Пређи на садржај

Пређи на садржај

Допуните своју истрајност оданошћу Богу

Допуните своју истрајност оданошћу Богу

Допуните своју истрајност оданошћу Богу

„Допуните своју веру... истрајношћу, своју истрајност оданошћу Богу“ (2. ПЕТРОВА 1:5, 6).

1, 2. (а) Какав се раст очекује код детета? (б) Колико је важан духовни раст?

 ОДРАСТАЊЕ је важно за дете, али није пожељан само физички раст. Очекује се развој и у менталном и емоционалном погледу. С временом, дете ће престати да се понаша незрело и постаће одрасла особа. Апостол Павле је указао на то када је написао следеће речи: „Кад сам био мало дете, говорио сам као мало дете, размишљао сам као мало дете, расуђивао сам као мало дете; а сада када сам постао човек, одбацио сам обележја малог детета“ (1. Коринћанима 13:11).

2 Павлове речи истичу једну важну чињеницу у вези с духовним растом. Хришћани треба да напредују од духовних беба до особа које су ’одрасле у способностима разумевања‘ (1. Коринћанима 14:20). Они треба да се труде да достигну ’меру раста пунине Христове‘. Тада неће бити „мала деца, коју као да бацају таласи и коју тамо-амо носи сваки ветар науке“ (Ефешанима 4:13, 14).

3, 4. (а) Шта морамо радити да бисмо постали духовно одрасле особе? (б) Које Богу угодне особине треба да испољавамо, и колико су оне важне?

3 Како можемо постати духовно одрасле особе? Док се под нормалним околностима физички раст одвија готово аутоматски, духовни раст захтева свесно напрезање. Он почиње тиме што усвајамо тачно спознање из Божје Речи и поступамо у складу са оним што учимо из ње (Јеврејима 5:14; 2. Петрова 1:3). То нас пак оспособљава да испољавамо особине које су угодне Богу. Као што се физички раст и све што је повезано с њим одвија истовремено, тако се обично одвија и раст у погледу различитих Богу угодних особина. Апостол Петар је написао: „Улажући сав горљив труд у одазиву на то, допуните своју веру крепошћу, своју крепост спознањем, своје спознање самоконтролом, своју самоконтролу истрајношћу, своју истрајност оданошћу Богу, своју оданост Богу братском наклоношћу, своју братску наклоност љубављу“ (2. Петрова 1:5-7).

4 Свака од ових особина које је Петар навео веома је важна, и ниједна се не може изоставити. Он још каже: „Ако те ствари постоје у вама и обилују, спречиће вас да будете било неактивни било бесплодни у тачном спознању о нашем Господу Исусу Христу“ (2. Петрова 1:8). Усредсредимо се сада на потребу да своју истрајност допунимо оданошћу Богу.

Потребна је истрајност

5. Зашто нам је потребна истрајност?

5 И Петар и Павле су оданост Богу повезали са истрајношћу (1. Тимотеју 6:11). Бити истрајан не значи само подносити тешкоће и остати постојан. То значи и бити стрпљив, храбар и непоколебљив, не губећи наду у суочавању с недаћама, препрекама, искушењима или прогонством. Пошто живимо „у оданости Богу у Христу Исусу“, ми и очекујемо да ћемо бити прогоњени (2. Тимотеју 3:12). Ми морамо да будемо истрајни уколико желимо да покажемо нашу љубав према Јехови и да развијемо особине које су потребне за спасење (Римљанима 5:3-5; 2. Тимотеју 4:7, 8; Јаков 1:3, 4, 12). Без истрајности нећемо добити вечни живот (Римљанима 2:6, 7; Јеврејима 10:36).

6. Шта треба да радимо да бисмо истрајали до краја?

6 Без обзира на то колико нам је добар почетак, најважније је да будемо истрајни до краја. Исус је рекао: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13). Да, морамо истрајати до краја, било да је то до краја нашег садашњег живота или до краја овог злог система ствари. Ма како било, морамо остати беспрекорни пред Богом. Међутим, уколико нашој истрајности не додамо оданост Богу, не можемо угодити Јехови и нећемо добити вечни живот. Али шта значи оданост Богу?

Шта значи оданост Богу

7. Шта значи оданост Богу, и на шта нас она подстиче?

7 Оданост Богу значи поштовање, обожавање и служење Јехови Богу из лојалности према њему као Суверену свемира. Да бисмо с поштовањем према Јехови показивали оданост, потребно нам је тачно спознање о њему и његовом начину поступања. Треба да имамо жељу да добро упознамо Бога као особу. То ће нас покренути да развијемо срдачну приврженост њему, која ће се огледати у нашим поступцима и у начину живота. Треба да настојимо да будемо што сличнији Јехови — да опонашамо његов начин поступања и да одражавамо његове особине и његову личност (Ефешанима 5:1). Заиста, оданост Богу подстиче у нама жељу да угодимо Богу у свему што радимо (1. Коринћанима 10:31).

8. Како су оданост Богу и искључива оданост тесно повезане?

8 Да бисмо испољавали истинску оданост Богу, морамо обожавати искључиво Јехову, не дозвољавајући да било шта друго заузме његово место у нашем срцу. Као наш Створитељ, он има право на нашу искључиву оданост (Поновљени закони 4:24NW; Исаија 42:8). Па ипак, Јехова нас не присиљава да га обожавамо. Он жели да му драге воље будемо одани. Наша љубав према Богу, темељена на тачном спознању о њему, јесте оно што нас мотивише да почнемо водити чист начин живота, да се безусловно предамо Богу и да живимо у складу с тим предањем.

Развијај однос с Богом

9, 10. Како можемо развити и сачувати близак однос с Богом?

9 Након што симболизујемо своје предање Јехови крштењем, потребно је да и даље развијамо још ближи лични однос с њим. Наша жеља да то чинимо и да верно служимо Јехови покреће нас да наставимо да проучавамо његову Реч и да медитирамо о њој. Док допуштамо да Божји дух делује на наше мисли и срце, продубљује се наша љубав према Јехови. Наш однос с њим остаје и даље најважнија ствар у нашем животу. Ми сматрамо Јехову нашим најбољим Пријатељем и увек желимо да чинимо оно што је њему угодно (1. Јованова 5:3). Све више уживамо у нашем добром односу с Богом, и захвални смо што нас он с пуно љубави поучава и исправља где је то потребно (Поновљени закони 8:5).

10 Уколико се не будемо непрестано трудили да јачамо свој драгоцени однос с Јеховом, он може ослабити. Уколико би се то десило, то не би била Божја кривица јер „он није далеко ни од једног од нас“ (Дела апостолска 17:27). Заиста смо срећни што Јехова себе није учинио неприступачним за нас! (1. Јованова 5:14, 15). Свакако, ми морамо да радимо на томе да сачувамо близак лични однос с Њим. Међутим, он нам помаже да му се приближимо пружајући нам све што нам је потребно да бисмо развили и сачували оданост према њему (Јаков 4:8). Како у потпуности можемо користити све то што нам он с љубављу пружа?

Остани духовно јак

11. Који су неки изрази наше оданости Богу?

11 Наша дубоко укорењена љубав према Богу мотивисаће нас да покажемо дубину своје оданости Богу, у складу с Павловим саветом: „Дај све од себе да се покажеш као признат пред Богом, као радник који нема чега да се стиди, који исправно управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15). То од нас захтева да одржавамо добру рутину што се тиче редовног проучавања Библије, посећивања састанака и учествовања у служби на терену. Такође можемо остати блиски с Јеховом тако што се ’непрестано молимо‘ (1. Солуњанима 5:17). То су важни изрази наше оданости Богу. Уколико занемаримо било који од њих можемо духовно оболети и постати подложни Сатаниним сплеткама (1. Петрова 5:8).

12. Како се можемо успешно борити с кушњама?

12 То што настојимо да останемо духовно јаки и активни такође нам помаже да се суочимо с многим кушњама које нас притискају. Кушње могу доћи из извора који нас могу до краја испитати. Равнодушност, противљење и прогонство теже се подноси ако долази од блиских чланова породице, рођака или комшија. Подмукли притисци да компромитујемо наша хришћанска начела могу се појавити на радном месту или у школи. Обесхрабрење, болест и депресија могу нас физички исцрпсти и отежати нашу борбу са испитима вере. Али са свим кушњама се можемо успешно борити ако истрајемо „у делима која припадају светом понашању и оданости Богу, очекујући и чврсто држећи у мислима присутност Јеховиног дана“ (2. Петрова 3:11, 12). Ако тако чинимо, можемо сачувати радост и бити уверени у Божји благослов (Пословице 10:22).

13. Шта морамо чинити да бисмо наставили да показујемо оданост Богу?

13 Иако су они који испољавају оданост Богу Сатанина мета, то не треба да нас плаши. Зашто? Зато што ’Јехова зна како да људе одане Богу избави из кушње‘ (2. Петрова 2:9). Да бисмо истрајали у кушњама и доживели такво избављење морамо да се „одрекнемо безбожности и светских жеља и да живимо са здравим мислима и праведношћу и оданошћу Богу усред овог садашњег система ствари“ (Титу 2:12). Као хришћани, морамо пазити да не би било која слабост која укључује телесне жеље и поступке наудила нашој оданости Богу и уништила је. Осмотримо сада неке од тих претњи.

Чувај се онога што прети твојој оданости Богу

14. Шта треба да имамо на уму ако нас мами замка материјализма?

14 За многе је замка материјализам. Можемо чак сами себе варати ’мислећи да је оданост Богу средство [материјалног] добитка‘. То би нас могло подстаћи да на непоштен начин искористимо поверење суверника (1. Тимотеју 6:5). Могли бисмо чак погрешно закључити да је сасвим у реду да вршимо притисак на неког имућног хришћанина да нам позајми новац који највероватније нећемо моћи да вратимо (Псалам 37:21). Али оданост Богу, а не стицање материјалних ствари, јесте оно што „има обећање садашњег живота и оног који ће доћи“ (1. Тимотеју 4:8). Пошто „ништа нисмо донели на овај свет, па не можемо ништа ни однети“, још одлучније тежимо за ’оданошћу Богу заједно с тим да будемо задовољни оним што имамо‘, то јест будимо ’задовољни кад имамо храну, одећу и заклон‘ (1. Тимотеју 6:6-11).

15. Шта можемо учинити ако тежња за задовољством прети да потисне нашу оданост Богу?

15 Оданост Богу може бити потиснута тежњом за задовољствима. Да ли је можда потребно да без одлагања учинимо неке промене у том погледу? Истина, вежбање и рекреација доносе извесне користи. Па ипак, те користи су мале кад се упореде с вечним животом (1. Јованова 2:25). Данас многи ’више воле уживања него Бога и имају облик оданости Богу, али су се њене силе одрекли‘, те зато треба да избегавамо такве особе (2. Тимотеју 3:4, 5). Они који придају посебну важност оданости Богу ’сакупљају себи добар темељ за будућност, како би се чврсто ухватили правог живота‘ (1. Тимотеју 6:19).

16. Које грешне пожуде спречавају неке да живе у складу с Божјим праведним захтевима, и како можемо надвладати те жеље?

16 Нашу оданост Богу могу уништити алкохол и злоупотреба дроге, неморал и грешне пожуде. Ако подлегнемо тим стварима, оне нас могу спречити да живимо у складу с Божјим праведним захтевима (1. Коринћанима 6:9, 10; 2. Коринћанима 7:1). Чак је и Павле морао да води непрестану борбу с грешним телом (Римљанима 7:21-25). Потребно је да предузмемо одлучне мере да бисмо одбацили штетне жеље. Пре свега, морамо бити одлучни да останемо морално чисти. Павле нам каже: „Своје телесне удове који су на земљи усмртите с обзиром на блуд, нечистоћу, полну похоту, штетну жељу и лакомство, које је идолопоклонство“ (Колошанима 3:5). Да бисмо усмртили наше телесне удове који се односе на такве грешне ствари, потребно је да будемо одлучни да одбацимо те ствари. Усрдна молитва за Божју помоћ омогућиће нам да одбацимо штетне жеље и да тежимо ка праведности и оданости Богу усред овог злог система ствари.

17. Како треба да гледамо на дисциплину?

17 Обесхрабрење може ослабити нашу истрајност и штетно деловати на нашу оданост Богу. Многе Јеховине слуге су доживеле обесхрабрење (Бројеви 11:11-15; Јездра 4:4; Јона 4:3). Обесхрабрење може нарочито штетно деловати на нас ако је пропраћено и озлојеђеношћу због тога што се осећамо омаловажено или зато што смо оштро искритиковани или дисциплиновани. Међутим, укор и дисциплина су докази тога да је Бог заинтересован за нас и да с пуно љубави брине о нама (Јеврејима 12:5-7, 10, 11). Дисциплину не треба да сматрамо једноставно казном, већ средством које нас учи путу праведности. Ако смо понизни, ценићемо и прихватити савет, схватајући да је ’дисциплиновање са укоравањем пут живота‘ (Пословице 6:23NW). То нам може помоћи да у тежњи за оданошћу Богу духовно добро напредујемо.

18. Какву одговорност имамо што се тиче увреда?

18 Изазови нашој оданости Богу могу бити неспоразуми и увреде. То може довести до узнемирености, а неке може навести да се изолују од своје духовне браће и сестара, што би био немудар корак (Пословице 18:1). Али добро је да задржимо на уму да уколико смо кивни на друге или нисмо пријатељски расположени према другима то може погубно утицати на наш однос с Јеховом (Левитска 19:18). Заправо, „ко не воли свог брата, кога види, не може да воли Бога, кога не види“ (1. Јованова 4:20). У својој Проповеди на гори, Исус је истакао потребу да се одмах предузму кораци како би се решили проблеми у међуљудским односима. Он је својим слушаоцима рекао: „Ако, дакле, доносиш свој дар на олтар и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, остави свој дар тамо пред олтаром, и иди; прво се помири са својим братом, а онда, кад се вратиш, принеси свој дар“ (Матеј 5:23, 24). Извињење може помоћи да се исцели рана проузрокована нељубазним речима или поступцима. Могу се изгладити несугласице и обновити добри односи уколико замолимо за опроштај и признамо да смо неисправно поступили. Исус је у Матеју 18:15-17 дао још један савет у вези с решавањем проблема. Заиста смо срећни кад се потрудимо и успемо да решимо проблеме! (Римљанима 12:18; Ефешанима 4:26, 27).

Опонашај Исусов пример

19. Зашто је тако важно да опонашамо Исусов пример?

19 Кушње ће нас сигурно сналазити, али оне не морају да нас скрену с трке у вечни живот. Не заборави да нас Јехова може избавити из кушњи. Док ’скидамо сваки терет‘ и „са истрајношћу трчимо трку која стоји пред нама“, гледајмо „на Главног Заступника и Усавршитеља наше вере, Исуса“ (Јеврејима 12:1-3). Ако помно испитујемо Исусов пример и настојимо да га опонашамо и речима и делима, то ће нам помоћи да развијамо оданост Богу и да је у још већој мери показујемо.

20. Како ћемо бити награђени ако тежимо за истрајношћу и оданошћу Богу?

20 Истрајност и оданост Богу тесно су повезане, и оне нам помажу да засигурамо своје спасење. Ако показујемо ове драгоцене особине, моћи ћемо верно да наставимо да извршавамо нашу свету службу Богу. Чак ћемо и у кушњама бити срећни док будемо осећали Јеховину нежну наклоност и благослов зато што истрајавамо и показујемо оданост Богу (Јаков 5:11). Осим тога, сам Исус нас уверава: „Својом истрајношћу добићете своје душе“ (Лука 21:19).

Како би одговорио?

• Зашто је важна истрајност?

• Шта значи оданост Богу, и како се она испољава?

• Како можемо изградити и сачувати близак однос с Богом?

• Које су неке ствари које прете нашој оданости Богу, и како их можемо избећи?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 12, 13]

Оданост Богу се испољава на много начина

[Слике на 14. страни]

Чувај се онога што прети твојој оданости Богу