Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова украшава свој народ светлошћу

Јехова украшава свој народ светлошћу

Јехова украшава свој народ светлошћу

„Устај [„жено“, NW], осветли се, јер долази светлост твоја и слава Јеховина се сврх тебе диже“ (ИСАИЈА 60:1).

1, 2. (а) У каквом је стању човечанство? (б) Ко стоји иза таме човечанства?

 „ЕХ, ДА је сад овде Исаија или свети Павле!“ Тако је амерички председник Хари Труман изразио своје негодовање током 1940-их. Зашто је то рекао? Зато што је осећао да су у његово време биле потребне изузетно способне моралне вође. Свет је управо прошао кроз најмрачнији период 20. века, кроз Други светски рат. Па ипак, иако се рат завршио, свет није био спокојан. Обухватала га је тама. И заиста, 57 година од завршетка тог рата свет је још увек у тами. Кад би председник Труман данас био жив, сигурно би закључио да су још увек потребне моралне вође попут Исаије или апостола Павла.

2 Без обзира да ли је председник Труман био свестан тога или не, Павле је говорио о тами која мучи човечанство и упозоравао је на њу у својим списима. На пример, он је упозоравао сухришћане: „Ми не водимо борбу против крви и тела, него против владавина, против власти, против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небеским местима“ (Ефешанима 6:12). Овим речима Павле није показао само да је био свестан духовне таме која обавија свет, већ и да је знао ко је њен прави извор — моћне демонске силе које су описане као ’светски владари‘. Пошто иза таме овога света стоје моћни духови, шта обични људи могу да учине да би је растерали?

3. Шта је Исаија прорекао за верне особе, упркос мрачном стању у ком се налази човечанство?

3 Исаија је на сличан начин говорио о тами која мучи човечанство (Исаија 8:22; 59:9). Међутим, говорећи о нашем времену, он је под надахнућем прорекао да ће чак и у овим мрачним временима Јехова озарити лице оних који воле светлост. Да, иако Павле односно Исаија нису лично с нама, ми имамо њихове надахнуте списе који нас могу водити. Да бисмо видели који благослови очекују оне који воле Јехову, осмотримо Исаијине пророчанске речи које се налазе у 60. поглављу његове књиге.

Проречена жена одражава светлост

4, 5. (а) Шта Јехова заповеда жени да уради, и шта он обећава? (б) Које узбудљиве информације садржи 60. поглавље Исаије?

4 Уводне речи 60. поглавља Исаије упућене су једној жени која је у веома жалосном стању — она је у тами и лежи прострта на земљи. Изненада, светлост пробија таму, и Јехова је зове: „Устај [„жено“, NW], осветли се, јер долази светлост твоја и слава Јеховина се сврх тебе диже“ (Исаија 60:1). Дошло је време да жена устане и почне да одражава Божју светлост, његову славу. Зашто? Одговор налазимо у следећем стиху: „Ено мрак покрива земљу и тама народе, али се сврх тебе Јехова диже и слава његова над тобом се показује“ (Исаија 60:2). Када је жена чула Јеховину заповест, она је била сигурна у предиван резултат. Јехова каже: „Прилазе народи светлости твојој, и краљеви сјају зракова твојих“ (Исаија 60:3).

5 Узбудљиве речи из ова три стиха представљају и увод и сажетак онога што даље стоји у 60. поглављу Исаије. Оне предсказују шта ће ова жена с пророчанским значењем доживети и објашњавају како можемо бити у Јеховиној светлости упркос тами која је захватила човечанство. Међутим, шта симболика из ова три уводна стиха тачно значи?

6. Ко је жена из 60. поглавља Исаије, и ко је представља на Земљи?

6 Жена из Исаије 60:1-3 представља Сион, Јеховину небеску организацију духовних створења. Данас је Сион на Земљи представљен остатком „Израела Божјег“, међународном скупштином духом помазаних хришћана који имају наду да ће заједно с Христом владати на небу (Галатима 6:16). Ова духовна нација треба да има укупно 144 000 чланова, а савремено испуњење 60. поглавља Исаије усредсређује се на оне који живе на Земљи током ’последњих дана‘ (2. Тимотеју 3:1; Откривење 14:1). Ово пророчанство такође доста говори о друговима ових помазаних хришћана, о ’великом мноштву‘ ’других оваца‘ (Откривење 7:9; Јован 10:16).

7. У каквом је стању био Сион 1918, и како је то било проречено?

7 Да ли је постојало неко време када је „Израел Божји“ био у тами, као што је било предсказано женом у пророчанству? Да, то се догодило пре више од 80 година. Током Првог светског рата, помазани хришћани су се жестоко борили да би наставили с делом сведочења. Али 1918, последње године рата, организовано дело проповедања је готово било заустављено. Џозеф Ф. Ратерфорд, који је надгледао дело проповедања у целом свету и други истакнути хришћани били су осуђени на дуге затворске казне на основу лажних оптужби. У књизи Откривења, помазани хришћани су тада у пророчанском смислу били описани као телеса која леже „на широкој улици великога града који се у духовном смислу зове Содом и Египат“ (Откривење 11:8). То је заиста било мрачно време за Сион, како је представљено оним што су доживела његова помазана деца на Земљи!

8. Која се велика промена одиграла 1919, и с којим резултатом?

8 Међутим, 1919. године дошло је до велике промене. Јехова је обасјао Сион светлошћу! Преживели из Израела Божјег устали су да би одражавали Божју светлост, и изнова су неустрашиво почели да објављују добру вест (Матеј 5:14-16). Захваљујући обновљеној ревности тих хришћана, и други су били привучени к Јеховиној светлости. Најпре су сакупљани помазани чланови Израела Божјег. Они се у Исаији 60:3 називају краљевима јер треба да буду сувладари с Христом у Божјем небеском Краљевству (Откривење 20:6). Касније је Јеховина светлост почела да привлачи и велико мноштво других оваца. То су „народи“ поменути у том пророчанству.

Женина деца се враћају кући!

9, 10. (а) Какав је величанствени призор угледала жена, и шта је то предочавало? (б) Које разлоге за радовање има Сион?

9 Сада Јехова почиње да открива информације које се налазе у Исаији 60:1-3. Он овој жени даје још једну заповест. Слушај шта каже: „Окрени очи своје унаоколо и гледај!“ Жена то и ради, и запажа призор који је дира дубоко у срце! Њена деца се враћају кући. Писмо наставља: „Сви се они скупљају и ка теби иду; из далека твоји синови ти стижу, а кћери се твоје у наручју носе“ (Исаија 60:4). Од 1919. почело је светско дело објављивања Краљевства које привлачи на хиљаде нових да служе Јехови. Они су такође постали „синови“ и „кћери“ Сиона, помазани чланови Израела Божјег. Дакле, Јехова је украсио Сион тако што је довео к светлости остатак од 144 000.

10 Можеш ли замислити како се Сион радује што су његова деца с њим? Осим тога, Јехова даје Сиону додатне разлоге за радовање. Даље читамо: „Пренућеш се тад и радоваћеш се и срце ће твоје заиграти и рашириће се у теби, кад се к теби морско богатство окрене, и кад к теби благо од народа дође“ (Исаија 60:5). У складу с тим пророчанским речима, к Сиону се још од 1930-их стичу мноштва хришћана који се надају да ће заувек живети на Земљи. Дошли су из ’мора‘ човечанства отуђеног од Бога и представљају богатство народа. Они су „благо свих народа“ (Агеј 2:7; Исаија 57:20). Они који представљају ово „благо“ не служе Јехови сваки на свој начин. Не, они украшавају Сион тако што долазе да обожавају Бога заједно са својом помазаном браћом, постајући тако „једно стадо“ под „једним пастиром“ (Јован 10:16).

Трговци и пастири долазе у Сион

11, 12. Опиши мноштво које се стиче к Сиону.

11 Резултат овог предсказаног сакупљања јесте изванредан пораст оних који хвале Јехову. То је предсказано наредним речима тог пророчанства. Замисли да стојиш заједно с том пророчанском женом на гори Сион. Гледаш према истоку, и шта видиш? „Многе ће те камиле прекрилити; дромедари из Мадијама и из Ефе; сви ће из Саве долазити, доносиће злато и тамјан и јављаће славу Јеховину“ (Исаија 60:6). Мноштва трговаца са својим караванима камила иду путевима који воде у Јерусалим. Запази да су камиле готово прекриле земљу! Ови трговци носе драгоцене дарове, „злато и тамјан“. Они долазе к Божјој светлости да би га јавно хвалили, да би ’јављали славу Јеховину‘.

12 На том путу нису само трговци. У Сион се стичу и пастири. Пророчанство даље гласи: „[Сва, ДК] стада ће се Кидарска скупити ка теби; овнови ће Навајотски на потребу теби бити“ (Исаија 60:7а). Племена која се баве сточарством долазе у свети град да би Јехови дали најбоље од свог стада. Они су чак спремни да служе у Сиону! Како Јехова прима ове странце? Сам Бог одговара: „Доћи ће на олтар мој, и биће ми угодни, и дан [„дом“, ДК] славе прославићу своје“ (Исаија 60:7б). Јехова милостиво прихвата дарове и службу тих странаца. Њихово присуство украшава његов храм.

13, 14. Шта се може запазити како долази са запада?

13 Сада окрени главу и гледај према западу. Шта видиш? У даљини је нешто налик малом белом облаку изнад мора. Јехова поставља питање које ти се управо врзма по глави: „Ко су они што као облаци лете, као голубови на свој голубињак?“ (Исаија 60:8). Јехова одговара на сопствено питање: „Јер се у ме уздају острва а прве су лађе Тарсиске да синове твоје довезу из далека, са сребром и златом њиховим, ради имена Јехове, Бога твога, Свеца Израелова, који те прославља“ (Исаија 60:9).

14 Можеш ли замислити тај призор? Тај бели облак се приближава попут мноштва тачкица далеко са запада. Подсећа на јато птица које лагано дотичу таласе. Али како се приближавају, запажаш да су то бродови с подигнутим једрима који плове уз помоћ ветра. Према Јерусалиму плови толико бродова да личе на јато голубова. Ова флота путује из удаљених лука највећом брзином, доносећи вернике у Јерусалим да би обожавали Јехову.

Јеховина организација се шири

15. (а) Какав је пораст проречен у Исаији 60:4-9? (б) Какав дух показују прави хришћани?

15 Заиста живописна пророчанска слика у стиховима од 4 до 9 предочава пораст широм света који се одиграва од 1919! Зашто је Јехова благословио Сион таквим порастом? Зато што је од 1919. Израел Божји послушно и доследно одражавао Јеховино светло. Међутим, да ли си приметио да су према 7. стиху новопридошли ’принесени на [Божјем] олтару‘? Олтар је место где се приносе жртве, и овај део пророчанства нас подстиче на то да Јеховина служба укључује жртву. Апостол Павле је написао: „Усрдно молим... да своја тела дате као жртву живу, свету, прихватљиву Богу, свету службу уз снагу свог разума“ (Римљанима 12:1). У складу с Павловим речима, прави хришћани нису задовољни само тиме да присуствују хришћанским састанцима једанпут седмично. Они посвећују своје време, енергију и средства да би унапређивали чисто обожавање. Зар Јеховин дом не краси присуство таквих преданих обожавалаца? Исаијино пророчанство каже да га краси. И можемо бити уверени да су такви ревни обожаваоци дивни у Јеховиним очима.

16. Ко је допринео делу поновне изградње у древна времена, и ко то данас чини?

16 Ти новопридошли желе да раде. Пророчанство даље каже: „Синови ће туђина зидове ти президати, и краљеви служиће ти њихови“ (Исаија 60:10). У првобитном испуњењу ових речи још у време повратка из вавилонског изгнанства, краљеви и други из нација заиста су помагали у обнови храма и Јерусалима (Јездра 3:7; Немија 3:26). У данашњем испуњењу, велико мноштво подупире помазани остатак у унапређивању правог обожавања. Они помажу да се оснивају хришћанске скупштине и тиме градски ’зидови‘ Јеховине организације бивају ојачани. Они такође учествују у дословној градњи Дворана Краљевства, Конгресних дворана и Бетела. На све те начине, они пружају подршку својој помазаној браћи у збрињавању потреба Јеховине организације која стално расте!

17. Који је један од начина на који Јехова украшава свој народ?

17 Колико су само охрабрујуће закључне речи из Исаије 60:10! Јехова каже: „Ударих тебе ја у гневу своме, али по милости смилујем се теби.“ Да, Јехова је 1918. и 1919. дисциплиновао свој народ. Али то је део прошлости. Сада је време да Јехова показује милост својим помазаним слугама и њиховим друговима, другим овцама. Доказ за то јесте изванредни пораст којим их је он благословио, чиме их је такорећи ’украсио‘.

18, 19. (а) Које обећање Јехова даје везано за нове који долазе у његову организацију? (б) Шта нам говоре преостали стихови из 60. поглавља Исаије?

18 Сваке године, још на стотине хиљада „туђина“ приступа Јеховиној организацији, и пут остаје отворен за још многе који ће за њима доћи. Јехова каже Сиону: „Твоја врата свагда ће отворена бити, неће се она ни дању ни ноћу затворити, да на њих богатства од народа уђу, и краљеви њихови са свитом њиховом“ (Исаија 60:11). Неки противници покушавају да затворе та „врата“, али знамо да у томе не могу успети. Сам Јехова је рекао да ће капије остати отворене, било на овај или онај начин. Пораст ће се наставити.

19 Постоје још и други начини на које је Јехова благословио свој народ, украшавајући га током ових последњих дана. Остали стихови 60. поглавља Исаије пророчански откривају који су ти начини.

Можеш ли објаснити?

• Ко је Божја „жена“, и ко је представља на земљи?

• Када су деца Сиона лежала прострта, и када су и на који начин она ’устала‘?

• Служећи се разноврсном симболиком, како је Јехова прорекао данашњи пораст у броју објавитеља Краљевства?

• На које је начине Јехова учинио да његова светлост обасјава његов народ?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Јеховиној „жени“ је заповеђено да устане

[Слика на 12. страни]

Флота бродова личи на јато птица на хоризонту