Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли делотворно поучаваш?

Да ли делотворно поучаваш?

Да ли делотворно поучаваш?

РОДИТЕЉИ, старешине, објавитељи добре вести — од свих њих се захтева да буду учитељи. Родитељи поучавају своју децу, старешине чланове хришћанске скупштине, а објавитељи добре вести поучавају новозаинтересоване особе (Поновљени закони 6:6, 7; Матеј 28:19, 20; 1. Тимотеју 4:13, 16). Шта можеш урадити да би још делотворније поучавао? Једна ствар би могла да буде да опонашаш пример и методе способних учитеља споменутих у Божјој Речи. Јездра је био један такав учитељ.

Учити из Јездриног примера

Јездра је био свештеник из Аронове лозе који је живео пре око 2 500 година у Вавилону. Године 468. пре н. е., он је отишао у Јерусалим да би унапређивао чисто обожавање међу Јеврејима који су тамо живели (Јездра 7:1, 6, 12, 13). Овај задатак је од њега захтевао да поучава народ Божјем закону. Шта је Јездра учинио да би делотворно поучавао? Предузео је неколико неопходних корака. Осмотри те кораке записане у Јездри 7:10 (NW):

„Јездра је [1] припремио своје срце да [2] истражује Јеховин закон, да га [3] извршава и да [4] поучава Израел прописима и правди.“ Осмотримо укратко сваки од ових корака и погледајмо шта можемо научити из њих.

„Јездра је припремио своје срце“

Баш као што ратар најпре припрема земљу користећи плуг пре него што посеје семе, тако је и Јездра уз молитву припремио своје срце да прими Божју Реч (Јездра 10:1). Другим речима, он је ’пригнуо своје срце‘ к Јеховином поучавању (Пословице 2:2).

Слично томе, Библија каже да је краљ Јосафат „управио [„припремио“, NW] срце своје да Бога тражи“ (2. Летописа 19:3). За разлику од њега, генерација Израелаца која је у ’срцу свом нестална [’неприпремљена‘, NW]‘, описана је као ’упорна и бунтовна‘ (Псалам 78:8). Јехова види ’тајну особу срца‘ (1. Петрова 3:4). Да, он „путе своје кроткима казује“ (Псалам 25:9). Колико је зато важно да они који данас поучавају следе Јездрин пример тако што ће најпре уз молитву довести своје срце у исправно стање!

’Истраживати Јеховин закон‘

Да би био способан учитељ, Јездра је истраживао Божју Реч. Ако желиш да преконтролишеш своје здравствено стање код лекара, зар нећеш проверити да ли си разумео све што ти је он рекао или преписао? Нема сумње да ћеш урадити тако, јер је у питању твоје здравље. Колико тек треба да обратимо помну пажњу стварима које нам Јехова говори, то јест преписује, преко своје Речи Библије и преко „верног и разборитог роба“. На крају крајева, његов савет се тиче самог нашег живота! (Матеј 4:4; 24:45-47). Наравно, лекар није увек у праву, док је ’Јеховин закон савршен‘ (Псалам 19:8). Никада нам неће требати још неки други савет.

Библијске књиге Летописа (које је Јездра првобитно написао као једну књигу) показују да је Јездра заиста био темељит изучавалац. Да би написао те књиге, он је претражио многе изворе. a Јеврејима који су тек стигли из Вавилона био је потребан кратак преглед њихове историје. Они нису довољно добро познавали празнике сопствене религије, службу у храму и задатке Левита. За њих су родословни записи били од суштинске важности. Јездра је обратио посебну пажњу тим стварима. Све до доласка Месије, требало је да Јевреји остану народ који има своју земљу, храм, свештенство и владара. Захваљујући информацијама које је Јездра сакупио, могло је да се очува јединство и право обожавање.

Каква је сличност између твојих навика проучавања и Јездриних? Марљиво проучавање Библије помоћи ће ти да и друге делотворно поучаваш ономе што стоји у њој.

’Истраживати Јеховин закон‘ као породица

Истраживање Јеховиног закона није ограничено само на лично проучавање. И породични студиј је одлична прилика за то.

Јан и Јулија, брачни пар из Холандије, читали су наглас својој двојици синова још од самог њиховог рођења. Иво данас има 15 година, а Едо 14. Они још увек једном недељно имају породични студиј. Јан објашњава: „Наш главни циљ није тај да пређемо пуно градива током проучавања, већ да дечаци схвате оно што се осматра.“ Он додаје: „Деца пуно истражују. Проверавају непознате речи и осматрају библијске личности — када је неко живео, ко је он био, чиме се бавио и тако даље. Још откад су научили да читају, они истражују књиге као што су Insight on the Scriptures, речници и енциклопедије. То чини породични студиј још пријатнијим. Деца га увек жељно ишчекују.“ Као додатна корист, оба дечака су сада у свом разреду најбоља у језичким предметима.

Џон и Тини, још један брачни пар из Холандије, проучавали су са својим сином Еслијем (сада има 24 године и служи као пионир у једној другој скупштини), и са својом ћерком Линдом (сада има 20 година и удата је за једног финог младог брата). Међутим, уместо да проучавају неку публикацију на уобичајен начин путем питања и одговора, они су прилагодили породични студиј узрасту и потребама деце. Коју су методу они користили?

Џон објашњава да су његови син и ћерка обично изабрали једну занимљиву тему из „Питања читалаца“ (из Куле стражаре) и из „Гледишта Библије“ (из Пробудите се!). Касније су износили оно што су припремили, што је на крају увек доводило до занимљивих породичних разговора. На овај начин, ови млади су стекли искуство у истраживању и у разматрању онога што су пронашли. Да ли ’истражујеш Јеховин закон‘ са својом децом? То неће побољшати само твоје способности поучавања већ ће такође помоћи и твојој деци да постану делотворнији учитељи.

„Да га извршава“

Јездра је примењивао оно што је учио. На пример, док је био у Вавилону, можда је живео спокојним животом. Па ипак, када је схватио да може помоћи свом народу у својој домовини, он је био спреман да замени удобности Вавилона за далеки Јерусалим са свим његовим нелагодностима, проблемима и опасностима. Јасно је да Јездра није само нагомилавао библијско спознање већ да је био спреман и да поступа у складу са оним што је учио (1. Тимотеју 3:13).

Касније, док је живео у Јерусалиму, Јездра је поново показао да је примењивао оно што је учио и оно чему је поучавао. То је постало очигледно када је чуо о браковима између Израелаца и паганки. Библијски извештај нам говори да је ’раздрео хаљине своје и плашт свој, чупао косу с главе своје и длаке браде своје и седео очајан, и да је седео тужан до вечерње жртве‘. Он се чак осећао ’збуњено и стидео се подигнути очи своје‘ к Јехови (Јездра 9:1-6).

Из овога се види какав је само утицај на њега вршило проучавање Божјег закона! Јездра је јасно разумео како ужасне могу бити последице непослушности његовог народа. Број Јевреја који се вратио у домовину био је мали. Ако би ступили у мешовите бракове, они би се на крају помешали са околним паганским народима и право обожавање је лако могло да нестане с лица земље!

На сву срећу, Јездрин пример здравог страха и ревности покренуо је Израелце да исправе свој пут. Они су се развели од својих жена странкиња. За три месеца све је било исправљено. Јездрина лична лојалност Божјем закону пуно је допринела његовој делотворности у поучавању.

Исто важи и данас. Један отац који је хришћанин је рекао: „Деца не раде онако како кажете; већ онако како радите!“ Исто начело се односи и на хришћанску скупштину. Старешине које постављају добар пример могу очекивати да се скупштина одазове на њихово поучавање.

„Да поучава Израел прописима и правди“

Постоји још један разлог због чега је Јездра делотворно поучавао. Он није поучаво сопственим идејама, већ је поучавао „прописима и правди“, то јест уредбама, или закону Јеховином. Била је то његова свештеничка дужност (Малахија 2:7). Он је такође поучавао правди, и пружао је пример у ономе чему је поучавао тако што се придржавао закона на правичан и непристран начин. Када они који имају ауторитет показују праведност, тиме се гради стабилност и постижу се трајни резултати (Пословице 29:4). Слично томе, хришћанске старешине, родитељи и објавитељи Краљевства који су добро упознати с Божјом Речју доприносе духовној стабилности док чланове скупштине, своје породице и заинтересоване особе поучавају Јеховиним прописима и правди.

Да ли се слажеш да и ти можеш делотворније поучавати када у потпуности опонашаш пример верног Јездре? Стога, ’припреми своје срце, истражуј Јеховин закон, извршавај га и поучавај Јеховиним прописима и правди‘ (Јездра 7:10NW).

[Фуснота]

a Списак од 20 таквих извора може да се пронађе у књизи Insight on the Scriptures, коју су објавили Јеховини сведоци; 1. том, стране 444-5.

[Оквир⁄Слика на 22. страни]

ЗАХВАЉУЈУЋИ ЧЕМУ ЈЕ ЈЕЗДРА ДЕЛОТВОРНО ПОУЧАВАО?

1. Он је довео своје срце у исправно стање

2. Истраживао је Јеховин Закон

3. Поставио је добар пример у примењивању наученог

4. Марљиво је поучавао ономе што стоји у Писму