Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Шта је уживљавање и зашто хришћани треба да га развијају?

То је способност да се ставимо на место друге особе, да на пример, бол друге особе осећамо у свом срцу. Хришћани су саветовани да показују ’саосећање, братску наклоност и самилост‘ (1. Петрова 3:8). Јехова нам пружа најбољи пример у показивању уживљавања (Псалам 103:14; Захарија 2:8). Ми можемо изоштрити нашу осетљивост у том погледу слушањем, запажањем и тиме што се стављамо на место друге особе (15. 4, стране 24-6).

Да би се постигла права срећа, зашто најпре мора доћи до духовног излечења пре коначног ослобађања од телесне инвалидности?

Многи физички здрави људи су несрећни јер осећају да су их савладали проблеми. С друге стране, данас многи хришћани који имају телесне недостатке веома срећно служе Јехови. Они који извлаче корист из духовног излечења доживеће отклањање телесних недостатака у новом свету (1. 5, стране 6-7).

• Зашто се у Јеврејима 12:16 Исав сврстава у исту категорију с блудницима?

Библијски извештај каже да је Исав показао мисаони став који је био усредсређен на тренутне користи и да није ценио свете ствари. Ако данас неко дозволи да се развије таква врста размишљања, то може довести до озбиљног греха као што је блуд (1. 5, стране 10-11).

• Ко је био Тертулијан и по чему је он познат?

Он је био писац и теолог који је живео у другом и трећем веку н. е. Познат је по писању великог броја књижевних дела у одбрану номиналног хришћанства. Док је износио своју одбрану уводио је идеје и филозофске концепте, као што је Тројство, који су поставили основу за доктринарно кварење (15. 5, стране 29-31).

• Зашто генетика није потпуно одговорна за болести, понашање и смрт људи?

Научници су закључили да су гени очигледно узрок разних болести, а неки верују да је понашање одређено нашим генима. Ипак, Библија даје увид о пореклу човечанства укључујући и то како су грех и несавршеност погодили човечанство. Док гени могу утицати на формирање личности, наша несавршеност и окружење такође имају велики утицај (1. 6, стране 9-11).

• Како фрагмент папируса који је пронађен у Оксиринху, у Египту, баца светло на употребу Божјег имена?

Овај фрагмент из Јова 42:11, 12 из грчке Септуагинте садржи тетраграм (четири слова хебрејског писма Божјег имена). Ово је додатни доказ да се Божје име на хебрејском појављује у Септуагинти коју су писци Хришћанских грчких списа често цитирали (1. 6, страна 30).

• С којим модерним спортовима се насилне и смртоносне гладијаторске борбе Римске империје могу упоредити?

На једној недавној изложби у Колосеуму у Риму изнесене су савремене паралеле уз коришћење видео-снимака борбе с биковима, професионалног бокса, аутомобилских и мотоциклистичких трка и туча гледалаца на другим модерним спортским догађајима. Рани хришћани су примили к срцу сазнање да Јехова не воли насиље нити насилне особе, а такође би то требало да важи и за данашње хришћане (Псалам 11:5; 15. 6, страна 29).

Пошто настојимо да будемо ефикасни учитељи, шта можемо научити из Јездриног примера?

Јездра 7:10 (NW) истиче четири ствари које је он чинио, које и ми можемо опонашати. Ту каже: „Јездра је [1] припремио своје срце да [2] истражује Јеховин закон, да га [3] извршава и да [4] поучава Израел прописима и правди (1. 7, страна 20).

• У које две прилике је прикладно да хришћанка има покривало на глави?

Једна ситуација се може појавити у кругу породице. Њено ношење покривала одражава њено признање да је муж одговоран да је заступа у молитви и да предводи у поучавању из Библије. Друга је у оквиру скупштинских активности, где она признаје да су крштени мушкарци на темељу Писма овлашћени да поучавају и предводе (1. Коринћанима 11:3-10; 15. 7, стране 26-7).

• Зашто хришћани увиђају да је јога нешто више од саме вежбе и да је опасна?

Циљ јоге као дисциплине је да води особу до сједињења с натприродним духом. У супротности с Божјим упутством, јога укључује престанак природног размишљања (Римљанима 12:1, 2). Она може изложити особу опасностима од спиритизма и окултизма (Поновљени закони 18:10, 11; 1. 8, стране 20-2).