај у Хебрејским списима Библије (Постање, поглавља 6-8).

Библија садржи надахнути историјски запис још из времена почетка живота на Земљи. Међутим, докази потврђују да је њен садржај више од обичне историје. Њена непогрешива пророчанства и дубока мудрост показују да је она баш оно што тврди за себе — Божје средство комуникације с људима. За разлику од митова, Библија у својим историјским извештајима наводи имена и датуме, као и родословља и географске детаље. Она нам одсликава какав је живот био пре Потопа и открива зашто је читав свет изненада дошао крају.

Шта је кренуло наопако у том претпотопном друштву? Следећи чланак разматра то питање. То је важно питање за оне који можда желе да знају колико је сигурна будућност наше данашње цивилизације.

[Фуснота]

[Табела на 4. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Легенде о Потопу широм света

Земља Подударност 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Грчка 7 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Рим 6 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Литванија 6 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Асирија 9 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Танзанија 7 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Индија – Хиндуси 6 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Нови Зеланд – Маори 5 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Микронезија 7 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Вашингтон, САД – Јакама 7 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Мисисипи, САД - Чахти 7 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Мексико – Мичуакан 5 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Јужна Америка – Кечуа 4 ◆ ◆ ◆ ◆

Боливија – Чиригуано 5 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Гијана – Аравак 6 ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

1: Бог се разгневио зато што су људи били зли

2: Уништење у потопу

3: Заповеђено од Бога

4: Бог је дао упозорење

5: Неколико људи је преживело

6: Спасени у некој врсти брода

7: Животиње спасене

8: Птица или неко друго створење је послато напоље

9: На крају су се зауставили на некој планини

10: Принели су жртву