Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изванредан пораст изискује брзо проширење

Изванредан пораст изискује брзо проширење

„Дођите к мени... и ја ћу вас окрепити“

Изванредан пораст изискује брзо проширење

„ДОЂИТЕ к мени... и ја ћу вас окрепити“, рекао је Исус Христ (Матеј 11:28). Какав срдачан позив од Поглавара хришћанске скупштине! (Ефешанима 5:23). Када размислимо о овим речима, не можемо а да не ценимо један важан извор окрепе — дружење с духовном браћом и сестрама на хришћанским састанцима. Сигурно се слажемо с псалмистом који је певао: „Како је лепо и красно кад су браћа заједно!“ (Псалам 133:1).

Заиста, друштво на састанцима је боље него игде, а духовна атмосфера је пријатна и здрава. Зато је једна млада хришћанка с добрим разлогом рекла: „У школи сам по цео дан и то ме исцрпљује. Али састанци су попут неке оазе у пустињи где се освежим да бих издржала следећи дан у школи.“ Једна девојка из Нигерије је приметила: „Схватила сам да ми блиско дружење с другима који воле Јехову помаже да останем близу њега.“

Локална Дворана Краљевства ефикасно служи као центар за право обожавање на подручју на ком се налази. У већини места, састанци у Дворани Краљевства се одржавају најмање двапут седмично и студенти Библије су охрабрени да што пре почну присуствовати како би имали користи од окрепљујућег дружења на састанцима (Јеврејима 10:24, 25).

Хитна потреба

Међутим, вредно је споменути да немају сви Јеховини сведоци погодне Дворане Краљевства. Изванредан пораст броја објавитеља Краљевства широм света довео је до једне хитне потребе. Још увек је потребно на хиљаде Дворана Краљевства, нарочито у земљама у развоју (Исаија 54:2; 60:22).

Да то илуструјемо: У главном граду Демократске Републике Конго било је само десет Дворана Краљевства за 290 скупштина. Та земља је имала хитну потребу за пуно Дворана Краљевства. У Анголи се већина скупштина састаје на отвореном, јер постоји ограничен број Дворана Краљевства. Сличне потребе постоје и у многим другим земљама.

Зато је од 1999. уложен организован напор да се помогне око изградње Дворана Краљевства у земљама са ограниченим средствима. Да би помогли око пројеката градње у таквим земљама, искусни Сведоци добровољно нуде своје услуге. Када се такви напори удруже са спремним духом локалних добровољаца који се стављају на располагање, резултати су веома охрабрујући. За узврат, локални Сведоци извлаче корист из обуке коју примају. Све ово помаже да се у њиховим земљама одговори на потребе за изградњом Дворана Краљевства.

Флексибилан приступ изградњи Дворана Краљевства, који подразумева коришћење локалних метода и материјала, од практичне је помоћи. Циљ није само да се одговори на огромну потребу за Дворанама Краљевства већ и да се развије програм одржавања који одговара локалним приликама (2. Коринћанима 8:14, 15).

Окрепљујућа достигнућа

Који су резултати ових напора да се обезбеде места за обожавање? Почетком 2001, у једном извештају из Малавија је стајало: „Оно што је остварено у овој земљи је заиста задивљујуће. Током наредна два месеца, завршићемо још неке Дворане Краљевства.“ (Слике 1 и 2.) Недавних месеци добровољци у Тогу су изградили неколико скромних Дворана Краљевства. (Слика 3.) Захваљујући изванредном послу који обављају спремни добровољци, граде се одговарајуће Дворане Краљевства и у Мексику, Бразилу и другим земљама.

Браћа су приметила да након изградње Дворане Краљевства, локални становници схватају да ће Јеховини сведоци ту остати. Изгледа да многи нису били вољни да се придруже Сведоцима док није постојало неко погодно место за обожавање. Скупштина Нафиси из Малавија извештава: „Сада та погодна Дворана Краљевства коју имамо пружа добро сведочанство. Захваљујући њој, лако започињемо библијске студије.“

Раније су чланови скупштине Крак у Бенину подносили много исмејавања због тога што је тадашња Дворана Краљевства била примитивна у поређењу с неким црквама. (Слика 4.) Сада та скупштина има лепу нову Дворану Краљевства која право обожавање представља на један скроман, а ипак достојанствен начин. (Слика 5.) Ова скупштина од 34 објавитеља Краљевства има на састанцима недељом у просеку 73 присутних, али на посвећењу Дворане Краљевства је била присутна 651 особа. Већина њих су били становници града које је импресионирало то што су видели да су Сведоци могли да саграде дворану за врло кратко време. Размишљајући о протеклим достигнућима у овом погледу, подружница из Зимбабвеа је написала: „У року од месец дана након изградње нове Дворане Краљевства, број присутних се обично удвостручи.“ (Слике 6 и 7.)

Без сумње, захваљујући новим Дворанама Краљевства обезбеђују се места за духовну окрепу како преданих хришћана тако и заинтересованих особа. „Осећамо велику радост“, рекла је једна Сведокиња из Украјине након што је локална скупштина почела да користи своју нову Дворану Краљевства. „Својим очима смо видели како Јехова помаже свом народу.“

[Оквир⁄Слике на странама 10, 11]

Цени се великодушна подршка

Јеховини сведоци су одушевљени што виде брз напредак који је учињен да би се изашло у сусрет хитној потреби за новим Дворанама Краљевства широм света. Сталан пораст броја Јеховиних обожавалаца у разним земљама захтева да се у будућности изграде многе нове Дворане Краљевства. Заиста, током службене 2001. године, сваке седмице су у просеку основане 32 нове скупштине! Тим скупштинама су потребна места за састајање и обожавање.

Неко би могао да пита: ’Како финансирамо пројекте као што је изградња нових Дворана Краљевства, нарочито у земљама где браћа имају ограничена финансијска средства?‘ Одговор укључује и Божју подршку и људску великодушност.

Веран свом обећању, Јехова излива свети дух на своје слуге, омогућавајући им „да раде оно што је добро, да буду богати у добрим делима, да буду дарежљиви, спремни да деле“ (1. Тимотеју 6:18). Божји дух подстиче Јеховине сведоке да подупиру дело проповедања о Краљевству на разне начине — посвећујући хришћанским активностима своје време, снагу, лични рад и друго.

Дух великодушности мотивише Сведоке и друге да финансијски помажу дело проширења и изградње. Осим што учествују у покривању редовних трошкова својих скупштина, они прилажу и за дело градње у другим деловима света.

У свакој скупштини постоје јасно означене кутије „Прилози за дело Краљевства — Матеј 24:14“. Ако то желе, појединци могу у њих убацити добровољне прилоге (2. Краљевима 12:9). Сви прилози се цене, и велики и мали (Марко 12:42-44). Ова средства се према потреби користе на различите начине, укључујући и изградњу Дворана Краљевства. Јеховини сведоци немају службенике, па се та средства не користе за плате.

Да ли прилози за светско дело испуњавају своју сврху? Да. Подружница у Либерији — земљи која је разорена грађанским ратом — извештава да се већина локалних Сведока суочава с незапосленошћу и озбиљним финансијским проблемима. Како Јеховин народ у овој земљи може добити погодна места за обожавање? „Великодушни прилози браће из других земаља употребиће се за финансирање тог дела“, саопштава тамошња канцеларија подружнице. „Каква мудра припрема пуна љубави!“

Локална браћа такође прилажу, упркос њиховим ограниченим средствима. Афричка земља Сијера Леоне извештава: „Локална браћа подупиру овај подухват и срећни су што могу уложити свој рад и у складу са својим могућностима приложити новац да би подупрли изградњу Дворана Краљевства.“

На крају крајева, овај подухват градње доноси славу Јехови. Браћа из Либерије са одушевљењем изјављују: „Изградња погодних места за обожавање широм земље показаће људима да је право обожавање постојано и да ће узвисивати и украшавати велико име нашег Бога.“