Пређи на садржај

Пређи на садржај

Очишћени као народ за врсна дела

Очишћени као народ за врсна дела

Очишћени као народ за врсна дела

„Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, усавршујући светост у страху пред Богом“ (2. КОРИНЋАНИМА 7:1).

1. Шта Јехова захтева од оних који га обожавају?

 „КО ЋЕ изићи на гору Јеховину, ко ће стићи до светога места његова?“ Краљ Давид је ово питање које подстиче на размишљање поставио у вези са обожавањем које је прихватљиво Јехови. Затим је дао одговор: „Човек чиста срца и невиних руку, који не управља душу на таштину и који се лажно не закуне“ (Псалам 24:3, 4). Да би неко био прихватљив Јехови, који је оличење светости, он мора бити чист и свет. Раније је Јехова подсетио Израел: „Освећујте [се] и будите свети, јер сам ја свет“ (Левитска 11:44, 45; 19:2).

2. Како су Павле и Јаков нагласили важност чистоће у правом обожавању?

2 Вековима касније, апостол Павле је сухришћанима у морално деградираном граду Коринту, написао следеће: „Будући да имамо ова обећања, вољени, очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, усавршујући светост у страху пред Богом“ (2. Коринћанима 7:1). Овим се још једном наглашава да особа мора бити чиста и без физичке и духовне прљавштине и искварености да би била у добром односу с Богом и да би добила благослове које је он обећао. Слично је и Јаков навео када је писао о обожавању које је прихватљиво Богу: „Облик обожавања који је чист и неокаљан с гледишта нашег Бога и Оца јесте овај: бринути се за сирочад и удовице у њиховој невољи, и чувати себе без мрље од света“ (Јаков 1:27).

3. За шта морамо бити озбиљно заинтересовани како би наше обожавање било прихватљиво Богу?

3 Пошто су чистоћа, светост и неокаљаност веома важни фактори у правом обожавању, свако ко жели да стекне Божје одобравање треба да буде озбиљно заинтересован да удовољи тим захтевима. Међутим, пошто људи данас имају врло различита мерила и гледишта што се тиче чистоће, потребно је да разумемо шта Јехова сматра чистим и прихватљивим и да се држимо тога. Треба да сазнамо шта Бог захтева у том погледу од оних који га обожавају и шта он чини да би им помогао да постану и остану чисти и прихватљиви за њега (Псалам 119:9; Данило 12:10).

Чисти за право обожавање

4. Објасни библијски концепт о чистоћи.

4 За већину људи, бити чист једноставно значи не бити прљав. Међутим, идеја о чистоћи је у Библији представљена многим хебрејским и грчким речима које не описују чистоћу само у физичком смислу него чешће у моралном и духовном смислу. Зато се у једној библијској енциклопедији наводи: „’Чист‘ и ’нечист‘ су термини који су ретко повезани само с хигијеном; то су углавном религиозни појмови. Зато начело о ’чистоћи‘ утиче на безмало сваки аспект живота.“

5. До које је мере Мојсијев закон регулисао чистоћу у животу Израелаца?

5 Заиста, Мојсијев закон је имао правила и одредбе за практично сваки аспект живота Израелаца и наводио је шта је било чисто и прихватљиво, а шта није. На пример, у Левитској од 11. до 15. поглавља налазимо детаљна упутства што се тиче чистоће и нечистоће. Извесне животиње су биле нечисте и Израелци нису смели да их једу. Жена би била нечиста одређени период после порођаја. Извесна кожна обољења, нарочито губа, и излучевине полних органа мушкарца и жене такође су доводили до тога да особа буде нечиста. Закон је прописивао и шта је требало предузети у ситуацијама када се радило о некој нечистоћи. На пример, у Бројевима 5:2 читамо: „Заповеди синовима Израеловим да истерају из логора све губаве и све оне који имају слузоток и оне који су се оскврнили о мртваца.“

6. У коју су сврху били дати закони о чистоћи?

6 Ови и други Јеховини закони несумњиво су били медицински и физиолошки испред свог времена и људима је користило када су их се придржавали. Међутим, ти закони нису били дати само као неки здравствени кодекс нити су служили само као неке медицинске смернице. Они су били део правог обожавања. Чињеница да су се дотицали свакодневног живота људи — исхране, порођаја, брачних односа и тако даље — једноставно је наглашавала да је Јехова, као њихов Бог, имао право да одреди шта је исправно и неисправно у свим аспектима њиховог живота, који је био предан искључиво Јехови (Поновљени закони 7:6; Псалам 135:4).

7. Који је благослов израелска нација могла да добије да се држала Закона?

7 Савез Закона је штитио Израелце и од онечишћујућих обичаја околних народа. Када су се верно држали Закона, укључујући и све захтеве да остану чисти у Јеховиним очима, Израелци су били прихватљиви за службу свом Богу и добијали су његов благослов. У вези с тим, Јехова је овако рекао нацији: „Ако ви слушате глас мој, и чувате савез мој, бићете моји испред свих народа, јер је сва земља моја. Ви ћете за мене бити краљевство свештеника и свет народ“ (Излазак 19:5, 6; Поновљени закони 26:19).

8. Зашто данашњи хришћани треба да обрате пажњу на оно што је у Закону речено о чистоћи?

8 Будући да је Јехова изложио такве детаље у Закону да би поучио Израелце како да буду чисти, свети и њему прихватљиви, није ли на месту да и данашњи хришћани пажљиво осмотре како они одговарају тим захтевима? Иако хришћани нису под Законом, они морају задржати на уму да су, као што је Павле објаснио, све ствари изложене у Закону „сенка будућих ствари, а стварност припада Христу“ (Колошанима 2:17; Јеврејима 10:1). Ако је Јехова Бог, који каже „ја се не мењам“, тада гледао на чистоћу и неокаљаност као на нешто важно у правом обожавању, и ми данас морамо озбиљно гледати на телесну, моралну и духовну чистоћу уколико желимо његово одобравање и његов благослов (Малахија 3:6; Римљанима 15:4; 1. Коринћанима 10:11, 31).

Телесна чистоћа нас препоручује

9, 10. (а) Зашто је за хришћанина важна телесна чистоћа? (б) Који се коментари често чују о конгресима Јеховиних сведока?

9 Да ли је телесна чистоћа још увек важан елемент правог обожавања? Премда телесна чистоћа сама по себи не чини особу правим обожаваоцем Бога, сигурно је на месту да прави обожавалац буде телесно чист колико год му то околности дозвољавају. Нарочито данас, када многи не обраћају пуно пажње на то да они, њихова одећа или околина буду чисти, људи често запажају оне који о томе воде рачуна. То може довести до добрих резултата, као што је Павле и рекао коринтским хришћанима: „Ни на који начин не дајемо никакав повод за спотицање, да се нашој служби не би нашла замерка; него се у свему препоручујемо као Божје слуге“ (2. Коринћанима 6:3, 4).

10 Званичници стално похваљују Јеховине сведоке због њихове чистоће, уредности и учтивости, што посебно долази до изражаја на њиховим великим конгресима. На пример, у вези с једним конгресом који је одржан у провинцији Савона, у Италији, у новинама La Stampa се појавио следећи коментар: „Оно што одмах западне за око када се прође кроз објекте јесу чистоћа и уредност људи који их користе.“ Након једног конгреса Јеховиних сведока на стадиону Сао Пауло у Бразилу, један службеник тог стадиона је овако рекао шефу особља за чишћење: „Од сада желимо да се стадион чисти онако како су га чистили Јеховини сведоци.“ Један други службеник са истог стадиона је рекао: „Када Јеховини сведоци желе да изнајме стадион, наша једина брига је датум. Не бринемо се ни за шта друго.“

11, 12. (а) Које библијско начело треба да имамо на уму што се тиче личне чистоће? (б) Која питања можемо поставити о својим навикама и начину живота?

11 Ако чистоћа и уредност на нашем месту обожавања могу бити извор хвале Богу ког обожавамо, сигурно да је подједнако важно и одражавање тих особина у нашем личном животу. Међутим, можда сматрамо да у приватности свог дома имамо право да се опустимо и радимо шта хоћемо. Што се тиче одевања и дотеривања, свакако имамо слободу да изаберемо шта нам је удобно и шта нам се свиђа! Па ипак, та слобода је доста релативна. Сети се да је у погледу узимања извесне хране, Павле овако упозорио сухришћане: „Пазите да то ваше право некако не постане камен спотицања онима који су слаби.“ Затим је навео једно вредно начело: „Све је дозвољено; али није све корисно. Све је дозвољено; али није све изграђујуће“ (1. Коринћанима 8:9; 10:23). Како се овај Павлов савет примењује на нас када је реч о чистоћи?

12 Разумљиво је што људи очекују да Божји слуга буде чист и уредан у свом начину живљења. Зато треба да будемо сигурни да изглед наше куће и дворишта не баца лоше светло на оно што тврдимо, наиме, да смо слуге Божје Речи. Какво сведочанство, то јест слику, пружа наш дом о нама и нашим веровањима? Да ли он показује да стварно желимо да живимо у чистом и уредном новом свету праведности, који толико препоручујемо другима? (2. Петрова 3:13). Слично томе и наш изглед — било у слободно време или у служби — може учинити да порука коју проповедамо буде или привлачна или одбојна. На пример, запази следеће запажање једног репортера из Мексика: „Стварно има пуно младих међу Јеховиним сведоцима, и оно по чему се они посебно истичу јесу њихова фризура, чистоћа и лепо одевање.“ Каква је радост што имамо такве младе међу нама!

13. Шта можемо учинити да бисмо засигурали да је све у нашем свакодневном животу чисто и уредно?

13 Наравно, лакше је рећи него постићи да ми, наше ствари и наш дом увек будемо чисти и уредни. Међутим, оно што је потребно није гомила компликоване и скупе опреме или уређаја, већ добро планирање и стално залагање. Морамо одвајати време да бисмо одржавали чистоћу тела, одеће, дома, аута и других ствари. То што смо заузети око службе, састанака и личног студија — поред других обавеза у свакодневном животу — не може да буде изговор што се тиче потребе да останемо чисти и прихватљиви у очима Бога и људи. Познато начело да „све своје време има“ примењује се и на овај аспект нашег живота (Проповедник 3:1).

Срце које је неокаљано

14. Зашто се може рећи да су морална и духовна чистоћа још важније него телесна чистоћа?

14 Иако је важно поклонити пажњу телесној чистоћи, још је важније бити заинтересован за моралну и духовну чистоћу. До тог закључка долазимо када се сетимо да Јехова није одбацио израелску нацију зато што су они били телесно нечисти, већ зато што су постали морално и духовно искварени. Јехова им је преко пророка Исаије рекао да су њихове жртве, држање младина и сабата, па чак и молитве постале за њега бреме зато што су ’грешан народ, огрезао у неправди‘. Шта је требало да ураде да би поново задобили Божју наклоност? Јехова је рекао: „Умијте се и очистите се, уклоните злоћу дела својих испред очију мојих, престаните зло чинити“ (Исаија 1:4, 11-16).

15, 16. Шта је Исус рекао да онечишћује човека, и како можемо извући корист из Исусових речи?

15 Да би даље разумео важност моралне и духовне чистоће, осмотри шта је Исус рекао када су фарисеји и писмозналци тврдили да су његови ученици нечисти јер нису опрали руке пре узимања оброка. Исус их је исправио рекавши: „Човека не онечишћује оно што улази у уста; него што излази из уста, то га онечишћује.“ Затим је објаснио: „Оно што излази из уста, из срца излази, и то онечишћује човека. На пример, из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочанства, хуле. То је оно што онечишћује човека; а то што једе неопраних руку не онечишћује човека“ (Матеј 15:11, 18-20).

16 Шта можемо научити из Исусових речи? Исус је показао да злим, неморалним и нечистим поступцима претходе зле, неморалне и нечисте склоности у срцу. Као што је ученик Јаков рекао, „свакога искушава његова сопствена жеља тако што га одвлачи и мами“ (Јаков 1:14, 15). Према томе, ако не желимо да починимо те озбиљне грехе које је Исус навео, морамо искоренити из срца сваку склоност ка таквим стварима и чувати срце од њих. То значи да морамо пазити шта читамо, гледамо и слушамо. Данас индустрија забаве и реклама, у име слободе говора и слободе уметности, пласира бескрајну бујицу звукова и слика којима се угађа жудњама палог тела. Треба да будемо одлучни да не дозволимо ниједној таквој идеји да ухвати корена у нашем срцу. Да бисмо били угодни и прихватљиви Богу, морамо стално пазити на то да одржимо срце чистим и неокаљаним (Пословице 4:23).

Очишћени за врсна дела

17. Зашто је Јехова очистио свој народ?

17 Сигурно је благослов и заштита што, уз Јеховину помоћ, можемо имати чист положај пред њим (2. Коринћанима 6:14-18). Па ипак, схватамо и то да је Јехова очистио свој народ ради једне посебне сврхе. Павле је рекао Титу да је Исус Христ „себе дао за нас да би нас избавио од сваке врсте безакоња и очистио себи народ који је његова посебна својина, реван за врсна дела“ (Титу 2:14). За која то дела треба да будемо ревни као очишћен народ?

18. Како можемо показати да смо ревни за врсна дела?

18 Ми пре свега треба да настојимо да јавно објављујемо добру вест о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Радећи то, ми људима по целом свету пружамо наду у вечни живот на Земљи, на којој неће постојати никаква врста прљавштине (2. Петрова 3:13). У наша врсна дела спада и показивање плода Божјег духа у свакодневном животу, чиме се слави наш небески Отац (Галатима 5:22, 23; 1. Петрова 2:12). И не заборављамо оне који нису у истини који могу бити погођени природним катастрофама или људским трагедијама. Задржимо на уму Павлов савет: „Зато, дакле, док за то имамо погодно време, чинимо добро свима, а нарочито онима који су нам сродни по вери“ (Галатима 6:10). Сва таква дела, извршена из чистог срца и с чистим потицајима, и те како се допадају Богу (1. Тимотеју 1:5).

19. Који нас благослови очекују ако сачувамо висока мерила телесне, моралне и духовне чистоће?

19 Као слуге Свевишњег, ми примамо к срцу Павлове речи: „Браћо, усрдно [вас] молим Божјим самилостима да своја тела дате као жртву живу, свету, прихватљиву Богу, свету службу уз снагу свог разума“ (Римљанима 12:1). Ценимо и даље предност што нас је Јехова очистио и дајмо све од себе да бисмо сачували висока мерила телесне, моралне и духовне чистоће. Тако, не само што ћемо имати самопоштовање и што ћемо бити задовољни него ћемо и моћи да се надамо томе да ћемо видети како ће „пређашње ствари“ — садашњи зли и окаљани свет — проћи када Бог буде ’све ново начинио‘ (Откривење 21:4, 5).

Да ли се сећаш?

• Зашто су Израелцима дати многи закони о чистоћи?

• Како телесна чистоћа чини да порука коју проповедамо буде привлачна?

• Зашто су морална и духовна чистоћа још важније него телесна чистоћа?

• Како можемо показати да смо народ „реван за врсна дела“?

[Питања за разматрање]

[Слике на 21. страни]

Телесна чистоћа доприноси привлачности поруке коју проповедамо

[Слика на 22. страни]

Исус је упозорио да зле мисли доводе до злих дела

[Слике на 23. страни]

Као очишћен народ, Јеховини сведоци су ревни за врсна дела