Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тражи Бога и срцем и умом

Тражи Бога и срцем и умом

Тражи Бога и срцем и умом

Право хришћанство охрабрује на то да се у изграђивању вере која се допада Богу укључе и срце и ум.

У СТВАРИ, оснивач хришћанства, Исус Христ, поучавао је да морамо волети Бога „свим својим срцем“ и „свом својом душом“, али и „свим својим умом“, то јест интелектом (Матеј 22:37). Да, наше менталне способности морају играти важну улогу у обожавању.

Када је подстицао своје слушаоце да размишљају о његовим учењима, Исус је често питао: „Шта мислите?“ (Матеј 17:25; 18:12; 21:28; 22:42). Слично томе је и апостол Петар писао суверницима да би ’будио њихове способности јасног размишљања‘ (2. Петрова 3:1). Апостол Павле, рани мисионар који је највише путовао, подстицао је хришћане да користе „снагу свог разума“ и да ’сами испитају шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља‘ (Римљанима 12:1, 2). Хришћани само уз такав темељан, пажљив приступ својим веровањима могу изградити веру која се допада Богу и која је дорасла испитима који се појављују у животу (Јеврејима 11:1, 6).

Да би помогли другима да изграде такву веру, рани хришћански јеванђелизатори су ’резоновали с њима на темељу Писма, објашњавајући и доказујући наводима‘ истине којима су поучавали (Дела апостолска 17:1-3). Такав разуман приступ довео је до одличног одзива код особа искреног срца. На пример, велики број људи из македонског града Верије „примили [су] реч с највећом горљивошћу, сваки дан пажљиво разматрајући Писмо да виде да ли је то [што су објаснили Павле и његови сарадници] тако“ (Дела апостолска 17:11). Вредно је да се овде запазе две ствари. Као прво, Веријци су с горљивошћу слушали Божју Реч; као друго, нису слепо веровали у оно што су чули, већ су то упоредили с Писмом. Хришћански мисионар Лука је с поштовањем похвалио Веријце због тога, називајући их ’племенитима‘. Да ли и ти одражаваш такав племенит дух у свом приступу духовним стварима?

Ум и срце сарађују

Као што је раније споменуто, право обожавање укључује и срце и ум (Марко 12:30). Размисли о поређењу из претходног чланка, где је реч о молеру који је користио погрешне боје приликом кречења куће. Да је пажљиво слушао смернице свог послодавца, могао је са задовољством да обави посао и да буде уверен да ће његов рад наићи на одобравање власника куће. Исто се примењује и на наше обожавање.

„Прави обожаваоци [ће]“, рекао је Исус, „обожавати Оца духом и истином“ (Јован 4:23). Стога је апостол Павле писао: „Зато... и не престајемо да се молимо за вас и да тражимо да се испуните тачним спознањем његове воље у свој мудрости и духовној способности схватања, како бисте ходили достојно Јехове, с циљем да му потпуно угодите“ (Колошанима 1:9, 10). Такво ’тачно спознање‘ омогућава искреним особама да обожавају са задовољством и с потпуним поверењем зато што ’обожавају оно што познају‘ (Јован 4:22).

Из тог разлога, Јеховини сведоци не крштавају бебе нити новозаинтересоване особе које нису пажљиво проучиле Писмо. Исус је својим следбеницима заповедио: „Стварајте ученике од људи из свих нација... учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20). Искрени студенти Библије могу тек након што су стекли тачно спознање Божје воље да донесу информисану одлуку с обзиром на обожавање. Да ли се трудиш да стекнеш такво тачно спознање?

Разумети Господову молитву

Да бисмо видели разлику између поседовања тачног библијског спознања и узгредног познавања оног што она каже, осмотримо молитву која се обично назива Оченаш, то јест Господову молитву записану у Матеју 6:9-13.

Милиони у црквама редовно понављају Исусову узорну молитву. Али колико њих је поучено њеном значењу, поготово кад је у питању први део у којем се спомињу Божје име и Краљевство? Те теме су толико важне да их је Исус ставио на прво место у тој молитви.

Она почиње овако: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети [то јест, посвећује] име твоје.“ Запази да је Исус рекао да се молимо да се свети Божје име. Због тога пуно људи поставља бар два питања. Као прво, које је Божје име? И као друго, зашто оно треба да се свети?

Одговор на прво питање може се наћи на преко 7 000 места у Библији на њеним изворним језицима. Једно такво место је Псалам 83:19: „Нек знају да си ти сам, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“ Што се тиче Божјег имена Јехова, Излазак 3:15 каже: „То је моје име у вечности, то је моје име од колена на колено.“ a Али зашто Божје име, које је сама суштина чистоће и светости, треба да се свети? Зато што је оклеветано и осрамоћено од самог почетка људског постојања.

Бог је у Едену рекао Адаму и Еви да ће умрети ако буду јели забрањено воће (Постање 2:17). Сатана је дрско противречио Богу, рекавши Еви: „Нећете ви умрети.“ Дакле, Сатана је оптужио Бога да лаже. Међутим, није се зауставио на томе. Наставио је још више да наноси срамоту Божјем имену, рекавши Еви да јој је Бог неправедно ускратио драгоцено спознање. „Бог зна да ће вам се у онај дан у који окусите с њега [дрвета познања добра и зла] отворити очи, па ћете постати као богови, познајући добро и зло.“ Какав клеветник! (Постање 3:4, 5).

Убравши забрањени плод, Адам и Ева су стали на Сатанину страну. Отада се већина људи, свесно или несвесно, придружује том првобитном срамоћењу тако што одбацује Божја праведна мерила (1. Јованова 5:19). Људи још увек клевећу Бога окривљујући га за своју патњу — иако она постоји можда због њихових лоших поступака. „Лудост човјечја превраћа пут његов, а срце се његово гњеви на Господа“, стоји у Причама Соломуновим 19:3 (ДК). Да ли сада схваташ зашто се Исус, који је стварно волео свог Оца, молио да се свети Његово име?

„Нека дође краљевство твоје“

Након што се молио да се свети Божје име, Исус је рекао: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Што се тиче овог стиха, можда се питамо: ’Шта је Божје Краљевство? И какве везе оно има с вршењем Божје воље на земљи?‘

Реч „краљевство“ у Библији у основи значи „владавина краља“. Зато би Божје Краљевство логично указивало на владавину, то јест владање Бога, с краљем по његовом избору. Тај Краљ није нико други до ускрснули Исус Христ — „Краљ над краљевима и Господар над господарима“ (Откривење 19:16; Данило 7:13, 14). Пророк Данило је о Божјем Месијанском Краљевству у рукама Исуса Христа написао: „У време тих краљева Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44).

Да, Божје Краљевство ће преузети потпуну контролу над Земљом и одстраниће све зло и све друге владавине за „вечно“, то јест заувек. Стога, Краљевство је средство путем ког Јехова посвећује своје име, чистећи га од свих неистинитих приговора које упућују Сатана и зли људи (Језекиљ 36:23).

Као и све владавине, Божје Краљевство има поданике. Ко су они? Библија одговара: „Смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11). Слично је и Исус рекао: „Срећни су они који су благе нарави, јер ће наследити земљу.“ Наравно, такве особе имају тачно спознање о Богу, што је један од захтева за живот (Матеј 5:5; Јован 17:3).

Можеш ли замислити како је цела планета испуњена кротким, благим људима који заиста воле Бога и људе? (1. Јованова 4:7, 8). Исус се управо за то молио када је рекао: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи.“ Да ли разумеш зашто је Исус поучавао своје следбенике да се овако моле? И што је још важније, да ли видиш како се испуњење ове молитве може тицати тебе лично?

Данас милиони резонују на темељу Писма

Исус је прорекао једну глобалну акцију духовне поуке путем које ће се објављивати предстојеће Божје Краљевство. Он је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај [садашњег света, или система]“ (Матеј 24:14).

Око шест милиона Јеховиних сведока широм света преноси ту добру вест својим ближњима. Они те позивају да више сазнаш о Богу и његовом Краљевству „пажљиво разматрајући Писмо“, уз коришћење снаге свог разума. Тако ћеш ојачати веру и бићеш радостан док будеш размишљао о нади у живот у земаљском рају, који ће бити ’пун познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива‘ (Исаија 11:6-9).

[Фуснота]

a Неки изучаваоци дају предност преводу „Јахве“ уместо „Јехова“. Међутим, већина данашњих преводилаца Библије уклонили су Божје име из својих превода у било ком облику и заменили га општим титулама „Господ“ или „Бог“. Ради студиозног разматрања на тему Божјег имена, можеш погледати брошуру Божанско име је вечно, коју су објавили Јеховини сведоци.

[Оквир⁄Слика на 8. страни]

ОПОНАШАЈ ВЕЛИКОГ УЧИТЕЉА

Исус је често поучавао усредсређујући се на конкретне библијске теме. На пример, након свог ускрсења двојици ученика који су били збуњени његовом смрћу објаснио је своју улогу у Божјој намери. У Луки 24:27 стоји: „Почевши од Мојсија и свих Пророка, протумачи им оно што се односило на њега у целом Писму.“

Запази да је Исус изабрао једну конкретну тему — себе, Месију — и да је у свом разматрању цитирао из ’целог Писма‘. Практично, Исус је повезао одговарајуће библијске стихове попут делова неке слагалице, на основу чега су његови ученици могли да виде један јасан образац духовне истине (2. Тимотеју 1:13). Као резултат тога, њима нису биле само разјашњене ствари већ су били и дубоко дирнути. Извештај нам каже: „Рекоше један другоме: ’Зар нам није срце горело док нам је успут говорио, док нам је потпуно откривао Писмо?‘“ (Лука 24:32).

Јеховини сведоци настоје да опонашају Исусове методе у својој служби. Њихова главна средства за проучавање јесу брошура Шта Бог захтева од нас? и књига Спознање које води до вечног живота. У њима су обрађене многе занимљиве библијске теме, као што су: „Ко је Бог?“, „Зашто Бог допушта патњу?“, „Како можеш пронаћи праву религију?“, „Ово су последњи дани!“ и „Изграђивање породице која доноси част Богу“. У свакој лекцији има доста библијских стихова.

Позивамо те да, уколико желиш бесплатан кућни библијски студиј поводом ових или других тема, ступиш у везу с Јеховиним сведоцима у својој средини или да пишеш на адресу која је наведена на 2. страни овог часописа.

[Слика]

Допри до срца свог студента усредсређујући се на конкретне библијске теме

[Слике на 7. страни]

Да ли разумеш значење Исусове узорне молитве?

„Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје...“

„Нека дође краљевство твоје [месијанско]...“

„Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“