Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живот којим управља сујеверје

Живот којим управља сујеверје

Живот којим управља сујеверје

ПО ИЗЛАСКУ из куће, налетео си на некога. Случајно си запео о камен. Извесна птица крешти током ноћи. Увек изнова сањаш исти сан. За многе, ово су једноставни, безазлени догађаји. Али неки народи из западне Африке би на ово можда гледали као на знаке, предсказања и поруке из духовног света. У зависности од знака и његовог тумачења, сматра се да предстоји или неки срећан догађај или нека несрећа.

Наравно, сујеверје не постоји само у Африци. Упркос томе што су годинама живели у друштву у ком је атеизам био званично веровање, изненађујуће много људи у Кини и републикама бившег Совјетског Савеза још увек се држи сујеверја. У Западном свету, многи гледају у хороскоп, плаше се петка 13. и избегавају црне мачке. Неки народи који живе на далеком северу сматрају да је поларна светлост предзнак рата и помора. У Индији, возачи камиона који верују да морају да имају сексуалне односе како би се расхладили током врућих дана, шире сиду. У Јапану, радници који праве тунеле верују да је лош знак ако жена уђе у тунел пре његовог завршетка. Сујеверје је раширено и у свету професионалног спорта. Један одбојкаш је серију победа приписао томе што је уместо белих чарапа носио црне. Примера има до у недоглед.

Како је с тобом? Да ли ти имаш неки тајни, необјашњиви страх? Да ли на тебе утиче неко „веровање, делимично веровање или обичај за који изгледа да не постоји рационално објашњење“? Тако се у једном речнику дефинише реч „сујеверан“, а твој одговор на то питање може открити много тога.

Особа која дозвољава да сујеверје утиче на њене одлуке и свакодневни живот дозвољава да њоме доминира нешто што она у ствари не разуме. Да ли је то мудро? Да ли треба да се подложимо таквом неодређеном и вероватно злом утицају? Да ли је сујеверје нека безазлена слабост или је опасна претња?