Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Спремно опраштајте један другоме“

„Спремно опраштајте један другоме“

„Спремно опраштајте један другоме“

ДА ЛИ верујеш да ти Бог опрашта грехе? Изгледа да у Сједињеним Државама већина одраслих верује у то. Др Лорен Тусен, први оснивач једног истраживања вођеног на Институту за социјална истраживања при Универзитету Мичиген, извештава да је од 1 423 одраслих Американаца који су анкетирани, око 80 посто оних који имају преко 45 година изјавило да им Бог опрашта грехе.

Међутим, интересантно је то да је само 57 посто анкетираних рекло да су опростили другима. Тај податак нас подсећа на Исусове речи у Проповеди на гори: „Ако опростите људима њихове пропусте, и ваш небески Отац ће опростити вама; али ако не опростите људима њихове пропусте, ни ваш Отац неће опростити ваше пропусте“ (Матеј 6:14, 15). Да, Божји опроштај наших греха делимично зависи од наше спремности да опростимо другима.

Апостол Павле је подсетио хришћане у Колосима на ово начело. Он их је подстицао: „Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме ако неко има разлог за притужбу на некога. Баш као што је Јехова драговољно опростио вама, тако чините и ви“ (Колошанима 3:13). Истина је да то није увек лако учинити. На пример, када ти се неко обраћа непромишљеним или нељубазним речима, може ти бити веома тешко да му опростиш.

Ипак, постоје многе користи од опраштања. Социолог др Дејвид Вилијамс је у свом истраживању запазио: „Открили смо да код средовечних и старијих Американаца постоји једна посебно јака веза између опраштања другима и душевног здравља.“ То је у сагласности с речима мудрог краља Соломона који је пре око 3 000 година написао: „Мирно срце живот јесте телу“ (Пословице 14:30). Пошто дух опраштања унапређује добре односе с Богом и с нашим ближњима, имамо добар разлог да спремно од срца опраштамо једни другима (Матеј 18:35).