Пређи на садржај

Пређи на садржај

Управљај своје кораке помоћу Божјих начела

Управљај своје кораке помоћу Божјих начела

Управљај своје кораке помоћу Божјих начела

’[Јехова] те учи за твоје добро‘ (ИСАИЈА 48:17).

1. Како Створитељ води људе?

 НАУЧНИЦИ који раде на откривању тајни свемира задивљени су огромном количином енергије која се налази у космосу који нас окружује. Наше Сунце — звезда средње величине — сваке секунде производи енергију која одговара „експлозији 100 милијарди хидрогенских бомби“. Помоћу своје неограничене моћи, Створитељ може да контролише и води тако велика небеска тела (Јов 38:32; Исаија 40:26). Шта је с нама људима, којима је подарена слободна воља, морал, разум и способност разумевања духовних ствари? На који начин наш Творац сматра да је одговарајуће да нас води? Он нас с пуно љубави води својим савршеним законима и узвишеним начелима, заједно с нашом добро школованом савешћу (2. Самуилова 22:31; Римљанима 2:14, 15).

2, 3. У којој врсти послушности Бог налази задовољство?

2 Бог налази задовољство у интелигентним створењима која изабирају да му служе (Пословице 27:11). Уместо да нас програмира да му будемо слепо подложни као безумни роботи, Јехова нас је обдарио слободном вољом тако да можемо доносити информисане одлуке да бисмо радили оно што је исправно (Јеврејима 5:14).

3 Исус који је савршено одражавао свог Оца, рекао је својим ученицима: „Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам заповедам. Више вас не називам робовима“ (Јован 15:14, 15). У древна времена, робу није преостајало ништа друго него да слуша наређења свог господара. Супротно томе, пријатељство настаје услед показивања срцу допадљивих особина. Ми можемо постати Јеховини пријатељи (Јаков 2:23). Ово пријатељство је ојачано обостраном љубављу. Исус је довео у везу послушност Богу с љубављу када је рекао: „Ако ме ко воли, држаће моју реч, и мој Отац ће га волети“ (Јован 14:23). Да би нас Он волео — и да би нас безбедно водио — Јехова нас позива да живимо по његовим начелима.

Божја начела

4. Како би описао начела?

4 Шта су начела? Начело се дефинише као „општа или темељна истина: обухватан или темељан закон, доктрина или претпоставка на основу које се темеље други закони и доктрине или из које они настају“ (Webster’s Third New International Dictionary). Пажљиво проучавање Библије открива да наш небески Отац пружа основне смернице које обухватају разне ситуације и аспекте живота. Он то чини због наше вечне добробити. То је у складу са оним што је мудри краљ Соломон написао: „Слушај, сине, прими речи моје, и умножиће се године живота твога. Јер ти ја пут мудрости казујем и стазама поштења те водим“ (Пословице 4:10, 11). Кључна начела која долазе од Јехове утичу на наш однос с њим и с људима, на наше обожавање и на наш свакодневни живот (Псалам 1:1). Осмотримо нека од ових основних начела.

5. Наведи нека од основних начела.

5 С обзиром на наш однос с Јеховом, Исус је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Матеј 22:37). Осим тога, Бог пружа начела која су повезана с нашим опхођењем према људима, као што је Златно правило: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Матеј 7:12; Галатима 6:10; Титу 3:2). С обзиром на обожавање, дато нам је упозорење: „Пазимо једни на друге подстичући се на љубав и добра дела, не остављајући своје састанке“ (Јеврејима 10:24, 25). Што се тиче свакодневних аспеката нашег живота, апостол Павле каже: „Било да једете, било да пијете, било да шта друго чините, све чините на Божју славу“ (1. Коринћанима 10:31). Има безброј других начела у Божјој Речи.

6. Како се начела разликују од закона?

6 Начела су жива, то су суштинске истине, и мудри хришћани уче да их воле. Јехова је надахнуо Соломона да напише: „Слушај, сине, речи моје, ухо своје мом говору пригни. Да ти се не удаље од очију твојих, у дну срца свог их чувај. Јер су оне живот оним који их налазе и целоме телу њиховоме здравље“ (Пословице 4:20-22). Како се начела разликују од закона? Начела пружају основу за законе. Правила, која су углавном конкретна, могу се односити на неки нарочит период или на нарочиту ситуацију, али начела су вечна (Псалам 119:111). Божја начела не застаревају, нити пролазе. Тачно је оно што је рекао пророк Исаија: „Осуши се трава, и отпада цвет, али реч Бога нашега довека остаје“ (Исаија 40:8).

Размишљај и поступај на основу начела

7. Како нас Божја Реч охрабрује да размишљамо и поступамо на основу начела?

7 „Реч Бога нашега“ нас увек изнова охрабрује да размишљамо и поступамо на основу начела. Када је Исус био замољен да укратко изложи Закон, он је навео две језгровите изјаве — једну која истиче љубав према Јехови и другу која наглашава љубав према ближњем (Матеј 22:37-40). Чинећи то, Исус је делимично цитирао један ранији сажетак о основним начелима Мојсијевог закона, који је изложен у Поновљеним законима 6:4, 5: „Јехова је, Бог наш, једини Јехова. Љуби Јехову, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом.“ Исус је очигледно имао на уму и Божје смернице које се налазе у Левитској 19:18. У јасном, језгровитом и снажном завршетку књиге Проповедника, речи краља Соломона сажимају мноштво Божјих закона: „Слушајмо крај говора: Бога се бој и заповести његове држи, јер је то човеку све. Јер ће свако дело Бог на суд изнети, и сваку тајну, била добра или зла“ (Проповедник 12:15, 16; Михеј 6:8).

8. Зашто је добро разумевање основних библијских начела заштита за нас?

8 Ако добро разумемо таква основна начела, то нам може помоћи да схватимо и примењујемо још специфичније смернице. Надаље, ако не разумемо и не прихватамо у потпуности основна начела, можда нећемо бити у стању да доносимо здраве одлуке и можда ће се наша вера лако уздрмати (Ефешанима 4:14). Ако дубоко усадимо таква начела у ум и срце, лако ћемо их употребити приликом доношења одлука. Када их примењујемо с разумевањем, доживећемо успех (Исус Навин 1:8; Пословице 4:1-9).

9. Зашто није увек лако разликовати и примењивати библијска начела?

9 Разликовати и примењивати библијска начела није тако лако као што је то случај са слеђењем низа закона. Као несавршени људи, можда избегавамо напрезање које је потребно да бисмо резоновали о начелима. Можда више волимо да нам се поставе конкретна правила када смо суочени с неком одлуком или недоумицом. Понекад можда тражимо смернице од неког зрелог хришћанина — можда скупштинског старешине — очекујући да ћемо добити специфично правило које је примењиво на нашу ситуацију. Ипак, Библија или на Библији темељене публикације можда не пружају неко специфично правило, па чак и када нам је дато неко правило, оно можда није примењиво у свако време и у свакој ситуацији. Можда се сећаш када је један човек питао Исуса: „Учитељу, реци мом брату да подели са мном наследство.“ Уместо да одмах каже неко правило како би решио размирице између та два брата, Исус је дао једно уопштеније начело: „Држите очи отворене и чувајте се сваке врсте лакомства.“ На тај начин Исус је пружио смерницу која је била корисна тада, а корисна је и данас (Лука 12:13-15).

10. Како наше понашање у складу с начелима открива потицаје нашег срца?

10 Вероватно си виђао људе који нерадо поштују законе, и то само из страха од казне. Поштовање начела спречава такав став. Сама природа начела покреће оне који су њима вођени да се из срца одазивају. У ствари, већина начела не повлачи за собом непосредно кажњавање оних који не живе у складу с њима. То нам пружа могућност да размотримо зашто слушамо Јехову, то јест који су потицаји нашег срца. Један пример за то је Јосифово одбијање неморалне понуде Петефријеве жене. Иако Јехова још није дао писани закон против прељубе и није постојала никаква прописана казна од Бога за оне који би имали полне односе с туђом женом, Јосиф је био свестан начела брачне верности којег је Бог одредио (Постање 2:24; 12:18-20). Из његове реакције можемо видети да су таква начела на њега снажно утицала: „Како бих ја тако грдно зло починио и Богу згрешио?“ (Постање 39:9).

11. У којим подручјима хришћани желе да буду вођени Јеховиним начелима?

11 Данас хришћани желе да буду вођени Јеховиним начелима када је реч о личним стварима, као што је избор друштва, забаве, музике и штива за читање (1. Коринћанима 15:33; Филипљанима 4:8). Како растемо у спознању, разумевању и цењењу Јехове и његових мерила, наша савест, наш осећај за морал, помаже нам да применимо Божја начела под свим околностима у којима се налазимо, чак и у веома личним стварима. Вођени библијским мерилима, нећемо трагати за рупама у Божјем закону, нити ћемо опонашати оне који покушавају да сазнају колико далеко могу отићи, а да при томе не прекрше неки закон. Ми схватамо да је такво размишљање поразно и штетно (Јаков 1:22-25).

12. Шта је кључ да би човек био вођен Божјим начелима?

12 Зрели хришћани препознају да се суштина у слеђењу Божјих начела састоји од њихове жеље да сазнају како се Јехова осећа у вези с неком ствари. „Ви који Јехову љубите“, упозорио је псалмиста, „мрзите на зло!“ (Псалам 97:10). Наводећи неке ствари које би Бог означио као лоше, Пословице 6:16-19 кажу: „На шест ствари мрзи Јехова, па и седам их је на које се гади: На лажљиви језик и очи презирне, на руке што праву крвцу проливају, и на срце што зле мисли кује, и на ноге које ка злу журе, на кривог сведока који лаж говори и који међу браћом свађу ствара.“ Када је наш живот вођен жељом да размишљамо о томе шта Јехова мисли о таквим основним стварима, живљење у складу с начелима прераста у доследну навику (Јеремија 22:16).

Потребна је добра мотивација

13. Коју је врсту размишљања Исус нагласио у својој Проповеди на гори?

13 Познавање и примењивање начела штити нас и од замке површног, формалног обожавања. Постоји разлика између слеђења начела и стриктног придржавања закона. Исус је то јасно показао у Проповеди на гори (Матеј 5:17-48). Сети се да су Исусови слушаоци били Јевреји, тако да је њиховим понашањем требало да управља Мојсијев закон. Али они су у ствари имали изобличено гледиште о Закону. Они су стављали нагласак на слово Закона, а не на његов дух. И истицали су своје обичаје, стављајући их испред Божјих поука (Матеј 12:9-12; 15:1-9). Последица тога је да народ у глобалу није био поучен да размишља о начелима.

14. Како је Исус помогао својим слушаоцима да размишљају на основу начела?

14 За разлику од њих, Исус је у Проповеди на гори укључио начела која се односе на пет подручја морала: на гнев, брак и развод, на обећања, освету, и на љубав и мржњу. У свакој од наведених ствари, Исус је указао на корист од слеђења начела. Тако је Исус својим следбеницима показао узвишеност моралних мерила. На пример, што се тиче браколомства, он нам је дао начело које се не односи само на наше поступке већ и на наше мисли и жеље: „Свако ко стално гледа неку жену тако да осећа страст према њој већ [је] учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Матеј 5:28).

15. Како можемо избећи било какву склоност ка томе да живимо стриктно по правилима?

15 Овај пример илуструје да никада не треба да изгубимо из вида сврху и дух Јеховиних начела. Сигурно је да не треба да покушавамо да зарадимо Божју наклоност путем моралне формалности. Исус је показао да такав став доводи до заблуде тиме што је указао на Божју милост и љубав (Матеј 12:7; Лука 6:1-11). Слеђењем библијских начела, одупираћемо се тежњи да живимо (или да захтевамо од других да живе) према опширном и крутом низу дозвољених и забрањених ствари које иду преко онога што Библија научава. Бићемо заинтересованији за начела љубави и послушности Богу, а не за спољашњи изглед обожавања (Лука 11:42).

Радосни резултати

16. Наведи примере начела на којима се темеље неке библијске смернице.

16 Док настојимо да будемо послушни Јехови, важно је да схватимо да се његови закони темеље на кључним начелима. На пример, хришћани треба да избегавају идолопоклонство, сексуални неморал и злоупотребу крви (Дела апостолска 15:28, 29). На чему се темељи хришћански став у овим спорним питањима? На сазнању да Бог заслужује нашу искључиву оданост; да треба да будемо верни свом брачном другу и да је Јехова Давалац живота (Постање 2:24; Излазак 20:5; Псалам 36:10). Цењење ових основних начела олакшава прихватање и слеђење закона који су с њима повезани.

17. Који добри резултати могу проистећи из опажања и примењивања библијских начела?

17 Док опажамо и примењујемо основна начела, ми схватамо да су она за наше добро. Божји народ ужива многе духовне благослове од којих има конкретне користи. На пример, они који не пуше, живе нормалним животом и поштују светост крви, нису жртве неких болести. Слично томе, живљење у складу са истином из Библије може нам користити у економском смислу, у друштву или код куће. Свака од ових конкретних користи доказује вредност Јеховиних мерила, то јест да су она заиста практична. Међутим, стицање таквих практичних предности није само по себи главни разлог за примењивање Божјих начела. Прави хришћани слушају Јехову зато што га воле, зато што он заслужује да га обожавају и зато што је исправно тако радити (Откривење 4:11).

18. Шта треба да нас води у животу ако желимо да будемо успешни хришћани?

18 Ако дозволимо да будемо вођени библијским начелима, то ће довести до много бољег начина живота, који сам по себи може привући друге путу истине. Што је још важније, наш начин живота одаје част Јехови. Ми схватамо да је Јехова заиста Бог пун љубави који нам жели најбоље. Када доносимо одлуке у складу с библијским начелима и када видимо како нас Јехова благосиља, осећамо да смо му још ближи. Да, ми даље развијамо однос пун љубави с нашим небеским Оцем.

Да ли се сећаш?

• Шта је начело?

• По чему се начела разликују од закона?

• Зашто је за нас корисно да размишљамо и поступамо на темељу начела?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 20. страни]

Вилсон, хришћанин из Гане, био је обавештен да ће за неколико дана бити отпуштен с посла. Током задњег радног дана, добио је задатак да опере приватно возило директора компаније. Када је Вилсон пронашао извесну суму новца у тим колима, његов шеф му је рекао да је сам Бог послао тај новац јер је требало да Вилсон добије отказ тога дана. Међутим, примењујући библијска начела о поштењу, Вилсон је предао новац директору. Изненађен и импресиониран, директор не само што је одмах понудио Вилсону стално запослење, већ га је и унапредио у једног од шефова у компанији (Ефешанима 4:28).

[Оквир на 21. страни]

Рукија је Албанка која има преко 60 година. Због неслоге у породици, она није разговарала са својим братом више од 17 година. Почела је да проучава Библију с Јеховиним сведоцима и сазнала је да прави хришћани треба да буду у миру с другима, а не да буду кивни једни на друге. Она се целу ноћ молила, и с великим лупањем срца отишла до куће свог брата. Врата јој је отворила братаница. Изненађена, она је питала Рукију: „Ко је умро? Шта тражиш овде?“ Рукија је тражила да види свог брата. Мирно је објаснила да ју је оно што је сазнала о библијским начелима и о Јехови мотивисало да се помири са својим братом. Након што су се исплакали и изгрлили, прославили су ово посебно помирење! (Римљанима 12:17, 18).

[Слика на 23. страни]

Матеј 5:27, 28

[Слика на 23. страни]

Матеј 5:3

[Слика на 23. страни]

Матеј 5:24

[Слика на 23. страни]

„Кад виде народ, попе се на гору; и пошто седе, приђоше му његови ученици; а он отвори уста и поче да их поучава“ — (МАТЕЈ 5:1, 2).