Пређи на садржај

Пређи на садржај

Настави да служиш Јехови постојаним срцем

Настави да служиш Јехови постојаним срцем

Настави да служиш Јехови постојаним срцем

„Срце је моје постојано, Боже, срце је моје постојано!“ (ПСАЛАМ 57:7, NW).

1. Зашто можемо имати уверење попут Давида?

 ЈЕХОВА може учинити да будемо постојани у хришћанској вери како бисмо могли да се држимо правог хришћанства као његове предане слуге (Римљанима 14:4). Зато можемо имати уверење попут псалмисте Давида, који је био подстакнут да пева: „Срце је моје постојано, Боже!“ (Псалам 108:1NW). Ако је наше срце постојано, бићемо мотивисани да испунимо своје предање Богу. И ако се будемо ослањали на њега за вођство и снагу, показаћемо се као непоколебљиви, чврсти у одлуци и уверењу као чувари беспрекорности, који су „увек богато запослени у Господовом делу“ (1. Коринћанима 15:58).

2, 3. Које је значење Павлових охрабрујућих речи забележених у 1. Коринћанима 16:13?

2 Охрабрујући Исусове следбенике из древног Коринта, што је сигурно применљиво и на данашње хришћане, апостол Павле је рекао: „Останите будни, чврсто стојте у вери, држите се мушки, будите јаки“ (1. Коринћанима 16:13). Свака од ових заповести написана је на грчком у садашњем времену, те тако подстиче на сталну радњу. Које је значење овог савета?

3 Можемо духовно ’остати будни‘ тако што се супротстављамо Ђаволу и тако што остајемо близу Бога (Јаков 4:7, 8). Ослањање на Јехову нам омогућава да останемо уједињени и да ’чврсто стојимо у хришћанској вери‘. Ми — укључујући и многе сестре међу нама — ’држимо се мушки‘ тако што храбро служимо Богу као објавитељи Краљевства (Псалам 68:11NW). Ми ’бивамо јаки‘ тако што се непрестано ослањамо на нашег небеског Оца за моћ која нам је потребна да бисмо вршили његову вољу (Филипљанима 4:13).

4. Шта је водило до тога да смо се крстили као хришћани?

4 Ми смо заузели став за истину када смо се безрезервно предали Јехови и када смо то симболизовали подрањањем у воду. Али шта је водило до нашег крштења? Најпре смо усвојили спознање из Божје Речи (Јован 17:3). То је изградило нашу веру и покренуло нас да се покајемо, приликом чега смо показали да нам је истински жао због прошлих преступа (Дела апостолска 3:19; Јеврејима 11:6). Затим, пошто смо се ослободили неисправних поступака како бисмо тежили за животом у складу с Божјом вољом, уследило је наше обраћење (Римљанима 12:2; Ефешанима 4:23, 24). Након тога смо се предали целим срцем Јехови у молитви (Матеј 16:24; 1. Петрова 2:21). Замолили смо Бога за чисту савест и то предање смо симболизовали крштењем (1. Петрова 3:21). Ако размишљамо о овим корацима, то ће нам помоћи да останемо усредсређени на потребу да се стално напрежемо да живимо према нашем предању и да наставимо да служимо Јехови постојаним срцем.

И даље трагај за тачним спознањем

5. Зашто треба да и даље усвајамо библијско спознање?

5 Да бисмо живели према нашем предању Богу, морамо и даље стицати библијско спознање које изграђује веру. Како је било дивно узимати духовну храну када смо први пут чули за Божју истину! (Матеј 24:45-47). Ти ’оброци‘ су били одлични — и духовно су нас добро хранили. Сада је неопходно да наставимо са узимањем духовно јаке хране како бисмо, као Јеховине предане слуге, очували постојано срце.

6. Која ти је помоћ пружена како би развио дубоку захвалност за библијску истину?

6 Потребно је уложити труд како би се стекло још библијског спознања. То је попут потраге за скривеним благом — нешто што изискује напрезање. Али како је само наградоносно наћи ’познање Бога‘! (Пословице 2:1-6). Када је неки објавитељ Краљевства у почетку проучавао Библију с тобом, можда је користио књигу Спознање које води до вечног живота. Било је потребно неко разумно време да би се обрадило свако поглавље, можда и из више пута. Извлачио си користи из читања и осматрања наведених библијских стихова. Ако ти нешто није било јасно, добио си објашњење. Онај ко је водио библијски студиј с тобом добро се припремао, молио се за Божји дух и помагао ти да развијаш дубоку захвалност за истину.

7. Шта квалификује особу да поучава друге Божјој истини?

7 Сав тај труд је био на месту, јер је Павле писао: „Нека свако ко је усмено поучаван речи има удела у свим добрим стварима с оним који даје такву усмену поуку“ (Галатима 6:6). Грчки текст на овом месту показује да су учења Божје Речи усађена у ум и срце онога ко је „усмено поучаван“. Пошто си био поучаван на тај начин, то те је оспособило да сада ти будеш учитељ других (Дела апостолска 18:25). Да би био веран свом предању, мораш очувати своје духовно здравље и постојаност тако што ћеш непрестано проучавати Божју Реч (1. Тимотеју 4:13; Титу 1:13; 2:2).

Немој заборавити своје покајање и обраћење

8. Како је могуће сачувати побожно владање?

8 Да ли се сећаш које си олакшање осетио када си упознао истину, покајао се и затим осетио да ти је Бог опростио на темељу вере у Исусову откупну жртву? (Псалам 32:1-5; Римљанима 5:8; 1. Петрова 3:18). Сигурно не желиш да се вратиш грешном животу (2. Петрова 2:20-22). Између осталог, редовна молитва Јехови помоћи ће ти да сачуваш побожно владање, да живиш према свом предању и да му и даље верно служиш (2. Петрова 3:11, 12).

9. Пошто смо окренули леђа грешним навикама, којим путем треба да идемо?

9 Пошто си се обратио тако што си окренуо леђа грешним навикама, настави да тражиш Божју помоћ како би сачувао своје срце постојаним. Другим речима, ти си раније ишао погрешним путем, али си проучио поуздану карту и кренуо си исправним путем. Немој сада да залуташ. Настави да се ослањаш на Божје вођство, и буди одлучан да останеш на путу који води у живот (Исаија 30:20, 21; Матеј 7:13, 14).

Никада не заборави своје предање и крштење

10. Које ствари треба да задржимо на уму с обзиром на наше предање Богу?

10 Задржи на уму да си извршио предање Јехови у молитви, имајући у виду верну службу у сву вечност (Јуда 20, 21). Предање означава одвајање, то јест издвајање за неку свету сврху (Левитска 15:31; 22:2). Твоје предање није било ни неки привремени споразум нити неко обавезивање пред људима. Било је то трајно предање Суверену свемира, а да би се живело у складу с тим захтева се доживотна лојалност Богу. Да, „ако живимо и ако умиремо, припадамо Јехови“ (Римљанима 14:7, 8). Наша срећа зависи од тога да ли се подвргавамо његовој вољи и да ли настављамо да му служимо постојаним срцем.

11. Зашто никада не треба да заборавиш своје крштење и његово значење?

11 Никад немој заборавити своје крштење у знак искреног предања Богу. То није било присилно крштење, јер си сам донео ту одлуку. Да ли си одлучан да до краја живота поступаш по својој вољи у складу с Божјом вољом? Ти си молио Бога за чисту савест и крстио си се у знак предања њему. Сачувај ту добру савест тако што ћеш испунити своје предање, и бићеш богато благословљен (Пословице 10:22).

Битна је и твоја воља

12, 13. Како је наша воља повезана с предањем и крштењем?

12 Предање и крштење су заиста донели велике благослове милионима људи широм света. Када симболизујемо своје предање Богу тиме што се крштавамо у води, ми умиремо с обзиром на наш прошли начин живота, али не и с обзиром на сопствену вољу. Као одговарајуће поучени верници, ми смо испољили управо сопствену вољу када смо извршили предање Богу у молитви и крстили се. За предање и крштење се захтева да најпре научимо шта је Божја воља и затим да свесно одлучимо да је вршимо (Ефешанима 5:17). Тако опонашамо Исуса, који је поступао по сопственој вољи када је одложио тесарски алат, крстио се и потпуно се предао вршењу воље свог небеског Оца (Псалам 40:8, 9; Јован 6:38-40).

13 Јехова Бог је имао намеру да његов Син буде ’путем патњи учињен савршеним‘. Зато је Исус морао да поступа по својој вољи како би верно издржао такве патње. Ради тога је приносио „усрдне молитве а и молбе... с јаким повицима и сузама, и био је услишен јер је имао страх пред Богом“ (Јеврејима 2:10, 18; 5:7, 8). Ако показујемо слично страхопоштовање према Богу, сигурно ћемо и ми бити ’услишени‘ и можемо бити уверени да ће нас Јехова учинити постојанима као своје предане Сведоке (Исаија 43:10).

Можеш сачувати постојано срце

14. Зашто треба да свакодневно читамо Библију?

14 Шта ће ти помоћи да сачуваш постојано срце, те да тако живиш према свом предању Богу? Да би стицао све веће спознање Божје Речи, читај је свакодневно. То је нешто на шта нас „верни и разборити роб“ стално подстиче. Такав савет се даје зато што се за живљење према предању захтева да и даље ходимо у Божјој истини. Кад би Јеховина организација свесно подржавала лажна учења, тада Јеховиним сведоцима и онима којима они проповедају никада не би био дат савет да читају Библију.

15. (а) Шта треба размотрити када се доносе одлуке? (б) Зашто се може рећи да је световни посао узгредни посао за хришћане?

15 Када доносиш одлуке, увек размотри како оне могу утицати на спровођење твог предања Јехови. То се може односити и на твој световни посао. Да ли настојиш да те он не спутава у духовном напретку? Иако послодавци углавном примећују да су предани хришћани поуздани и ефикасни, они такође примећују и то да Јеховини сведоци нису обузети амбицијом да напредују у свету, и да се не утркују с другима око најуноснијих послова. То је зато што циљ Сведока̂ није стицање богатства, славе, престижа, нити моћи. За оне који живе према свом предању Богу, најважније је вршење Божје воље. Световни посао који им омогућује да дођу до основних ствари за живот представља узгредни посао, занимање од другоразредног значаја. Као и апостолу Павлу, њихов главни посао је хришћанска служба (Дела апостолска 18:3, 4; 2. Солуњанима 3:7, 8; 1. Тимотеју 5:8). Да ли и теби интереси Краљевства остају на првом месту у животу? (Матеј 6:25-33).

16. Шта можемо урадити ако нам прекомерна брига отежава да живимо према свом предању Богу?

16 Неки су, пре него што су сазнали за истину, можда били скоро свладани различитим бригама. Али сада када су пригрлили наду у Краљевство, њихово срце се прелива радошћу, захвалношћу и љубављу према Богу! Ако размишљају о благословима које имају од тада, онда им то може доста помоћи да живе према свом предању Јехови. С друге стране, шта ако прекомерна брига око проблема који су уобичајени за живот у овом систему прети да загуши ’Божју реч‘, као што трње може спречити да младице не израсту и дају плод? (Лука 8:7, 11, 14; Матеј 13:22; Марко 4:18, 19). Ако осећаш да то почиње да се дешава теби или твојој породици, баци своју бригу на Јехову и моли се да ти помогне да узрастеш у љубави и захвалности. Ако бациш своје бреме на њега, он ће те подржати и даће ти снагу да наставиш да му служиш срећно и с постојаним срцем (Псалам 55:23; Филипљанима 4:6, 7; Откривење 2:4).

17. Како је могуће издржати озбиљне кушње?

17 Настави да се редовно молиш Јехови Богу, баш као што си се молио када си му се предао (Псалам 65:3). Када си искушан да учиниш нешто неисправно или када се суочаваш с неким озбиљним испитом, тражи Божје вођство и његову помоћ да следиш то вођство. Имај на уму да ти је потребна вера, као што је ученик Јаков и написао: „Ако некоме од вас недостаје мудрости [да би издржао неку кушњу], нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима и без прекоравања; и даће му се. Али нека тражи с вером, не сумњајући нимало, јер је онај који сумња као морски талас ношен ветром и теран тамо-амо. И нека тај човек не мисли да ће ишта добити од Јехове; то је неодлучан човек, непостојан на свим својим путевима“ (Јаков 1:5-8). Ако кушња изгледа превелика, можемо бити сигурни у следеће: „Није вас снашло никакво искушење осим онога које је уобичајено за људе. Али Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани изнад онога што можете поднети, него ће с кушњом створити и излаз како бисте могли да је поднесете“ (1. Коринћанима 10:13).

18. Шта можемо урадити ако нам неки озбиљан, скривени грех ослабљује решеност да живимо према свом предању Јехови?

18 Шта ако имаш на савести неки озбиљан, скривени грех који те мучи и ослабљује ти решеност да живиш према свом предању Богу? Ако се кајеш, можеш наћи утеху у сазнању да Јехова ’не одбацује срца скрушена и смерна‘ (Псалам 51:19). Тражи помоћ старешина пуних љубави, знајући да они — опонашајући Јехову — неће олако гледати на твоју жељу да обновиш добар однос са својим небеским Оцем (Псалам 103:10-14; Јаков 5:13-15). Затим ћеш, обнављајући своју духовну снагу и постојано срце, моћи да поравнаш стазе за своје ноге и моћи ћеш да живиш према свом предању Богу (Јеврејима 12:12, 13).

Настави да служиш постојаним срцем

19, 20. Зашто је важно да наставимо да живимо према свом предању?

19 У ова критична времена, морамо се напрезати да бисмо живели према свом предању и да бисмо наставили да постојаним срцем служимо Богу. Исус је рекао: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13). Пошто живимо у ’последњим данима‘, крај може доћи у било које време (2. Тимотеју 3:1). Штавише, нико од нас не може бити сигуран да ли ће сутра бити жив (Јаков 4:13, 14). Зато је јако важно да наставимо да живимо према свом предању!

20 Апостол Петар је то нагласио у својој другој посланици. Он је упоредио да као што су безбожници страдали у Потопу, тако ће и симболична земља, то јест зло људско друштво, бити уништено током ’Јеховиног дана‘. Зато је Петар узвикнуо: „Какве онда особе треба ви да будете у делима која припадају светом понашању и оданости Богу“! Он је још и на ово подстакао: „Вољени, пошто ово унапред знате, чувајте се да вас [преко лажних учитеља и безбожних људи] не одвуче заблуда... и да не отпаднете од своје постојаности“ (2. Петрова 3:5-17). Како би било тужно ако би нека крштена особа била заведена и ако би завршила као неко ко је пропустио да сачува постојано срце!

21, 22. Како су се речи из Псалма 57:8 показале истините у Давидовом случају и у случају правих хришћана?

21 Твоја одлучност да живиш према свом предању Богу може бити доста ојачана ако задржиш на уму радостан дан свог крштења и ако тражиш да ти Бог помогне да твоје речи и дела радују његово срце (Пословице 27:11). Јехова никада не напушта свој народ и сигурно треба да му будемо верни (Псалам 94:14). Он је показао милосрђе и самилост тако што је осујетио планове Давидових непријатеља и избавио га. Захвалан за то, Давид је изразио чврстину и непоколебљивост своје љубави према свом Ослободиоцу. Он је с дубоким осећањима певао: „[„Срце је моје постојано, Боже, срце је моје постојано“, NW]. Певаћу ти, заориће се глас струна мојих!“ (Псалам 57:8).

22 Попут Давида, прави хришћани нису уздрмани у свом предању Богу. Они постојаним срцем приписују своје ослобођење и заштиту Јехови, коме радосно певају хвале. Ако је твоје срце постојано, оно ће се ослањати на Бога и уз његову помоћ моћи ћеш да испуниш своје предање. Да, можеш бити попут „праведника“ о коме је псалмиста певао: „Не боји се зла гласа; срце му је мирно [„постојано“, NW], узда се у Јехову“ (Псалам 112:6, 7). С вером у Бога и с потпуним поуздањем у њега, ти можеш живети према свом предању и наставити да служиш Јехови постојаним срцем.

Да ли се сећаш?

• Зашто треба да наставимо да усвајамо спознање из Библије?

• Зашто треба да задржимо на уму да смо се покајали и обратили?

• Како извлачимо користи из тога што памтимо своје предање и крштење?

• Шта ће нам помоћи да наставимо да служимо Јехови постојаним срцем?

[Питања за разматрање]

[Слике на 18. страни]

То што нам је хришћанска служба главни посао помаже нам да наставимо да служимо Јехови постојаним срцем

[Слика на 18. страни]

Да ли одржаваш своје духовно здравље тиме што свакодневно читаш Божју Реч?