Пређи на садржај

Пређи на садржај

Утеха у времену кризе

Утеха у времену кризе

Утеха у времену кризе

ВЕСТИ у овом времену нису баш утешне. Једна особа је написала: „Данашњи догађаји су тако ужасни да смо често у недоумици да ли да се усудимо да увече гледамо вести.“ Свет је препун ратова, тероризма, патње, криминала и болести — лоших ствари које и нас ускоро могу задесити, ако већ нису.

Библија је тачно прорекла овакво стање. Описујући наше време, Исус је рекао да ће бити великих ратова, пошасти, несташица хране и земљотреса (Лука 21:10, 11). Слично је и апостол Павле писао о ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘, када ће људи бити брутални, љубитељи новца и без љубави према доброти. Он је то време назвао ’последњим данима‘ (2. Тимотеју 3:1-5).

Тако су, што се тиче описа услова који владају у свету, вести у неком смислу сличне оном што је Библија прорекла. Али то је све што им је заједничко. Библија нам даје увид у текуће догађаје који нам дневне вести не могу дати. Помоћу Божје надахнуте Речи можемо разумети не само зашто постоји тако много зла већ и каква ће бити будућност.

Какво је Божје гледиште о злу

Библија објашњава какво је Божје гледиште о тешком стању које преовладава у нашем времену. Иако је предвидео данашње невоље, Бог нити их одобрава нити намерава да их вечито толерише. „Бог је љубав“, написао је апостол Јован (1. Јованова 4:8). Јехова веома брине за људе и мрска му је свака врста злоће. С потпуним правом можемо од Бога тражити утеху, јер је он добар и саосећајан и има моћ и жељу да уклони зло са земље. Псалмиста је написао: „[Божји наименовани небески Краљ] ће избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове, и скупа ће крв њихова бити пред очима његовим“ (Псалам 72:12-14).

Да ли ти је жао оних који пате? Вероватно јесте. Саосећање је особина коју је Јехова усадио у нас, јер смо створени по његовом обличју (Постање 1:26, 27). Зато можемо бити уверени да Јехова није неосетљив на људску патњу. Исус, који је познавао Јехову много боље него било ко од нас, поучавао је да је Јехова и те како заинтересован за нас и да је нежно самилостан (Матеј 10:29, 31).

Само стварство сведочи да Бог брине за човечанство. Исус је рекао да Бог „даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и на праведне и на неправедне“ (Матеј 5:45). Апостол Павле је људима у Листри рекао: „[Бог] себе није оставио без сведочанства чинећи добро, дајући вам кишу с неба и плодна раздобља, до ситости пунећи ваша срца јелом и весељем“ (Дела апостолска 14:17).

Ко је одговоран?

Вредно је запазити да је Павле људима у Листри рекао још и ово: ’У прошлим нараштајима Бог је дозволио да све нације иду својим путевима.‘ Према томе, нације су — то јест сами људи — у великој мери одговорни за већину неприлика у којима су се нашли. За то не треба кривити Бога (Дела апостолска 14:16).

Зашто Јехова допушта да се дешавају лоше ствари? Да ли ће икада нешто учинити у вези с тим? Одговори на ова питања могу се наћи једино у Божјој Речи. То је зато што су одговори повезани с једном другом духовном особом и с једним важним питањем које је та особа покренула у невидљивом духовном подручју.

[Слике на 4. страни]

Људи су саосећајни. Да ли је онда Бог ишта мање осетљив на људску патњу?

[Извори слика на 2. страни]

НАСЛОВНА СТРАНА: Тенк: UN PHOTO 158181/J. Isaac; земљотрес: San Hong R-C Picture Company

[Извори слика на 3. страни]

Горе лево, Хрватска: UN PHOTO 159208/S. Бела кућа; изгладнело дете: UN PHOTO 146150 BY O. MONSEN