Пређи на садржај

Пређи на садржај

Састанци који подстичу на љубав и добра дела

Састанци који подстичу на љубав и добра дела

„Дођите к мени... и ја ћу вас окрепити“

Састанци који подстичу на љубав и добра дела

ОД ТОРОНТА до Токија, од Москве до Монтевидеа — неколико пута недељно милиони Јеховиних сведока и њихових пријатеља стичу се ка својим местима обожавања. Међу њима су породични људи који напорно раде и који су исцрпљени после дугог радног дана; вредне супруге и мајке заједно с малом децом; енергични млади који су провели дан у школи; крхке старије особе чији је ход успорен због болова и разних тегоба; храбре удовице и сирочад; као и депресивне душе којима је потребна утеха.

Ови Сведоци користе многа превозна средства — од веома брзих возова до магараца; од крцатог метроа до камиона. Једни морају да прелазе реке препуне крокодила, док се други пробијају кроз саобраћајне гужве у великим градовима, што може ићи на живце. Зашто сви ти људи улажу тако велики труд?

Првенствено због тога што је посећивање и учествовање на хришћанским састанцима један важан начин обожавања Јехове Бога (Јеврејима 13:15). Апостол Павле је указао на још један додатни разлог када је написао: „Пазимо једни на друге подстичући се на љубав и добра дела, не остављајући своје састанке... већ охрабрујући једни друге, и то тим више што видите да се приближава дан“ (Јеврејима 10:24, 25). Павле је овде испољио иста осећања као и псалмиста Давид који је певао: „Обрадовах се кад ми рекоше: ’Хајдемо у дом Јеховин!‘“ (Псалам 122:1).

Зашто се хришћани радују кад присуствују својим састанцима? Зато што нису само посматрачи. Уместо тога, састанци им омогућују да боље упознају једни друге. Ови скупови им нарочито пружају прилику да дају, не само да примају, и да подстичу једни друге на показивање љубави и на чињење добрих дела. То доприноси да састанци буду прилике које окрепљују. Поврх тога, хришћански састанци су један начин на који Исус испуњава своје обећање: „Дођите к мени... и ја ћу вас окрепити“ (Матеј 11:28).

Оаза утехе и брижности

Јеховини сведоци имају добре разлоге да своје састанке сматрају окрепљујућима. Прво, зато што на састанцима „верни и разборити роб“ пружа духовну храну у право време (Матеј 24:45). Састанци такође играју важну улогу у томе да Јеховине слуге буду вешти и ревни учитељи Божје Речи. Осим тога, у Дворани Краљевства човек може пронаћи љубазне, обзирне и брижне пријатеље који су спремни и вољни да помогну и утеше друге када имају проблеме (2. Коринћанима 7:5-7).

То потврђује искуство Филис, удовице која је изгубила мужа када јој је једно дете имало пет, а друго осам година. Описујући како су хришћански састанци деловали окрепљујуће на њу и на њену децу, она је рекла: „То што сам одлазила у Дворану Краљевства пружало ми је утеху, зато што су ми суверници, загрљајем, неким библијским мислима или стиском руке, увек показивали своју љубав и брижност. То је било место на ком сам волела да будем увек“ (1. Солуњанима 5:14).

Након што је Мери имала озбиљну операцију, доктор је рекао да ће јој требати најмање шест недеља да се опорави. Током тих првих недеља опоравка она није могла да одлази на састанке. Њен доктор је запазио да није више тако расположена као раније. Када је сазнао да не посећује састанке, охрабрио ју је да крене поново. Мери је објаснила да јој њен супруг, који не дели њена уверења, не би допустио да иде на састанке јер се брине за њено здравље. Зато је доктор написао у свом извештају да јој „налаже“ да иде у Дворану Краљевства због охрабрујућег и изграђујућег друштва. Мери на крају каже: „Осећала сам се много боље већ после првог састанка. Почела сам да једем, да спавам током целе ноћи, више нисам морала тако често да користим лек против болова и опет сам била насмејана!“ (Пословице 16:24).

Љубазна атмосфера на хришћанским састанцима не пролази незапажено од стране посматрача. Једна студенткиња је изабрала да испита Јеховине сведоке да би написала реферат за час етнологије. Што се тиче атмосфере која је владала на састанцима, она је у свом реферату навела: „Одушевило ме је то што сам била срдачно дочекана... Љубазност Јеховиних сведока је веома истакнута особина и сматрам да је то њихово најзначајније обележје“ (1. Коринћанима 14:25).

У овом свету пуном проблема, хришћанска скупштина је духовна оаза. То је лука мира и љубави. Ако присуствујеш састанцима, можеш лично искусити истинитост псалмистиних речи: „Како је лепо и красно кад су браћа заједно!“ (Псалам 133:1).

[Оквир⁄Слика на 25. страни]

УДОВОЉАВАЊЕ ЈЕДНОЈ ПОСЕБНОЈ ПОТРЕБИ

Како они који су глуви могу да извуку корист из хришћанских састанака? Широм света Јеховини сведоци оснивају скупштине где се састанци одржавају на знаковном језику. Током протеклих 13 година, у Сједињеним Државама је основано 13 таквих скупштина и 43 групе. У најмање 40 других земаља сада постоји око 140 таквих скупштина. Хришћанске публикације се издају на видео-касетама на 13 знаковних језика.

Хришћанска скупштина пружа могућност и глувим особама да хвале Јехову. Одила, некадашња католикиња из Француске која је патила од напада тешке депресије и размишљала о самоубиству, дубоко је захвална за библијско образовање које добија на хришћанским састанцима. „Оздравила сам и поново се радујем животу“, каже она. „Али, што је најважније, пронашла сам истину. Мој живот сада има смисао.“