Пређи на садржај

Пређи на садржај

Опонашај Великог Учитеља

Опонашај Великог Учитеља

Опонашај Великог Учитеља

„Идите дакле и стварајте ученике од људи... учећи их да држе све што сам вам заповедио“ (МАТЕЈ 28:19, 20).

1, 2. (а) Како смо, у извесном смислу, сви ми учитељи? (б) Коју јединствену одговорност у погледу поучавања имају прави хришћани?

 ДА ЛИ си учитељ? У извесном смислу, сви ми смо учитељи. Сваки пут када залуталом путнику покажеш пут, колеги покажеш како да уради неки посао или објасниш детету како да веже пертле, ти поучаваш. Помагање другима на такве начине доноси извесну меру задовољства, зар не?

2 Када се ради о поучавању, прави хришћани имају јединствену одговорност. Ми смо опуномоћени да ’стварамо ученике од људи... учећи их‘ (Матеј 28:19, 20). И унутар скупштине имамо прилику да поучавамо. Оспособљена браћа су наименована да служе као ’пастири и учитељи‘ да би изградили скупштину (Ефешанима 4:11-13). У својим свакодневним хришћанским активностима, зреле жене треба да се опходе према младим женама као „учитељице онога што је добро“ (Титу 2:3-5). Сви смо подстакнути да храбримо сувернике, а тај подстрек можемо следити тако што користимо Библију да изградимо друге (1. Солуњанима 5:11). Каква је част бити учитељ Божје Речи и преносити духовне драгоцености које могу донети вечне користи!

3. Како можемо да будемо још делотворнији као учитељи?

3 Међутим, како можемо да будемо још делотворнији као учитељи? Пре свега, тако што ћемо опонашати Великог Учитеља, Исуса. Неко би могао да се пита: ’Али како могу да опонашам Исуса? Он је био савршен.‘ Руку на срце, не можемо бити савршени учитељи. Ипак, без обзира на наше способности, можемо дати све од себе да опонашамо начин на који је Исус поучавао. Хајде да видимо како можемо да применимо четири његове методе — једноставност, делотворна питања, логично резоновање и одговарајућа поређења.

Остати једноставан

4, 5. (а) Зашто је једноставност важно обележје библијске истине? (б) Ако хоћемо да поучавамо једноставно, зашто је важно да пазимо на свој речник?

4 Основне истине из Божје Речи нису компликоване. Исус је у молитви рекао: „Јавно те хвалим, Оче... јер си ове ствари сакрио од мудрих и умних, а открио си их малој деци“ (Матеј 11:25). Јехова је проузроковао да његове намере буду откривене особама искреног и понизног срца (1. Коринћанима 1:26-28). Дакле, једноставност је важно обележје библијске истине.

5 Како можеш једноставно да поучаваш када водиш кућни библијски студиј или вршиш накнадне посете код заинтересованих особа? Па, шта смо научили од Великог Учитеља? Да би био сигуран да су га слушаоци схватили од којих су многи били „неуки и обични“ људи, Исус је користио једноставан језик који су они могли да разумеју (Дела апостолска 4:13). Онда, да бисмо једноставно поучавали, први услов је да пазимо на свој речник. Нема потребе да користимо неке звучне речи или фразе да би истина из Божје Речи звучала убедљивије. Таква ’разметљивост у говору‘ може да доведе друге у незгодну ситуацију, посебно оне који имају ограничено образовање или способности (1. Коринћанима 2:1, 2). Исусов пример показује да пажљиво одабране једноставне речи могу врло снажно да пренесу истину.

6. Како можемо избећи да студента Библије затрпавамо с превише информација?

6 Да бисмо једноставно поучавали, морамо пазити и на то да избегавамо да студента Библије затрпавамо с превише информација. Исус је имао обзира према ограничењима својих ученика (Јован 16:12). И ми морамо узети у обзир ограничења особе с којом проучавамо. На пример, када водимо студиј с књигом Спознање које води до вечног живота, не морамо да објаснимо сваки детаљ. a Није потребно ни да журимо кроз градиво као да је најважније обрадити материјал. Уместо тога, мудро је да дозволимо да потребе и способности студента одреде темпо студија. Циљ нам је да помогнемо студенту да постане Христов ученик и обожавалац Јехове Бога. Треба да издвојимо онолико времена колико је потребно да бисмо помогли заинтересованом студенту да јасно разуме оно што учи. На тај начин, истина може да такне његово срце и да га покрене на акцију (Римљанима 12:2).

7. Који предлози нам могу помоћи да једноставно поучавамо када држимо говоре у скупштини?

7 Како можемо говорити „лако разумљиве“ речи када држимо говоре у скупштини, посебно када међу присутнима има особа које су први пут на састанку? (1. Коринћанима 14:9). Осмотри три предлога који могу бити од користи. Као прво, објасни све непознате термине које мораш да употребиш. Будући да познајемо Божју Реч, употребљавамо јединствене изразе. Ако користимо изразе као што су „верни и разборити роб“, „друге овце“ и „Вавилон Велики“, треба да их објаснимо простим речима које ће јасно пренети њихово значење. Као друго, избегавај много речи. Због превише речи, опширног описивања, публика може изгубити интересовање. Јасноћа долази до изражаја када се избаце непотребне речи и фразе. Као треће, немој покушавати да осматраш много материјала. Када истражујемо, можемо пронаћи много занимљивих детаља. Али најбоље је да материјал поделиш на неколико главних тачака и да употребиш само информације које подупиру те тачке и које се могу лепо разрадити у предвиђеном времену.

Делотворно коришћење питања

8, 9. Како можемо да изаберемо питање које ће одговарати интересовањима станара? Наведи примере.

8 Присети се да је Исус врло вешто користио питања да би навео своје ученике да кажу шта мисле, и да би подстакао и обликовао њихово размишљање. Исус је својим питањима нежно достигао и потакао њихова срца (Матеј 16:13, 15; Јован 11:26). Како можемо, попут Исуса, делотворно да користимо питања?

9 Када проповедамо од куће до куће, можемо користити питања да бисмо изазвали интересовање и тако припремили пут да говоримо о Божјем Краљевству. Како можемо да изаберемо питање које ће одговарати интересовањима станара? Запажај ствари. Када прилазиш кући, обрати пажњу на окружење у ком се налази. Да ли у дворишту има играчака што указује да у тој кући има деце? Ако их има, могли бисмо да питамо: ’Да ли сте се икада питали како ће изгледати овај свет када ваша деца одрасту?‘ (Псалам 37:10, 11). Да ли на улазним вратима има више брава или је уграђен неки систем против провале? У том случају, могли бисмо да питамо: ’Шта мислите, да ли ће икада доћи време када ће људи попут вас и мене моћи да се осећају сигурно у свом дому и на улици?‘ (Михеј 4:3, 4). Да ли постоји косина која омогућава прилаз инвалидским колицима? Ако постоји, могли бисмо да питамо: ’Да ли ће икада доћи време када ће сви људи имати добро здравље?‘ (Исаија 33:24). Многи предлози могу се наћи у књизи Расправљање на темељу Писма. b

10. Како можемо да користимо питања да бисмо из срца студента Библије ’црпли‘ мисли и осећања, и шта треба да задржимо на уму?

10 Како можемо делотворно користити питања када водимо библијске студије? За разлику од Исуса, ми не можемо да читамо срца. Међутим, тактична али проницљива питања могу нам помоћи да из срца студента ’црпимо‘ мисли и осећања (Пословице 20:5). На пример, претпоставимо да из књиге Спознање проучавамо поглавље „Зашто живљење побожним животом доноси срећу“. У том поглављу се говори о томе шта Бог мисли о непоштењу, блуду и другим стварима. Студент може тачно одговорити на штампана питања, али да ли се он слаже са оним што учи? Могли бисмо да питамо: ’Да ли ти Јеховино гледиште о тим стварима делује разумно?‘ ’Како ова библијска начела можеш да примениш у свом животу?‘ Међутим, задржи на уму да треба да будеш пун поштовања према достојанству студента. Нећемо постављати питања која ће студента Библије довести у незгодну ситуацију или га понизити (Пословице 12:18).

11. Како јавни говорници могу делотворно да користе питања?

11 И јавни говорници могу ефикасно да користе питања. Реторичка питања — питања на која не очекујемо да наши слушаоци гласно одговоре — могу помоћи публици да размишља и резонује. Исус је с времена на време користио таква питања (Матеј 11:7-9). Осим тога, након уводних речи, говорник може помоћу питања да истакне главне тачке о којима ће бити речи. Он би могао да каже: „У данашњем говору, осмотрићемо одговоре на следећа питања...“ Онда у закључку може да се осврне на та питања да би поновио главне тачке.

12. Наведи пример који показује како хришћанске старешине могу користити питања да би помогли сувернику да нађе утеху у Божјој Речи.

12 У делу пастирења, хришћанске старешине могу користити питања да би некој ’депресивној души‘ помогли да нађе утеху у Јеховиној Речи (1. Солуњанима 5:14). На пример, да би помогао некоме ко се осећа утучено, старешина би могао да скрене пажњу на Псалам 34:18 (ДК). Тамо стоји: „Господ [Јехова, Ба] је близу онијех који су скрушена срца, и помаже онима који су смјерна духа.“ Да би био сигуран да обесхрабрена особа схвата да се ово примењује на њу лично, старешина би могао да пита: ’Коме је Јехова близу? Да ли понекад осећаш да си „скрушена срца“? Ако је, као што Библија каже, Јехова близу таквих особа, зар то не значи да је он и близу тебе?‘ Такво нежно охрабрење може оживети дух особе која је клонула (Исаија 57:15).

Логично резоновање

13, 14. (а) Шта можемо размотрити с неким ко каже да не верује у Бога ког не може видети? (б) Зашто не треба да очекујемо да ће сви бити уверени?

13 У служби желимо да достигнемо срца логичним, уверљивим резоновањем (Дела апостолска 19:8; 28:23, 24). Да ли то значи да морамо да користимо компликовану логику да бисмо друге уверили у истину из Божје Речи? Не, никако. Логично резоновање не мора да буде компликовано. Често су делотворнији логични аргументи када се изнесу на једноставан начин. Осмотримо један пример.

14 Како можемо одговорити када неко каже да не верује у Бога јер га не види? Можемо размотрити природни закон о узроку и последици. Када видимо последицу, прихватамо да мора постојати узрок. Могли бисмо рећи: ’Да се налазите у неком удаљеном подручју и да сте наишли на једну добро саграђену кућу пуну хране (последица), сигурно бисте се сложили да је неко (узрок) саградио ту кућу и напунио њене оставе. Исто тако, када у природи видимо доказ планирања и обиље хране у „остави“ Земље (последица), зар није логично сложити се да је Неко (узрок) одговоран за то?‘ Следећи једноставан аргумент из Библије јасно указује на ту чињеницу: „Наравно, сваки дом је неко саградио, а онај што је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4). Међутим, колико год наше резоновање било логично, неће сви бити уверени. Библија нас подсећа да ће само они који имају „исправан став“ постати верници (Дела апостолска 13:48; 2. Солуњанима 3:2).

15. Коју линију резоновања можемо користити да бисмо истакли Јеховине особине и начин на који он обавља ствари, и која два примера показују како можемо да користимо такво резоновање?

15 Када поучавамо, било у служби на терену или у скупштини, логично резоновање можемо користити да истакнемо Јеховине особине и начин на који он обавља ствари. Посебно је делотворна линија резоновања ’колико ће више‘ коју је Исус повремено користио (Лука 11:13; 12:24). Пошто се темељи на контрасту, ова врста резоновања може да остави дубок утисак. Да бисмо показали колико је апсурдна доктрина о пакленој ватри, могли бисмо рећи: ’Ниједан отац који је пун љубави не би казнио своје дете тако што би му држао руку у ватри. Колико је тек онда сама идеја о пакленој ватри одвратна нашем небеском Оцу пуном љубави!‘ (Јеремија 7:31). Да бисмо поучили да Јехова брине о сваком свом слузи, могли бисмо рећи: ’Ако Јехова зна име сваке од милијарди звезда, колико тек више брине о људима који га воле и који су откупљени драгоценом крвљу његовог Сина!‘ (Исаија 40:26; Дела апостолска 20:28). Такво уверљиво резоновање може нам помоћи да допремо до срца људи.

Одговарајућа поређења

16. Зашто су поређења вредна у поучавању?

16 Одговарајућа поређења су зачин који може допринети да наше поучавање делује привлачније другима. Зашто су поређења вредна у поучавању? Један педагог је запазио: „Способност да се размишља на апстрактан начин представља једно од највећих људских достигнућа.“ Поређења утискују у наш ум смисаоне слике, што нам помаже да потпуније прихватимо нове идеје. Исус се истицао по томе што је користио поређења (Марко 4:33, 34). Хајде да видимо како можемо да користимо ову методу поучавања.

17. Која четири фактора чине да поређење буде делотворно?

17 Шта једно поређење чини делотворним? Прво, оно треба да одговара нашим слушаоцима, да се темељи на околностима које наши слушаоци лако могу да разумеју. Сећамо се да је Исус многа од својих поређења заснивао на свакодневном животу својих слушалаца. Друго, поређење треба да одговара теми која се разматра. Ако то није случај, оно само може да збуни слушаоце. Треће, поређење не треба да буде препуно непотребних детаља. Присети се да је Исус наводио нешто специфично, али и да је изостављао оно што није било важно. Четврто, када користимо поређење, треба да се постарамо да примена буде јасна. У противном, неки можда неће схватити како да примене оно о чему се говорило у поређењу.

18. Како можемо да смислимо одговарајућа поређења?

18 Како можемо да смислимо одговарајућа поређења? Нема потребе да смишљамо дуге, детаљне приче. Кратка поређења могу бити веома делотворна. Једноставно покушај да размишљаш о томе како би приказао тачку о којој се говори. На пример, претпоставимо да разговарамо о Божјем опраштању и да желимо да прикажемо мисао која се налази у Делима апостолским 3:19 где каже да Јехова ’брише‘ наше грешке. То је само по себи једна живописна стилска фигура, али који конкретан пример можемо да употребимо да илуструјемо ту ствар — неку гумицу? сунђер? Могли бисмо да кажемо: ’Када Јехова опрашта наше грехе, он их брише и то тако као да узима сунђер (или гумицу).‘ Тешко је не разумети тако једноставно поређење.

19, 20. (а) Где можемо да нађемо добра поређења? (б) Који су неки примери делотворних поређења која су објављена у нашој литератури? (Види и оквир.)

19 Где можеш пронаћи одговарајућа поређења, укључујући и примере из стварног живота? Потражи их у свом животу или у животу и искуствима суверника. Поређења се могу одабрати и из многих других извора, укључујући и живе и неживе ствари, кућне предмете или неки актуелни догађај који је добро познат међу људима. Нешто што је важно за проналажење добрих поређења јесте бити будан, „пажљиво посматрајући“ свакодневне ситуације око нас (Дела апостолска 17:22, 23). Једна књига која се бави вештинама јавног говорништва објашњава: „Говорник који посматра живот људи и разне обрте које он носи са собом, разговара са свим врстама људи, пажљиво посматра ствари и поставља питања све док их не разуме, сакупиће много материјала за поређења који ће му добро послужити када му буде било потребно.“

20 Постоји још један богат извор делотворних илустрација — Кула стражара, Пробудите се! и друга литература коју објављују Јеховини сведоци. Много можеш да научиш ако осмотриш како се поређења користе у овим публикацијама. c Осмотри, на пример, поређење које се налази у 11. одломку 17. поглавља књиге Спознање. У њему се разлике у личностима у скупштини упоређују с возилима која иду путем заједно с тобом. Шта ово поређење чини делотворним? Запази да се оно заснива на свакодневној ситуацији, доста је слично с тачком која се разматра и примена је јасна. Кад поучавамо можемо да користимо поређења из публикација, уз евентуално прилагођавање потребама студента Библије или за употребу у говору.

21. Које награде добија делотворни учитељ Божје Речи?

21 Делотворан учитељ добија богате награде. Када поучавамо, ми делимо с другима; дајемо део себе да бисмо им помогли. Такво давање доноси велику срећу јер Библија каже: „Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35). За учитеље Божје Речи, та срећа је радост због свесности да дајемо нешто што је од праве и трајне вредности — истину о Јехови. Такође можемо бити и задовољни јер знамо да опонашамо Великог Учитеља, Исуса Христа.

[Фусноте]

a Објавили Јеховини сведоци.

b Види део „Уводи за коришћење у служби проповедања“, на странама 9-15 (објавили Јеховини сведоци).

c Да би нашао примере, види Индекс публикација 1986-2000, под „Поређења“. (Објавили Јеховини сведоци на бројним језицима.)

Да ли се сећаш?

• Како можемо да поучавамо с једноставношћу када водимо кућни библијски студиј; када држимо говор у скупштини?

• Како можемо делотворно да користимо питања када проповедамо од куће до куће?

• Како можемо да користимо логично резоновање да бисмо истакли Јеховине особине и начин на који он обавља ствари?

• Где можемо пронаћи одговарајућа поређења?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на 23. страни]

Да ли се сећаш ових поређења?

Доле је наведено само неколико делотворних поређења. Зашто не би погледао публикације из којих су узета и запазио како су поређења допринела да се нагласе тачке које су разматране?

• Попут акробата на трапезу или клизача̂ на леду, они који настоје да изграде добар брак много зависе од доброг партнера (Кула стражара, 15. мај 2001, страна 16).

• Изражавање осећања може бити попут бацања лопте. Можеш је добацити нежно или с таквом силином да она нанесе повреду (Пробудите се!, 8. јануар 2001, страна 10).

• Учење да се испољава љубав је слично учењу новог језика (Кула стражара, 15. фебруар 1999, стране 18, 22-3).

• Наслеђени грех се може упоредити са оним што се деси када компјутерске фајлове нападне вирус (Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе?, страна 156).

• Спиритизам ради за демоне оно што мамац ради за ловце. Привлачи плен (Спознање које води до вечног живота, страна 111).

• Исусов долазак да спасе Адамове потомке може се упоредити са имућним доброчинитељем који исплаћује дуг фабрике (који је направио непоштени директор) и поновно је отвара, на корист многих запослених (Кула стражара, 15. фебруар 1991, страна 13).

[Слике на 20. страни]

Прави хришћани су учитељи Божје Речи

[Слика на 21. страни]

Старешине могу користити питања да би помогли суверницима да нађу утеху у Божјој Речи