Пређи на садржај

Пређи на садржај

Немојте бити преварени

Немојте бити преварени

Немојте бити преварени

ПРЕВАРА је стара скоро колико и човечанство. Један од првих забележених догађаја у историји био је чин преваре. То је било када је Сатана преварио Еву у Еденском врту (1. Мојсијева 3:13ДК; 1. Тимотеју 2:14).

Иако од тада никада није било периода да превара није била раширена на земљи, данас је она нарочито распрострањена. Указујући унапред на данашње време, Библија је упозорила: „А зли људи и варалице напредоваће од зла на горе, заводећи и бивајући заведени“ (2. Тимотеју 3:13).

Људи бивају преварени из разноразних разлога. Варалице и преваранти варају своје жртве да би дошли до њиховог новца. Неки политичари варају своје бираче, јер су одлучни да остану на власти по сваку цену. Људи чак варају сами себе. Уместо да се суоче с непријатним истинама, они себе убеде да им неће шкодити ако наставе са опасним навикама, као што су пушење, дрогирање или полни неморал.

Ту је и религиозна превара. Религиозне вође из Исусових дана варале су људе. О тим варалицама, Исус је рекао: „Они су слепе вође. Ако, дакле, слепац води слепца, обојица ће пасти у јаму“ (Матеј 15:14). Штавише, људи сами себе варају када је реч о религији. Пословице 14:12 кажу: „Неки пут се прав човеку чини, а излазак му је пут ка смрти.“

Као и у Исусово време, и данас су многи преварени у погледу религије, што уопште не чуди! Апостол Павле је рекао да је Сатана „заслепио ум неверницима, да до њих не би продрло светло славне добре вести о Христу, који је слика Бога“ (2. Коринћанима 4:4).

Ако нас превари неки варалица, изгубићемо новац. Ако нас преваре политичари, због тога можемо изгубити неко своје право. Али, ако нас превари Сатана тако да одбацимо истину о Исусу Христу, изгубићемо вечни живот! Зато, немојте бити преварени. Прихватите без предрасуда једини неоспоран извор религиозне истине — Библију. У противном, ризикујете пуно тога (Јован 17:3).