Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је Бог?

Ко је Бог?

Ко је Бог?

„БОГ је назив који се обично даје највећем узроку и највећем извору моћи у свемиру, и он је предмет религиозне оданости“, каже The Encyclopedia Americana. Један речник дефинише израз „Бог“ као „врховно биће“. Какве је природе то биће које улива страхопоштовање?

Да ли је Бог нека безлична сила или је стварна особа? Да ли има име? Да ли је он неко троједно биће, то јест Тројство, као што многи верују? Како можемо упознати Бога? Библија пружа истините и задовољавајуће одговоре на ова питања. У ствари, када каже: „Он није далеко ни од једног од нас“, она нас охрабрује да тражимо Бога (Дела апостолска 17:27).

Нека безлична сила или стварна особа?

Многи који верују у Бога замишљају га као неку силу, а не као особу. У неким културама, на пример, богови се поистовећују с природним силама. Неки који испитују доказе сакупљене путем научних истраживања у вези са структуром свемира и одликама живота на земљи закључују да мора постојати неки Праузрок свега тог. И поред тога, они избегавају да том Узроку припишу обележја личности.

Али, зар сложеност стварства не указује на то да тај Праузрок мора бити изузетно интелигентан? Интелигенција захтева ум. Велики ум који је одговоран за све што је створено припада Богу који је особа. Да, Бог има тело, само не физичко попут нашег, већ духовно. „Ако постоји физичко тело“, каже Библија, „постоји и духовно“ (1. Коринћанима 15:44). Када говори о Богу, Библија јасно наводи: „Бог је Дух“ (Јован 4:24). Дух је животни облик који се у великој мери разликује од нашег и који је невидљив за људске очи (Јован 1:18). Такође постоје и невидљива духовна створења. То су анђели — „синови Божји“ (Јов 1:6; 2:1).

Пошто Бог, као особа која није створена, има духовно тело логично је да има и место где пребива. Што се тиче тог духовног пребивалишта, Библија нам каже да су небеса Божје ’место становања‘ (1. Краљевима 8:43). Такође, библијски писац Павле каже: ’Христ је ушао у само небо да се појави пред Божјим лицем за нас‘ (Јеврејима 9:24).

Реч „дух“ се у Библији користи и у другом смислу. Обраћајући се Богу у молитви, псалмиста је рекао: „Пошљеш дух свој, постају“ (Псалам 104:30ДК). Овај дух се не односи на самог Бога, већ на силу коју Бог шаље, то јест користи, да би извршио оно што жели. Помоћу тог духа, Бог је створио материјално небо, земљу и сва жива створења (Постање 1:2; Псалам 33:6). Његов дух се назива свети дух. Бог је користио свој свети дух да би надахнуо људе да напишу Библију (2. Петрова 1:20, 21). Дакле, свети дух је невидљива активна Божја сила коју Бог користи да би испунио своје намере.

Бог има јединствено име

Библијски писац Агур је питао: ’Ко је ветар руком својом хватао? Ко је воду у плашт свој свезао? Ко је земљи крајеве открио? Знаш ли како ли је њему име, како ли се син његов зове?‘ (Пословице 30:4). У ствари, Агур је питао: ’Да ли знаш име или породично стабло иједног човека који је створио све то?‘ Само Бог има моћ да контролише природне силе. Премда стварство пружа снажан доказ да Бог постоји, оно не открива Божје име. У ствари, ми никада не бисмо могли сазнати Божје име уколико нам га Бог сам не би открио. И открио га је. „Ја сам Јехова“, каже Створитељ“, „то је име моје“ (Исаија 42:8).

Божје јединствено име Јехова појављује се скоро 7 000 пута само у Хебрејским списима. Исус Христ је обзнанио то име другима и прославио га пред њима (Јован 17:6, 26). То име се налази у последњој библијској књизи као део израза „Алелуја“ што значи „хвалите Јах“. „Јах“ је скраћени облик од „Јехова“ (Откривење 19:1-6, фуснота у NW). Па ипак, многе данашње Библије ретко користе то име. На неким језицима се обично користе речи „ГОСПОД“ или „БОГ“, написане великим словима како би биле одвојене од уобичајених титула „Господ“ и „Бог“. Неки изучаваоци претпостављају да се Божје име можда изговарало „Јахве“.

Зашто постоји тако много различитих мишљења у вези с именом највеће Особе у свемиру? Проблем се појавио пре много векова када су Јевреји из сујеверја престали да изговарају Божје име и почели да га замењују хебрејском речју која значи „Суверени Господ“ кад год би приликом читања Писма наишли на Божје име. Пошто је хебрејски језик на ком је писана Библија био без самогласника, не постоји начин да се сазна како су тачно Мојсије, Давид и други у древно доба изговарали слова која сачињавају Божје име. Међутим, на српском језику се то име већ прилично дуго изговара као Јехова, и еквивалент тог облика је данас нашироко прихваћен у многим језицима. (Види фусноту у Постању 2:5 у преводу Др Лујо Бакотић.)

Иако се не зна како се тачно Божје име изговарало на старохебрејском језику, његово значење није непознато. Његово име значи „Он проузрокује да постане“. Јехова Бог тиме себе идентификује као оног који увек проузрокује да се његове намере и обећања остваре. Само истинити Бог, који има моћ да уради тако нешто, с правом може носити то име (Исаија 55:11).

Без сумње, име Јехова разликује Свемоћног Бога од свих осталих богова. Због тога се то име тако често појављује у Библији. Мада многи преводи не користе Божје име, Псалам 83:19 каже: „И нек знају да си ти сам, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“ Током своје службе, Исус Христ је поучавао своје следбенике: „Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје‘“ (Матеј 6:9). Због тога треба да користимо Божје име када се молимо, говоримо о њему и када га хвалимо пред другима.

Да ли је Исус Бог?

Сам Јехова Бог не оставља места за сумњу што се тиче идентитета свог Сина. Извештај Матејевог јеванђеља говори да је након Исусовог крштења ’глас с неба рекао: „Ово је мој Син, вољени, кога признајем“‘ (Матеј 3:16, 17). Исус Христ је Божји Син.

Па ипак, неки религиозни људи кажу да је Исус Бог. Други кажу да је Бог Тројство. Према том учењу, као што каже једна енциклопедија, „Отац је Бог, Син је Бог и Свети дух је Бог, а ипак то нису три Бога већ један“. Сматра се да је то троје „вечно и једнако“. Да ли су таква гледишта тачна?

У вези с Јеховом, један надахнут библијски стих каже: „Од искона и довека ти си, Боже“ (Псалам 90:2). Он је ’краљ вечности‘ — без почетка и без краја (1. Тимотеју 1:17). Исус је пак „прворођенац свега стварства“, „почетак Божјег стварства“ (Колошанима 1:13-15; Откривење 3:14). Указујући на Бога као на свог Оца Исус је рекао: „Отац је већи од мене“ (Јован 14:28). Исус је такође рекао да постоји нешто што не знају ни он ни анђели него само Бог (Марко 12:32). Осим тога, Исус се молио свом оцу следећим речима: „Нека не буде моја воља него твоја“ (Лука 22:42). Коме се он молио ако не Особи која је виша од њега? Поред тога, Исус није сам себе ускрснуо из мртвих, већ је Бог био тај који га је ускрснуо (Дела апостолска 2:32).

Према томе, Библија показује да је Јехова Свемоћан Бог, а да је Исус његов син. Њих двојица нису била једнака ни пре него што је Исус дошао на Земљу, ни током његовог земаљског живота, нити је Исус постао једнак свом Оцу након што је ускрснут на небо (1. Коринћанима 11:3; 15:28). Као што смо видели, такозвана трећа особа у Тројству, свети дух, у ствари није особа. То је сила коју Бог употребљава да би остварио све што жели. То значи да Тројство није библијска наука. a „Јехова је, Бог наш, једини Јехова“, каже Библија (Поновљени закони 6:4).

Боље упознај Бога

Да бисмо волели Бога и били му потпуно одани, што он и заслужује, потребно је да га упознамо онаквог какав стварно јесте. Како можемо боље упознати Бога? „Његова невидљива својства јасно се виде од стварања света наовамо“, каже Библија, „будући да се запажају по ономе што је начињено, наиме његова вечна моћ и Божанство“ (Римљанима 1:20). Један начин на који можемо боље упознати Бога јесте да посматрамо оно што је он створио и да са захвалношћу размишљамо о томе.

Међутим, стварство нам не говори све оно што треба да знамо о Богу. Примера ради, да бисмо разумели да је он стварна духовна Особа с јединственим именом треба да пажљиво испитамо Библију. У ствари, проучавање Библије је најбољи начин да боље упознамо Бога. У Писму нам Јехова много више говори о томе какав је он Бог. Такође нам открива своје намере и поучава нас својим путевима (Амос 3:7; 2. Тимотеју 3:16, 17). Заиста можемо бити срећни што Бог жели да ’дођемо до тачног спознања истине‘ како бисмо имали користи од његових љубазних припрема! (1. Тимотеју 2:4). Зато дајмо све од себе да бисмо о Јехови научили све што можемо.

[Фуснота]

a Ради детаљног разматрање ове теме види брошуру Да ли треба веровати у Тројство?, коју су објавили Јеховини сведоци.

[Слике на 5. страни]

Бог је користио свој свети дух да би створио Земљу и надахнуо људе да напишу Библију

[Слика на 5. страни]

Глас с неба рече: „Ово је мој Син“

[Слика на 7. страни]

Исус се молио Богу — Особи која је виша од њега

[Слика на 7. страни]

Исус је обзнанио Божје име другима

[Слике на 7. страни]

И ми можемо боље упознати Бога