Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ниједан човек никада није тако говорио“

„Ниједан човек никада није тако говорио“

„Ниједан човек никада није тако говорио“

„Сви почеше повољно да сведоче о њему и да се диве привлачним речима које су излазиле из његових уста“ (ЛУКА 4:22).

1, 2. (а) Зашто су се службеници који су били послати да ухвате Исуса вратили празних руку? (б) Шта показује да нису само службеници били импресионирани Исусовим поучавањем?

 СЛУЖБЕНИЦИ нису извршили задатак. Били су послати да ухвате Исуса Христа, али вратили су се празних руку. Свештенички главари и фарисеји су захтевали објашњење: „Зашто га нисте довели?“ Стварно, зашто ти службеници нису ухватили човека који не би пружио отпор? Службеници су објаснили: „Ниједан човек никада није тако говорио.“ Били су толико импресионирани Исусовим поучавањем, да нису могли да ухвате тог мирољубивог човека a (Јован 7:32, 45, 46).

2 Нису само ти службеници били импресионирани Исусовим поучавањем. Библија нам каже да су се мноштва људи окупљала само да би га чули како говори. Људи из града у ком је одрастао дивили су се „привлачним речима које су излазиле из његових уста“ (Лука 4:22). Више пута је из чамца говорио мноштву људи које се окупило на обали Галилејског мора (Марко 3:9; 4:1; Лука 5:1-3). Једном приликом је „силан народ“ данима остао с њим, а да није ни јео (Марко 8:1, 2).

3. Шта је био основни разлог због којег је Исус био изванредан учитељ?

3 Због чега је Исус био изванредан учитељ? Основни разлог је била љубав. b Исус је волео истине о којима је говорио и волео је људе које је поучавао. Али осим тога, Исус је имао изузетну способност да користи делотворне методе поучавања. У студијским чланцима из овог издања осмотрићемо неке од делотворних метода које је користио и како их и ми можемо користити.

Једноставност и јасноћа

4, 5. (а) Зашто је Исус говорио једноставним језиком када је поучавао, и зашто је то изванредно? (б) Како је Проповед на гори пример једноставности којом је Исус поучавао?

4 Није необично да високообразовани људи говоре језиком који њихови слушаоци не могу да разумеју. Али како оно што знамо може да помогне другима ако нас они не могу разумети? Исус као учитељ никада није био неразумљив својим слушаоцима. Замисли само фонд речи којим је могао да располаже. Ипак, упркос свом великом спознању, Исус није мислио на себе, већ на своје слушаоце. Знао је да су многи од њих били „неуки и обични“ људи (Дела апостолска 4:13). Да би достигао њихово срце, говорио је језиком који су ти људи могли разумети. Речи су биле једноставне, али истине које су преносиле биле су дубоке.

5 Узмимо за пример Проповед на гори која је забележена у Матеју 5:3–7:27. Можда је Исусу требало само 20 минута да одржи ту проповед. Ипак, учења из те проповеди су дубока, долазе до саме сржи проблема као што су прељуба, развод и материјализам (Матеј 5:27-32; 6:19-34). Међутим, у њој нема компликованих нити тешко разумљивих израза. Штавише, скоро да не постоји реч коју чак дете не би одмах разумело! Уопште није чудно што народ — у коме је вероватно било много земљорадника, пастира и рибара — када је Исус завршио „беше задивљен његовим начином поучавања“! (Матеј 7:28).

6. Наведи неки пример када је оно што је Исус рекао било једноставно али препуно значења.

6 Пошто је често користио јасне, кратке реченице, оно што је Исус говорио било је једноставно али препуно значења. У време када није било штампаних књига, Исус је на такав начин успео да своју поруку трајно уреже у мисли и срца слушалаца. Запази неке примере: „Нико не може робовати двојици господара... не можете робовати Богу и Богатству.“ „Престаните да судите, да вам се не суди.“ „По плодовима њиховим препознаћете их.“ „Не треба лекар здравима, него болеснима.“ „Сви који се за мач хватају од мача ће и погинути.“ „Дајте цезарево цезару, а Божје Богу.“ „Више има среће у давању, него у примању“ c (Матеј 6:24; 7:1, 20; 9:12; 26:52; Марко 12:17; Дела апостолска 20:35). И дан-данас, скоро 2 000 година након што их је Исус изговорио, лако је сетити се овако снажних мисли.

Употреба питања

7. Зашто је Исус постављао питања?

7 Исус је на изванредан начин користио питања. Често је то радио, иако је то захтевало много више времена него да својим слушаоцима само каже поенту. Зашто је онда постављао питања? Повремено је постављао проницљива питања да би разоткрио мотиве својих противника и тиме их ућуткао (Матеј 12:24-30; 21:23-27; 22:41-46). Међутим, Исус је пуно пута издвајао време да поставља питања да би саопштио истине, да би навео своје слушаоце да изразе оно што им је у срцу и да би подстакао и научио своје ученике да размишљају. Хајде да видимо два примера која укључују апостола Петра.

8, 9. Како је Исус употребио питања да би помогао Петру да дође до исправног закључка у погледу плаћања храмског пореза?

8 Као прво, присети се ситуације када су порезници упитали Петра да ли Исус плаћа храмски порез. d Петар, који је понекад знао да буде импулсиван, одговорио је: „Плаћа.“ Међутим, убрзо после тога, Исус је резоновао с њим: „’Шта мислиш, Симоне? Од кога краљеви земље добијају таксе или порез по становнику? Од својих синова или од странаца?‘ Када је он рекао: ’Од странаца‘, Исус му је рекао: ’Дакле, синови су ослобођени пореза‘“ (Матеј 17:24-27). Требало је да сврха Исусових питања Петру буде очигледна. Зашто?

9 У Исусово време се знало да су чланови породице владара ослобођени плаћања пореза. Стога, као јединорођени Син небеског Краља који се обожавао у храму, Исус није био обавезан да плаћа порез. Запази да је Исус, уместо да је једноставно рекао Петру тачан одговор, делотворно али пажљиво употребио питања да би помогао Петру да дође до исправног закључка — и можда да увиди потребу да пажљивије размисли пре него што нешто каже.

10, 11. Како је Исус реаговао када је Пасхалне ноћи 33. н. е. Петар одсекао уво једном човеку, и како то показује да је Исус знао колико су питања вредна?

10 Други пример се односи на догађај који се десио Пасхалне ноћи 33. н. е. када је руља дошла да ухвати Исуса. Ученици су упитали Исуса да ли да се боре како би га одбранили (Лука 22:49). Не чекајући одговор, Петар је мачем одсекао уво једном човеку (иако је можда намеравао да нанесе тежу повреду). Петров поступак је био у супротности с вољом његовог господа јер је Исус био потпуно спреман да се преда. Како је Исус реаговао? Стрпљив као и увек, поставио је Петру три питања: „Зар да не пијем чашу коју ми је Отац дао?“ „Мислиш [ли] да не могу да замолим свог Оца да ми овог часа пошаље више од дванаест легија анђела? Али како би се онда испунило Писмо да тако мора да се догоди?“ (Јован 18:11; Матеј 26:52-54).

11 Размисли начас о том извештају. Исус је, окружен бесном руљом, знао да ће ускоро умрети и да од њега зависи посвећење имена његовог Оца и спасење човечанства. Ипак, на лицу места је издвојио време да користећи питања усади важне истине у Петров ум. Зар није очигледно да је Исус знао колико су питања вредна?

Живе хиперболе

12, 13. (а) Шта је хипербола? (б) Како је Исус помоћу хиперболе истакао колико је апсурдно да критикујемо браћу због мањих грешака?

12 Исус је у својој служби често користио још једну делотворну методу поучавања — хиперболу. То је намерно преувеличавање да би се нешто истакло. Исус је помоћу хипербола помагао другима да замисле слике које је било тешко заборавити. Хајде да видимо неколико примера.

13 Када је у Проповеди на гори истицао потребу да се ’престане са суђењем‘ другима, Исус је рекао: „Зашто онда видиш трун у оку свог брата, а не обазиреш се на греду у сопственом оку?“ (Матеј 7:1-3). Можеш ли да замислиш ту сцену? Неко ко је склон критиковању покушава да из ’ока‘ свог брата извади само трун. Критичар тврди да његов брат не може довољно јасно да сагледа ствари да би донео прихватљиву одлуку. Али способност самог критичара да просуђује умањује ’греда‘ — трупац или балван који би се могао употребити као носач крова. То је незабораван начин да се истакне колико је апсурдно да критикујемо браћу због мањих грешака када сами правимо веће грешке!

14. Зашто је оно што је Исус рекао о цеђењу комарца и гутању камиле била изузетно снажна хипербола?

14 Другом приликом, Исус је осудио фарисеје да су ’слепе вође, које цеде комарца а гутају камилу‘ (Матеј 23:24). Ово је била изузетно снажна употреба хиперболе. Зашто? Контраст између сићушног комарца и камиле, која је била једна од највећих животиња за коју су знали Исусови слушаоци, био је упечатљив. Процењује се да би било потребно и до 70 милиона комараца да би по тежини били једнаки једној просечној камили! Осим тога, Исус је знао да су фарисеји цедили вино кроз платнену цедиљку. Ови људи који су се тесно држали правила, то су радили да не би прогутали комарца и на тај начин постали церемонијално нечисти. Ипак, фигуративно говорећи, гутали су камилу, која је исто тако била нечиста (Левитска 11:4, 21-24). Јасно је на шта је Исус мислио. Фарисеји су се педантно држали и најмањих захтева које је прописивао Закон, али су занемарили важније ствари — „правду и милосрђе и верност“ (Матеј 23:23). Исус је јасно показао какви су били!

15. Које су неке ствари којима је Исус поучио помоћу хипербола?

15 Исус је током своје службе често користио хиперболе. Осмотри неке примере. ’Вера величине [мајушног] горушичног зрна‘ која може да помера горе — тешко да је Исус могао да нађе делотворнији начин да истакне да се чак и с мало вере може постићи много (Матеј 17:20). Велика камила покушава да се провуче кроз иглене уши — како то добро илуструје тешкоће с којима се суочава богата особа која покушава да служи Богу док се држи материјалистичког начина живота! (Матеј 19:24). Зар се не дивиш Исусовим живим стилским фигурама и његовој способности да с мало речи постигне максималан ефекат?

Необорива логика

16. На који је начин Исус увек користио своје изоштрене менталне способности?

16 Исус је захваљујући свом савршеном уму мајсторски логично резоновао с људима. Али ту способност никада није злоупотребио. Док је поучавао, своје изоштрене менталне способности увек је користио да унапређује истину. Понекад је користио снажну логику да оповргне лажне оптужбе својих религиозних противника. Пуно пута је користио логично резоновање да би поучио своје ученике важним стварима. Хајде да погледамо како је то Исус мајсторски користио логику.

17, 18. Коју снажну логику је Исус употребио да би оповргао лажне оптужбе фарисеја?

17 Осмотри ситуацију када је Исус излечио једног демонизираног човека који је био слеп и нем. Чувши за то, фарисеји су рекли: „Овај не истерује демоне другачије него уз помоћ Велзевула [Сатане], владара демона.“ Запази да су фарисеји признали да је за истеривање Сатаниних демона била потребна натприродна моћ. Међутим, да људи не би поверовали у Исуса, његову моћ су приписали Сатани. Показујући да нису добро размислили о логичном закључку њиховог аргумента, Исус је одговорио: „Свако краљевство подељено само против себе опусти, и сваки град или кућа подељени сами против себе неће опстати. Исто тако, ако Сатана истерује Сатану, поделио се сам у себи; како ће онда његово краљевство опстати?“ (Матеј 12:22-26). Исус је у ствари рекао: ’Ако сам, као што кажете, Сатанин заступник који поништава оно што Сатана ради, онда Сатана ради сам против себе и ускоро ће пропасти.‘ Снажна логика, зар не?

18 Исус је затим надаље резоновао о овоме. Он је знао да су и неки следбеници фарисеја истеривали демоне. Зато је поставио једноставно, али разорно питање: „Ако ја истерујем демоне уз помоћ Велзевула, уз чију их помоћ истерују ваши синови [или ученици]?“ (Матеј 12:27). Исусов аргумент је, у извесном смислу, био следећи: ’Ако ја у ствари истерујем демоне помоћу Сатанине моћи, онда и ваши ученици сигурно раде помоћу те исте моћи.‘ Шта су фарисеји могли да кажу? Они никада не би признали да њихови ученици раде под влашћу Сатане. Помоћу необориве логике, Исус је показао колико су бесмислене њихове оптужбе против њега.

19, 20. (а) Како је Исус на позитиван начин користио логику? (б) Како је Исус употребио ’колико ће више‘ линију резоновања када је одговарао својим ученицима на захтев да их научи како да се моле?

19 Исус није користио логику само да би ућуткао своје противнике, већ је логичне, уверљиве аргументе користио и да би поучио истинама о Јехови које су биле охрабрујуће и које су дирале срце. Много пута је, да би помогао својим слушаоцима да на основу већ познатих истина сазнају нешто ново, користио линију резоновања која би се могла назвати ’колико ће више‘. Хајде да видимо само два примера.

20 Одговарајући на молбу својих ученика да их научи да се моле, Исус је испричао поређење о једном човеку чија је ’упорност‘ на крају убедила безвољног пријатеља да испуни његов захтев. Исус је исто тако описао спремност родитеља да својој деци ’дају добре дарове‘. Затим је закључио: „Ако ви, иако сте зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле!“ (Лука 11:1-13). Оно што је Исус истакао не темељи се на сличности, већ на контрасту. Ако се један безвољни пријатељ на крају може убедити да удовољи потребама свог ближњег, и ако несавршени родитељи брину за потребе своје деце, колико ће више наш небески Отац пун љубави дати светог духа својим лојалним слугама који га понизно моле!

21, 22. (а) Које је резоновање Исус употребио када је пружао савет о излажењу на крај са забринутошћу око материјалних ствари? (б) До ког закључка можемо доћи након што смо осмотрили неколико метода поучавања које је Исус користио?

21 Исус је употребио слично резоновање када је пружио савет о излажењу на крај са забринутошћу око материјалних ствари. Рекао је: „Добро погледајте како гаврани не сеју нити жању, и немају спремиште ни житницу, па ипак их Бог храни. А колико ви вредите више од птица? Добро погледајте љиљане како расту; не муче се нити преду... Ако дакле Бог тако одева пољско растиње које данас јесте, а сутра се у пећ баца, колико ли ће пре вас оденути, маловерни!“ (Лука 12:24, 27, 28). Да, ако Јехова брине о птицама и цвећу, колико ће више бринути о својим слугама! Нема сумње да је тако дирљиво али снажно резоновање дирнуло срце Исусових слушалаца.

22 Након што смо осмотрили неколико метода поучавања које је Исус користио, лако можемо закључити да они службеници који га нису ухватили уопште нису претеривали када су рекли: „Ниједан човек никада није тако говорио.“ Али, метода поучавања по којој је Исус можда најпознатији јесте коришћење поређења, то јест парабола. Зашто је користио тај метод, и зашто су његова поређења била тако делотворна? Ова питања ће бити осмотрена у следећем чланку.

[Фусноте]

a Ти службеници су вероватно били представници Санхедрина и под управом свештеничких главара.

b Види чланке ’Дао сам вам пример‘ и ’Стално ме следите‘, из издања Куле стражаре од 15. августа 2002.

c Овај задњи цитат, који се налази у Делима апостолским 20:35, цитирао је само апостол Павле, иако се смисао тих речи налази у Јеванђељима. Павле је сазнао за ту изјаву можда усменим предањем (било од неког ученика који је чуо Исуса кад је то рекао, било од ускрснулог Исуса) или путем божанског откривења (Дела апостолска 22:6-15; 1. Коринћанима 15:6, 8).

d Од Јевреја се захтевало да плаћају годишњи храмски порез од две драхме (отприлике дводневна зарада). Новац од пореза се користио за одржавање храма, службу која се обављала у њему и жртве које су се свакодневно приносиле за народ.

Да ли се сећаш?

• Који примери показују да је Исус поучавао једноставно и јасно?

• Зашто је Исус користио питања док је поучавао?

• Шта је хипербола, и како је Исус користио ову методу поучавања?

• Како је Исус користио логично резоновање да би своје ученике поучио дирљивим истинама о Јехови?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Исус је користио једноставан језик који је обичан народ могао да разуме

[Слика на 10. страни]

Фарисеји су ’цедили комарца а гутали камилу‘