Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лојално се подложи ауторитету који је поставио Бог

Лојално се подложи ауторитету који је поставио Бог

Лојално се подложи ауторитету који је поставио Бог

„Јехова [је] наш судија, Јехова нам законе даје, Јехова је наш краљ“ (ИСАИЈА 33:22).

1. По чему је древна нација Израел била јединствена у односу на друге нације?

 ГОДИНЕ 1513. пре н. е., настала је нација Израел. У то време, та нација није имала ни престоницу, ни земљу, нити видљивог краља. Људи од којих се састојала некада су били робови. Међутим, та нова нација је била јединствена на још један начин. Њен невидљиви Судија, Законодавац и Краљ био је Јехова Бог (Излазак 19:5, 6; Исаија 33:22). Ниједна друга нација није могла да за себе каже тако нешто!

2. Које се питање јавља у погледу начина на који је Израел био организован, и зашто је одговор важан за нас?

2 Пошто је Јехова Бог реда и мира, очекивали бисмо да нација којом он влада буде добро организована (1. Коринћанима 14:33). Са Израелом је то стварно било тако. Али како би једном земаљском, видљивом организацијом могао да управља невидљиви Бог? Било би добро да видимо како је Јехова водио ту древну нацију, и да посебно запазимо како његови поступци са Израелом истичу колико је важно бити подложан ауторитету који је Он поставио.

Како је био вођен древни Израел

3. Које је практичне кораке Јехова предузео да би водио свој народ?

3 Премда је Јехова био невидљиви краљ Израела, он је именовао верне мушкарце као своје видљиве заступнике. То су били кнезови, поглавари отачких домова и старешине који су народу служили као саветници и судије (Излазак 18:25, 26; Поновљени закони 1:15). Међутим, не можемо закључити да су ови мушкарци на одговорним положајима успевали да суде с беспрекорном разборитошћу и разумевањем, али без Божјег вођства. Они нису били савршени и нису могли да виде шта се крије у срцу њихових суобожавалаца. Па ипак, богобојазне судије су могле да дају својим суверницима добре савете зато што су се ти савети заснивали на Јеховином Закону (Поновљени закони 19:15; Псалам 119:97-100).

4. Које склоности је требало да избегавају верне судије у Израелу, и зашто?

4 Међутим, бити судија подразумевало је више од само пуког познавања Закона. Пошто су биле несавршене, старешине су морале да буду спремне да зауздају било коју лошу склоност — као што је себичност, пристраност и похлепа — која би могла да утиче на њихово суђење. Мојсије им је рекао: „Не гледајте ко је ко на суду, саслушајте и малога и великога, не бојте се никога, јер је суд Божји.“ Да, израелске судије су судиле за Бога. То је стварно била страхопоштовања вредна предност! (5. Мојсијева 1:16, 17ДК, курзив наш).

5. Осим што је поставио судије, шта је Јехова још урадио да би бринуо за свој народ?

5 Јехова је учинио још тога да би се бринуо о духовним потребама свог народа. Још пре него што су стигли у Обећану земљу, он им је заповедио да изграде табернакл, центар правог обожавања. Поставио је и свештенство да поучава Закону, приноси животињске жртве и пали кад ујутру и увече. Бог је поставио Мојсијевог старијег брата Арона, за првог првосвештеника у Израелу, а Аронове синове је задужио да помажу свом оцу око његових дужности (Излазак 28:1; Бројеви 3:10; 2. Летописа 13:10, 11).

6, 7. (а) Каква је веза постојала између свештеника и несвештеничких Левита? (б) Коју поуку можемо извући из тога што су Левити обављали разне послове? (Колошанима 3:23).

6 Бринути за духовне потребе неколико милиона људи био је огроман задатак, а свештеника је било релативно мало. Зато су други чланови Левијевог племена били одређени да им помажу. Јехова је рекао Мојсију: „Даћеш Левите Арону и синовима његовим; они су даровани њему између синова Израелових“ (Бројеви 3:9, 39).

7 Левити су били добро организовани. Они су били подељени у три породице — Гирсонову, Катову и Мераријеву — и свака је имала одређена задужења (Бројеви 3:14-17, 23-37). Нека од тих задужења су изгледала важнија од других, али сва су била неопходна. Због посла за који су били задужени, Левити из Катове породице су били веома близу светог ковчега савеза и предмета из табернакла. Међутим, сваки Левит, без обзира да ли је био из Катове породице или није, имао је изузетне предности (Бројеви 1:51, 53). Нажалост, неки нису ценили своје предности. Уместо да се лојално подложе ауторитету који је поставио Бог, они су постали незадовољни, поносни, амбициозни и љубоморни. Један од њих је био Левит по имену Кореј.

„Ви тражите још и свештенство?“

8. (а) Ко је био Кореј? (б) Шта га је можда навело да на свештенике почне да гледа с чисто људског становишта?

8 Кореј није био поглавар Левијевог племена, нити је био поглавар Катових породица (Бројеви 3:30, 32). И поред тога, он је био уважени кнез у Израелу. Кореј је због својих дужности можда тесно сарађивао са Ароном и његовим синовима (Бројеви 4:18, 19). Пошто је из прве руке видео несавршеност тих људи, можда је размишљао на следећи начин: ’Ови свештеници су дефинитивно несавршени, а од мене се очекује да им будем подложан! Арон је недавно направио златно теле. Због обожавања тог телета наш народ је запао у идолопоклонство. А Арон, Мојсијев брат, сада служи као првосвештеник! Каква протекција! И шта је са Ароновим синовима, Надавом и Авијудом? Па, они су показали тако велико непоштовање према својим предностима службе да је Јехова морао да их уништи!‘ a (Излазак 32:1-5; Левитска 10:1, 2). Како год да је Кореј размишљао, очигледно је да је на свештенство почео да гледа с људског становишта. То га је навело да се побуни против Мојсија и Арона, а на крају и против Јехове (1. Самуилова 15:23; Јаков 1:14, 15).

9, 10. За шта су Кореј и остали побуњеници оптужили Мојсија, и зашто није требало да се побуне?

9 Пошто је био утицајан човек, Кореју није било тешко да око себе окупи друге који су размишљали попут њега. Уз Датана и Авирона, пронашао је још 250 присталица — све главаре народа. Заједно су дошли код Мојсија и Арона и рекли: „Цео збор, сви су свети, и Јехова је међу њима. Зашто се ви подижете изнад збора Јеховиног?“ (Бројеви 16:1-3).

10 Оно што су знали, требало је да наведе побуњенике да не доведу у питање Мојсијев ауторитет. Мало пре овог догађаја, Арон и Марија су урадили потпуно исту ствар. Штавише, они су чак и размишљали слично као Кореј! Према Бројевима 12:1, 2, они су питали: „Зар само преко Мојсија говори Јехова? Не говори ли он и преко нас?“ Јехова је то чуо. Мојсију, Арону и Марији је заповедио да дођу на улаз шатора од састанка да би показао кога је изабрао за вођу. Онда је Јехова јасно рекао: „Кад буде ко пророк међу вама, то ћу му се ја, Јехова, у виђењу појавити, у, сну ћу ја с њим говорити. Али није тако с мојим слугом Мојсијем. Он је веран у свему дому моме [’Њему је поверен цео мој дом‘, NW].“ Јехова је после тога проузроковао да Марија привремено оболи од губе (Бројеви 12:4-7, 10).

11. Како је Мојсије поступио у ситуацији с Корејем?

11 Кореј и они који су стали на његову страну сигурно су знали за овај догађај. За њихову побуну није било оправдања. И поред тога, Мојсије је покушао да стрпљиво резонује с њима. Подстакао их је да више цене своје предности, рекавши: „Мало ли вам је што вас је Бог Израелов одвојио од збора Израелова, пустивши вас к себи?“ Не, то није било „мало“! Левити су већ имали толико тога. Шта би још могли да пожеле? Следеће Мојсијеве речи су откриле шта им је било у срцу: „Ви тражите још и свештенство?“ b (Бројеви 12:3; 16:9, 10). Међутим, како је Јехова реаговао на ову побуну против свог ауторитета?

Судија Израела интервенише

12. Од чега је зависило да ли ће Израел остати у добром односу с Богом?

12 Када је Јехова дао Закон Израелу, народу је рекао да ће постати „света нација“ ако буду послушни и да као нација могу да остану свети све док буду следили Јеховино вођство (Излазак 19:5, 6NW). Сада, када је претила отворена побуна, било је време да Судија и Законодавац Израела интервенише! Мојсије је рекао Кореју: „Ти и сви твоји станите сутра пред Јехову и пред Арона. Узмите сваки своју кадионицу и метните у њу када, и станите пред Јехову сваки са својом кадионицом; биће ту двеста и педесет кадионица; и ти и Арон узећете своје кадионице“ (Бројеви 16:16, 17).

13. (а) Зашто се показало да су побуњеници били дрски када су хтели да каде пред Јеховом? (б) Како је Јехова поступио с побуњеницима?

13 Према Божјем Закону, само су свештеници могли да каде. И сама помисао на то да један несвештенички Левит кади пред Јеховом требало је да отрезни те побуњенике (Излазак 30:7; Бројеви 4:16). Али Кореју и онима који су га подржавали то није било довољно! Сутрадан, он је ’сабрао сав збор против Мојсија и Арона пред вратима шатора од састанка‘. Извештај нам каже: „И Јехова говори Мојсију и Арону и рече: Одвојите се од тога збора, и за час ћу их сатрти.“ Али Мојсије и Арон су молили да народ буде поштеђен. Јехова је услишио њихове молбе. Што се тиче Кореја и његових присталица, „изиђе огањ од Јехове и сажеже оних двеста и педесет људи који приносише кад“ (Бројеви 16:19-22, 35). c

14. Зашто је Јехова предузео снажну акцију против израелског збора?

14 Стварно је чудно што Израелци који су видели како је Јехова поступио с побуњеницима још увек нису научили лекцију. „Сутрадан промрмља цео збор синова Израелових на Мојсија и на Арона, говорећи: Побисте народ Јеховин!“ Израелци су стали на страну завереника! Тада је Јеховином стрпљењу дошао крај. Сада се више нико — чак ни Мојсије и Арон — није могао заузети за народ. Јехова је изазвао пошаст међу непослушнима и ’од тога помре четрнаест хиљада и седам стотина људи, осим оних што изгибоше с Кореја‘ (Бројеви 16:41-49).

15. (а) Зашто је требало да Израелци без оклевања прихвате Мојсијево и Ароново вођство? (б) Шта си из овог извештаја научио о Јехови?

15 Ти људи нису морали да умру. Да су само мало размислили. Рецимо, могли су да се питају: ’Ко је изашао пред фараона и ризиковао свој живот? Ко је захтевао да Израелци буду ослобођени? Ко је једини након ослобађања Израелаца био позван на планину Хорив да би лицем у лице разговарао с Божјим анђелом?‘ Нема сумње да су изванредне ствари које су Мојсије и Арон до тада урадили биле доказ да су лојални Јехови и да воле народ (Излазак 10:28; 19:24; 24:12-15). Јехови није било мило што је уништио те побуњенике. Међутим, када је постало јасно да се народ и даље буни, он је предузео одлучну акцију (Језекиљ 33:11). Све ово је од изузетног значаја за нас. Зашто?

Препознати данашњи канал

16. (а) Шта је требало да увери Јевреје из првог века да је Исус био Јеховин представник? (б) Зашто је и чиме Јехова заменио левитско свештенство?

16 Данас постоји нова ’нација‘ којој је Јехова невидљиви Судија, Законодавац и Краљ (Матеј 21:43). Та ’нација‘ је настала у првом веку н. е. До тог времена, табернакл из Мојсијевих дана био је замењен прелепим храмом у Јерусалиму у ком су Левити још увек вршили своју службу (Лука 1:5, 8, 9). Међутим, 29. н. е. настао је један други, духовни храм, са Исусом Христом као Првосвештеником (Јеврејима 9:9, 11). Још једном је у питање био доведен Божји ауторитет. Преко кога ће Јехова водити ову нову ’нацију‘? Исус је показао да је безусловно лојалан Богу. Он је волео људе. Осим тога, извршио је многа чуда. Међутим, попут својих тврдоглавих предака, већина Левита је одбила да прихвати Исуса (Матеј 26:63-68; Дела апостолска 4:5, 6, 18; 5:17). На крају, Јехова је левитско свештенство заменио потпуно другачијим — краљевским свештенством. То краљевско свештенство постоји и данас.

17. (а) Која група данас сачињава краљевско свештенство? (б) Како Јехова користи краљевско свештенство?

17 Ко данас сачињава то краљевско свештенство? Апостол Петар одговара на то питање у својој првој надахнутој посланици. Петар је написао помазаним члановима Христовог тела: „Ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, света нација, народ за посебну својину, да бисте надалеко објавили врлине‘ онога који вас је из таме позвао у своје чудесно светло“ (1. Петрова 2:9). Из овога је јасно да, као група, Исусови помазани следбеници сачињавају то „краљевско свештенство“ које је Петар назвао и „света нација“. Они сачињавају канал који Јехова користи да би свом народу пружао упутства и духовно вођство (Матеј 24:45-47).

18. Каква веза постоји између наименованих старешина и краљевског свештенства?

18 Представници краљевског свештенства су наименоване старешине које служе на одговорним местима у скупштинама Јеховиног народа широм света. Ова браћа заслужују наше поштовање и срдачну подршку, без обзира да ли су помазаници или нису. Зашто? Зато што Јехова именује старешине путем светог духа (Јеврејима 13:7, 17). Како је то могуће?

19. У ком смислу су старешине именоване светим духом?

19 Ове старешине испуњавају услове који су постављени у Божјој Речи, која је производ Божјег светог духа (1. Тимотеју 3:1-7; Титу 1:5-9). Због тога се за њихово именовање може рећи да је именовање светим духом (Дела апостолска 20:28). Старешине морају темељно познавати Божју Реч. Попут Врховног судије који их је именовао, и старешине морају мрзети све што чак и може изгледати као пристрано суђење (Поновљени закони 10:17, 18).

20. Шта цениш код марљивих старешина?

20 Уместо да оспоравамо њихов ауторитет, ми стварно ценимо наше марљиве старешине! Чињеница да верно служе, често током више деценија, подстиче нас да им верујемо. Они се савесно припремају за скупштинске састанке и воде их, раде раме уз раме с нама у проповедању ’добре вести о краљевству‘ и дају библијске савете када су нам потребни (Матеј 24:14; Јеврејима 10:23, 25; 1. Петрова 5:2). Посећују нас када смо болесни и теше нас када смо тужни. Они лојално и несебично подупиру интересе Краљевства. Јеховин дух је на њима; они имају његово одобравање (Галатима 5:22, 23).

21. Чега старешине морају да буду свесне и зашто?

21 Наравно, старешине нису савршене. Пошто су свесни својих ограничења, они не покушавају да господаре стадом, ’Божјим наследством‘. Уместо тога, они себе сматрају ’сарадницима на радост браће‘ (1. Петрова 5:3; 2. Коринћанима 1:24). Понизне, марљиве старешине воле Јехову и знају да што га боље опонашају, то ће више добра постићи у скупштини. С тим на уму, они се непрестано труде да опонашају Бога развијајући особине као што су љубав, саосећање и стрпљење.

22. Како је осматрање извештаја о Кореју ојачало твоју веру у Јеховину видљиву организацију?

22 Заиста смо срећни што имамо Јехову као невидљивог Владара, Исуса Христа као Првосвештеника, чланове помазаног краљевског свештенства као учитеље и верне хришћанске старешине као саветнике! Иако ниједна организација коју воде људи не може бити савршена, одушевљени смо што служимо Богу с верним суверницима који се радо подлажу ауторитету који је поставио Бог!

[Фусноте]

a Друга два Аронова сина, Елеазар и Итамар, били су примерни у служењу Јехови (Левитска 10:6).

b Корејеви сарадници у побуни, Датан и Авирон, били су из Рувимовог племена. Очигледно је да се као такви нису грабили за свештенство. У њиховом случају, њима се није свиђало Мојсијево вођство и чињеница да се до тог времена није испунило њихово очекивање о уласку у Обећану земљу (Бројеви 16:12-14).

c У патријархалном времену, сваки поглавар породице је представљао своју жену и децу пред Богом, чак је и жртве приносио у њихову корист (Постање 8:20; 46:1; Јов 1:5). Међутим, када је Закон ступио на снагу, Јехова је мушкарце из Аронове породице именовао за свештенике преко којих је требало приносити жртве. Очигледно је да ових 250 побуњеника нису желели да се прилагоде тој промени процедуре.

Шта си научио?

• Како је Јехова с пуно љубави бринуо за Израелце?

• Зашто није било оправдања за Корејеву побуну против Мојсија и Арона?

• Шта можемо научити из Јеховиног поступања с побуњеницима?

• Како можемо показати да ценимо оно што Јехова данас ради за нас?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Да ли сваки задатак у служењу Јехови сматраш предношћу?

[Слика на 10. страни]

„Зашто се ви подижете изнад збора Јеховиног?“

[Слика на 13. страни]

Именоване старешине су представници краљевског свештенства