Пређи на садржај

Пређи на садржај

Христ води своју скупштину

Христ води своју скупштину

Христ води своју скупштину

„Гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари“ (МАТЕЈ 28:20).

1, 2. (а) Када је давао заповест да се стварају ученици, шта је ускрснули Исус обећао својим следбеницима? (б) Како је Исус активно водио рану хришћанску скупштину?

 ПРЕ него што је узашао на небо, Исус Христ, наш ускрснули Вођа, појавио се пред својим ученицима и рекао: „Даде ми се сва власт на небу и на земљи. Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио. И гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари“ (Матеј 23:10; 28:18-20).

2 Исус не само што је доделио својим ученицима да обављају животоспасавајуће дело стварања још ученика већ им је и обећао да ће бити с њима. Историја раног хришћанства, која је забележена у библијској књизи Дела апостолских, јасно показује да је Христ користио власт која му је дата да би водио новоосновану скупштину. Послао је обећаног ’помоћника‘ — свети дух — да би ојачао своје следбенике и да би усмеравао њихове напоре (Јован 16:7; Дела апостолска 2:4, 33; 13:2-4; 16:6-10). Ускрснули Исус је користио анђеле који су под његовом командом да би подупирао своје ученике (Дела апостолска 5:19; 8:26; 10:3-8, 22; 12:7-11; 27:23, 24; 1. Петрова 3:22). Осим тога, наш Вођа је пружао вођство скупштини тако што је организовао да квалификована браћа служе као једно водеће тело (Дела апостолска 1:20, 24-26; 6:1-6; 8:5, 14-17).

3. Која ће питања бити осмотрена у овом чланку?

3 Међутим, како је у наше време „свршетка система ствари“? Како Исус Христ данас води хришћанску скупштину? И како ми можемо показати да прихватамо његово вођство?

Господар има верног роба

4. (а) Ко сачињава ’верног и разборитог роба‘? (б) Шта је Господар поверио робу на бригу?

4 Када је давао пророчанство о знаку своје присутности, Исус је рекао: „Ко је у ствари верни и разборити роб кога је његов господар поставио над својим укућанима, да им даје храну у право време? Срећан је тај роб ако га његов господар, кад дође, нађе да тако ради! Заиста вам кажем, поставиће га над свим својим имањем“ (Матеј 24:45-47). „Господар“ је наш Вођа, Исус Христ, и он је поставио ’верног и разборитог роба‘ — тело помазаних хришћана на Земљи — над свим својим земаљским интересима.

5, 6. (а) Шта представљају „седам златних свећњака“ и „седам звезда“ из визије коју је добио апостол Јован? (б) Шта је показано чињеницом да су „седам звезда“ у Исусовој десној руци?

5 Библијска књига Откривења показује да је верни и разборити роб под директном контролом Исуса Христа. У једној визији ’Господовог дана‘, апостол Јован је видео „седам златних свећњака, и усред свећњака̂ некога налик на сина човечјег“ који је ’у десној руци имао седам звезда‘. Објашњавајући визију Јовану, Исус је рекао: „Што се тиче свете тајне седам звезда које си видео на мојој десници и седам златних свећњака: седам звезда представљају анђеле седам скупштина, а седам свећњака представљају седам скупштина“ (Откривење 1:1, 10-20).

6 „Седам златних свећњака“ представљају све праве хришћанске скупштине које постоје у ’Господовом дану‘, који је почео 1914. године. Али шта је са „седам звезда“? Оне су на почетку симболизовале све духом рођене помазане надгледнике који су бринули за скупштине из првог века. a Ти надгледници су били у Исусовој десној руци — под његовом контролом и његовим вођством. Да, ту класу роба састављену од бројних појединаца водио је Исус Христ. Међутим, помазаних надгледника је сада бројчано мало. Како се Христово вођство преноси на преко 93 000 скупштина Јеховиних сведока по целом свету?

7. (а) Како Исус користи Водеће тело да би пружио вођство у скупштинама широм света? (б) Зашто се може рећи да су хришћански надгледници наименовани светим духом?

7 Као и у првом веку, једна мала група квалификоване браће између помазаних надгледника сада служи као Водеће тело и заступа верног и разборитог роба састављеног од бројних појединаца. Наш Вођа користи то Водеће тело да би наименовао квалификовану браћу — било да су духом помазани или не — као старешине у локалним скупштинама. У том погледу, свети дух, за који је Јехова дао власт Исусу да га користи, игра врло важну улогу (Дела апостолска 2:32, 33). Пре свега, ти надгледници морају испуњавати захтеве изложене у Божјој Речи која је надахнута светим духом (1. Тимотеју 3:1-7; Титу 1:5-9; 2. Петрова 1:20, 21). Препоруке и наименовања се врше после молитве и под вођством светог духа. Осим тога, особе које се наименују пружају доказ да доносе плод тог духа (Галатима 5:22, 23). Зато се на све старешине, било да су помазаници или не, подједнако примењује овај Павлов савет: „Пазите на себе и на све стадо, у коме вас је свети дух именовао за надгледнике“ (Дела апостолска 20:28). Ова наименована браћа добијају смернице од Водећег тела и драговољно пасу скупштину. На тај начин је Христ с нама и активно води скупштину.

8. Како Христ користи анђеле да би водио своје следбенике?

8 Исус користи и праве анђеле да би данас водио своје следбенике. Према поређењу о пшеници и кукољу, време жетве ће доћи „на свршетку система ствари“. Кога ће Господар употребити за обављање жетве? „Жетеоци су анђели“, рекао је Христ. Он је додао: „Син човечји ће послати своје анђеле, и они ће скупити из његовог краљевства све што узрокује спотицање и оне који чине безакоње“ (Матеј 13:37-41). Штавише, као што је један анђео управљао Филиповим корацима како би он нашао етиопског евнуха, тако и данас има обиље доказа да Христ користи своје анђеле да би управљао делом правих хришћана у проналажењу искрених особа (Дела апостолска 8:26, 27; Откривење 14:6).

9. (а) Преко чега Христ данас води хришћанску скупштину? (б) О ком питању треба да размишљамо уколико желимо да извучемо користи из Христовог вођства?

9 Заиста је охрабрујуће знати да Исус Христ својим данашњим ученицима пружа вођство преко Водећег тела, светог духа и анђела! Чак и ако неки Јеховини обожаваоци због прогонства или нечег сличног привремено постану изоловани од Водећег тела, Христ ће још увек пружати вођство путем светог духа и преко подршке анђела. Међутим, ми извлачимо користи из његовог вођства само када га прихватамо. Како можемо показати да прихватамо Христово вођство?

„Будите послушни... будите подложни“

10. Како можемо показивати поштовање према наименованим старешинама у скупштини?

10 Наш Вођа је дао скупштинама „дарове [у облику] људи“ — „неке као јеванђелизаторе, неке као пастире и учитеље“ (Ефешанима 4:8, 11, 12). Наш став и то како поступамо према њима пуно говори о томе да ли прихватамо Христово вођство. Сасвим је на месту да ’будемо захвални‘ за духовно квалификовану браћу коју нам је Христ дао (Колошанима 3:15). Они такође заслужују наше поштовање. „Старешине које добро управљају сматрајте достојнима двоструке части“, написао је апостол Павле (1. Тимотеју 5:17). Како можемо показивати захвалност и цењење за старешине, то јест надгледнике у скупштини? Павле одговара: „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите подложни“ (Јеврејима 13:17). Да, треба да их слушамо и да им будемо подложни, да им се повинујемо.

11. Зашто је поштовање припреме старешинства један од показатеља да ли живимо у складу са својим крштењем?

11 Наш Вођа је савршен. Људи које је дао као дарове то нису. Зато они понекад греше. Па ипак, врло је важно да останемо лојални Христовом уређењу. У ствари, поступање у складу с предањем и крштењем подразумева да признајемо правоваљаност духом постављеног ауторитета у скупштини и да му се спремно подлажемо. Наше крштење ’у име светог духа‘ је јавна објава да признајемо свети дух и да признајемо улогу коју он игра у Јеховиним намерама (Матеј 28:19). То крштење подразумева да сарађујемо с духом и да ништа не чинимо да бисмо омели његово деловање међу Христовим следбеницима. Пошто свети дух игра врло важну улогу у препоручивању и наименовању старешина, да ли можемо бити стварно верни свом предању уколико пропуштамо да сарађујемо с припремом старешинства у скупштини?

12. Које примере непоштовања ауторитета Јуда наводи, и чему нас они уче?

12 У Писму се налазе примери који нас уче томе да ценимо послушност и подложност. Указујући на оне који су погрдно говорили о наименованој браћи у скупштини, ученик Јуда је указао на три упозоравајућа примера, рекавши: „Тешко њима, јер су пошли Каиновим путем и ради награде насрнули странпутицом Валамовом и гину у бунтовном Корејевом говору!“ (Јуда 11). Каин је игнорисао савет који му је Јехова љубазно дао и тврдоглаво је гајио убилачку мржњу (Постање 4:4-8). Упркос томе што је више пута добио упозорења од Бога, Валам је настојао да прокуне Божји народ ради новчане награде (Бројеви 22:5-28, 32-34; Поновљени закони 23:5). Кореј је имао изузетну одговорност у Израелу, али му то није било довољно. Покренуо је побуну против Божјег слуге Мојсија, најпонизнијег човека на свету (Бројеви 12:3; 16:1-3, 32, 33). И Каин, и Валам, и Кореј доживели су пропаст. Ови примери нас јасно уче томе да слушамо савет оних које Јехова користи на одговорним положајима и да их поштујемо!

13. Које је благослове предсказао пророк Исаија за оне који се подлажу припреми старешинства?

13 Ко не би желео да извуче користи из величанствене припреме надгледања коју је наш Вођа успоставио у хришћанској скупштини? Пророк Исаија је прорекао благослове тога када је рекао: „Краљ [ће] по праву краљевати и кнезови по правди владати. Сваки ће бити као заклон од ветра, као уточиште од поплаве, као потоци живе воде у пресухој земљи, као сенка од велике стене у земљи зажареној“ (Исаија 32:1, 2). Сваки старешина треба да буде такво место заштите и сигурности. Чак и ако нам је тешко да се подлажемо ауторитету, усредсредимо се у молитвама на то да будемо послушни и подложни ауторитету који је Бог поставио унутар скупштине.

Како се старешине подлажу Христовом вођству

14, 15. Како они који предводе у скупштини показују да се подлажу Христовом вођству?

14 Сви хришћани — а нарочито старешине — морају следити Христово вођство. Надгледници, то јест старешине, имају извесну меру ауторитета у скупштини. Али, они не траже да буду ’господари вере својих суверника‘ тиме што би настојали да контролишу њихов живот (2. Коринћанима 1:24). Старешине узимају к срцу следеће Исусове речи: „Знате да владари нација господаре над њима и великаши имају власт над њима. А међу вама није тако“ (Матеј 20:25-27). Док старешине испуњавају своју одговорност, они искрено настоје да служе другима.

15 Хришћани су подстакнути: „Сећајте се оних који предводе међу вама... и док посматрате какав је исход њиховог владања, опонашајте њихову веру“ (Јеврејима 13:7). То се не захтева зато што су старешине вође. Исус је рекао: „Један [је] ваш Вођа, Христ“ (Матеј 23:10). Вера старешина је то што треба опонашати зато што они опонашају нашег правог Вођу, Христа (1. Коринћанима 11:1). Осмотри неке начине на које старешине теже да буду попут Христа у својим односима с другима у скупштини.

16. Како се Исус опходио према својим следбеницима иако је поседовао ауторитет?

16 Премда је Исус био бољи од несавршених људи у сваком погледу и премда је поседовао ненадмашан ауторитет од свог Оца, био је скроман у опхођењу према својим ученицима. Он није затрпавао своје слушаоце разметљивим приказивањем спознања. Исус је био осећајан и сажаљив према својим следбеницима, узимајући у обзир њихове људске потребе (Матеј 15:32; 26:40, 41; Марко 6:31). Никада није захтевао више од онога што су његови ученици могли дати и никада није на њих стављао више од онога што су могли носити (Јован 16:12). Исус је био „благе нарави и понизна срца“. Зато и не изненађује што је за многе био окрепа (Матеј 11:28-30).

17. Како старешине треба да показују скромност налик Христовој у својим односима с другима у скупштини?

17 Ако је Христ као Вођа показивао скромност, колико више треба да је показују они који предводе у скупштини! Да, они пазе да не злоупотребе било какав ауторитет који им је поверен. Такође, не ’долазе с разметљивошћу у говору‘ покушавајући да импресионирају друге (1. Коринћанима 2:1, 2). Уместо тога, они настоје да речи библијске истине говоре једноставно и искрено. И не само то, старешине настоје да буду разумни у ономе што очекују од других и да буду обзирни према њиховим потребама (Филипљанима 4:5). Пошто су свесни да свако има своја ограничења, они су с пуно љубави обзирни према ограничењима своје браће (1. Петрова 4:8). И зар нису права окрепа старешине које су понизне и благе нарави? Заиста јесу.

18. Шта старешине могу научити из начина на који се Исус опходио према деци?

18 Исус је био приступачан, чак и за незнатне. Осмотри како је реаговао када су његови ученици прекорили људе што су му ’доводили децу‘. „Пустите децу да долазе к мени“, рекао је Исус, „не заустављајте их.“ Затим је ’узео децу у наручје и благословио их, полажући руке на њих‘ (Марко 10:13-16). Исус је био срдачан и љубазан, те су други били привучени к њему. Људи га се нису бојали. Чак су и деца била слободна пред њим. И старешине су приступачне, и док показују срдачну наклоност и љубазност, други — па чак и деца — слободни су пред њима.

19. Шта је укључено у поседовање ’Христовог ума‘, и какав напор то изискује?

19 Мера до које старешине могу опонашати Христа Исуса зависи од тога колико га добро познају. „Ко је упознао Јеховин ум, да би га поучио?“ питао је Павле. Затим је додао: „А ми имамо Христов ум“ (1. Коринћанима 2:16). У поседовање Христовог ума спада познавање обрасца његовог размишљања и свих аспеката његове личности, тако да знамо шта би он урадио у одређеној ситуацији. Замисли да тако добро упознамо нашег Вођу! Да, то изискује да добро обратимо пажњу на извештаје јеванђеља и да редовно пунимо свој ум разумевањем Исусовог живота и примера који је пружио. Када старешине улажу напор да следе Христово вођство до те мере, чланови скупштине су склонији томе да опонашају њихову веру. А и старешине осећају задовољство јер виде како други с радошћу следе стопе Вође.

Буди и даље под Христовим вођством

20, 21. На шта треба да будемо одлучни док очекујемо обећани нови свет?

20 Веома је важно да сви останемо под Христовим вођством. Док се примичемо крају овог система ствари, наша ситуација се може упоредити са ситуацијом Израелаца у Моавском пољу 1473. пре н. е. Они су се налазили на прагу Обећане земље, и Бог је преко пророка Мојсија објавио: „Ти [ћеш Исусе Навине] ући с овим народом у земљу за коју се Јехова заклео оцима њиховим да ће им је дати“ (Поновљени закони 31:7, 8). Исус Навин је био наименовани вођа. Да би ушли у Обећану земљу, Израелци су морали да се подложе вођству Исуса Навина.

21 Нама Библија каже: „Један [је] ваш Вођа, Христ.“ Само ће нас Христ одвести у обећани нови свет у ком ће пребивати праведност (2. Петрова 3:13). Зато будимо одлучни да се подложимо његовом вођству у свим аспектима живота.

[Фуснота]

a ’Звезде‘ које се овде спомињу не представљају дословне анђеле. Тешко да би Исус употребио човека да забележи информације за невидљива духовна створења. Зато те ’звезде‘ мора да представљају људске надгледнике, то јест старешине, у скупштинама, на које се гледа као на Исусове гласнике. То што их има седам означава потпуност према Божјим мерилима.

Да ли се сећаш?

• Како је Христ водио рану скупштину?

• Како Христ данас води своју скупштину?

• Зашто треба да будемо подложни онима који предводе у скупштини?

• На које начине старешине могу показивати да је Христ њихов Вођа?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Христ води своју скупштину и држи надгледнике у својој десној руци

[Слике на 16. страни]

„Будите послушни онима који међу вама предводе и будите подложни“

[Слика на 18. страни]

Исус је био срдачан и приступачан. Хришћанске старешине настоје да буду као он