Пређи на садржај

Пређи на садржај

Показуј лојалну љубав према онима којима је потребна помоћ

Показуј лојалну љубав према онима којима је потребна помоћ

Показуј лојалну љубав према онима којима је потребна помоћ

„Показујте једни према другима лојалну љубав“ (ЗАХАРИЈА 7:9, NW).

1, 2. (а) Зашто треба да показујемо лојалну љубав? (б) Која питања ћемо размотрити?

 РЕЧ Јехове Бога подстиче нас да волимо ’лојалну љубав‘ (Михеј 6:8NW). Уједно набраја и разлоге због којих то треба да радимо. Као прво, ’милосрдан човек [„који има лојалну љубав“, NW] чини добро души својој‘ (Пословице 11:17). То је стварно истина! Показивањем лојалне љубави градимо срдачан и трајан однос с другима. Захваљујући томе имаћемо лојалне пријатеље — што је заиста драгоцена награда! (Пословице 18:24).

2 Сем тога, у Писму нам се каже: „Ко тежи за праведношћу и лојалном љубављу наћи ће живот“ (Пословице 21:21NW). Да, ако се трудимо да показујемо лојалну љубав онда ћемо стећи Божју наклоност и то ће нам у будућности донети благослове, укључујући и вечни живот. Али како можемо показивати лојалну љубав? Према коме треба да је показујемо? И да ли се лојална љубав разликује од обичног човекољубља или од љубазности уопште?

Човекољубље и лојална љубав

3. По чему се лојална љубав разликује од човекољубља?

3 Обично човекољубље и лојална љубав се разликују на многе начине. На пример, они који показују човекољубље често не гаје дубока осећања према особама с којима се љубазно опходе, нити имају неки посебан однос с њима. Међутим, ако према некој особи показујемо лојалну љубав онда смо јој привржени. У Библији се изрази лојалне љубави међу људима могу заснивати на односима који већ постоје (Постање 20:13; 2. Самуилова 3:8; 16:17). Или се могу заснивати на односима који проистичу из ранијих поступака у којима се огледала лојална љубав (Исус Навин 2:1, 12-14; 1. Самуилова 15:6; 2. Самуилова 10:1, 2). Да бисмо илустровали ту разлику, упоредимо два библијска примера, од којих један говори о човекољубљу, а други о лојалној љубави међу људима.

4, 5. Како два библијска примера која су овде наведена илуструју разлику између човекољубља и лојалне љубави?

4 У једном примеру човекољубља реч је о неким људима који су доживели бродолом, међу којима се нашао и апостол Павле. Таласи су их избацили на обалу Малте (Дела апостолска 27:37–28:1). Премда Малтежани нису познавали те бродоломнике нити су имали неку обавезу према њима, ови острвљани су гостољубиво прихватили те странце и показали према њима „изванредно човекољубље“ (Дела апостолска 28:2, 7). Они су љубазно показали гостопримство, и то спонтано, иако уопште нису познавали те људе. Дакле, то је било човекољубље.

5 Упоредимо сада с тим гостопримство које је краљ Давид показао према Мефивостеју, сину свог пријатеља Јонатана. Давид је рекао Мефивостеју: „Ти ћеш свагда јести за мојим столом.“ Објашњавајући зашто то жели, Давид му је рекао: „Хоћу да ти учиним добра [’да покажем лојалну љубав према теби‘, NW] ради Јонатана, оца твога“ (2. Самуилова 9:6, 7, 13). За дуготрајно гостопримство које је Давид показао с правом се каже да је израз лојалне љубави, а не само чиста љубазност, јер је то гостопримство било доказ његове лојалности једном чврстом пријатељству (1. Самуилова 18:3; 20:15, 42). Слично томе, Божје слуге и данас показују човекољубље према свим људима. Па ипак, они постојано изражавају лојалну љубав према онима с којима су у неком односу који је пред Богом исправан (Матеј 5:45; Галатима 6:10).

6. Које се карактеристике лојалне љубави међу људима истичу у Божјој Речи?

6 Да бисмо тачно одредили још неке карактеристике лојалне љубави, укратко ћемо осмотрити три библијска извештаја у којима се истиче ова особина. На основу њих ћемо запазити да лојалну љубав људи показују (1) специфичним поступцима, (2) добровољно и (3) нарочито према онима којима је потребна помоћ. Сем тога, ови извештаји показују како ми данас можемо испољавати лојалну љубав.

Један отац показује лојалну љубав

7. Шта је Аврахамов слуга рекао Ватуилу и Лавану, и шта их је питао?

7 У Постању 24:28-67 налази се остатак приче о Аврахамовом слуги, о коме смо говорили у претходном чланку. Кад је упознао Ребеку био је позван у кућу њеног оца Ватуила (од 28. до 32. стиха). Тамо је потанко испричао како је тражио жену за Аврахамовог сина (од 33. до 47. стиха). Он је нагласио да успех који је до тог часа имао сматра знаком од Јехове, ’који га је водио правим путем да добије кћер брата господара свога за сина његовог‘ (48. стих). Слуга се несумњиво надао да ће његова искрена прича о том догађају уверити Ватуила и Лавана да је Јехова благословио то путовање. На крају је рекао: „Ако ћете дакле указати љубав [„лојалну љубав“, NW] и верност господару моме, кажите ми; ако ли нећете опет ми кажите па да идем десно или лево“ (49. стих).

8. Како је Ватуило реаговао на све то што се дешавало око Ребеке?

8 Јехова је већ показао лојалну љубав према Аврахаму (Постање 24:12, 14, 27). Да ли ће Ватуило бити спреман да учини исто тиме што ће дозволити Ребеки да пође са Аврахамовим слугом? Да ли ће Божја лојална љубав бити допуњена лојалном љубављу од стране човека? Или ће се показати да је слуга узалуд прешао толики пут? Аврахамовом слуги је сигурно лакнуло када је чуо како Лаван и Ватуило кажу: „Од Јехове је ово дошло“ (50. стих). Они су препознали Јеховину руку у тој ствари и без устезања су прихватили његову одлуку. Затим је Ватуило изразио лојалну љубав када је рекао: „Ето, Ребека је у твојој власти; узми је и иди, и нека она буде жена сину господара твога, као што је казао Јехова“ (51. стих). Ребека је спремно кренула са Аврахамовим слугом, и убрзо је постала Исакова вољена жена (49, 52-57. и 67. стих).

Лојалну љубав показује један син

9, 10. (а) Шта је Јаков тражио од свог сина Јосифа? (б) Како је Јосиф показао лојалну љубав према своме оцу?

9 Према Аврахамовом унуку Јакову такође је показана лојална љубав. Као што се извештава у 47. поглављу Постања, Јаков је тада живео у Египту и ’приближило му се време да умре‘ (од 27. до 29. стиха). Бринуло га је што ће умрети ван граница земље коју је Бог обећао Аврахаму (Постање 15:18; 35:10, 12; 49:29-32). Међутим, Јаков није желео да га сахране у Египту, те се зато побринуо да се његови посмртни остаци однесу у Ханан. Ко би други могао да гарантује да ће се његова воља испоштовати ако не његов утицајни син Јосиф?

10 У извештају се даље каже: „[Јаков] дозва сина свога Јосифа и рече му: Ако сам нашао милост пред очима твојим, метни руку своју под стегно моје и учини ми милост [„лојалну љубав“, NW] и веру, немој ме сахранити у Египту! Кад легнем код отаца својих, а ти ме однеси из Египта и сахрани ме у гроб њихов“ (Постање 47:29, 30). Јосиф је обећао да ће испунити његову жељу, и Јаков је убрзо после тога умро. Јосиф и други Јаковљеви синови пренели су његово тело ’у земљу Хананску и сахранили су га у пећини на њиви Макпелској, коју је Аврахам купио‘ (Постање 50:5-8, 12-14). Тако је Јосиф показао лојалну љубав према своме оцу.

Лојална љубав једне снахе

11, 12. (а) Како је Рута показала лојалну љубав према Нојемини? (б) У ком смислу је „последње дело“ лојалне љубави које је Рута учинила било боље од ’првог‘?

11 Књига о Рути говори о томе како је према Нојемини лојалну љубав показала њена снаха, пореклом Моавка која је такође била удовица. Када је Нојемина одлучила да се врати у Витлејем у Јуди, Рута је показала лојалну љубав и одлучност када је рекла: „Куд идеш ти ићи ћу и ја, где се ти настаниш настанићу се и ја; твој ће народ мени мој народ бити и твој Бог мој Бог“ (Рута 1:16). Рута је касније изразила своју лојалну љубав када је рекла да је спремна да се уда за Нојемининог старијег рођака Воза a (Поновљени закони 25:5, 6; Рута 3:6-9). Он је рекао Рути: „Ово твоје последње дело [’лојалне љубави‘, NW] још више за те говори неголи прво, јер ти ниси тражила младиће, ни сиромашне ни богате“ (Рута 3:10).

12 ’Прво дело‘ лојалне љубави које је Рута учинила односило се на време када је напустила свој народ и остала с Нојемином (Рута 1:14; 2:11). „Последње дело“ лојалне љубави, то јест Рутина спремност да се уда за Воза, било је боље чак и од тог првог дела. Рута је тако могла да роди наследника Нојемини, која више није била способна да рађа. Склопљен је брак, и када је Рута касније родила дете, жене у Витлејему су говориле: „Роди се син Нојемини!“ (Рута 4:14, 17). Рута је стварно била „ваљана жена“, коју је Јехова наградио дивном предношћу да буде преткиња Исуса Христа (Рута 2:12; 3:11; 4:18-22; Матеј 1:1, 5, 6).

Показује се поступцима

13. Како су Ватуило, Јосиф и Рута показали лојалну љубав?

13 Да ли си приметио како су Ватуило, Јосиф и Рута показали своју лојалну љубав? Нису то учинили само љубазним речима већ и конкретним делима. Ватуило није само рекао: ’Ево Ребеке‘, већ је ’пустио Ребеку‘ (Постање 24:51, 59). Јосиф није само рекао: „Учинићу како си казао“ већ је он са својом браћом ’извршио Јаковљеве заповести‘ (Постање 47:30; 50:12, 13). Рута није само рекла: „Куд идеш ти ићи ћу и ја“ већ је напустила свој народ и кренула с Нојемином, тако да су ’заједно отишле до Витлејема‘ (Рута 1:16, 19). У Јуди је Рута опет радила „све као што јој беше свекрва наредила“ (Рута 3:6). Да, Рута је, као и остали, делима показала лојалну љубав.

14. (а) Како Божје данашње слуге делима показују лојалну љубав? (б) Која би дела лојалне љубави међу хришћанима на твом подручју могао да наведеш?

14 Дирљиво је видети како Божје слуге данас делима показују лојалну љубав. На пример, помисли на оне који стално пружају емоционалну подршку немоћним, депресивним или ожалошћеним суверницима (Пословице 12:25). Или размисли о многим Јеховиним сведоцима који редовно возе старије у Дворану Краљевства да би присуствовали седмичним скупштинским састанцима. Ана, која има 82 године и болује од артритиса, изражава осећања многих других када каже: „То што ме возе на све састанке јесте благослов од Јехове. Захвална сам му из дубине срца што ми је дао такву брижну браћу и сестре.“ Да ли и ти у својој скупштини радиш нешто слично за друге? (1. Јованова 3:17, 18). Ако је одговор потврдан, онда буди сигуран да се твоја лојална љубав веома цени.

Добровољно се показује

15. Која карактеристика лојалне љубави се даље истиче у три библијска извештаја која смо размотрили?

15 Библијски извештаји које смо размотрили такође показују да се лојална љубав испољава искрено и добровољно, а не присилно. Ватуило је добровољно сарађивао са Аврахамовим слугом, а исто тако и Ребека (Постање 24:51, 58). Јосифа нико није терао да покаже лојалну љубав (Постање 50:4, 5). Рута је ’упорно хтела да иде с Нојемином‘ (Рута 1:18NW). Када је Нојемина предложила Рути да приђе Возу, лојална љубав је подстакла ту Моавку да каже: „Учинићу све како си ми казала“ (Рута 3:1-5).

16, 17. Због чега је посебно значајна лојална љубав коју су показали Ватуило, Јосиф и Рута, и шта их је подстакло да испоље ту особину?

16 Лојална љубав коју су показали Ватуило, Јосиф и Рута, нарочито је значајна зато што Аврахам, Јаков и Нојемина нису били у позицији да на њих врше притисак. На крају крајева, Ватуило није имао законску обавезу да да̂ своју ћерку. Врло лако је могао да каже Аврахамовом слуги: ’Не, желим да моја вредна ћерка остане уз мене‘ (Постање 24:18-20). Исто тако, Јосиф је могао сам да одлучи да ли ће поступити по очевом захтеву или неће, јер је Јаков био мртав и није могао да га присили да одржи реч. Нојемина је и сама рекла да Рута може слободно да остане у Моаву (Рута 1:8). Рута је такође могла да се уда за неког ’младића‘, а не за Воза.

17 Ватуило, Јосиф и Рута су показали лојалну љубав добровољно; срце их је подстакло на то. Осећали су моралну обавезу да испоље ту особину према онима с којима су били у одређеној вези, као што се и краљ Давид касније осећао обавезним да покаже лојалну љубав према Мефивостеју.

18. (а) Какав став имају хришћанске старешине док ’пасу стадо‘? (б) Како је један старешина изразио своја осећања што се тиче помагања суверницима?

18 Лојална љубав је још увек ознака Божјег народа, укључујући и мушкарце који пасу Божје стадо (Псалам 110:3; 1. Солуњанима 5:12). Те старешине, то јест надгледници, осећају се обавезнима да оправдају поверење које им је указано када су наименовани (Дела апостолска 20:28). Па ипак, дело пастирења и друга дела лојалне љубави у корист скупштине они обављају „не под присилом, него драговољно“ (1. Петрова 5:2). Старешине пасу стадо и зато што имају одговорност и зато што то желе. Они показују лојалну љубав према Христовим овцама зато што то треба да раде и зато што то желе да раде (Јован 21:15-17). „Волим да посећујем браћу или да им телефонирам чисто да им кажем да мислим на њих“, каже један хришћански старешина. „Кад помажем браћи осећам велику радост и задовољство!“ Исто тако мисле брижне старешине широм света.

Покажи лојалну љубав онима којима је потребна помоћ

19. Која чињеница о лојалној љубави се подвлачи у библијским извештајима које смо разматрали у овом чланку?

19 Библијски извештаји које смо разматрали такође подвлаче чињеницу да лојалну љубав треба показати према онима којима је потребна помоћ у нечему што сами не могу да ураде. Да би Аврахам продужио своју породичну лозу, била му је потребна Ватуилова сарадња. Јаков је морао да рачуна на Јосифову помоћ да би његови посмртни остаци били пренети у Ханан. А да би добила наследника Нојемина је морала да рачуна на Рутину помоћ. Ни Аврахам, ни Јаков, а ни Нојемина нису могли да удовоље тим потребама без туђе помоћи. Слично томе и данас, лојалну љубав треба показивати нарочито према онима којима је потребна помоћ (Пословице 19:17). Треба да се угледамо на патријарха Јова који је обраћао пажњу на „сироте који су без помоћи били“, као и на онога који је био ’невољан‘. Јов је такође ’радовао срце удовице‘ и био је ’око слепоме и нога ономе ко је хром‘ (Јов 29:12-15).

20, 21. Према коме нарочито треба да показујемо лојалну љубав, и на шта треба да буде решен свако од нас?

20 Заиста, у свакој хришћанској скупштини има ’невољних који су без помоћи‘. Можда је то због усамљености, обесхрабрења, осећања безвредности, разочарања у људе, озбиљне болести или смрти вољене особе. Без обзира шта је узрок томе, свим тим драгим особама је потребна помоћ коју можемо и треба да им пружимо добровољним и непрестаним делима лојалне љубави (1. Солуњанима 5:14).

21 Зато, опонашајмо и даље Јехову Бога који има ’обиље лојалне љубави‘ (Излазак 34:6NW; Ефешанима 5:1). То можемо чинити тако што ћемо добровољно учинити нешто конкретно, нарочито у корист оних којима је потребна помоћ. И сигурно ћемо исказати част Јехови и доживети велику радост док ’показујемо једни према другима лојалну љубав‘ (Захарија 7:9).

[Фуснота]

a Детаљи о врсти брака о коме се овде ради налазе се на 370. страни у 1. тому публикације Insight on the Scriptures, коју су објавили Јеховини сведоци.

Како би одговорио?

• По чему се лојална љубав разликује од човекољубља?

• Како су Ватуило, Јосиф и Рута показали лојалну љубав?

• С каквим ставом треба да показујемо лојалну љубав?

• Према коме треба да показујемо лојалну љубав?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Како је Ватуило показао лојалну љубав?

[Слика на 21. страни]

Рутина лојална љубав је била благослов за Нојемину

[Слике на 23. страни]

Људи показују лојалну љубав добровољно, изражавају је специфичним поступцима и показују је према онима којима је потребна помоћ