Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божји закони су за нашу добробит

Божји закони су за нашу добробит

Божји закони су за нашу добробит

„Како љубим закон твој!“ (ПСАЛАМ 119:97, ДК).

1. Који је преовладавајући став према послушности Божјим законима?

 ДАНАС није популарно бити послушан Божјим законима. За многе изгледа бесмислено покоравати се неком невидљивом вишем ауторитету. Живимо у времену моралног релативизма, нејасних граница између исправног и неисправног, и у времену огромних сивих зона (Пословице 17:15; Исаија 5:20). Одражавајући начин размишљања који је уобичајен у многим световним заједницама, једна недавна анкета је запазила да „већина Американаца жели да сами за себе одлучују шта је исправно, добро и смисаоно“. Они нису за то да имају „строгог Бога; нити строга правила; нити строге претпостављене, били они морални људи или не“. Један друштвени аналитичар је запазио да се данас од „појединаца очекује да сами за себе одлуче како водити добар и честит живот“. Он је даље рекао: „Било који облик више власти мора да прилагоди своје прописе потребама живих људи.“

2. Како је прво указивање на закон у Библији тесно повезано с Божјим благословом и одобравањем?

2 Пошто тако пуно људи критикује вредност Јеховиних закона, ми треба да учврстимо наше уверење у то да су Божја мерила за нашу добробит. Корисно је осмотрити библијски извештај у ком се први пут спомиње закон. У Постању 26:5, читамо шта је Бог рекао: „Аврахам [је] слушао глас мој и чувао закон мој и заповести моје, правила моја и наредбе моје.“ Ове речи су биле изговорене вековима пре него што је Јехова дао детаљан кодекс закона Аврахамовим потомцима. Како је Бог наградио Аврахамову послушност, у шта је спадала и послушност Његовим законима? Јехова Бог му је обећао: „У твом ће се породу благословити сви народи земље“ (Постање 22:18). Послушност Божјим законима је дакле тесно повезана с Божјим благословима и одобравањем.

3. (а) Које је осећање према Јеховином закону изразио један од псалмиста? (б) Која питања заслужују нашу пажњу?

3 Један псалмиста — вероватно неки јудејски принц и будући краљ — изразио је осећање које се обично не повезује са законом. Он је узвикнуо Богу: „Како љубим закон твој!“ (Псалам 119:97ДК курзив наш). То није био само пуки излив емоција. То је био израз љубави према Божјој вољи израженој у његовом закону. Исус Христ, савршени Божји Син, осећао је нешто слично. Исус је у пророчанском смислу био описан како каже: „Извршићу, Боже мој, ја вољу твоју, закон твој је у мом срцу“ (Псалам 40:9; Јеврејима 10:9). Како стоје ствари с нама? Да ли налазимо радост у вршењу Божје воље? Да ли смо уверени у користи и предности Јеховиних закона? Које место заузима послушност Божјим законима у нашем обожавању, у нашем свакодневном животу, у доношењу одлука и у нашим међуљудским односима? Да бисмо волели Божји закон треба да разумемо зашто Бог има право да доноси и примењује законе.

Јехова — законити законодавац

4. Зашто је Јехова једини законити законодавац?

4 Као Створитељ, Јехова је једини законити законодавац у свемиру (Откривење 4:11). Пророк Исаија је рекао: „Јехова нам законе даје“ (Исаија 33:22). Он је поставио физичке законе који управљају живим и неживим стварством (Јов 38:4-38; 39:4-15; Псалам 104:5-19). Као Божје стварство, човек је подложан Јеховиним физичким законима. И премда човек има слободну вољу и способност да размишља, он је срећан само тада када се подлаже Божјим моралним и духовним законима (Римљанима 12:1; 1. Коринћанима 2:14-16).

5. Како се начело у Галатима 6:7 показује истинитим с обзиром на Божје законе?

5 Као што знамо, Јеховини физички закони су непроменљиви (Јеремија 33:20, 21). Ако се човек супротставља неким физичким законима, као што је закон гравитације, он доживљава последице. Слично томе, и Божји морални закони су непроменљиви и не могу се некажњено заобилазити или кршити. Они се примењују са истом доследношћу као и његови природни закони, иако последице можда не наступају истог тренутка. „Бог се не може исмејавати. Јер шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7; 1. Тимотеју 5:24).

Обухватност Јеховиних закона

6. Колико су обухватни Божји закони?

6 Један изванредан скуп Божјих закона био је Мојсијев закон (Римљанима 7:12). С временом, Јехова Бог је Мојсијев закон заменио ’Христовим законом‘ a (Галатима 6:2; 1. Коринћанима 9:21). Као хришћани под ’савршеним законом који припада слободи‘, ми разумемо да Бог не ограничава своје смернице само на одређене аспекте нашег живота, као што су доктринарна веровања или церемонијални ритуали. Његова мерила обухватају све аспекте живота, укључујући и породичне ствари, пословне подухвате, понашање према особама супротног пола, ставове према сухришћанима и учешће у правом обожавању (Јаков 1:25, 27).

7. Наведи неке важне Божје законе.

7 На пример, Библија каже: „Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се држе за неприродне сврхе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепне особе, ни пијанице, ни они који говоре погрдно, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10). Да, прељуба и блуд нису само „љубавне везе“. Хомосексуалност није само „алтернативни начин живота“. То су кршења Јеховиног закона. А ту спадају и ствари попут крађе, лажи и клевете (Псалам 101:5; Колошанима 3:9; 1. Петрова 4:15). Јаков осуђује хвалисање, док нас Павле саветује да избегавамо луде речи и простачке шале (Ефешанима 5:4; Јаков 4:16). За хришћане, сва ова правила понашања део су савршеног Божјег закона (Псалам 19:8).

8. (а) Каква је природа Јеховиног закона? (б) Које је основно значење хебрејске речи преведене са „закон“?

8 Такве основне смернице из Јеховине Речи откривају нам да његов закон није само некакав списак хладних, крутих одредби. Он ствара темељ за уравнотежен, продуктиван живот, с понашањем које утиче на добро. Божји закон је изграђујућ, моралан и поучан (Псалам 119:72). Реч „закон“ коју користи псалмиста, превод је хебрејске речи тора. Један изучавалац Библије каже: „Ова реч је настала од глагола који значи усмерити, водити, циљати, гађати. Њено... значење би стога било: ’правило понашања‘.“ За псалмисту је закон био дар од Бога. Зар не би требало и ми на сличан начин да ценимо закон, дозвољавајући му да обликује наш живот?

9, 10. (а) Зашто нам је потребно поуздано вођство? (б) Који је једини начин на који можемо имати леп и успешан живот?

9 Свим створењима је потребно поуздано усмеравање и вођство достојно поверења. То се односи на Исуса, а и на остале анђеле, који имају виши положај од људи (Псалам 8:6; Јован 5:30; 6:38; Јеврејима 2:7; Откривење 22:8, 9). Ако ова савршена створења могу имати користи од Божјег вођства, колико тек онда то важи за несавршене људе! Људска историја и наше лично искуство доказују истинитост онога што је пророк Јеремија запазио: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

10 Ако желимо да имамо леп и успешан живот, морамо се поуздати у Божје вођство. Краљ Соломон је схватио да је опасно живети према личним мерилима, независно од Божјег вођства, и рекао је: „Неки пут се прав човеку чини, а излазак му је пут ка смрти“ (Пословице 14:12).

Зашто треба да заволимо Јеховин закон

11. Зашто би требало да желимо да разумемо Божји закон?

11 Добро је да негујемо искрену жељу да разумемо Јеховин закон. Псалмиста је изразио такву жељу када је рекао: „Отвори ми очи моје да чудеса твог закона видим“ (Псалам 119:18). Што боље упознамо Бога и његове путеве, то ћемо боље разумети истинитост Исаијиних речи: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи. Ох да си ти заповести моје слушао!“ (Исаија 48:17, 18). Јеховина је искрена жеља да његов народ избегне невољу и да се радује животу тако што обраћа пажњу његовим заповестима. Хајде да истражимо неке важне разлоге због чега треба да волимо Јеховин закон.

12. Како Јехови то што нас савршено познаје омогућује да буде најбољи Законодавац?

12 Божји закон потиче од Онога ко нас савршено познаје. Пошто је Јехова наш Створитељ, логично је да он савршено познаје људе (Псалам 139:1, 2; Дела апостолска 17:24-28). Нико нас не може тако добро познавати као Јехова — ни блиски пријатељи, ни рођаци, па чак ни родитељи. Замисли, Бог нас познаје боље и од нас самих! Наш Створитељ најбоље разуме наше духовне, емоционалне, менталне и физичке потребе. Када усмерава своју пажњу на нас, он показује да темељито познаје како смо створени, које су наше жеље и наше тежње. Јехова разуме наша ограничења, али такође познаје и наше способности да чинимо добро. Псалмиста каже: „Јер он зна за грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:14). Стога можемо имати осећај духовне сигурности док се трудимо да ходимо по његовом закону, спремно се подлажући Божјем вођству (Пословице 3:19-26).

13. Зашто можемо бити уверени да нам Јехова жели најбоље?

13 Божји закон долази од Онога ко нас воли. Бог је дубоко заинтересован за нашу трајну добробит. Зар он није по великој цени за себе самога дао свог Сина као „откупнину у замену за многе“? (Матеј 20:28). Зар Јехова није обећао да ’неће дозволити да будемо искушани изнад онога што можемо поднети‘? (1. Коринћанима 10:13). Зар нас Библија не уверава да се „он брине за нас“? (1. Петрова 5:7). Од Јехове нико није с више љубави заинтересован да људима пружи корисне смернице. Он зна шта је добро за нас и где се повлачи линија између радости и туге. Иако смо несавршени и правимо грешке, ако тежимо за праведношћу, он показује своју љубав према нама на начине који ће као резултат имати живот и благослове (Језекиљ 33:11).

14. На који се важан начин Божји закон разликује од људских идеја?

14 Божји закон је поуздано непроменљив. У овим бурним временима у којим живимо, Јехова је стабилна стена, онај који постоји од вечности до вечности (Псалам 90:2). Он је о себи рекао: „Ја [сам] Јехова, и ја се не мењам“ (Малахија 3:6). Божја мерила, која су записана у Библији, у потпуности су поуздана — за разлику од непрестано променљивих људских идеја која су попут живог песка (Јаков 1:17). На пример, психолози су годинама заступали попустљиво одгајање деце, али су касније неки променили своје мишљење и признали да је њихов савет био погрешан. Светска мерила и смернице о тој ствари су час оваква, час онаква, као да се на ветру њишу. Међутим, Јеховина је Реч непроменљива. Библија већ вековима даје савет о томе како с љубављу одгајати децу. Апостол Павле је написао: „Очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4). Колико је охрабрујуће знати да се можемо ослонити на Јеховина мерила; она се неће променити!

Благослови за оне који слушају Божје законе

15, 16. (а) Какав ће бити резултат ако примењујемо Јеховина мерила? (б) Како се могу Божји закони показати као добро вођство у браку?

15 Преко свог пророка Исаије, Бог је рекао: „Реч која из уста мојих излази... намеру [је] моју испунила“ (Исаија 55:11). Сасвим је сигурно да ћемо имати успеха у чињењу добра и да ћемо бити срећни ако искрено настојимо да следимо мерила која се налазе у његовој Речи.

16 Осмотри на који начин Божји закони могу допринети да брак буде успешан. „Нека брак буде частан међу свима“, писао је Павле, „и нека брачна постеља буде неокаљана, јер ће Бог судити блудницима и прељубницима“ (Јеврејима 13:4). Брачни другови треба да поштују и воле један другог: „Нека и сваки поједини од вас тако воли своју жену као самог себе; с друге стране, жена треба да има дубоко поштовање према свом мужу“ (Ефешанима 5:33). У 1. Коринћанима 13:4-8 описано је каква је љубав потребна: „Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није љубоморна, не хвали се, не надима се, не понаша се непристојно, не тражи сопствене користи, не раздражује се. Не води евиденцију о злу. Не радује се неправедности, а радује се истини. Све подноси, све верује, свему се нада, све трпи. Љубав никад не затаји.“ Брак у којем постоји оваква љубав неће затајити.

17. Које су користи од примењивања Јеховиних мерила о употреби алкохола?

17 Још један доказ да су Јеховина мерила корисна, јесте чињеница да он осуђује пијанство. Он чак не одобрава ни ако се неко ’одаје многом вину‘ (1. Тимотеју 3:3, 8; Римљанима 13:13). Многи који игноришу Божја мерила у овој ствари постају болесни или им се стање погоршава услед прекомерног пијења. Игноришући библијски савет о умерености, неки су стекли навику да попију како би се „лакше опустили“. Услед претераног пијења настају многи проблеми, укључујући и недостатак поштовања, напете односе у породици или распад породице, проћердану зараду и губитак запослења (Пословице 23:19-21, 29-35). Зар Јеховина мерила о употреби алкохола нису заштита?

18. Да ли су Божји закони практични у финансијским стварима? Објасни.

18 Божја мерила су се такође показала као практична и у финансијским стварима. Библија подстиче хришћане да буду поштени и марљиви (Лука 16:10; Ефешанима 4:28; Колошанима 3:23). Пошто следе овај савет, многи хришћани на послу су били унапређени или су сачували своје радно место када су други били отпуштани. Финансијске користи су такође очигледне када човек избегава небиблијске навике и зависности као што су коцкање, пушење и дрогирање. Без сумње се можеш сетити и других примера тога колико су Божја мерила практична у економском смислу.

19, 20. Зашто је мудро да прихватимо Божја мерила и да их се придржавамо?

19 Несавршеним људима не треба пуно да би застранили од Божјих закона и мерила. Размисли о Израелцима на Синајској гори. Бог им је рекао: „Ако ви слушате глас мој, и чувате савез мој, бићете моји испред свих народа.“ Они су одговорили: „Све што је казао Јехова чинићемо.“ Ипак, колико је само био другачији пут којим су изабрали да иду! (Излазак 19:5, 8; Псалам 106:12-43). За разлику од њих, прихватимо Божја мерила и придржавајмо их се.

20 Пут мудрости и среће састоји се у томе да се тесно држимо ненадмашних закона које нам је Јехова дао да би нам помогао у животу (Псалам 19:7-11). Да бисмо то успешно чинили, потребно је и да ценимо вредност Божјих начела. То је тема наредног чланка.

[Фуснота]

a За детаљније разматрање ’Христовог закона‘, види Кулу стражару од 1. септембра 1996, стране 14-24.

Да ли се сећаш?

• Зашто можемо бити сигурни да је Божји закон за нашу добробит?

• Зашто треба да волимо Јеховин закон?

• На које су начине Божји закони корисни?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Аврахам је био богато благословљен зато што је слушао Јеховин закон

[Слике на 15. страни]

Бриге које намеће данашњи брзи темпо живота одвраћају многе од Божјег закона

[Слика на 17. страни]

Божји закон је стабилан и непроменљив попут светионика на стени