Пређи на садржај

Пређи на садржај

У чему видиш своју сигурност?

У чему видиш своју сигурност?

У чему видиш своју сигурност?

У једном малом западноафричком селу, млади Жозе се опрашта од своје породице и пријатеља. a Он одлази у велики град у потрази за материјалном сигурношћу. Међутим, убрзо после доласка његове наде нестају јер схвата да у том граду улице нису поплочане златом.

ТРУДЕЋИ се да се прилагоди градском животу, Жозе се сасвим разочарао. Тај велики град је далеко од онога што је он замишљао. Све то време, дубоко у свом срцу, он жарко жели да се врати својој породици и пријатељима у оно мало село које је напустио. Али плаши се да ће му се неки сељани ругати. ’Говориће да сам неспособан‘, брине се он, ’зато што нисам могао успети у граду.‘

Оно што му још теже пада јесте разочарање које ће можда његови родитељи осетити. Они очекују да ће им он финансијски помоћи. Покушавајући да изађе на крај са овим емоционалним теретом, Жозе проводи многе сате радећи неки понижавајућ посао, а зарађује само делић онога о чему је сањао. Исцрпљен је од прекомерног рада. Сваке недеље остаје му све мање времена за хришћанске активности, које он високо цени. Тако удаљен од топлине своје породице и старих пријатеља, осећа се тужно и усамљено. Схвата да му тај град није пружио сигурност коју је толико желео.

Премда се имена и места разликују, Жозеова тужна прича се прича и препричава. Не значи да је Жозе био себичан када је желео да се пресели — само је тражио сигурност. Искрено је сматрао да су му у том граду веће могућности да успе него у његовом малом селу. Наравно, понекад човек може да побољша своје материјално стање, али то не доноси праву сигурност. Жозе очигледно није тако нешто доживео, као што вероватно неће ни већина других који покушавају то исто. Ово нас наводи да се питамо: ’Шта је сигурност?‘

Појам „сигурност“ различити људи различито схватају. Један речник каже да је сигурност „слобода од опасности“ или „слобода од страха и забринутости“. Многи увиђају да данас не постоји потпуна „слобода од опасности“. Они су задовољни све дотле док се осећају сигурно, упркос томе што их можда окружују опасне ситуације.

А ти? Одакле ти очекујеш сигурност? Да ли се она налази у граду, а не у селу, као што је Жозе мислио? Или је она у новцу, без обзира на то где или како га можеш добити? Можда је у томе да се попнеш на вишу друштвену лествицу? Без обзира на то у чему видиш своју сигурност, питање је колико ће дуго она трајати, како за тебе тако за твоју породицу?

Хајде да осмотримо три начина на која многи траже сигурност — географску локацију, новац, положај или статус. Затим ћемо размотрити шта је извор трајне сигурности.

[Фуснота]

a Име је промењено.