Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучавај себе и друге хришћанском моралу

Поучавај себе и друге хришћанском моралу

Поучавај себе и друге хришћанском моралу

„Дакле, зар ти који учиш другог, не учиш самог себе?“ (РИМЉАНИМА 2:21).

1, 2. Из којих разлога треба да проучаваш Библију?

 ПОСТОЈЕ многи разлози због којих треба да проучаваш Божју Реч. Вероватно желиш да сазнаш извесне чињенице — о људима, догађајима, местима и о другим стварима. Желиш да истражиш доктринарну истину која је сушта супротност религиозним заблудама, као што је наука о Тројству или о пакленој ватри (Јован 8:32). Такође, треба да настојиш да боље упознаш Јехову како би био сличнији њему и право ходио пред њим (1. Краљевима 15:4, 5).

2 Један значајан разлог због ког треба да проучаваш Божју Реч јесте да би био опремљен да поучаваш друге — своје вољене, познанике, па чак и оне које још не познајеш. За праве хришћане то није препуштено слободном избору. Исус је рекао својим ученицима: „Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација... учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20).

3, 4. Зашто је похвално када поучаваш онако како је то Исус заповедио?

3 Проучавање Библије са жељом да поучаваш друге јесте похвално и може бити извор трајног задовољства. Поучавање је већ одавно цењено занимање. Encarta Encyclopedia каже: „Међу Јеврејима, многи одрасли су учитеље сматрали водичима до спасења и деца су подстицана да их поштују чак више од родитеља.“ Нарочито је похвално што хришћани проучавајући Библију поучавају сами себе, а затим и друге.

4 „Више се људи бави поучавањем него било којим другим послом. Око 48 милиона мушкараца и жена широм света јесу учитељи“ (The World Book Encyclopedia). Световном учитељу је поверен ум младих људи и он може током наредних година да утиче на њих. Али, онај ко спроводи Исусову заповест да поучава друге, постиже још далекосежније резултате. Апостол Павле је то истакао када је подстицао Тимотеја: „Стално пази на себе и на своје поучавање. Остани код тих ствари, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:16). Да, твоје поучавање повезано је са спасењем.

5. Зашто је хришћанско поучавање најквалитетније?

5 За поучавање нас самих, а затим и других, постоји опуномоћење и вођство из највишег Извора, од Суверена свемира. То већ само по себи чини овакво поучавање узвишенијим од било ког на световном подручју, било да се ради о поучавању основним стварима, радним вештинама или чак медицинским специјалностима. Хришћанско поучавање подразумева да ученик лично научи да опонаша Божјег Сина, Исуса Христа, и да поучава друге да чине то исто (Јован 15:10).

Зашто да себе поучаваш?

6, 7. (а) Зашто морамо најпре себе поучавати? (б) У ком су смислу Јевреји из првог века затајили као учитељи?

6 Зашто се каже да најпре морамо себе поучавати? Па, ми не можемо исправно поучити друге ако најпре нисмо сами поучени. Павле је нагласио ову чињеницу у једном одломку који подстиче на размишљање, који је имао значаја за Јевреје из тог времена али носи озбиљну поруку и за данашње хришћане. Павле је питао: „Дакле, зар ти који учиш другог, не учиш самог себе? Зар ти који проповедаш ’не укради‘, крадеш? Зар ти који кажеш ’не учини прељубу‘, чиниш прељубу? Зар ти који изражаваш гнушање над идолима, пљачкаш храмове? Зар ти који се поносиш законом, преступањем Закона обешчашћујеш Бога?“ (Римљанима 2:21-23).

7 Служећи се реторичким питањима, Павле је навео две неисправне ствари које су у Десет заповести директно забрањене: не кради и не чини прељубу (Излазак 20:14, 15). Неки Јевреји у Павловим данима били су поносни што имају Божји закон. Они су били ’усмено поучени из Закона и уверени да су вође слепих и светло онима који су у тами, учитељи мале деце‘ (Римљанима 2:17-20). Међутим, неки су били лицемерни јер су тајно крали или чинили прељубу. То је могло да осрамоти и Закон и његовог Аутора који је на небу. Може се закључити да они нису били квалификовани да поучавају друге; они у ствари нису чак ни себе поучавали.

8. Како су неки Јевреји из Павлових дана можда ’пљачкали храмове‘?

8 Павле је споменуо пљачкање храмова. Да ли су неки Јевреји то дословно чинили? Шта је Павле имао на уму? Искрено речено, у светлу ограничених информација из тих стихова, не можемо са сигурношћу рећи да су неки Јевреји ’пљачкали храмове‘. Раније је градски писар из Ефеса изјавио да Павлови другови нису ’пљачкаши храмова‘, што указује на то да су бар неки мислили да су Јевреји заслужили такву оптужбу (Дела апостолска 19:29-37). Да ли су они лично користили драгоцености које су потицале из паганских храмова које су опљачкали освајачи или религиозни фанатици или да ли су зарађивали на њима? Према Божјем закону, злато и сребро из паганских храмова није смело да се узме, већ га је требало уништити (Поновљени закони 7:25). a Стога је Павле можда алудирао на Јевреје који су кршили Божју заповест тиме што су користили предмете који су потицали из паганских храмова, или су зарађивали на њима.

9. Који су неисправни поступци у повезаности с храмом у Јерусалиму, могли да представљају исто што и пљачкање храма?

9 С друге стране, Јосиф је говорио о једном скандалу у Риму у који су била умешана четворица Јевреја, којима је вођа био један учитељ Закона. Та четворица су убедила једну Римљанку, јеврејску прозелиткињу, да да̂ злато и друге драгоцености као прилог у храм у Јерусалиму. Оно што су добили од ње присвојили су и то се може сматрати као да су у извесном смислу опљачкали храм. b Други су пљачкали Божји храм у том смислу што су приносили мањкаве жртве и унапређивали похлепни комерцијализам на подручју храма, претварајући храм у „разбојничку пећину“ (Матеј 21:12, 13; Малахија 1:12-14; 3:8, 9).

Поучавај хришћанском моралу

10. Коју суштину Павлових речи, записану у Римљанима 2:21-23, не смемо да превидимо?

10 Без обзира на које је поступке из првог века Павле указивао који су укључивали крађу, прељубу и пљачкање храмова, немојмо да превидимо суштину његових мисли. Он је питао: „Дакле, зар ти који учиш другог, не учиш самог себе?“ Вредно је запазити да поступци које је Павле навео имају везе с моралом. Апостол се овде није усредсредио на библијске доктрине или на историју. Поучавање самог себе и других, о чему је Павле говорио, имало је везе с хришћанским моралом.

11. Зашто треба да обратиш пажњу на хришћански морал док проучаваш Божју Реч?

11 Ако желимо да се научимо хришћанском моралу из Божје речи, применићемо савет из Римљанима 2:21-23, тако што ћемо поступати у складу са оним што учимо, а затим поучавати друге да учине то исто. Дакле, док проучаваш Библију, запажај где она указује на Јеховина мерила, која су саставни део правог хришћанског морала. Медитирај о саветима и лекцијама које се налазе у Библији. Затим храбро примењуј оно што си научио. За то је поред храбрости потребна и одлучност. Несавршеним људима није тешко да смишљају изговоре, разлоге због којих би нека ситуација дозволила или чак захтевала да се не поштује хришћански морал. Можда су Јевреји које је Павле споменуо били искусни у таквом препреденом резоновању с намером да оправдавају своје поступке или да заведу друге. Међутим, Павлове речи показују да хришћански морал није нешто што се може разводњавати или игнорисати по личном нахођењу.

12. Какав утисак о Јехови Богу одаје добро или лоше понашање, и зашто је од користи да се та чињеница има на уму?

12 Апостол Павле је истакао колико је важно учити и живети у складу с моралом који се налази у Библији. Лоши поступци Јевреја одавали су лош утисак о Јехови: „Зар ти који се поносиш законом, преступањем Закона обешчашћујеш Бога? Јер ’због вас се на Божје име хули међу нацијама‘“ (Римљанима 2:23, 24). И данас такође, ако игноришемо хришћански морал, ми показујемо непоштовање према његовом Извору. Супротно томе, ако се чврсто држимо Божјих мерила, тиме одајемо добар утисак о њему, исказујући му част (Исаија 52:5; Језекиљ 36:20). Ако си свестан тога, то може ојачати твоју одлучност ако се суочиш с кушњама или ситуацијама у којима игнорисање хришћанског морала може изгледати као најлакши или најпогоднији начин поступања. Павлове речи нас поучавају још нечему. Пошто си свестан да твоје понашање одаје утисак о самом Богу, потребно је да помогнеш другима док их поучаваш да схвате да ће начин на који они примењују морална мерила која уче одавати утисак о Јехови. Не ради се само о томе да хришћански морал чини човека задовољнијим или да му чува здравље. Он се такође одражава на Онога који пружа и унапређује тај морал (Псалам 74:10; Јаков 3:17).

13. (а) Како нам Библија помаже у погледу морала? (б) Која је суштина савета из 1. Солуњанима 4:3-7?

13 Морал такође утиче и на друге људе. То можеш видети из примера из Божје Речи који илуструју вредност примењивања Божјих моралних мерила као и последице када се она не примењују (Постање 39:1-9, 21; Исус Навин 7:1-25). Можеш такође наћи јасан савет о моралу као што је следећи: „Јер ово је Божја воља: ваше посвећење, да се уздржавате од блуда; да би свако од вас знао како да овлада својим сопственим судом у посвећености и части, не у лакомој полној похоти какву имају нације које не познају Бога; да нико не иде тако далеко да у овоме повређује права свог брата и задире у њих... јер нас Бог није позвао уз допуштање нечистоће, него на посвећеност“ (1. Солуњанима 4:3-7).

14. Што се тиче савета из 1. Солуњанима 4:3-7, које би питање могао себи да поставиш?

14 Свако може закључити на основу претходног одломка да је сексуални неморал кршење хришћанског морала. Ипак, можеш стећи и дубље разумевање ових стихова. Неки стихови пружају могућност за опсежније проучавање и медитирање, захваљујући чему их можемо боље разумети. На пример, могао би размишљати о томе шта је Павле мислио када је рекао да упуштање у блуд може човека довести до ’повређивања права свог брата и задирања у њих‘. Која су ту права укључена, и како ће ти боље разумевање тога пружити додатан подстрек да се држиш хришћанског морала? Како би резултати таквог истраживања могли даље да те опреме да поучаваш друге и помажеш им да исказују част Богу?

Проучавај да би поучавао

15. Која помагала би могао да користиш да би себе поучавао путем личног студија?

15 Јеховини сведоци имају помагала која користе приликом истраживања извесних питања која се појављују када поучавају себе или друге. Једно од помагала које имају на многим језицима јесте Индекс публикација. Ако га имаш, можеш га користити да би пронашао информације у публикацијама Јеховиних сведока, које се темеље на Библији. Можеш претраживати по темама или по попису библијских стихова. Још једно средство које Јеховини сведоци имају на многим језицима, јесте Библиотека Watchtower-а. Овај компјутерски програм на CD-ROM-у садржи велику збирку публикација у електронском облику. Овај програм омогућује да се претражују теме и објашњења стихова. Ако имаш било које, или оба, од ових помагала, редовно их користи док проучаваш Божју Реч како би поучавао друге.

16, 17. (а) Где можеш пронаћи просветљујуће коментаре о правима споменутим у 1. Солуњанима 4:6? (б) На које начине блуд може задирати у туђа права?

16 Осмотримо горе наведени пример из 1. Солуњанима 4:3-7, где се поставило питање о правима. Чијим правима? И како би се могло задирати у њих? Помоћу споменутих помагала за проучавање, вероватно ћеш пронаћи неколико просветљујућих коментара о тим стиховима, чак и о правима које је Павле споменуо. Можеш прочитати такве коментаре у публикацијама Insight on the Scriptures, 1. том, стране 863-4; Прави мир и сигурност — како их пронаћи?, страна 145; Кула стражара од 1. априла 1990, страна 32.

17 Док проучаваш, видећеш да те публикације показују колико су тачне Павлове речи. Блудник греши против Бога и излаже себе болестима (1. Коринћанима 6:18, 19; Јеврејима 13:4). Човек који се упушта у блуд задире у разна права жене с којом чини грех. Он је лишава чистог моралног положаја и добре савести. Ако је неудата, он задире у њено право да ступи у брак као девица и у право њеног будућег мужа да од ње очекује тако нешто. Ако је удата, он повређује родитеље те жене и њеног мужа. Неморалан човек лишава сопствену породицу предности да ужива добар глас у погледу моралне чистоће. Ако је он члан хришћанске скупштине, срамоти је и квари њен добар углед (1. Коринћанима 5:1).

18. Како извлачиш користи из проучавања Библије што се тиче хришћанског морала?

18 Зар ти такви коментари о правима не помажу да тај стих боље разумеш? Такво проучавање је сасвим сигурно веома драгоцено. Док настојиш да то чиниш, себе поучаваш. Твоје разумевање о истинитости и о снажном утицају Божје поруке расте. Јачаш своју одлучност да се држиш хришћанског морала без обзира каква кушња да се појави. И замисли само колико можеш бити делотворнији као учитељ! На пример, док поучаваш друге библијској истини, можеш им пружити увид у 1. Солуњанима 4:3-7, повећавајући њихово разумевање и цењење хришћанског морала. На тај начин, твоје проучавање може и теби и многим другима помоћи у исказивању части Богу. Овде смо споменули само један пример, из Павловог писма Солуњанима. Постоје многи други аспекти хришћанског морала, и у складу с њима многи други библијски примери и савети које можеш проучавати, примењивати и пренети другима.

19. Зашто је од суштинске важности да се држиш хришћанског морала?

19 Нема сумње да је мудро очувати хришћански морал. Јаков 3:17 каже да је „мудрост одозго“, од самог Јехове Бога, „пре свега чиста“. То јасно укључује слеђење Божјих моралних мерила. У ствари, Јехова захтева од оних који га представљају у научавању Библије да буду добар пример „у честитости“ (1. Тимотеју 4:12). Начин живота раних ученика попут Павла и Тимотеја сведочи о томе да су били честити; они су се уздржавали од неморала. Павле је чак написао: „Блуд и нечистоћа сваке врсте или похлепа да се и не спомињу међу вама, као што доликује светима; ни срамотно понашање ни луде речи ни простачке шале“ (Ефешанима 5:3, 4).

20, 21. Зашто се слажеш са оним што је апостол Јован написао у 1. Јовановој 5:3?

20 Иако су морална мерила представљена у Божјој Речи јасна и специфична, она нису некакво несносно бреме. То је било јасно Јовану, апостолу који је најдуже живео. На основу онога што је деценијама током свог живота запажао, он је знао да хришћански морал није штетан. Супротно томе, такав морал је добар, користан и показује се као благослов. Јован је то нагласио пишући: „Јер љубав према Богу значи ово: да држимо његове заповести; а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3).

21 Међутим, запази да Јован није говорио о послушности Богу путем хришћанског морала као о најбољем начину живота само зато што нас то штити од проблема, од лоших последица неисправног поступања. Он је одговарајуће сагледао ствари тако што је најпре признао да је то израз наше љубави према Јехови Богу, драгоцена прилика да показујемо своју љубав према њему. Истина, поучавање нас самих или других да воле Бога захтева да прихватимо и примењујемо његова узвишена мерила. Да, то значи да поучавамо себе и друге хришћанском моралу.

[Фуснота]

a Иако је описивао Јевреје као оне који поштују свете ствари, историчар Јосиф је преформулисао Божји закон на овај начин: „Нека нико не хули на богове које поштују други градови, нити да пљачка туђе храмове, нити да узима благо које је посвећено имену било ког бога“ (курзив наш) (Jewish Antiquities, 4. том, 8. поглавље, 10. одломак).

b Jewish Antiquities, 18. том, 3. поглавље, 5. одломак.

Да ли се сећаш?

• Зашто морамо проучавати да бисмо себе поучили пре него што друге поучавамо?

• Какав утисак о Јехови може одавати наше понашање?

• У чија права би блудник могао да задире?

• На шта си одлучан у погледу хришћанског морала?

[Питања за разматрање]

[Слика на 22. страни]

„Његове заповести нису тешке“