Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је за тебе Христово вођство нешто реално?

Да ли је за тебе Христово вођство нешто реално?

Да ли је за тебе Христово вођство нешто реално?

„Не дозволите ни да вас зову ’вођама‘, јер је један ваш Вођа, Христ“ (МАТЕЈ 23:10).

1. Ко је једини Вођа правих хришћана?

 БИО је уторак, 11. нисан. Три дана касније, Христ ће бити убијен. То му је била последња посета храму. Исус је тог дана народу који се окупио и својим ученицима изнео једно важно учење. Он је рекао: „Не дозволите да вас зову Раби, јер један је ваш учитељ, а ви сте сви браћа. Осим тога, никога на земљи не зовите својим оцем, јер је један ваш Отац, онај који је на небесима. Не дозволите ни да вас зову ’вођама‘, јер је један ваш Вођа, Христ“ (Матеј 23:8-10). Сасвим јасно, Исус Христ је Вођа правих хришћана.

2, 3. Како на наш живот утиче то што слушамо Јехову и прихватамо Вођу ког је он поставио?

2 Исусово вођство заиста корисно утиче на наш живот када га прихватамо! Проричући долазак овог Вође, Јехова Бог је преко пророка Исаије објавио следеће: „Сви ви који сте жедни, дођите на воду па и који новца немате! Дођите, купујте и једите, дођите, купујте вина и млека без новаца, и без плате... Слушајте ме... и јешћете што је добро, и душа ће се ваша сочних јела насладити... Ево поставих га народима за сведока, за вођа и владаоца народа“ (Исаија 55:1-4).

3 Исаија је употребио уобичајене течности — воду, млеко и вино — као метафоре да би показао како на наш живот утиче када слушамо Јехову и следимо Вођу и Владаоца ког нам је дао. Резултат тога је окрепа. То је као чаша хладне воде на врућини. Наша жеђ за истином и праведношћу бива утољена. Као што млеко даје снагу бебама и помаже им да расту, ’млеко које припада речи‘ јача нас и потпомаже духовни раст у нашем односу с Богом (1. Петрова 2:1-3). И ко може рећи да вино не доприноси радости у свечаним приликама? Слично томе, обожавање истинитог Бога и слеђење стопа Вође ког је он поставио чини да нам живот буде „весео“ (Поновљени закони 16:15). Зато је врло важно да сви — и млади и стари, и мушкарци и жене — покажемо да је за нас Христово вођство нешто реално. Међутим, како можемо показати у нашем свакодневном животу да је Месија наш Вођа?

Млади — ’напредујте у мудрости‘

4. (а) Шта се догодило када је 12-годишњи Исус посетио Јерусалим у време Пасхе? (б) Колико је Исус добро познавао ствари са свега 12 година?

4 Осмотри пример који је наш Вођа пружио за младе. Иако се мало тога зна о Исусовом детињству, један догађај открива доста тога. Када је Исус имао 12 година, родитељи су га повели са собом када су као и сваке године кренули у Јерусалим на Пасху. Он се том приликом заокупио једним библијским разговором, а његова породица је ненамерно отишла без њега. Његови забринути родитељи, Јосиф и Марија, нашли су га након три дана у храму „како седи међу учитељима, слушајући их и постављајући им питања“. И не само то, „сви који су га слушали дивили су се његовом разумевању и његовим одговорима“. Замисли, Исус је са свега 12 година могао не само да поставља питања о духовним стварима која су наводила на размишљање него је и давао паметне одговоре! Нема сумње да је то могао захваљујући родитељском васпитању (Лука 2:41-50).

5. Како млади могу проценити свој став према породичном библијском студију?

5 Можда си и ти млада особа. Ако су ти родитељи предане Божје слуге, вероватно у твом дому постоји редован програм породичног библијског студија. Како гледаш на породични студиј? Било би добро да размислиш о следећим питањима: ’Да ли целим срцем подупирем припрему библијског студија у мојој породици? Да ли подупирем ту припрему, не чинећи ништа што би пореметило ту рутину?‘ (Филипљанима 3:16). ’Да ли активно учествујем на студију? Да ли када је прикладно постављам питања везано за материјал који се проучава и да ли коментаришем о његовој примени? Док духовно напредујем, да ли развијам укус за ’чврсту храну која припада зрелима‘?‘ (Јеврејима 5:13, 14).

6, 7. Колико програм свакодневног читања Библије може бити вредан младима?

6 Вредан је и програм свакодневног читања Библије. Псалмиста је певао: „Блажен човек који по савету бездушника не ходи... већ му закон Јеховин омиле и дан и ноћ о закону Јеховином мисли [’чита пригушеним гласом дан и ноћ‘, NW]“ (Псалам 1:1, 2). Мојсијев наследник, Исус Навин, ’читао је пригушеним гласом из књиге закона дан и ноћ‘. То му је омогућило да мудро поступа и да има успеха у извршавању доделе коју је добио од Бога (Исус Навин 1:8NW). Наш Вођа, Исус Христ, рекао је: „Писано је: ’Неће човек живети само од хлеба, него од сваке речи која излази из Јеховиних уста‘“ (Матеј 4:4). Ако нам је физичка храна потребна сваког дана, колико нам је тек духовна храна потребна на редовној основи!

7 Схватајући своје духовне потребе, 13-годишња Никол је почела да чита Библију сваког дана. a Сада, са 16 година, једанпут је прочитала целу Библију и други пут је стигла до отприлике пола Библије. Она има једноставан метод. „Циљ ми је да прочитам бар једно поглавље дневно“, каже она. Како јој свакодневно читање Библије помаже? Она одговара: „Данас има много лоших утицаја. Свакодневно у школи и на другим местима доживљавам притиске који представљају изазов мојој вери. То што сваког дана читам Библију помаже ми да се брзо присетим библијских заповести и начела која ме охрабрују да се одупрем тим притисцима. Као резултат тога, осећам се ближом Јехови и Исусу.“

8. Који је обичај Исус имао везано за синагогу, и како га млади могу опонашати?

8 Исус је имао обичај да слуша читање Писма у синагоги и да и сам учествује у томе (Лука 4:16; Дела апостолска 15:21). Колико је само добро да млади следе тај пример тако што ће бити редовни на хришћанским састанцима на којима се чита и проучава Библија! Изражавајући захвалност за такве састанке, 14-годишњи Ричард каже: „Састанци су ми драгоцени. Тамо се стално подсећам на то шта је добро а шта зло, шта је морално а шта неморално, шта значи бити попут Христа, а шта не. Не морам то сазнати на тежак начин — из искуства.“ Да, „сведочанство Јеховино је верно, — даје мудрост невиноме“ (Псалам 19:8). Никол такође има за циљ да сваке седмице буде на свих пет скупштинских састанака. Такође проводи и два до три сата у припремању за њих (Ефешанима 5:15, 16).

9. Како млади могу ’напредовати у мудрости‘?

9 Младост је добро време да се стекне ’спознање о једином истинитом Богу, и о ономе кога је он послао, Исусу Христу‘ (Јован 17:3). Можда знаш младе који проводе пуно времена у читању стрипова, гледању телевизије, игрању видео-игара или сурфовању по Интернету. Зашто да их опонашаш када можеш следити савршен пример нашег Вође? Он је као дечак налазио задовољство у томе да учи о Јехови. С којим резултатом? Због своје љубави према духовним стварима, „Исус напредоваше у мудрости“ (Лука 2:52). То можеш и ти.

„Будите подложни једни другима“

10. Шта ће помоћи да породични живот буде извор мира и среће?

10 Дом може бити лука мира и задовољства или поприште сукоба и свађе (Пословице 21:19; 26:21). Наше прихватање Христовог вођства доприноси миру и срећи у породици. У ствари, Исусов пример је узор у томе како треба да изгледају породични односи. Писмо каже: „Будите подложни једни другима у страху Христовом. Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу, јер је муж поглавар својој жени као што је и Христ поглавар скупштини, он који је спаситељ тог тела... Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу“ (Ефешанима 5:21-25). Апостол Павле је овако писао скупштини у Колосима: „Децо, будите послушна својим родитељима у свему, јер је то угодно у Господу“ (Колошанима 3:18-20).

11. Како муж може показати да је за њега Христово вођство нешто реално?

11 Слеђење овог савета значи да муж предводи у породици, да га жена лојално подупире и да деца слушају родитеље. Међутим, вођство мушкарца доводи до среће само када се исправно спроводи. Мудар муж мора научити како да показује поглаварство тиме што опонаша свог Поглавара и Вођу, Исуса Христа (1. Коринћанима 11:3). Иако је Исус касније постао ’поглавар над свим у скупштини‘, он на земљу „није дошао да му служе, него да служи“ (Ефешанима 1:22; Матеј 20:28). Тако и хришћански муж не испољава своје поглаварство ради себичне користи, већ да би се старао за интересе своје жене и деце — да, целе породице (1. Коринћанима 13:4, 5). Он настоји да опонаша побожне особине свог поглавара, Исуса Христа. Попут Исуса, и он је благе нарави и понизна срца (Матеј 11:28-30). Њему није тешко да каже „извини“ или „у праву си“ када је погрешио. Његов одличан пример олакшава жени да му буде „помоћник“ и „друг“, јер она учи од њега и сарађује с њим раме уз раме (Постање 2:20; Малахија 2:14).

12. Шта ће помоћи жени да се повинује начелу поглаварства?

12 Што се жене тиче, она треба да буде подложна свом мужу. Међутим, ако на њу утиче дух света, то може подривати њено гледиште о начелу поглаварства, па јој се идеја о подложности мушкарцу неће свиђати. Писмо не указује да мушкарац треба да доминира, али захтева да жене буду подложне мужевима (Ефешанима 5:24). Библија такође каже да је муж или отац одговоран, и када се тај савет примени, то доприноси реду и миру у породици (Филипљанима 2:5).

13. Који пример у подложности Исус пружа за децу?

13 Деца треба да буду послушна родитељима. Исус је у овоме пружио одличан пример. Након ситуације када је 12-годишњи Исус 3 дана остао у храму, „он сиђе [са својим родитељима] и дође у Назарет, и остаде им подложан“ (Лука 2:51). Подложност деце родитељима доприноси реду и миру у породици. Када се свако у породици подлаже Христовом вођству, резултат је срећна породица.

14, 15. Шта ће нам помоћи да успемо када се суочавамо с неком тешком ситуацијом у кући? Наведи пример.

14 Чак и када се у кући појаве тешке ситуације, кључ за успех је да се опонаша Исус и да се прихвати његово вођство. На пример, венчањем 35-годишњег Џерија и Лане, мајке једне тинејџерке, појавио се један изазов на који нико од њих није ни помишљао. Џери објашњава: „Знао сам да је за доброг поглавара било потребно да примењујем иста библијска начела која доприносе успеху у другим породицама. Али ускоро сам установио да сам морао да их примењујем с више мудрости и разборитости.“ Његова пасторка је на њега гледала као на некога ко се испречио између ње и њене мајке и била је јако љута на њега. Џерију је требала разборитост да би видео да је овај став утицао на оно што је девојчица говорила и радила. Како је решио ову ситуацију? Џери одговара: „Лана и ја смо се сложили да се бар за сада она позабави дисциплиновањем, док ћу се ја усредсредити на изграђивање доброг односа с пасторком. С временом је овај приступ донео добре резултате.“

15 Када се у кући суочавамо с тешким ситуацијама, потребна нам је разборитост да бисмо открили зашто чланови породице говоре и поступају на одређени начин. Такође нам је потребна мудрост да бисмо исправно применили Божја начела. На пример, Исус је јасно разумео зашто га је додирнула жена која је боловала од крварења, те је с њом мудро и саосећајно поступио (Левитска 15:25-27; Марко 5:30-34). Наш Вођа се одликује мудрошћу и разборитошћу (Пословице 8:12). Срећни смо ако поступамо онако како би он поступао.

’Стално тражите најпре краљевство‘

16. Шта треба да заузима главно место у нашем животу, и како је Исус то показао својим примером?

16 Исус је јасно показао шта треба да заузима главно место у животу оних који прихватају његово вођство. Он је рекао: „Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност“ (Матеј 6:33). Својим примером нам је и показао како то да чинимо. На крају 40-дневног периода поста, медитације и молитве након крштења, Исус се суочио с једним искушењем. Сатана Ђаво му је понудио да влада над ’свим краљевствима света‘. Замисли какав је живот Исус могао да има да је прихватио Ђаволову понуду! Међутим, Христ се концентрисао на вршење воље свог Оца. Такође је схватао да би такав живот у Сатанином свету био кратак. Одмах је одбио Ђаволову понуду, говорећи: „Писано је: ’Јехову свог Бога обожавај, и њему јединоме врши свету службу.‘“ Убрзо након тога, Исус „поче да проповеда и да говори: ’Покајте се, јер се приближи небеско краљевство‘“ (Матеј 4:2, 8-10, 17). Остали део свог земаљског живота, Христ је био пуновремени објавитељ Божјег Краљевства.

17. Како можемо показати да интереси Краљевства имају прво место у нашем животу?

17 Ми треба да опонашамо нашег Вођу и да не дозволимо да нас Сатанин свет намами да високо плаћени посао и каријеру учинимо главним циљем у животу (Марко 1:17-21). Било би сулудо да се толико упетљамо у мрежу светских тежњи да нам интереси Краљевства постану нешто споредно! Исус нам је поверио дело проповедања о Краљевству и стварања ученика (Матеј 24:14; 28:19, 20). Да, можда имамо породичне или друге одговорности о којима бринемо, али зар нам није драго да вечери и викенде користимо за извршавање наше хришћанске одговорности проповедања и поучавања? И колико је само охрабрујуће што је током службене 2001. године око 780 000 особа могло да служи у својству пуновремених слугу, то јест пионира!

18. Шта нам помаже да налазимо радост у служби?

18 Извештаји из јеванђеља приказују Исуса као човека од акције, али и као особу која има нежна осећања. Када је видео духовне потребе оних око њега, он се сажалио и једва је чекао да им помогне (Марко 6:31-34). Наша служба постаје радосна када у њој учествујемо из љубави према другима и из искрене жеље да им помогнемо. Али, како можемо стећи такву жељу? „Када сам био у тинејџерским годинама“, каже један младић по имену Џејсон, „нисам нешто нарочито уживао у служби.“ Шта му је помогло да развије љубав према том делу? Џејсон одговара: „У мојој породици су суботе ујутро увек биле резервисане за службу на терену. То је било добро за мене јер, што сам више ишао у службу, то сам више увиђао колико се добра њоме постиже и више сам уживао у њој.“ И ми треба редовно и марљиво да учествујемо у служби.

19. На шта треба да будемо одлучни с обзиром на Христово вођство?

19 Прихватање Христовог вођства заиста доноси окрепу и награду. Када га прихватамо, младост постаје време за напредовање у спознању и мудрости. Породични живот постаје извор мира и среће, а служба активност која доноси радост и задовољство. Зато, будимо одлучни да у свакодневном животу и у одлукама које доносимо покажемо да је за нас Христово вођство нешто реално (Колошанима 3:23, 24). Међутим, Исус Христ пружа вођство на још једном пољу — у хришћанској скупштини. У следећем чланку ће бити осмотрено како можемо извући корист из те припреме.

[Фуснота]

a Нека имена су измењена.

Да ли се сећаш?

• Како нам користи кад следимо Вођу ког је поставио Бог?

• Како млади могу показати да желе да следе Исусово вођство?

• Како Христово вођство утиче на породични живот оних који му се подлажу?

• Како наша служба може показати да је за нас Христово вођство нешто реално?

[Питања за разматрање]

[Слике на 9. страни]

Младост је добро време за стицање спознања о Богу и о нашем Вођи

[Слика на 10. страни]

Подложност Христовом вођству унапређује породичну срећу

[Слике на 12. страни]

Исус је тражио најпре Краљевство. А ти?