Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сујеверје управља твојим животом?

Да ли сујеверје управља твојим животом?

Да ли сујеверје управља твојим животом?

СУЈЕВЕРЈЕ постоји широм света. Оно се понекад изузетно цени као део културног наслеђа. Понекад се сматра и нечим споредним — нечим што је зачин живота. У Западном свету, сујеверје се обично прима с резервом. На другим местима — у Африци на пример — сујеверје може озбиљно да утиче на живот људи.

Сујеверје је темељ за већи део афричке културе. У афричким филмовима, радио-емисијама и литерарним делима често се истичу сујеверје и мистичне теме као што су магија, обожавање предака и амајлије. Зашто су људи толико под утицајем сујеверја и одакле оно потиче?

Откуд сујеверје?

Већи део сујеверја углавном потиче од страха од духова умрлих или од духова уопште. Догађаји се тумаче као покушаји духова да путем претње, упозорења или неке награде ступе у контакт са живима.

Осим тога, сујеверје је тесно повезано с лечењем и медицином. За већину људи који живе у земљама у развоју, савремена медицина је веома скупа и често једноставно неприступачна. Зато многи траже лек или покушавају да предузму превентивне мере тако што се окрећу спиритизму и сујеверју — обичајима који имају везе са обожавањем умрлих предака. Осим тога, њима је много лакше да оду код врача који познаје њихове обичаје и говори њиховим језиком, него да оду код лекара. Тако сујеверје и даље опстаје.

Сујеверје налаже да болест и несрећни догађаји нису само случајности, већ нешто што су изазвале силе из духовног света. Можда врачеви тврде да је неки умрли предак нечим незадовољан. Или духовни медијуми кажу да је неко уз помоћ другог врача бацио чини на жртву и да је зато дошло до болести или до несреће.

Широм света, сујеверје се много разликује, а његово ширење зависи од локалних обичаја, легенди и околности. Али заједничка нит је веровање да треба умирити некога или нешто из невидљивог духовног света.

Безазлено или опасно?

Рођење близанаца је за већину породица изузетан и узбудљив догађај. Међутим, сујеверне особе то могу протумачити као неки знак. У неким деловима западне Африке, многи на тај догађај гледају као на рођење божанстава и обожавају близанце. Ако један или оба близанца умру, израђују се мале статуе близанаца и породица мора да приноси храну овим идолима. На другим местима, људи сматрају рођење близанаца проклетством, и то иде до те мере да неки родитељи убију барем једно дете. Зашто? Зато што верују да ће ако оба близанца остану жива, једнога дана убити своје родитеље.

Ови примери показују да иако нека сујеверја изгледају занимљиво и безазлено, друга могу бити опасна — чак смртоносна. Нешто безазлено се због злокобног тумачења може претворити у нешто опасно.

Да, сујеверје је у ствари веровање, један вид религије. Када се узму у обзир опасни аспекти сујеверја, добро је запитати се коме сујеверна веровања и обичаји заправо иду наруку?

Одакле потиче сујеверје

Упркос доказима који говоре супротно, данас су неки људи склони да поричу постојање Сатане и злих духова. Међутим, када бисмо у рату одбијали да признамо да постоји опасан непријатељ, то би могло довести само до катастрофалних последица. Исто би могло бити и у сукобу с надљудским духовним створењима јер је апостол Павле написао: ’Ми водимо борбу против злих духовних сила‘ (Ефешанима 6:12).

Иако их не видимо, зла духовна створења постоје. Библија говори да је једно духовно створење употребило змију, баш као што трбухозборац користи лутку, да би комуницирало с првом женом, Евом, и навело је да се побуни против Бога (Постање 3:1-5). Библија описује ову духовну особу као ’празмију, онога који се зове Ђаво и Сатана, који заводи целу настањену земљу‘ (Откривење 12:9). То духовно биће, то јест Сатана, успело је да и друге анђеле наведе да се побуне (Јуда 6). Ти зли анђели су постали демони, Божји непријатељи.

Исус и његови ученици су истеривали демоне из људи (Марко 1:34; Дела апостолска 16:18). Ти духови нису мртви преци зато што мртви „нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5NW). Насупрот томе, они су бунтовни анђели које је Сатана завео. Ступање с њима у контакт или излагање њиховом утицају не треба схватити олако, јер они би, баш као и њихов вођа Сатана Ђаво, желели да нас прождеру (1. Петрова 5:8). Њихов циљ је да нас одврате од једине наде за човечанство — Божјег Краљевства.

Библија открива један од метода који користе Сатана и његови демони: „Сам Сатана [се] претвара у анђела светла“ (2. Коринћанима 11:14). Сатана би желео да нас наведе да верујемо да нам он може понудити бољи живот. Зато може изгледати да зли духови својом интервенцијом доносе неке привремене користи. Али они не могу пружити трајна решења (2. Петрова 2:4). Они никоме не могу подарити вечни живот, а ускоро ће бити и уништени (Римљанима 16:20). Наш Створитељ је једини извор вечног живота и праве среће, и најбоља могућа заштита од злих духовних сила (Јаков 4:7).

Бог осуђује тражење помоћи путем спиритистичких поступака (Поновљени закони 18:10-12; 2. Краљевима 21:6). То је шуровање с непријатељем, ступање у савез с Божјим издајницима! Гледање у хороскоп, саветовање с врачем или практиковање било ког сујеверног обичаја значило би да дозвољаваш злим духовима да утичу на одлуке које доносиш у животу. То је као да си се придружио њиховој побуни против Бога.

Да ли је могуће заштитити се од зла?

Аде, a који живи у Нигеру, проучавао је Библију с једним пуновременим проповедником Јеховиних сведока. Аде је објаснио зашто је у својој радњи имао амајлију: „Има много непријатеља.“ Адеов учитељ Библије му је показао да се за праву заштиту може ослонити само на Јехову. Адеу је прочитао Псалам 34:8 где стоји: „Анђео Јеховин станује око оних који се њега боје, и избавља их.“ Аде је закључио: „Ако ме Јехова стварно може заштитити, онда ћу скинути амајлију.“ Сада, годинама касније, он служи као старешина и пуновремени слуга. Ниједан од његових непријатеља га није повредио.

Библија показује да време и непредвиђени догађаји сналазе све нас, без обзира да ли смо сујеверни или не (Проповедник 9:11NW). Али Јехова никада неће учинити нешто лоше да би нас тестирао (Јаков 1:13). Смрт и несавршеност су последица греха наслеђеног од Адама (Римљанима 5:12). Због тога се свако понекад разболи или направи грешке које могу имати катастрофалне последице. Зато би било погрешно све болести и неуспехе у животу приписати делима злих духова. Такво веровање би нас само могло навести да покушамо да на неки начин умиримо те духове. b Кад смо болесни, треба да одемо код лекара, а не да тражимо савет од ’лажова и оца лажи‘, Сатане Ђавола (Јован 8:44). Статистички подаци показују да људи који живе у земљама где је раширено сујеверје у погледу предака, не живе дуже нити боље у односу на људе из других земаља. Онда је јасно да сујеверје не побољшава здравље.

Бог је моћнији од било код злог духа и заинтересован је за наше добро. „Очи Јеховине [су] на праведницима, и уши су му управљене на њихово усрдно мољење“ (1. Петрова 3:12). Моли га за заштиту и мудрост (Пословице 15:29; 18:10). Потруди се да разумеш његову свету Реч, Библију. Тачно спознање Библије је најбоља заштита коју можемо имати. То ће нам помоћи да схватимо зашто се догађају лоше ствари и како да задобијемо наклоност Свемоћног Бога.

Користи од спознања Бога

Тачно спознање о Јехови и његовим намерама — што је супротно незнању и сујеверју — јесте кључ за добијање праве заштите. То се види из примера Жана, човека из Бенина. Сујеверје је било дубоко укорењено у Жановој породици. Према сујеверним племенским обичајима, жена која је управо родила сина, треба девет дана да остане у једној колиби посебно направљеној за ту прилику. Ако роди ћерку, треба да буде затворена седам дана.

Године 1975, Жанова жена је родила лепог дечака коме су дали име Марк. Жан и његова жена су имали спознање о Библији и због тога нису желели да имају никакве везе са злим духовима. Али да ли су они подлегли страху и притиску да следе сујеверје и пристали да она буде затворена? Нису — они су одбацили ово племенско сујеверје (Римљанима 6:16; 2. Коринћанима 6:14, 15).

Да ли се Жановој породици десило нешто лоше? Прошло је доста година и Марк сада служи као слуга помоћник у локалној скупштини Јеховиних сведока. Сви у породици су срећни што нису дозволили сујеверју да утиче на њихов живот и угрози њихову духовност (1. Коринћанима 10:21, 22).

Прави хришћани се морају чувати злих сујеверних обичаја и морају прихватити духовно светло које дају Створитељ Јехова и његов Син Исус Христ. Захваљујући томе, они могу имати прави унутрашњи мир који произлази из спознања да раде оно што је исправно у Божјим очима (Јован 8:32).

[Фуснота]

a Имена су промењена.

b Види чланак „Да ли Ђаво проузрокује наше болести?“ из Куле стражаре од 1. септембра 1999.

[Оквир⁄Слика на 5. страни]

Нека уобичајена сујеверја из разних делова света

•Штапићи за јело који су усправно забодени у чинији пиринча предсказују смрт

•Видети сову по дану доноси несрећу

•Свећа која се гаси током неке церемоније значи да су у близини зли духови

•Када кишобран падне на под, то значи да ће се у кући догодити убиство

•Кад се шешир стави на кревет то доноси несрећу

•Звук звона одбија демоне

•Када неко на свом рођендану у једном даху угаси све свеће, значи да ће му се жеља обистинити

•Метла поред кревета омогућава злим духовима у метли да баце чини на кревет

•Црна мачка која вам пређе пут доноси несрећу

•Када вам испадне виљушка, значи да ће у кућу доћи неки мушкарац

•Слика са слоновима окренута према вратима доноси срећу

•Потковица изнад врата доноси срећу

•Бршљан који расте на кући пружа заштиту од зла

•Проћи испод мердевина доноси несрећу

•Када се разбије огледало, следи седам година несреће

•Када проспете бибер, значи да ћете се посвађати с најбољим пријатељем

•Просута со ће донети несрећу ако се преко рамена не баци со која се може захватити између два прста

•Када је столица за љуљање остављена да се сама љуља, на њу се призивају демони

•Ципеле остављене наопачке доносе несрећу

•Када неко умре, прозори се морају отворити да би душа могла да оде

[Оквир на 6. страни]

Избављен из ропства сујеверју

Јеховини сведоци су проповедали у једном делу јужне Африке. Када су се једна врата отворила након што су покуцали на њих, пред Сведоке је изашла жена која је била комплетно одевена у свечану одећу Сангомае (врача). Желели су да оду, али жена је инсистирала да кажу зашто су дошли. Један од Сведока је прочитао Поновљене законе 18:10-12 да би јој показао какво је библијско гледиште о спиритизму. Жена је прихватила њихову поруку и сложила се да проучава Библију. Рекла је да више неће бити Сангома ако проучавајући Библију буде уверена да то није по Јеховиној вољи.

Након што је уз Библију проучила 10. поглавље књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, спалила је све предмете који су били повезани с врачањем и почела је да посећује састанке у Дворани Краљевства. Осим тога, довела је у ред своје брачно стање, иако с мужем није живела 17 година. Сада су обоје предани, крштени Јеховини сведоци.

[Слика на 6. страни]

„Сангома“ баца кости да би врачањем открио узрок пацијентових проблема

[Слике на 7. страни]

Тачно спознање о Богу доноси праву заштиту и срећу