Пређи на садржај

Пређи на садржај

Добро вођство — где га можемо наћи?

Добро вођство — где га можемо наћи?

Добро вођство — где га можемо наћи?

„СВАКИ дом је неко саградио“, пише у Библији, „а онај што је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4; Откривење 4:11). Пошто је истинити Бог, Јехова, наш Створитељ, он ’зна грађу нашу‘ (Псалам 103:14). Он у потпуности познаје наша ограничења и потребе. И с обзиром да је он Бог љубави, он жели да задовољи те потребе (Псалам 145:16; 1. Јованова 4:8). Наша потреба за добрим вођством није изузетак.

Јехова је преко пророка Исаије објавио: „Ево поставих га народима за сведока, за вођа и владаоца народа“ (Исаија 55:4). Решење за данашњу кризу у вођству укључује да се препозна ко је тај Вођа — ког је поставио лично Свемоћни — и да се прихвати његово вођство. Ко је, онда, тај проречени Вођа и Владар? Које он препоруке има као вођа? Куда ће нас одвести? Шта морамо радити да бисмо имали користи од његовог вођства?

Обећани вођа долази

Пре око 2 500 година, анђео Гаврило се појавио пророку Данилу и рекао му: „Знај и разуми: Откад се објави реч, да ће се Јерусалим опет президати, до помазаника, до војводе, биће седам недеља, а за шездесет и две недеље биће опет пограђени тргови и бедеми, али у тешко време“ (Данило 9:25).

Сасвим је јасно да је анђео обавештавао Данила о одређеном времену када ће доћи Јеховин изабрани Вођа. ’Помазаник, војвода‘, то јест тај Вођа, појавиће се на крају 69 недеља, то јест 483 године, рачунајући од 455. пре н. е., када буде изашла реч да се презида Јерусалим a (Немија 2:1-8). Шта се догодило на крају тог периода? Писац јеванђеља, Лука, каже: „У петнаестој години владавине цезара Тиберија, кад Понтије Пилат беше намесник Јудеје, и Ирод обласни владар Галилеје [29. н. е.]... реч од Бога дође Јовану, Захаријином сину, у пустоши. Он прође цело подручје око Јордана, проповедајући крштење као симбол покајања за опроштење греха.“ У то време, „народ [је] био у ишчекивању“ Месије Вође (Лука 3:1-3, 15). Иако је мноштво долазило код Јована, он није био тај Вођа.

Потом је отприлике у октобру 29. н. е. Исус из Назарета дошао код Јована да би се крстио. Јован је сведочио, говорећи: „Видео сам како дух као голуб силази с неба, и остаје на њему. Ни ја га нисам знао, али Онај који ме је послао да крштавам у води, Он ми је рекао: ’На кога видиш да дух силази и остаје на њему, то је онај који крштава у светом духу.‘ И ја сам то видео, и сведочим да је он Син Божји“ (Јован 1:32-34). Приликом крштења, Исус је постао тај помазани Вођа — Месија, то јест Христ.

Да, показало се да је обећани ’вођа и владалац народа‘ Исус Христ. Када истражимо његове особине као вође, лако запажамо да његово вођство увелико превазилази савремене захтеве за неког идеалног вођу.

Месија — идеалан вођа

Добар вођа пружа јасна упутства и помаже људима о којима брине да стекну снагу и способности како би могли да успешно реше проблеме. ’То је потребно за успешног вођу 21. века‘, каже књига 21st Century Leadership: Dialogues With 100 Top Leaders. Исус је заиста добро припремио своје слушаоце да се ухвате у коштац са свакодневним ситуацијама! Осмотри само његов најчувенији говор — Проповед на гори. У речима забележеним од 5. до 7. поглавља Јеванђеља по Матеју има прегршт практичних савета.

Размотри, рецимо, Исусов савет о решавању личних несугласица. Он је рекао: „Ако, дакле, доносиш свој дар на олтар и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, остави свој дар тамо пред олтаром, и иди; прво се помири са својим братом, а онда, кад се вратиш, принеси свој дар“ (Матеј 5:23, 24). Преузимање иницијативе у успостављању мира с другима има најважнији приоритет— чак и над извршавањем неке религиозне обавезе, као што је приношење дарова на храмском олтару у Јерусалиму како се захтевало према Мојсијевом закону. У противном, обожавање је неприхватљиво Богу. Исусов савет је данас практичан исто колико је био и вековима раније.

Исус је помогао својим слушаоцима и у томе да избегавају замку неморала. Он их је посаветовао: „Чули сте да је било речено: ’Не учини прељубу.‘ А ја вам кажем да је свако ко стално гледа неку жену тако да осећа страст према њој већ учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Матеј 5:27, 28). Стварно одговарајуће упозорење! Зашто бисмо кренули путем који води ка томе да се почини прељуба тиме што бисмо размишљали о њој? Како је Исус рекао, блуд и прељуба излазе из срца (Матеј 15:18, 19). Мудро је да чувамо своје срце (Пословице 4:23).

У Проповеди на гори се такође налазе одлични савети о испољавању љубави према непријатељима, о показивању дарежљивости, о поседовању исправног гледишта према материјалним и духовним стварима и тако даље (Матеј 5:43-47; 6:1-4, 19-21, 24-34). Исус је својим слушаоцима чак показао како да траже Божју помоћ тиме што их је научио како да се моле (Матеј 6:9-13). Месија Вођа је јачао и припремао своје следбенике да се ухвате у коштац с проблемима који су уобичајени за људе.

Исус је шест пута у Проповеди на гори увео своје мисли изразом „чули сте да је било речено“ или „осим тога, било је речено“, али је затим изнео другачије идеје говорећи „а ја вам кажем“ (Матеј 5:21, 22, 27, 28, 31-34, 38, 39, 43, 44). То показује да су његови слушаоци навикли да поступају на известан начин, према усменим фарисејским традицијама. Али Исус им је сада показивао један другачији начин — онај који је одражавао прави дух Мојсијевог закона. Исус је дакле уводио промену и то је чинио на начин који су његови следбеници могли лако да прихвате. Да, Исус је покретао људе да направе велике промене у свом животу, духовно и морално. То је једна одлика правог вође.

Један приручник о менаџменту показује колико је тешко постићи такву промену. У њему стоји: „Ономе ко мења [вођи] треба осетљивост социјалног радника, увид психолога, издржљивост маратонца, упорност тврдоглавца, самосталност пустињака и стрпљивост свеца. Али и поред свих ових особина, не постоји гаранција да ће успети.“

„Вође се морају понашати онако како желе да се понашају њихови следбеници“, примећено је у једном чланку под насловом „Вођство: да ли су важне особине?“ Да, добар вођа ради онако како говори. Исус Христ је био управо такав! Јесте, он је поучавао оне који су били с њим да буду понизни, али им је и пружио пример када им је опрао ноге (Јован 13:5-15). Он није само послао своје ученике да проповедају добру вест о Божјем Краљевству већ се и сам снажно напрезао у том делу (Матеј 4:18-25; Лука 8:1-3; 9:1-6; 10:1-24; Јован 10:40-42). Исус је пружио пример и у одазивању на вођство. „Син не може ништа да учини сам од себе“, рекао је он о себи, „него само оно што види да Отац чини“ (Јован 5:19).

Оно што смо већ осмотрили да је Исус рекао и урадио јасно показује да он јесте тај идеални Вођа. У ствари, он превазилази сва људска мерила за то шта је добар вођа. Исус је савршен. Пошто је након смрти и ускрсења добио бесмртност, он живи у сву вечност (1. Петрова 3:18; Откривење 1:13-18). Који људски вођа може одговарати тим условима?

Шта ми морамо да радимо?

Као Краљ који влада Божјим Краљевством, Месија Вођа ће излити благослове на послушне људе. С обзиром на то, Писмо обећава: „Земља [ће] бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9). „Смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11). „Сваки ће код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће“ (Михеј 4:4). „Сам Бог биће с њима. И он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:3, 4).

Данашњи свет пролази кроз кризу вођства. Међутим, Исус Христ води смерне људе у нови свет у ком ће владати мир, у ком ће послушни људи бити уједињени у обожавању Јехове Бога и у ком ће напредовати ка савршенству. Заиста је важно да узмемо времена да бисмо стекли спознање о истинитом Богу и његовом постављеном Вођи и да поступамо у складу с тим спознањем! (Јован 17:3).

Један од најбољих начина на који можемо некоме исказати поштовање јесте да га опонашамо. Зар не би онда требало да опонашамо највећег Вођу у људској историји — Исуса Христа? Како то можемо чинити? Како ће прихватање његовог вођства утицати на наш живот? Ова и друга питања биће осмотрена у следећа два чланка.

[Фуснота]

a Види стране 186-92 у књизи Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, коју су објавили Јеховини сведоци.

[Слика на 4. страни]

Данило је прорекао долазак Божјег изабраног Вође

[Слике на 7. страни]

Исусова учења су припремила људе да се ухвате у коштац са животним проблемима

[Слика на 7. страни]

Исус ће водити послушне људе у нови свет у ком ће владати мир