Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јога — само програм физичких вежби или нешто више?

Јога — само програм физичких вежби или нешто више?

Јога — само програм физичких вежби или нешто више?

ДАНАС су људи веома много обузети мишљу о витком и здравом телу. Због тога многи траже помоћ у салама за вежбање и рекреационим клубовима. Из истог разлога на хиљаде људи у западном свету окрећу се источњачкој вештини званој јога.

Људи који пате од стреса, депресије и фрустрације такође се окрећу јоги да би пронашли утеху и решење. Нарочито се од 1960-их, од деценије хипика и деце цвећа, заинтересованост за источњачке религије и њене мистичне обреде проширила по читавом западном свету. Филмске звезде и рок музичари популарисали су и још увек популаришу трансценденталну медитацију, која је блиска јоги. С обзиром на све веће интересовање за јогу можемо се питати: ’Да ли је јога само једна рутинска вежба која ће дати ономе који је практикује здраво, витко тело и душевни мир? Може ли јога да се практикује без било каквог религиозног призвука? Да ли је јога прикладна за хришћане?‘

Порекло јоге

Изворна реч на санскриту за јогу може значити ујармити или подјармити, упрегнути или ставити под контролу. За Хиндусе, јога је техника или дисциплина која води ка сједињењу с натприродном силом или духом. Описује се као „стављање свих снага тела, ума и душе под Божји јарам“.

Колико дубоко у прошлост сеже јога? Фигуре које седе у различитим положајима јоге појављују се на печатима пронађеним у долини Инда, у данашњем Пакистану. Према археолозима, цивилизација долине Инда потиче између трећег и другог миленијума пре н. е., што је временски веома близу месопотамској цивилизацији. Рукотворине са оба подручја приказују једног човека који представља неко божанство које има круну од животињских рогова и окружено је животињама, што подсећа на Неврода ’доброг ловца‘ (Постање 10:8, 9). Хиндуси тврде да фигуре које седе у положајима јоге јесу представе бога Шиве, господара животиња и господара јоге, који се често обожава помоћу лингама, симбола фалуса. Зато књига Hindu World назива јогу „правилником аскетских вежби углавном преаријског порекла, који садржи реликвије многих примитивних идеја и обичаја“.

Методе јоге су се у почетку преносиле усмено. Онда ју је до детаља индијски мудрац јоге Патанђали пренео у писану форму као Ниска о јоги, која је и данас основна књига упутстава о јоги. Према Патанђалију јога је „методички напор да се постигне савршенство кроз контролу различитих елемената људске природе, како физичке тако и психичке“. Од њеног самог почетка до данас јога је саставни део источњачких религија, нарочито хиндуизма, ђаинизма и будизма. Неки који практикују јогу верују да ће их она одвести до стања мокше или ослобођења путем спајања са свеприсутним духом.

Стога још једном питамо: ’Може ли се јога практиковати само као физичка вежба да би побољшали своје здравље и релаксирали ум без било каквог религиозног призвука?‘ С обзиром на њену позадину, одговор би морао да буде одричан.

Куда вас јога може одвести?

Сврха јоге као дисциплине јесте да доведе особу да доживи духовно „ујармљивање“ или спајање с надљудским духом. Али који дух би то могао бити?

У књизи Hindu World, аутор Бенџамин Вокер каже о јоги: „Она би могла бити један рани систем магијског ритуализма и још увек у себи задржава призвук окултизма и врачања.“ Хиндуски филозофи признају да бављење јогом може дати натприродну моћ, иако обично тврде да то није крајњи циљ јоге. На пример, у књизи Indian Philosophy, бивши председник Индије др С. Радакришнан каже да учитељ јоге „контролише тело помоћу разних положаја што доводи до неосетљивости на екстремну топлоту и хладноћу... Он може видети и чути на даљину... Пренос мисли од једне особе до друге без посредовања уобичајених комуникацијских механизама потпуно је могућ... Учитељ јоге може учинити своје тело невидљивим.“

Призор једног учитеља јоге како спава на кревету од ексера или који хода по ужареном угљевљу може неком изгледати да је обмана, а другима шала. Али, у Индији су ово уобичајене појаве, као што је и стајање сатима на једној нози директно на сунцу и контролисање дисања што омогућава особи да буде закопана у песку дужи период. У јуну 1995, The Times of India известио је да је једна троипогодишња девојчица лежала у трансу док је преко њеног стомака прелазио ауто, који је тежио више од 750 килограма. Када се пробудила била је без икаквих повреда што је публику запрепастило. Тај извештај је додао: „То је била права моћ јоге.“

Без сумње, ниједан нормалан човек није способан да изведе било шта од овога. Зато се хришћанин мора питати: Шта представљају ова дела? Да ли су она од Јехове Бога, ’Свевишњег над целом земљом‘, или су она из неког другог извора? (Псалам 83:19) Библија је јасна што се тиче овога. Када су Израелци били на прагу Обећане земље у којој су становали Хананеји, Јехова је њима преко Мојсија рекао:„Не учи се чинити гадна дела тих народа.“ Шта су „гадна дела“? Мојсије је упозорио на ’врачаре, оне који гатају по звездама или по птицама или урочнике‘ (Поновљени закони 18:9, 10). Ове ствари су одвратне Богу јер су дела демона и палог тела (Галатима 5:19-21).

Није за хришћане

Колико год саветници за здравље могу тврдити супротно, јога се не задржава само на физичким вежбама. Књига Hindu Manners, Customs and Ceremonies прича о искуствима два почетника јоге које је поучавао један гуру. Један од њих је цитиран: „Чинио сам надљудски напор да што више задржим дах и почео бих да дишем само онда када сам био на граници да се онесвестим... Једног дана ми се чинило да сам у подне видео сјајан месец који ми је изгледао као да се креће и њише с једне стране на другу. Други пут сам себе видео обавијеног густом тамом усред дана. Мој гуру је... био врло задовољан када сам му споменуо ове визије... Уверавао ме је да би ускоро требало да доживим још више запањујућих резултата из своје покоре.“ Други човек је испричао: „Он ме је приморао да сваки дан зурим у небо без трептања или мењања положаја... Понекад сам мислио да сам видео искре пламена у ваздуху; а понекад ми се чинило да видим ватрене кугле и друге метеоре. Учитељ је био много задовољан оним што сам постигао својим трудом.“

Чудна виђења су очигледно била оно што су гуруи мислили да су одговарајући резултати који воде до правог циља вежби јоге. Да, крајњи циљ јоге је мокша која се објашњава као спајање с великим безличним духом. То се описује као „(намерно) заустављање природних активности мозга“. То је јасно у супротности с циљем постављеним пред хришћане, којима је дато следеће упозорење: ’Дајте своја тела као жртву живу, свету, прихватљиву Богу, свету службу уз снагу свог разума. И не обликујте се више према овом систему ствари, него се преобразите обнављањем свог ума, да бисте сами испитали шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља‘ (Римљанима 12:1, 2).

На појединцу је да одлучи које ће физичке вежбе радити. Хришћани, међутим, не би себи дозволили да било шта — било телесно вежбање, једење, пијење, облачење, забава или нешто друго — поквари њихов однос с Јеховом Богом (1. Коринћанима 10:31). За оне који вежбају због свог здравља на располагању су многе врсте вежби које их не излажу опасностима од спиритизма и окултизма. Чувајући се од поступака и веровања који су укорењени у кривој религији, можемо се унапред радовати Божјим благословима праведног новог система ствари у коме ћемо моћи да уживамо у савршеном здрављу тела и духа у сву вечност (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

[Слике на 22. страни]

Многи уживају у здравим активностима које их не излажу утицају спиритизма