Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко ће преживети дан Јеховин?

Ко ће преживети дан Јеховин?

Ко ће преживети дан Јеховин?

„Иде дан као пећ зажарен“ (МАЛАХИЈА 4:1).

1. Како Малахија описује крај овог злог света?

 ПРОРОК Малахија био је надахнут од Бога да забележи пророчанства о застрашујућим догађајима који ће се одиграти у блиској будућности. Ови догађаји ће утицати на сваког човека на планети. Малахија 4:1 предсказује: „Гле, иде дан као пећ зажарен. Сви ће охоли и бездушници као стрњика бити. Упалиће их дан који иде, говори Јехова над војскама, неће им ни корена ни гране оставити.“ У коликој ће мери бити потпуно уништење овог злог света? Оно ће бити попут дрвета којем је корење уништено тако да никада више не расте.

2. Како неки стихови описују дан Јеховин?

2 Можда се питаш: ’Какав је то „дан“ који пророк Малахија предсказује?‘ То је исти дан о којем се говори у Исаији 13:9, где се каже: „Ево иде дан Јеховин, дан страховит, дан јарости и гнева пламеног, који ће од земље пустош учинити и грешнике из ње истребити.“ Софонија 1:15 то овако описује: „Дан је тај дан гнева, дан тескобе и мука, дан пустошења и затирања, дан мрака и таме, дан облака и магле.“

„Велика невоља“

3. Шта је „дан Јеховин“?

3 У главном испуњењу Малахијиног пророчанства, „дан Јеховин“ је период који се описује као „велика невоља“. Исус је прорекао: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света до сада, не, нити ће је више бити“ (Матеј 24:21). Размисли о невољама које је свет већ видео, нарочито од 1914. (Матеј 24:7-12). Запази, само Други светски рат је однео преко 50 милиона живота! Ипак, такве невоље ће током ’велике невоље‘ изгледати безначајно. Велика невоља, а самим тим и дан Јеховин, завршавају се у Армагедону, чиме се приводе крају последњи дани овог злог система (2. Тимотеју 3:1-5, 13; Откривење 7:14; 16:14, 16).

4. Шта ће се догодити на крају дана Јеховиног?

4 На крају дана Јеховиног биће уништен Сатанин свет и они који га подупиру. Најпре ће бити уништена целокупна крива религија. Затим ће Јеховина пресуда бити спроведена над Сатаниним економским и политичким системом (Откривење 17:12-14; 19:17, 18). Језекиљ прориче: „Сребро своје побацаће по улицама, згадиће се њима злато њихово; ни сребро ни злато њихово неће их спасти у дан гнева Јеховиног“ (Језекиљ 7:19). У вези с тим даном, Софонија 1:14 каже: „Близу је велики дан Јеховин, близу је, нагло се примиче!“ Имајући у виду то што Библија каже о Јеховином дану, треба да будемо одлучни да поступамо у складу с Божјим праведним захтевима.

5. Шта ће доживети они који се боје Јеховиног имена?

5 Након што прориче шта ће дан Јеховин учинити Сатанином свету, Малахија 4:2 наводи Јеховине речи: „Вама [ће], који се имена мог бојите, гранути сунце правде, и здравље под крилом његовим ће бити, и излазићете, и скакаћете као теоци из јасала.“ „Сунце правде“ је Исус Христ. Он је духовно „светло света“ (Јован 8:12). Исус светли тако што лечи, најпре у духовном смислу, што данас и осећамо, а у новом свету ће лечити и у физичком смислу. Као што Јехова каже, излечени ће ’излазити, и скакати као теоци из јасала‘ који су узбуђени и усхићени јер су ослобођени ропства.

6. Каквој ће се победничкој прослави радовати Јеховине слуге?

6 Шта ће бити са онима који игноришу Јеховине захтеве? Малахија 4:3 каже: „Згазићете [ви Божје слуге] бездушнике, јер ће они као пепео бити под ногама вашим у дан који ја спремам, говори Јехова над војскама.“ Људи који обожавају Бога неће учествовати у уништењу Сатаниног света. Уместо тога, они ће фигуративно ’згазити бездушнике‘ тако што ће учествовати у победничкој прослави након дана Јеховиног. Након што је уништена Фараонова војска код Црвеног мора, уследила је велика прослава (Излазак 15:1-21). Уклањање Сатане и његовог света у великој невољи, на сличан начин ће бити поздрављено победничком прославом. Верни људи који буду преживели дан Јеховин узвикнуће: „Радујмо се, веселимо се за спасење његово!“ (Исаија 25:9). Заиста ће бити разлога за ликовање када Јеховин суверенитет буде оправдан и када Земља буде очишћена да би била мирно пребивалиште!

Хришћански свет опонаша Израел

7, 8. Опиши духовно стање Израелаца у Малахијино време.

7 За разлику од оних који не служе Јехови, они који му служе стичу његову наклоност. Било је то тако и у време када је Малахија написао своју књигу. Године 537. пре н. е., остатак Израела је био враћен након 70-годишњег ропства у Вавилону. Међутим, током наредног века, обновљена нација је почела да тоне у отпадништво и злоћу. Већина Израелаца није поштовала Јеховино име; игнорисала је његове праведне законе; скрнавила његов храм доносећи слепе, хроме и болесне животиње за жртвовање; и разводила се од жена своје младости.

8 На крају им је Јехова рекао: „Приступићу ја за суд к вама, и журићу да сведочим на врачаре и на браколомнике и на оне који се криво куну, и који закидају плату надничарску, који удовицу и сироту тлаче који странцу криво чине, а мене се не боје... Јер сам ја Јехова, и ја се не мењам“ (Малахија 3:5, 6). Ипак, Јехова је, не би ли се ко одвратио од свог злог пута, свима упутио следећи позив: „Вратите се к мени и ја ћу се вратити ка вама“ (Малахија 3:7).

9. Како су Малахијина пророчанства имала једно уводно испуњење?

9 Ове речи су се испуниле и у првом веку н. е. Остатак Јевреја је служио Јехови и постао део нове „нације“ духом помазаних хришћана, којој су после припадали и незнабошци. Међутим, велика већина природних Израелаца одбацила је Исуса. Исус је стога нацији Израел рекао: „Ево, ваша кућа вам се оставља напуштена“ (Матеј 23:38; 1. Коринћанима 16:22). Године 70. н. е., као што је проречено у Малахији 4:1, на телесни Израел је дошао „дан као пећ зажарен“. Јерусалим и његов храм су били уништени, и према извештајима, услед глади, борби за власт и напада римске војске, живот је изгубило преко милион људи. Међутим, они који су служили Јехови избегли су ту невољу (Марко 13:14-20).

10. На који начин већина народа и свештеника опонаша Израел из првог века?

10 Човечанство, а нарочито хришћански свет, опонаша израелску нацију из првога века. У хришћанском свету, вође и већина народа више воле сопствена религиозна веровања него Божје истине које је Исус научавао. Нарочито свештенство носи кривицу. Оно одбија да користи Јеховино име, чак га и уклања из својих превода Библије. Не исказују част Јехови јер научавају небиблијска учења као што је паганска доктрина о вечном мучењу у паклу, Тројству, бесмртности душе и о еволуцији. На тај начин лишавају Јехову хвале коју заслужује, као што су то чинили свештеници Малахијиних дана.

11. Како религије света показују коме заиста служе?

11 Када су 1914. почели последњи дани, религије овога света, предвођене религијама које тврде да су хришћанске, показале су коме заиста служе. Током оба светска рата, оне су подстицале своје чланове да иду у рат због националних несугласица, чак и ако је то значило убијање људи који припадају њиховој религији. Божја Реч јасно идентификује оне који слушају Јехову и оне који то не чине: „Деца Божја и деца Ђаволова познају се по овоме: ко год не чини оно што је праведно не потиче од Бога, као ни онај ко не воли свог брата. Јер ово је порука коју сте чули од почетка, да треба да имамо љубав један према другоме; не као Каин, који је потицао од злога и убио свог брата“ (1. Јованова 3:10-12).

Пророчанство које се испуњава

12, 13. Која пророчанства испуњавају Божје слуге у наше време?

12 До краја Првог светског рата 1918, Јеховине слуге су могле да виде како Бог осуђује хришћански свет и сву преосталу криву религију. Од тада па надаље, упућује се следећи позив људима искреног срца: „Изађите из ње, народе мој, ако не желите да учествујете с њом у њеним гресима, и ако не желите да примите део њених невоља. Јер се њени греси нагомилаше све до неба, и Бог се сети њених неправедних дела“ (Откривење 18:4, 5). Они који су желели да служе Јехови почели су да се ослобађају утицаја криве религије и почели су широм света да проповедају добру вест о успостављеном Краљевству, што је дело које треба да кулминира пре завршетка овог злог система ствари (Матеј 24:14).

13 То се десило да би се испунило пророчанство из Малахије 4:5, где је Јехова рекао: „Ево послаћу вам Илију, пророка, пре него што дан Јеховин дође, тај дан велики и страховити.“ То пророчанство је имало прво испуњење у делу Јована Крститеља, који је био предочен Илијом. Јован је вршио дело попут Илијиног када је крштавао Јевреје који су се покајали за своје грехе против савеза Закона. Што је још важније, Јован је био Месијин претеча. Међутим, Јованово дело је било само почетно испуњење Малахијиног пророчанства. Када је Исус идентификовао Јована као другог Илију, указао је на то да ће се спроводити и једно будуће ’Илијино‘ дело (Матеј 17:11, 12).

14. Које важно дело мора да се обави пре краја овог система?

14 Малахијино пророчанство је показало да ће се ово велико Илијино дело обавити пре ’великог и страховитог дана Јеховиног‘. Тај дан ће се завршити у рату великог дана Свемоћног Бога, у Армагедону, који се брзо приближава. То значи да ће самом крају овог злог система ствари и почетку хиљадугодишње владавине Божјег небеског Краљевства под устоличеним Исусом Христом, претходити дело које одговара Илијиној активности. У складу с тим пророчанством, пре него што Јехова уништи овај зли свет, данашња Илијина класа, коју подржавају милиони сухришћана са земаљском надом, одушевљено спроводи дело обнављања чистог обожавања, величања Јеховиног имена и поучавања људи налик овцама библијским истинама.

Јехова благосиља своје слуге

15. Како се Јехова сећа својих слугу?

15 Јехова благосиља оне који му служе. Малахија 3:16 каже: „Тада говорише један другоме они који се Бога боје: Јехова их посматра и слуша, и пред њим се књига за спомен написа, за оне који се Јехове боје и који часте име његово.“ Од Авеља па надаље, Бог записује у једну књигу, да тако кажемо, имена оних којих ће се сетити и за које има у виду вечни живот. Њима Јехова каже: „Унесите у дом све десетке, да у дому моме буде хране, окушајте мене тако... и видећете нећу ли уставе небеске отворити, нећу ли ја на вас обилан благослов излити“ (Малахија 3:10).

16, 17. Како је Јехова благословио свој народ и његово дело?

16 Јехова заиста благосиља оне који му служе. Како? Један од начина је повећано разумевање његових намера (Пословице 4:18; Данило 12:10). Други начин је тај што им даје задивљујућ успех у делу проповедања. Многи људи искрена срца придружили су им се у правом обожавању, и сви они сачињавају ’велико мноштво... из свих нација и племена и народа и језика... и вичу јаким гласом, говорећи: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету!“‘ (Откривење 7:9, 10). Ово велико мноштво се открило на чудесан начин, и оних који активно служе Јехови сада има преко шест милиона у више од 93 000 скупштина широм планете!

17 Јеховин благослов је видљив и у томе што Јеховини сведоци објављују у историји најшире дистрибуисане публикације темељене на Библији. Тренутно се сваког месеца штампа 90 милиона примерака часописа Кула стражара и Пробудите се!; Кула стражара излази на 144 језика, а Пробудите се! на 87. Књига за проучавање Библије, Истина која води до вечног живота, објављена 1968, дистрибуисана је у више од 107 милиона примерака на 117 језика. Књига И ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, издата 1982, достигла је тираж већи од 81 милион примерака на 131 језику. Књига Спознање које води до вечног живота, издата 1995, до сада је одштампана у више од 85 милиона примерака на 154 језика. Брошура Шта Бог захтева од нас?, објављена 1996, до сада је дистрибуисана у 150 милиона примерака на 244 језика.

18. Зашто се и поред противљења радујемо духовном напретку?

18 Овај духовни напредак је уследио упркос најжешћим и дуготрајним противљењима Сатаниног света. То показује истинитост Исаије 54:17: „Свако ће оружје против тебе тупо бити, а и сваки језик који би се на суду на те подигао ти ћеш сама осудити. То је наслеђе слуга Јеховиних и спас њихов од мене, говори Јехова.“ Колико је утешно за Јеховине слуге што знају да Малахија 3:17 своје главно испуњење има на њима: „Моји ће они бити, говори Јехова над војскама, моји ће они бити у дан који спремам.“

Радосно служити Јехови

19. У чему се разликују они који служе Јехови од оних који му не служе?

19 Како време пролази, разлика између верних Јеховиних слугу и оних у Сатанином свету постаје све очигледнија. Малахија 3:18 је предсказао: „Опет ћете разлику видети измеђ’ праведнога и бездушника, измеђ’ оног који Богу служи и онога који му не служи.“ Једна од многих разлика јесте да они који служе Јехови чине то с великом радошћу. Један од разлога за то је и величанствена нада коју имају. Они имају апсолутно поуздање у Јехову када он каже: „Јер ћу нова ја небеса створити и нову земљу, а што је пре било, то се неће помињати, нити ће на ум долазити. Али се радујте и једнако веселите ономе што ћу сада ја створити“ (Исаија 65:17, 18; Псалам 37:10, 11, 29; Откривење 21:4, 5).

20. Зашто смо ми радосни људи?

20 Ми верујемо у Јеховино обећање да ће његов лојални народ преживети његов велики дан и да ће ући у нови свет (Софонија 2:3; Откривење 7:13, 14). И док неки због старости, болести или неког несрећног случаја могу умрети пре тога, Јехова даје реч да ће их ускрснути са изгледом на вечни живот (Јован 5:28, 29; Титу 1:2). Зато, иако сви имамо своје проблеме и изазове док се приближавамо овом дану Јеховином, имамо пуно разлога за то да будемо најрадоснији људи на лицу Земље.

Како би одговорио?

• Шта је „дан Јеховин“?

• Како религије света опонашају древни Израел?

• Која пророчанства испуњавају Јеховине слуге?

• Како је Јехова благословио свој народ?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Јерусалим из првог века је био „као пећ зажарен“

[Слике на 23. страни]

Јехова се брине о онима који му служе

[Слике на 24. страни]

Јеховине слуге су истински радосне јер имају предивну наду