Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта за нас значи Јеховина лојална љубав

Шта за нас значи Јеховина лојална љубав

Шта за нас значи Јеховина лојална љубав

„Ко је мудар? Он ће... обратити пажњу на Јеховина дела лојалне љубави“ (ПСАЛАМ 107:43, NW).

1. Где се у Библији први пут појављује израз „лојална љубав“, и која ћемо питања у вези с том особином разматрати?

 ПРЕ отприлике 4 000 година Аврахамов братанац Лот је за Јехову рекао следеће: ’Ти показујеш велику лојалну љубав‘ (Постање 19:19NW). То је у Библији прво место на коме се појављује хебрејска реч која је овде преведена изразом „лојална љубав“. Јаков, Нојемина, Давид и друге Божје слуге такође су говорили о овој Јеховиној особини (Постање 32:10; Рута 1:8; 2. Самуилова 2:6NW). У ствари, та хебрејска реч појављује се око 250 пута у изворном тексту Хебрејских списа. Али шта је заправо Јеховина лојална љубав? Према коме је Јехова у прошлости показивао ту особину? И шта она значи за нас данас?

2. Зашто је толико тешко дефинисати хебрејску реч о којој се овде говори, и како се она може превести?

2 У Писму је „лојална љубав“ превод једног хебрејског израза који има толико широко значење да у већини језика не постоји једна реч којом би се тачно пренело потпуно значење тог израза. Зато речи као што су „љубав“, „милосрђе“ и „верност“ не обухватају целокупан спектар значења тог израза. Међутим, New World Translation of the Holy Scriptures одговарајуће преводи ову хебрејску реч изразом „лојална љубав“, који има шире значење и скоро у потпуности покрива њен смисао (Излазак 15:13; Псалам 5:8).

Особина која се разликује и од љубави и од лојалности

3. По чему се лојална љубав разликује од љубави?

3 „Лојална љубав“ се тесно везује за особине као што су љубав и лојалност. Па ипак, у неким важним стварима се разликује од њих. Погледајмо по чему се лојална љубав разликује од љубави. Љубав можемо имати према стварима и појмовима. У Библији се каже да неко може да ’воли вино и уље‘ и да неко може да ’воли мудрост‘ (Пословице 21:17; 29:3). Али лојална љубав се односи само на људе, а не на појмове и неживе ствари. Примера ради, када се у Изласку 20:6 (NW) каже да Јехова ’исказује лојалну љубав до хиљадитог нараштаја‘, ту се мисли на људе.

4. По чему се лојална љубав разликује од лојалности?

4 Хебрејска реч која је преведена са „лојална љубав“ има шире значење и од речи „лојалност“. У неким језицима реч „лојалност“ често се користи када се указује на став који особа која је у подређеном положају треба да показује према ономе ко је на вишем положају. Али као што један стручњак запажа, гледано из угла Библије, лојална љубав је „чешће усмерена управо у супротном правцу: надмоћнији је лојалан према ономе ко је слаб, коме је потребна помоћ или према ономе ко зависи од њега“. Зато је краљ Давид преклињао Јехову: „Нека засја лице твоје пред слугом твојим! Спаси ме милошћу [„лојалном љубављу“, NW] својом“ (Псалам 31:17). Јехова, једна моћна особа, замољен је да покаже лојалну љубав према Давиду коме је потребна помоћ. Пошто онај коме је потребна помоћ нема власт над оним ко је моћан, лојална љубав се у том случају исказује добровољно, а не присилно.

5. (а) Које се карактеристике Божје лојалне љубави истичу у његовој Речи? (б) Шта ћемо видети на основу израза Јеховине лојалне љубави које ћемо осмотрити?

5 „Ко је мудар?“, питао је псалмиста. „Он ће... обратити пажњу на Јеховина дела лојалне љубави“ (Псалам 107:43NW). Лојалну љубав може да подстакне Јехову да нас избави и да нам сачува живот (Псалам 6:5; 119:88, 159). Она је заштита и битан чинилац који доприноси избављењу из невоља (Псалам 31:17, 22; 40:12; 143:12). На основу ове особине омогућено је опроштење греха (Псалам 25:7). Сада када будемо осмотрили неке библијске извештаје и када будемо обратили пажњу на још неке библијске стихове, видећемо да Јехова своју лојалну љубав (1) показује специфичним поступцима и а је (2) показује својим верним слугама.

Избављење — један израз лојалне љубави

6, 7. (а) Како је Јехова показао сву величину своје лојалне љубави према Лоту? (б) Када је Лот споменуо Јеховину лојалну љубав?

6 Можда је разматрање библијских извештаја у којима се огледа Јеховина лојална љубав најбољи начин да утврдимо шта се подразумева под том особином. У Постању 14:1-16 сазнајемо да је непријатељска војска заробила Аврахамовог братанца Лота. Али Аврахам га је спасао. Лотов живот је опет био у опасности када је Јехова одлучио да уништи покварени град Содом у коме је Лот живео са својом породицом (Постање 18:20-22; 19:12, 13).

7 Непосредно пре него што је уништен Содом, Јеховини анђели су извели из града Лота и његову породицу. Тада је Лот рекао: „Слуга твој нађе милост пред очима твојим, и ти показа велику милост [„лојалну љубав“, NW] своју сачувавши ми живот“ (Постање 19:16, 19). Овим речима Лот је потврдио да је Јехова према њему показао изузетну лојалну љубав тиме што га је избавио. У овом случају, Бог је своју лојалну љубав показао тиме што је омогућио избављење и сачувао живот (2. Петрова 2:7).

Јеховина лојална љубав и његово вођство

8, 9. (а) Који је задатак имао Аврахамов слуга? (б) Зашто се тај слуга молио да Бог покаже своју лојалну љубав, и шта се десило док се молио?

8 У 24. поглављу Постања можемо читати о још једном изразу Божје лојалне љубави. У том извештају се говори како је Аврахам заповедио своме слуги да отпутује у Аврахамову постојбину да би нашао жену за његовог сина Исака (од 2. до 4. стиха). Тај задатак је био тежак, али Аврахам је уверио свог слугу да ће га водити Јеховин анђео (7. стих). После неког времена слуга је стигао до једног студенца код ’Нахоровог града‘ (то је или Харан или неко оближње место) баш када су жене долазиле да захватају воду (10. и 11. стих). Чим је видео да се жене приближавају, знао је да је дошао пресудан тренутак његовог путовања. Али како ће знати да изабере баш праву жену?

9 Свестан чињенице да му је потребна Божја помоћ, Аврахамов слуга се помолио: „Јехова, Боже господара мога Аврахама, дај ми срећу данас и учини милост [„лојалну љубав“, NW] господару моме Аврахаму“ (12. стих). На који начин ће Јехова изразити лојалну љубав? Слуга је тражио специфичан знак по коме ће препознати младу жену коју је Бог изабрао (13. и 14. стих). Једна жена је урадила баш оно што је он тражио од Јехове. Све се одиграло тако као да је она чула његову молитву! (од 15. до 20. стиха). Слуга је задивљено ’гледао у њу‘. Па ипак, требало је утврдити неке важне чињенице. Да ли је та лепа жена Аврахамова рођака? Да ли је неудата? Зато је слуга ’ћутао да види да ли је Јехова дао срећу његовом путу или није‘ (од 16. до 21. стиха).

10. Зашто је Аврахамов слуга закључио да је Јехова показао лојалну љубав према његовом господару?

10 Убрзо после тога та млада жена се представила као „кћи Ватуила, сина Мелхина, кога она роди [Аврахамовом брату] Нахору“ (Постање 11:26; 24:24). У том тренутку слуга је схватио да је Јехова услишио његову молитву. Преплављен осећањима, поклонио се и рекао: „Благословен да је Јехова, Бог господара мога Аврахама, што не одби милост [„лојалну љубав“, NW] своју и верност своју господару моме, и што ме Јехова доведе у дом браће господара мога“ (27. стих). Пруживши вођство, Бог је показао лојалну љубав према Аврахаму, господару тог слуге.

Божја лојална љубав доноси олакшање и заштиту

11, 12. (а) У којим је кушњама Јосиф осетио Јеховину лојалну љубав? (б) Како је Бог показао лојалну љубав према Јосифу?

11 Као следеће, размотримо 39. поглавље Постања. Оно говори о Аврахамовом праунуку Јосифу, који је био продат да буде роб у Египту. Међутим, ’Јехова је био с њим‘ (1. и 2. стих). Чак је и Јосифов господар у Египту, Петефрије, закључио да је Јехова с Јосифом (3. стих). Али Јосиф је доживео једну велику кушњу. Лажно је оптужен да је напаствовао Петефријеву жену и нашао се у затвору (од 7. до 20. стиха). У ’тамници‘ су му ’оковима стегли ноге, и ставили га у гвоздене вериге‘ (Постање 40:15; Псалам 105:18).

12 Шта се дешавало за време тог нарочито тешког периода? ’Јехова је био са Јосифом и раширио је милост [’лојалну љубав‘, NW] своју над њим‘ (први део 21. стиха). Једно посебно дело лојалне љубави покренуло је низ догађаја који су касније довели до тога да Јосиф буде ослобођен невоља у којима се нашао. Јехова се побринуо да Јосиф ’омили тамничару‘ (други део 21. стиха). Зато је тамничар задужио Јосифа да обавља одговоран посао (22. стих). Затим је Јосиф упознао једног човека који је касније фараону, владару Египта, скренуо пажњу на Јосифа (Постање 40:1-4, 9-15; 41:9-14). Онда је фараон поставио Јосифа на узвишен положај да буде други владар у Египту, што је довело до тога да је Јосиф многима спасао живот када је египатску земљу захватила глад (Постање 41:37-55). Јосифове невоље су почеле када је имао 17 година и трајале су више од 12 година! (Постање 37:2, 4; 41:46). Али кроз све те године мучења и патње, Јехова Бог је показивао лојалну љубав према Јосифу тако што га је заштитио од крајње пропасти и сачувао му живот да би имао повлашћену улогу у Његовој намери.

Божја лојална љубав никада неће затајити

13. (а) Који се изрази Јеховине лојалне љубави описују у 136. Псалму? (б) Шта је у ствари лојална љубав?

13 Јехова је увек изнова показивао лојалну љубав према Израелцима као народу. Псалам 136. говори да их је због лојалне љубави избавио (од 10. до 15. стиха) и пружао вођство (16. стих) и заштиту (од 17. до 20. стиха). Бог је такође испољавао лојалну љубав и према појединцима. Човек који показује лојалну љубав према другим људима добровољно ради нешто с циљем да пружи неопходну помоћ. Један библијски приручник каже за лојалну љубав следеће: „То је дело које се чини да би се некоме сачувао или побољшао живот. То значи заузети се за некога кога је снашла нека несрећа или патња.“ Један библичар ју је описао као „љубав преточену у дела“.

14, 15. Зашто можемо бити сигурни да се Лот доказао као Божји слуга?

14 Извештаји из Постања које смо размотрили показују нам да Јехова никада не пропушта да покаже лојалну љубав према онима који га воле. Лот, Аврахам и Јосиф су живели под различитим околностима и суочавали су се с другачијим кушњама. Иако су били несавршени људи они су се доказали као Јеховине слуге и била им је потребна његова помоћ. Можемо се утешити чињеницом да наш брижан небески Отац испољава лојалну љубав према таквим појединцима.

15 Лот је донео неке одлуке које нису баш биле мудре и које су му створиле проблеме (Постање 13:12, 13; 14:11, 12). Али је ипак испољавао хвале вредне особине. Када су два Божја анђела стигла у Содом, Лот их је гостољубиво примио (Постање 19:1-3). Он је поверовао тим анђелима и зато је упозорио своје зетове на предстојеће уништење Содома (Постање 19:14). Какво је мишљење Бог имао о Лоту записано је у 2. Петровој 2:7-9 где читамо следеће: „[Јехова је] избавио праведног Лота, кога је страшно мучило распуштено понашање људи који пркосе закону — јер је тај праведник због онога што је гледао и слушао док је живео међу њима из дана у дан мучио своју праведну душу због њихових безаконих дела — зна Јехова како да људе одане Богу избави из кушње.“ Да, Лот је био праведан човек, а ове речи показују да је био човек који је одан Богу. Попут њега, и ми осећамо Божју лојалну љубав док чинимо ’дела која припадају светом понашању и оданости Богу‘ (2. Петрова 3:11, 12).

16. Којим се похвалним изразима у Библији говори о Аврахаму и Јосифу?

16 Извештај из 24. поглавља Постања не оставља места сумњи у то да је Аврахам имао близак однос с Јеховом. Први стих каже да је ’Јехова благословио Аврахама у свему‘. Аврахамов слуга је називао Јехову ’Богом господара мога Аврахама‘ (12. и 27. стих). Ученик Јаков каже да је Аврахам био „проглашен праведним“ и да је био „назван ’Јеховин пријатељ‘“ (Јаков 2:21-23). Слично се може рећи и за Јосифа. Близак однос између Јехове и Јосифа јасно се види из 39. поглавља Постања (2, 3, 21. и 23. стих). Осим тога, ученик Стефан је за Јосифа рекао следеће: „Бог беше с њим“ (Дела апостолска 7:9).

17. Шта можемо научити из примера Лота, Аврахама и Јосифа?

17 Они који су осетили Божју лојалну љубав, а о којима смо управо говорили, били су људи који су имали добар однос с Јеховом Богом и имали су одређену улогу у остварењу његове намере. Суочавали су се с препрекама које нису могли сами да савладају. Лоту је био живот у питању, Аврахаму је претио прекид породичне лозе, а Јосиф је лако могао да изгуби своју улогу у Божјој намери. Само је Јехова могао да уради оно што је било потребно овим богобојазним људима и он је управо то учинио тако што је делима показао лојалну љубав. Ако желимо да заувек осећамо лојалну љубав Јехове Бога, и ми морамо имати близак однос с њим, и морамо и даље вршити његову вољу (Јездра 7:28; Псалам 18:51).

Божје слуге су повлашћене

18. Шта нам неки библијски стихови говоре о Јеховиној лојалној љубави?

18 Јеховина лојална љубав ’испуњава земљу‘, и ми смо стварно захвални за ту Божју особину! (Псалам 119:64NW). Свим срцем понављамо псалмистин рефрен: „Нека хвале Јехову за доброту [„лојалну љубав“, NW] његову, за чудеса његова ради синова човечјих“ (Псалам 107:8, 15, 21, 31). Ми смо срећни што Јехова показује лојалну љубав према онима који су се доказали као његове слуге — било према појединцима било према групи. У једној молитви пророк Данило се обратио Јехови као ’истинитом Богу, великом и страшном, који чува савез и лојалну љубав према онима који га воле и држе његове заповести‘ (Данило 9:4NW). Краљ Давид се молио: ’И даље показуј лојалну љубав према онима који те знају‘ (Псалам 36:10NW). Колико смо само захвални што Јехова показује лојалну љубав према својим слугама! (1. Краљевима 8:23; 1. Летописа 17:13).

19. Која ћемо питања осмотрити у следећем чланку?

19 Заиста, ми смо као Јеховин народ повлашћени! Осим користи коју имамо од Божје љубави коју је показао према људима уопште, ми имамо посебне благослове који проистичу из лојалне љубави нашег небеског Оца (Јован 3:16). Нарочито у време невоље нама стварно користи ова драгоцена Јеховина особина (Псалам 36:8). Како бисмо и ми могли да показујемо лојалну љубав коју показује Јехова Бог? Да ли као појединци испољавамо ову изванредну особину? Ова и слична питања осмотрићемо у следећем чланку.

Да ли се сећаш?

• Шта смо научили о хебрејској речи која се преводи као „лојална љубав“?

• По чему се лојална љубав разликује од љубави и лојалности?

• Како је Јехова показао лојалну љубав према Лоту, Аврахаму и Јосифу?

• Које засигурање имамо на основу тога што је Јехова изражавао лојалну љубав у прошлости?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Да ли знаш како је Бог показао лојалну љубав према Лоту?

[Слике на 15. страни]

Јехова је подстакнут лојалном љубављу водио Аврахамовог слугу

[Слике на 16. страни]

Јехова је изразио лојалну љубав тако што је штитио Јосифа