Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проналажење истине на неочекиваном месту

Проналажење истине на неочекиваном месту

Извештај објавитеља Краљевства

Проналажење истине на неочекиваном месту

БОЖЈА воља је „да се све врсте људи спасу и дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:3, 4). У ту сврху, Јеховини сведоци штампају и дистрибуишу милионе примерака Библије и помоћних средстава за проучавање Библије. Понекад ове публикације помогну особама искрена срца да упознају истину на најнеочекиваније начине. У вези с тим, објавитељи Краљевства из Фритауна у Сијера Леонеу, извештавају следеће искуство.

Осман је био други син у породици с деветоро деце. Одрастајући у религиозном домаћинству, он је редовно учествовао у обожавању са својим оцем. Међутим, Осман је био дубоко узнемирен оним што је његова религија научавала о паклу. Није могао да схвати како то да милосрдан Бог мучи зле људе у ватри. Ниједно од објашњења које је добио да би разумео учење о пакленој ватри није га умирило.

Једног дана, када је имао 20 година, Осман је међу отпацима у канти за смеће запазио једну плаву књигу. Пошто је волео књиге, он ју је узео, очистио је и уочио наслов — Истина која води до вечног живота. a

’Каква је то истина?‘ питао се Осман. То је изазвало његову радозналост, па је књигу понео кући и прочитао је у једном даху. Како је само био узбуђен када је сазнао да Бог има лично име — Јехова! (Псалам 83:19). Осман је такође сазнао да је главна Божја особина љубав и да је чак и сама помисао на мучење људи на неком ватреном месту за Њега нешто одвратно (Јеремија 32:35; 1. Јованова 4:8). На крају је Осман прочитао да ће Јехова ускоро успоставити земаљски рај у којем ће људи моћи вечно да живе (Псалам 37:29; Откривење 21:3, 4). Каква величанствена истина од милосрдног Бога пуног љубави! Осман је од срца захвалио Јехови што му је омогућио да пронађе истину на најнеобичнијем месту.

Неколико дана касније, уз помоћ неких пријатеља, Осман је пронашао Дворану Краљевства Јеховиних сведока и први пут присуствовао састанку. Док је био тамо, замолио је једног Сведока да проучава Библију с њим. Упркос снажном противљењу породице, Осман је наставио да духовно напредује и крстио се (Матеј 10:36). Данас служи као старешина у једној скупштини. Задивљујуће је што је све ово резултат проналажења једне библијске публикације у канти за смеће!

[Фуснота]

a Објавили Јеховини сведоци 1968.