Пређи на садржај

Пређи на садржај

Савремено занимање за „свеце“

Савремено занимање за „свеце“

Савремено занимање за „свеце“

„Сећате се када нам је, наводно, било доста хероја? Изгледа да такав став није утицао на 4,2 милиона Американаца који су 13. септембра посматрали сахрану Мајке Терезе. После њене смрти 5. септембра, људи су бомбардовали Ватикан захтевима да је званично прогласи светицом. Мало људи је сумњало да ће се то десити“ — (SUN-SENTINEL, СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ, 3. ОКТОБАР 1997).

МНОГИ гледају на хуманитарно и добротворно дело католичке мисионарке Мајке Терезе као на саму суштину светости. И у другим религијама постоје херојске личности. Међутим, можда ниједна од њих није тако званично призната као што су личности које је Римокатоличка црква прогласила светима.

Папа Јован Павле II је прогласио светима око 300 особа за време своје папске владавине, више него што су то у 20. веку учиниле све остале папе заједно. a Откуда та непрестана оданост „свецима“, од којих су многи мало познати већини католика?

Теолог са универзитета Нотр-Дам у Индијани, САД, Лоренс Канингхам, објашњава: „Идеја о светости изазива интересовање код људи у свету. Сазнање да постоје свеци показује да је чак и данас могуће да неко живи као херој.“ Осим тога, сматра се да ти „свеци“ имају посебан приступ Богу, што их чини делотворним посредницима за живе. Када се пронађу реликвије или посмртни остаци неког „свеца“, они се обожавају јер се верује да зраче неком снагом.

Да би се још једном утврдила католичка догма, у Катехизму Сабора у Тренту, који је објављен у 16. веку, одлучено је: „Имамо оправдане разлоге да закључимо да поштовање светаца ’који спавају у Господу‘, тражење њиховог посредовања и обожавање њихових светих реликвија и постхумних остатака не умањује Божју славу, већ јој значајно доприноси, и исто толико оживљује и учвршћује наду једног хришћанина и подстиче га да опонаша врлине светаца“ (The Catechism of the Council of Trent, 1905). Прави хришћани сигурно желе да воде моралан живот, да на исправан начин приступају Богу и да добију његову помоћ (Јаков 4:7, 8). Ко су онда прави свеци према ономе што каже Божја Реч? Која је њихова улога?

[Фуснота]

a Када се један преминули римокатолик проглашава светим, он се званично признаје као неко ко је вредан свеопштег и обавезног обожавања.