Пређи на садржај

Пређи на садржај

Неопходно је да знамо ко је Бог

Неопходно је да знамо ко је Бог

Неопходно је да знамо ко је Бог

ЗАР ниси усхићен када у ведрој ноћи погледаш у небо прекривено звездама? Није ли диван мирис разнобојног цвећа? Зар не уживаш у поју птица и у шуштању лишћа на благом поветарцу? И како су само чудесни снажни китови и друга створења која живе у мору! Ту су и људи са својом савешћу и задивљујуће сложеним мозгом. Како објашњаваш постојање свих предивних ствари које нас окружују?

Неки верују да је све то производ слепог случаја. Али ако је тако, зашто онда људи верују у Бога? Зашто би случајном комбинацијом различитих хемијских елемената настала створења с духовним потребама?

„Религија је дубоко усађена у људској природи и практикује се без обзира на степен економског развоја и ниво образовања.“ Ова изјава сажима истраживање које је професор Алистер Харди изнео у књизи The Spiritual Nature of Man. Недавни експерименти на мозгу су навели неке неурологе на претпоставку да људи можда имају „програмирану“ способност да практикују религију. Књига под насловом Is God the Only Reality? запажа: „Трагање за смислом путем религије... заједничко је за сваку културу и сваку еру још од настанка човечанства.“

Запази шта је један учен човек закључио пре око 2 000 година. Он је написао: „Сваки дом је неко саградио, а онај што је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4). У ствари, први стих у Библији каже: „У почетку створи Бог небо и земљу“ (Постање 1:1).

Међутим, ко је Бог? Људи имају различите одговоре на то питање. Када је упитан ко је Бог, један тинејџер из Јапана по имену Јоши одговорио је: „Не знам тачно. Ја сам будиста и за мене није важно да знам ко је Бог.“ Па ипак, Јоши је признао да многи прихватају Буду као бога. Ник, један послован човек у својим 60-им годинама верује у Бога и замишља га као свемоћну силу. Када је замољен да објасни шта зна о Богу, Ник је после дуже паузе одговорио: „Е, пријатељу, то је веома тешко питање. Све што могу да кажем то је да има Бога. Бог постоји.“

Неки људи „обожавају оно што је Бог створио и служе томе уместо самом Створитељу“ (Римљанима 1:25, Today’s English Version). Милиони људи обожавају мртве претке верујући да је Бог превише далеко да би му се приближили. У хиндуистичкој религији постоји много богова и богиња. У данима Исусових апостола обожавала су се многа различита божанства, попут Зевса и Хермеса (Дела апостолска 14:11, 12). Многе цркве хришћанског света уче да је Бог Тројство, да се састоји од Бога Оца, Бога Сина и Бога Светог духа.

Заиста, „има много ’богова‘ и много ’господа‘“, каже Библија. Међутим, она додаје: „За нас у ствари постоји један Бог, Отац, од кога је све“ (1. Коринћанима 8:5, 6). Да, постоји само један истинити Бог. Али ко је он? Какав је? Важно је да сазнамо одговоре на ова питања. Чак је и Исус када се молио том Богу, рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Постоје разлози за веровање да наша вечна добробит зависи од познавања истине о Богу.

[Слика на 3. страни]

Како објашњаваш постојање свега овог?

[Извор]

Кит: Courtesy of Tourism Queensland

[Извор слике на 2. страни]

НАСЛОВНА СТРАНА: Index Stock Photography © 2002