Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поука од роде

Поука од роде

Поука од роде

„И РОДА на небу време своје види... ал’ мој народ не зна закона Јеховиног“ (Јеремија 8:7). Овим речима је пророк Јеремија објавио Јеховину пресуду против отпадничког народа Јуде који је напустио Јехову, свог Бога и окренуо се обожавању туђих богова (Јеремија 7:18, 31). Зашто је Јеремија изабрао роду као пример да би поучио неверне Јевреје?

Израелци су виђали роде, посебно беле, јер су се оне селиле преко земаља поменутих у Библији. Јеврејско име за ову велику, дугоногу птицу која гаца по води јесте реч женског рода која значи „лојална; која има лојалну љубав“. Ово је прикладно јер, за разлику од већине других птица, женке и мужјаци беле роде остају доживотно заједно. После зимовања у топлијим крајевима, већина рода се годину за годином често враћа у исто гнездо које су већ раније користиле.

Инстинктивно понашање роде приказује лојалност и на друге изванредне начине. И мужјак и женка леже на јајима и хране птиће. Књига Our Magnificent Wildlife објашњава: „Као родитељи, роде су изузетно верне. У Немачкој је мужјак роде налетео на жице високог напона и тако настрадао. Његова женка је наставила сама да лежи три дана на јајима, у току којих је напустила гнездо само једном накратко да би потражила храну... У другом случају, када је женка била убијена пушком, отац је подигао младе.“

Заиста, због инстинктивног показивања верности свом доживотном другу и нежне бриге за своје младе, рода испуњава значење свог имена — „лојална“. Из тог разлога је пример роде служио као снажна поука неверним и самовољним Израелцима.

Данас су лојалност и верност за многе старомодни појмови — дивни, али не и практични. Повећани број развода, напуштања брачног друга, проневера и других облика варања, доказује да се лојалност више не цени. Насупрот томе, Библија високо цени лојалност која је мотивисана љубављу и добротом. Она снажно подстиче хришћане да ’обуку нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘ (Ефешанима 4:24). Да, нова личност нам помаже да будемо лојални, али из примера роде можемо такође извући и поуку о лојалности.