Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховина слава обасјава његов народ

Јеховина слава обасјава његов народ

Јеховина слава обасјава његов народ

„Теби [ће] Јехова вечна светлост бити“ (ИСАИЈА 60:20).

1. Како Јехова благосиља свој верни народ?

 „МИО [је] Јехови народ његов, украшава смерне и спасава“ (Псалам 149:4). Тако је рекао псалмиста из давних времена, а историја је потврдила тачност његових речи. Када је Јеховин народ веран, Јехова се брине о њему, дарива га успехом и штити га. У древна времена, он је свом народу дао победу над непријатељима. Данас он чува своје слуге да остану духовно јаки и уверава их у спасење на темељу Исусове жртве (Римљанима 5:9). Он то чини зато што су они у његовим очима као украс.

2. У шта је Божји народ сигуран без обзира на противљење?

2 Наравно, у свету утонулом у таму, они који „живе у оданости Богу“ наилазиће на противљење (2. Тимотеју 3:12). Ипак, Јехова види оне који се противе, и упозорава их: ’Погинуће и народ и краљевство које ти не служи; истребиће се сви ти народи‘ (Исаија 60:12). Данас се противљење јавља у разним облицима. У неким земљама, противници покушавају да ограниче или забране да искрени хришћани обожавају Јехову. У другим земљама, фанатици физички нападају оне који обожавају Јехову и спаљују њихову имовину. Ипак, не заборави да је Јехова већ одредио исход свему што се противи испуњењу његове воље. Противници неће успети. Они који се боре против Сиона, који сада представља његову земаљску децу, не могу успети. Зар то није охрабрујуће засигурање од нашег великог Бога Јехове?

Благословљени изнад очекивања

3. Како је илустрована лепота и плодан рад Јеховиних обожавалаца?

3 Истина је да током последњих дана овог система ствари Јехова благосиља свој народ изнад свих очекивања. Посебно на тај начин што постепено улепшава своје место обожавања и оне унутар њега који носе његово име. Према Исаијином пророчанству, он овако каже Сиону: „Доћи ће ти слава Ливанска, чемпрес, брест и шимшир, да украсе место светилишта мога; и ја ћу прославити место починка ногу мојих“ (Исаија 60:13). Планине прекривене бујном шумом заиста представљају величанствен призор. Тако раскошно дрвеће је одговарајућ симбол лепоте и верности Јеховиних обожавалаца (Исаија 41:19; 55:13).

4. Шта представљају „светилиште“ и „место починка [Јеховиних] ногу“, и како они бивају украшавани?

4 Шта представљају „светилиште“ и „место починка [Јеховиних] ногу“ споменути у Исаији 60:13? Ови изрази се односе на предворја Јеховиног великог духовног храма, који служи томе да преко Исуса Христа приступамо Јехови да би га обожавали (Јеврејима 8:1-5; 9:2-10, 23). Јехова је саопштио своју намеру да ће прославити тај духовни храм тако што ће довести људе из свих нација да дођу и да га тамо обожавају (Агеј 2:7). Сам Исаија је раније видео мноштва из свих народа како се стичу ка Јеховиној узвишеној гори обожавања (Исаија 2:1-4). Стотинама годинама касније, апостол Јован је видео у визији „велико мноштво, које нико није могао да изброји, из свих нација и племена и народа и језика“. Они су стајали ’пред Божјим престолом вршећи му свету службу дан и ноћ‘ (Откривење 7:9, 15). Пошто се та пророчанства испуњавају у наше време, ми лично видимо како се Јеховин дом украшава.

5. Које су велико побољшање очекивала деца Сиона?

5 То је за Сион заиста велико побољшање! Јехова каже: „Што си био напуштен и омражен и нико кроза те пролазио није, ја ћу од тебе вечан накит учинити, украс и славу од колена на колено“ (Исаија 60:15). При крају Првог светског рата, ’Израел Божји‘ је заиста доживео период пустошења (Галатима 6:16). Он се осећао „напуштен“, јер његова деца на земљи нису јасно разазнала која је Божја воља за њих. Онда је 1919. Јехова оживео своје помазане слуге, и отада их благосиља дивним духовним напретком. Штавише, зар нас не радује обећање из овог стиха? Јехова ће на Сион гледати као на „вечан накит“. Да, деца Сиона и сам Јехова биће поносни на Сион. Он ће бити „украс“, разлог за неизмерну радост. И то неће трајати само неко кратко време. Ово повољно стање Сиона, онако како га представљају његова земаљска деца, трајаће „од колена на колено“. Никада неће престати.

6. Како прави хришћани користе средства од нација?

6 Слушај сада једно друго Божје обећање. Говорећи Сиону, Јехова каже: „Ти ћеш млеко од народа сати и сисе ћеш краљевске дојити, и знаћеш да сам ја, Јехова, твој спаситељ, избавитељ твој, силни Јаковљев“ (Исаија 60:16). Како се Сион храни на ’млеку народа‘ и како сиса ’сисе краљевске‘? Тако што помазани хришћани и њихови другови „друге овце“ користе драгоцена средства од нација да би унапређивали чисто обожавање (Јован 10:16). Добровољни финансијски прилози омогућују да се спроводи велико међународно дело проповедања и поучавања. Мудрим коришћењем савремене технологије олакшава се издавање Библија и библијске литературе на стотинама језика. Данас је библијска истина доступна већем броју људи него икада раније. Припадници многих нација уче да је Јехова, који је откупио своје помазане слуге из духовног ропства, заиста Спаситељ.

Организациони напредак

7. Који су изванредни напредак доживела деца Сиона?

7 Јехова је украсио свој народ на још један начин. Он га је благословио организационим напретком. У Исаији 60:17 читамо следеће: „Место бакра злато ћу донети, место гвожђа сребро ћу донети, место дрва бакра, и место камена гвожђа, и даћу да мир над тобом влада и правда да краљује [„и поставићу ти за управитеље мир и за настојнике правду“, ДК].“ Заменити бакар са златом значи побољшање, а исто важи и за друге споменуте материјале. У складу с тим, Израел Божји је током ових последњих дана доживео напредна организациона побољшања. Осмотри неколико примера.

8-10. Опиши нека организациона побољшања од 1919. године.

8 Пре 1919, скупштине Божјег народа предводиле су старешине и ђакони, које су демократски бирали чланови скупштине. Почевши од те године, „верни и разборити роб“ је у свакој скупштини наименовао водитеља службе који је надгледао активност службе на терену (Матеј 24:45-47). Међутим, у многим скупштинама то није баш најбоље функционисало јер неке старешине које су то постале путем гласања нису у потпуности подупирале дело јеванђелизирања. Стога су године 1932. скупштине добиле смернице да престану путем избора да постављају старешине и ђаконе. Уместо тога, требало је да бирају мушкарце који ће заједно с водитељем службе служити у службеном одбору скупштине. То је било као ’бакар‘ уместо ’дрвета‘ — велико побољшање!

9 Године 1938, скупштине широм света одлучиле су да прихвате једно побољшање које је у још већој мери било у складу с преседаном из Писма. Вођство у скупштини је било поверено слуги групе и другим слугама, који су били наименовани под надзором верног и разборитог роба. Више није било бирања! Тако су скупштинска наименовања спроведена на теократски начин. То је било као ’гвожђе‘ уместо „камена“ или „злато“ уместо „бакра“.

10 Отада је напредак био сталан. На пример, 1972. се видело да је надгледање у скупштинама које обавља теократски наименовано старешинство које тесно сарађује, где ниједан од старешина не спроводи ауторитет над другима, још ближе изворном начину вођења хришћанских скупштина из првог века. Осим тога, пре око две године је учињен још један корак напред. Учињене су измене у вођењу извесних корпорација регистрованих пред законом, што је Водећем телу омогућило да се још потпуније концентрише на духовне интересе Божјег народа уместо да буде ометано свакодневним правним стварима.

11. Ко стоји иза организационих промена код Јеховиног народа, и до чега су довеле те промене?

11 Ко стоји иза тих прогресивних промена? Нико други до Јехова Бог. Он је тај који каже: „Злато ћу донети.“ И он је тај који каже: „Поставићу ти за управитеље мир и за настојнике правду.“ Да, Јехова лично надгледа свој народ. Проречени организациони напредак је још један начин на који он украшава свој народ. Као резултат тога, Јеховини сведоци су благословљени на многе начине. У Исаији 60:18 читамо: „Неће се у твојој земљи више за насиље чути, ни за потирање, ни за пустошење на међама твојим; зидове ћеш своје спасењем назвати, врата своја славом.“ Колико су дивне ове речи! Али како су се испуниле?

12. Како међу правим хришћанима влада мир?

12 Прави хришћани се у потпуности ослањају на Јехову за смернице и вођство, а Исаија је прорекао резултат: „Синови ће твоји ученици Јеховини бити [’биће научени од Господа‘, ДК], велику ће срећу синови ти имати“ (Исаија 54:13). Осим тога, Јеховин дух делује над његовим народом, а један од плодова тог духа је мир (Галатима 5:22, 23). Захваљујући својој мирољубивости Јеховин народ је попут освежавајуће оазе у овом насилном свету. Тај мир, темељен на љубави коју прави хришћани имају међу собом, јесте наговештај тога какав ће бити живот у новом свету (Јован 15:17; Колошанима 3:14). Сасвим сигурно да је свако од нас одушевљен што може да унапређује и одржава тај мир који доноси хвалу и част нашем Богу и који је главни чинилац нашег духовног раја! (Исаија 11:9).

Јеховина светлост ће и даље светлити

13. Зашто можемо бити сигурни да Јеховина светлост никада неће престати да обасјава његов народ?

13 Хоће ли Јеховина светлост и даље светлити над његовим народом? Хоће! У Исаији 60:19, 20 читамо: „Неће теби сунце бити дању светло нити ће те месец својим сјајем обасјати, него ће ти Јехова вечна светлост бити. Бог ће ти твој слава твоја бити. Неће више сунце твоје залазити нити ће се месец твој више помрачити, јер ће теби Јехова вечна светлост бити, и престаће дани жалости твоје.“ Чим се ’жалост‘ духовних изгнаника окончала 1919, Јеховина светлост је почела да их обасјава. Више од 80 година касније, они још увек имају Јеховину наклоност док његова светлост и даље светли. И она никада неће престати да светли. С обзиром на оне који га обожавају, наш Бог неће „залазити“ као сунце, нити ће се „помрачити“ као месец. Уместо тога, он ће их кроз читаву вечност обасјавати светлошћу. Какво дивно засигурање за нас који живимо током ових последњих дана овог тамом обавијеног света!

14, 15. (а) На који је начин сав Божји народ ’праведан‘? (б) С обзиром на Исаију 60:21, којем се важном испуњењу друге овце унапред радују?

14 Послушај сад још једно обећање које Јехова даје о представнику Сиона на Земљи, то јест Израелу Божјем. Исаија 60:21 каже: „Само ће праведника у твом народу бити, и они ће земљу за навек држати. Младица је то коју сам ја садио, дело руку мојих да ми слави служи.“ Године 1919. када су помазани хришћани поново постали активни, били су неуобичајена група људи. У крајње грешном свету, они су „проглашени праведнима“ на темељу своје непоколебљиве вере у откупну жртву Христа Исуса (Римљанима 3:24; 5:1). Онда су, попут Израелаца ослобођених из вавилонског ропства, запосели ’земљу‘, духовну земљу, то јест подручје активности у ком су могли да живе у духовном рају (Исаија 66:8). Рајска лепота те земље никада неће избледети јер, за разлику од древног Израела, Израел Божји се као нација неће показати неверним. Њихова вера, истрајност и ревност никада неће престати да доносе част Божјем имену.

15 Сви чланови те духовне нације ступили су у нови савез. Сви они имају Јеховин закон записан на својим срцима, и Јехова им је на темељу Исусове откупне жртве опростио грехе (Јеремија 31:31-34). Он их као ’синове‘ проглашава праведнима и опходи се с њима као да су савршени (Римљанима 8:15, 16, 29, 30). Њиховим друговима, то јест другим овцама, такође су опроштени греси на темељу Исусове жртве, и они попут Аврахама бивају на основу своје вере проглашени праведнима и постају Божји пријатељи. „Опраше своје дуге хаљине и убелише их у Јагњетовој крви.“ И ови другови, друге овце, унапред се радују једном другачијем изузетном благослову. Након што преживе ’велику невољу‘ или након што буду ускрснути, они ће видети дословно испуњење речи из Исаије 60:21 према којима ће цела планета постати рај (Откривење 7:14; Римљанима 4:1-3). У то време, „смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11, 29).

Пораст и даље траје

16. Које је пажње вредно обећање дао Јехова и како се оно испунило?

16 У последњем стиху 60. поглавља Исаије читамо о Јеховином завршном обећању из овог поглавља. Он говори Сиону: „Од најмањега хиљада ће постати, од мањега силан народ. Ја, ја, Јехова, учинићу брзо то у своје време“ (Исаија 60:22). У наше време, Јехова је одржао своју реч. Када су помазани хришћани поново постали активни 1919, њих је било мало — заиста су били ’најмањи‘. Њихов број се повећавао док су приступали остали духовни Израелци. А затим су у све већем броју почеле да им прилазе друге овце. Мир у Божјем народу, духовни рај који влада у њиховој ’земљи‘, привлачи тако пуно људи искреног срца да од „најмањега“ заиста постаје „силан народ“. Сада овај „народ“ — Израел Божји и више од шест милиона преданих „странаца“ — многобројнији је од становника многих држава (Исаија 60:10). Сви припадници тог народа учествују у одражавању Јеховине светлости, и због тога су предивни у његовим очима.

17. Како на тебе утиче ово разматрање 60. поглавља Исаије?

17 Да, осматрање главних тачака из 60. поглавља Исаије јача нашу веру. Утешно је видети да је Јехова много унапред знао да ће његов народ отићи у духовно изгнанство и да ће затим бити обновљен. Заиста нас задивљује што је Јехова много унапред предвидео велики пораст у броју правих обожавалаца у наше време. Штавише, веома је утешно кад знамо да нас Јехова неће напустити! Заиста је одраз љубави што знамо да ће капије „града“ увек остати отворене да би гостољубиво примиле оне који ’имају исправан став према вечном животу‘! (Дела апостолска 13:48). Јехова ће и даље обасјавати свој народ светлошћу. Сион ће и даље бити украс док његова деца пуштају да њихова светлост све јаче и јаче светли (Матеј 5:16). Сасвим је сигурно да смо одлучнији него икада раније да останемо близу Израела Божјег и да ценимо предност што можемо да одражавамо Јеховину светлост!

Можеш ли објаснити?

• Које засигурање имамо с обзиром на противљење?

• Како су деца Сиона ’сисала млеко народа‘?

• На које је начине Јехова ’донео место дрва бакра‘?

• Које су две особине истакнуте у Исаији 60:17, 21?

• Како је од „најмањега“ постао „силан народ“?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слике на 18. страни]

ИСАИЈИНО ПРОРОЧАНСТВО — светло за читаво човечанство

Суштина материјала у овим чланцима изнета је 2001. и 2002. у једном говору на Обласним конгресима „Учитељи Божје Речи“. На крају говора, говорници на већини тих конгреса објавили су излажење 2. тома нове публикације под насловом Исаијино пророчанство — светло за читаво човечанство. Годину дана пре тога, објављен је 1. том књиге Исаијино пророчанство — светло за читаво човечанство. Са изласком ове нове публикације, сада је на располагању савремено тумачење скоро сваког стиха из књиге Исаије. Ове књиге се показују као одлична помоћ у продубљивању нашег разумевања и захвалности за пророчанску књигу Исаије која нам јача веру.

[Слике на 15. страни]

Упркос насилном противљењу, Јехова ’украшава и спасава свој народ‘

[Слике на 16. страни]

Божји народ користи драгоцена средства од нација да би унапређивао чисто обожавање

[Слика на 17. страни]

Јехова је благословио свој народ организационим напретком и миром