Пређи на садржај

Пређи на садржај

Развијај послушност док се приближава крај

Развијај послушност док се приближава крај

Развијај послушност док се приближава крај

’Народи ће слушати Шило‘ (ПОСТАЊЕ 49:10NW)

1. (а) Шта се у прошлости често подразумевало под послушношћу Јехови? (б) Које је пророчанство у погледу послушности изрекао Јаков?

 БИТИ послушан Јехови често је подразумевало бити послушан његовим представницима. У његове представнике су спадали анђели, патријарси, судије, свештеници, пророци и краљеви. Чак је престо израелских краљева био назван Јеховин престо (1. Летописа 29:23). Нажалост, многи владари у Израелу нису били послушни Богу и тиме су навукли невољу на себе и на своје поданике. Али Јехова није оставио без наде особе које су му биле лојалне; утешио их је обећањем да ће поставити једног беспрекорног краља коме ће се праведници радо подложити (Исаија 9:6, 7). Патријарх Јаков је на самрти рекао следеће пророчанство о том будућем владару: „Скиптар се неће одмаћи од Јуде, ни заповедничка палица од његових ногу, док не дође Шило; и њега ће слушати народи“ (Постање 49:10NW).

2. Шта значи „Шило“, и ко ће бити обухваћен његовом краљевском влашћу?

2 „Шило“ је хебрејска реч која значи „онај чије је“ или „онај коме припада“. Да, Шило ће наследити ни мање ни више него право да влада, што је симболизовано скиптром, и власт да заповеда, што је представљено заповедничком палицом. Штавише, његова краљевска власт неће обухватати само Јаковљеве потомке већ све ’народе‘. Ово је у складу са обећањем које је Јехова дао Аврахаму: ’[’Семе‘, ДК] ће твоје држати врата непријатеља својих, и у твом ће се [’семену‘, ДК] благословити сви народи земље‘ (Постање 22:17, 18). Јехова је потврдио идентитет овог ’семена‘ када је 29. н. е. помазао светим духом Исуса из Назарета (Лука 3:21-23, 34; Галатима 3:16).

Исусово прво краљевство

3. Какву је владавину Исус добио када је узашао на небо?

3 Када је Исус узашао на небо, није одмах узео скиптар и почео да влада над народима (Псалам 110:1). Међутим, примио је „краљевство“ с поданицима који су му били послушни. Апостол Павле је идентификовао то краљевство када је написао: „[Бог] нас је [духом помазане хришћане] избавио из власти таме и пренео нас у краљевство Сина љубави своје“ (Колошанима 1:13). Ово избављење је започело на Пентекост 33. н. е. када је био изливен свети дух на Исусове верне следбенике (Дела апостолска 2:1-4; 1. Петрова 2:9).

4. На које су начине први Исусови ученици показивали послушност, и како их је Исус означио као групу?

4 Као „изасланици уместо Христа“, духом помазани ученици су послушно почели да сакупљају и друге који ће постати „суграђани“ у том духовном краљевству (2. Коринћанима 5:20; Ефешанима 2:19; Дела апостолска 1:8). Поред тога, они су морали да остану „одговарајуће уједињени истим мислима и истим правцем размишљања“ да би имали одобравање од стране њиховог краља Исуса Христа (1. Коринћанима 1:10). Као група, они су сачињавали ’верног и разборитог роба‘, то јест класу верног настојника (Матеј 24:45; Лука 12:42).

Благословљени због послушности Божјем ’настојнику‘

5. Како је Јехова још од древних времена поучавао свој народ?

5 Јехова је свом народу увек обезбеђивао учитеље. На пример, када су се Јевреји вратили из Вавилона, Јездра и многи други оспособљени мушкарци нису само читали народу Божји закон, већ су и ’разлагали смисао‘ тог закона, ’да би се разумела‘ Божја Реч (Немија 8:8).

6, 7. Како је класа роба пружала правовремену духовну храну преко Водећег тела, и зашто је прикладно бити подложан класи роба?

6 У првом веку, када је 49. н. е. искрсло питање обрезања, водеће тело те ране класе роба уз молитву је размотрило то питање и дошло је до библијског закључка. Када су једним писмом објавили своју одлуку, скупштине су послушале дато упутство и доживеле су богате благослове од Бога (Дела апостолска 15:6-15, 22-29; 16:4, 5). Тако је верни роб и у савремено доба преко свог Водећег тела разјаснио важна питања као што су хришћанска неутралност, светост крви и употреба дроге и дувана (Исаија 2:4; Дела апостолска 21:25; 2. Коринћанима 7:1). Јехова је благословио свој народ за послушност Његовој Речи и верном робу.

7 Подлажући се класи роба, Божји народ показује да је подложан и свом Господару, Исусу Христу. Та подложност је још значајнија у савремено доба зато што Исус има већи ауторитет, како је Јаков прорекао на самрти.

Шило постаје праведни владар над Земљом

8. Како је и када био проширен Христов ауторитет?

8 Јаковљевим пророчанством је предсказано да ће Шило захтевати да му ’народи буду послушни‘. Јасно је да ће се Христово владање протезати ван граница духовног Израела. Шта ће оно обухватити? Откривење 11:15 даје одговор: „Краљевство света постаде краљевство нашег Господа и његовог Христа, и он ће владати као краљ у сву вечност.“ Библија открива да је Исус добио тај ауторитет на крају проречених „седам времена“ — ’одређених времена нација‘ — 1914. a (Данило 4:16, 17; Лука 21:24). Те године је почела невидљива ’присутност‘ Христа као Месијанског краља, као и време да ’влада усред непријатеља својих‘ (Матеј 24:3; Псалам 110:2).

9. Шта је Исус урадио када је добио Краљевство, и какав је индиректан ефекат то имало на човечанство, посебно на његове ученике?

9 Прва ствар коју је Исус урадио када је примио краљевску моћ било је збацивање „на земљу“ самог оличења непослушности — Сатане — и његових демона. Ти зли духови су отада нанели човечанству незапамћене невоље, а осим тога, стварају услове под којима је изазов бити послушан Јехови (Откривење 12:7-12; 2. Тимотеју 3:1-5). У ствари, главна мета у Сатанином духовном ратовању су Јеховини помазаници „који држе Божје заповести и имају дело сведочења за Исуса“ и њихови другови „друге овце“ (Откривење 12:17; Јован 10:16).

10. Испуњење којих библијских пророчанстава гарантује да ће Сатана изгубити рат против правих хришћана?

10 Међутим, Сатана је осуђен на пропаст зато што је ово „Господов дан“ и Исуса ништа не може да спречи да „доврши своју победу“ (Откривење 1:10; 6:2). На пример, он ће се постарати да 144 000 духовних Израелаца буде коначно запечаћено. Такође ће заштитити „велико мноштво, које нико није могао да изброји, из свих нација и племена и народа и језика“ (Откривење 7:1-4, 9, 14-16). Међутим, за разлику од својих помазаних другова, они ће постати Исусови послушни земаљски поданици (Данило 7:13, 14). Само то што су се појавили на светској сцени већ пружа опипљив доказ да је Шило стварно Владар над ’краљевством света‘ (Откривење 11:15).

Сада је време да будемо „послушни доброј вести“

11, 12. (а) Ко ће само преживети крај садашњег система ствари? (б) Какве се карактерне црте развијају код оних који усвајају „дух света“?

11 Сви који желе вечни живот морају научити да буду послушни јер Библија јасно каже да ’они који не познају Бога и они који нису послушни доброј вести о нашем Господу Исусу‘ неће преживети Божји дан освете (2. Солуњанима 1:8). Међутим, због данашњег злог друштва и његовог бунтовног духа против библијских закона и начела, изазов је бити послушан доброј вести.

12 Тај дух побуне против Бога Библија описује као „дух света“ (1. Коринћанима 2:12). Да би објаснио какве ефекте тај дух има на људе, апостол Павле је писао хришћанима из првог века који су живели у Ефесу, и рекао: „Некада [сте] ходили према систему ствари овог света, према владару власти ваздуха, духу који сада делује у синовима непослушности. И међу њима смо се сви ми некада понашали по жељама свог тела, радећи оно што су хтели тело и мисли, и по природи смо били деца гнева као и остали“ (Ефешанима 2:2, 3).

13. Како се хришћани могу ефикасно одупирати духу света, и с којим корисним резултатима?

13 На срећу, ефешки хришћани нису остали робови тог духа непослушности. Уместо тога, постали су послушна Божја деца тако што су се подлагали његовом духу и зато су пожњели богате и добре плодове (Галатима 5:22, 23). И данас је тако, Божји дух — најмоћнија сила у свемиру — помаже милионима да постану послушни Јехови, а резултат је да ’све до краја могу бити потпуно сигурни с обзиром на своју наду‘ (Јеврејима 6:11; Захарија 4:6).

14. Како је Исус упозорио све хришћане који живе у последњим данима на конкретне ствари које ће искушати њихову послушност?

14 Задржи на уму и то да имамо моћну подршку Шила, који са својим Оцем неће дозволити да било који непријатељ — демонски или људски — искуша нашу послушност изнад онога што можемо поднети (1. Коринћанима 10:13). Штавише, да би нам помогао у нашем духовном рату, Исус је описао бројне конкретне проблеме с којима ћемо се суочити током ових последњих дана. То је урадио путем седам писама, која је у визији открио апостолу Јовану (Откривење 1:10, 11). Сигурно је да су се у тим писмима налазили важни савети за тадашње хришћане, али њихова главна примена је у ’Господовом дану‘, од 1914. Зато је сигурно прикладно да обратимо пажњу на те поруке! b

Избегавај равнодушност, неморал, материјализам

15. Зашто морамо бити опрезни да не бисмо имали исти проблем који је погодио скупштину у Ефесу, и како то можемо да постигнемо? (2. Петрова 1:5-8).

15 Исусово прво писмо било је упућено скупштини у Ефесу. Након што је похвалио скупштину због истрајности, Исус је рекао: „Ипак, ово имам против тебе, што си оставио љубав коју си у почетку имао“ (Откривење 2:1-4). Данас изгледа да су неки хришћани који су раније били ревни такође изгубили жарку љубав према Богу коју су имали. Такав губитак може ослабити однос с Богом и то се хитно мора променити. Како таква љубав може бити обновљена? Редовним проучавањем Библије, посећивањем састанака, молитвом и дубоким размишљањем (1. Јованова 5:3). Тачно је да то изискује „горљив труд“, али тај труд се сигурно исплати (2. Петрова 1:5-8). Ако искрено самоиспитивање открије да се твоја љубав охладила, одмах исправи ту ситуацију, из послушности Исусовој опомени: „Сети [се] од чега си пао, и покај се и чини ранија дела“ (Откривење 2:5).

16. Који су духовно опасни утицаји постојали у скупштинама у Пергаму и Тијатири, и зашто је оно што је Исус њима тада рекао одговарајуће и данас?

16 Хришћани у Пергаму и Тијатири су били похваљени због беспрекорности, истрајности и ревности (Откривење 2:12, 13, 18, 19). Ипак, били су под утицајем неких појединаца који су испољавали зли дух Валама и Језавеље, који су путем сексуалног неморала и обожавања Вала лоше утицали на древни Израел (Бројеви 31:16; 1. Краљевима 16:30, 31; Откривење 2:14, 16, 20-23). Како је у нашем времену — у ’Господовом дану‘? Да ли се и данас виде исти зли утицаји? Да, јер је неморал убедљиво на првом месту међу разлозима за искључење међу Божјим народом. Зато је јако важно да избегавамо дружење са свима онима — било унутар или ван скупштине — који су у моралном погледу лоше друштво! (1. Коринћанима 5:9-11; 15:33). Они који желе да буду послушни поданици Шила избегаваће сумњиву забаву, као и порнографију, било да се ради о штампаном материјалу или о порнографији на Интернету (Амос 5:15; Матеј 5:28, 29).

17. Какво су гледиште и став имали они из Сарда и Лаодикије у поређењу са Исусовим гледиштем о њиховом духовном стању?

17 Изузев неколико појединаца, скупштина у Сарду није добила никакву похвалу. Та скупштина је имала „име“, то јест изгледала је жива, али због њене дубоко укорењене равнодушности за Исуса је била’мртва‘. Послушност доброј вести је била само површна. Каква оптужба! (Откривење 3:1-3). Скупштина у Лаодикији је била у сличном стању. Хвалила се материјалним богатством, говорећи: ’Богата сам‘, али за Христа је била ’јадна и жаљења вредна и сиромашна и слепа и гола‘ (Откривење 3:14-17).

18. Како можемо да избегнемо да постанемо духовно млаки у Божјим очима?

18 И данас су неки некада верни хришћани пали у исти образац непослушности. Можда су дозволили да дух света поткопа њихов осећај хитности, и тако су постали духовно млаки према библијском студију, молитви, хришћанским састанцима и служби (2. Петрова 3:3, 4, 11, 12). Колико је важно да такви слушају Христа тиме што улажу у духовна богатства — то јест, да ’од [Христа] купе злата прочишћеног ватром‘! (Откривење 3:18). У то право богатство спада ’богатство у добрим делима, дарежљивост, спремност да се дели‘. Улагањем у ове стварно вредне ствари, ’поуздано сакупљамо себи добар темељ за будућност, како бисмо се чврсто ухватили правог живота‘ (1. Тимотеју 6:17-19).

Похваљени због послушности

19. Које похвале и савете је Исус дао хришћанима у Смирни и Филаделфији?

19 Скупштине у Смирни и Филаделфији су изузетни примери послушности, јер Исусова писма упућена њима не садрже никакву критику. Исус је следеће рекао браћи у Смирни: „Знам твоју невољу и сиромаштво — али ти си богат“ (Откривење 2:9). Каква супротност у односу на оне из Лаодикије који су се хвалили светским богатством, али који су у ствари били сиромашни! Наравно, Ђаволу није било мило што је неко показивао верност и послушност Христу. Зато је Исус упозорио: „Не бој се онога што имаш да претрпиш. Гле! Ђаво ће неке од вас бацати у затвор да будете потпуно искушани, и да десет дана имате невољу. Покажи се верним до саме смрти, и даћу ти венац живота“ (Откривење 2:10). Исус је слично похвалио и оне у Филаделфији, рекавши: „Држао си моју реч [то јест слушао си ме] и ниси се одрекао мог имена. Долазим брзо. Чврсто се држи онога што имаш, да нико не узме твој венац“ (Откривење 3:8, 11).

20. Како се милиони данас држе Исусове речи, и упркос каквим околностима?

20 У ’Господовом дану‘, који је почео 1914, верни остатак и њихови другови друге овце, којих сада има на милионе, исто тако држе Исусове речи тако што ревно учествују у служби и чврсто чувају своју беспрекорност. Попут њихове браће из првог века, неки су патили због послушности Христу, чак су били у затворима и концентрационим логорима. Други држе Исусову реч тако што чувају ’једноставно око‘, упркос томе што су окружени богатством и похлепом (Матеј 6:22, 23). Да, у сваком друштву и под свим околностима, прави хришћани својом послушношћу и даље радују Јеховино срце (Пословице 27:11).

21. (а) Коју ће духовну обавезу класа роба наставити да испуњава? (б) Како можемо показати да стварно желимо бити послушни Шилу?

21 Док се приближавамо великој невољи, „верни и разборити роб“ остаје одлучан да не компромитује своју послушност Господару, Христу. У то спада да припрема правовремену духовну храну за Божје домаћинство. Зато и даље ценимо Јеховину величанствену теократску организацију и оно што она пружа. Тиме показујемо своју подложност Шилу, који ће све своје послушне поданике наградити вечним животом (Матеј 24:45-47; 25:40; Јован 5:22-24).

[Фусноте]

a За објашњење „седам времена“ види 10. поглавље књиге Спознање које води до вечног живота, коју су објавили Јеховини сведоци.

b Молимо те да ради детаљног разматрања свих седам писама погледаш књигу Откривење — близу је величанствени врхунац (почевши од 33. стране), коју су објавили Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Која је улога била одређена за Исуса према пророчанству које је Јаков изрекао на самрти?

• Како признајемо Исуса као Шила, и који дух морамо да избегавамо?

• Који се важан савет за наше време налази у писмима која су упућена за седам скупштина из Откривења?

• На које начине можемо да опонашамо хришћане из скупштина у древној Смирни и Филаделфији?

[Питања за разматрање]

[Слике на 18. страни]

Јехова благосиља свој народ зато што је послушан верном ’настојнику‘

[Слика на 19. страни]

Сатанин утицај чини да послушност Богу представља изазов

[Слике на 21. страни]

Близак однос с Јеховом помаже нам да му будемо послушни