Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова брине за тебе

Јехова брине за тебе

Јехова брине за тебе

„Све своје бриге бацате на [Бога], јер се он брине за вас“ (1. ПЕТРОВА 5:7).

1. У ком важном погледу Јехова и Сатана представљају тоталне супротности?

 ЈЕХОВА и Сатана су у тоталној супротности. Свакоме коме је Јехова привлачан, Ђаво може само да буде одбојан. О овој супротности се говори у једној познатој енциклопедији. У погледу Сатаниних поступака о којима се говори у библијској књизи о Јову, Encyclopædia Britannica (1970) каже: ’Сатанин задатак је да тумара земљом трагајући за поступцима или људима који би могли да буду представљени у лошем светлу; стога је његова улога сасвим супротна у односу на „Господове очи“ које гледају по земљи да би ојачао све што је добро (II Лет. xvi, 9). Сатана је циничан према несебичној људској доброти и дозвољено му је да искуша ту доброту под Божјим ауторитетом и контролом, и унутар граница које Бог поставља.‘ Стварно, каква супротност! (Јов 1:6-12; 2:1-7).

2, 3. (а) Како оно што се догодило Јову јасно показује значење речи „Ђаво“? (б) Како Библија показује да Сатана и даље оптужује Јеховине слуге на земљи?

2 Реч „Ђаво“ потиче од грчке речи која значи „особа која лажно оптужује“, „клеветник“. Књига о Јову открива да је Сатана оптужујући Јеховиног верног слугу Јова да служи Богу из себичних интереса, рекао следеће: „Да ли се несебично Јов боји Бога?“ (Јов 1:9). Извештај из књиге о Јову показује да је Јов упркос испитима и кушњама био блискији с Јеховом него икада раније (Јов 10:9, 12; 12:9, 10; 19:25; 27:5; 28:28). Он је после тог тешког искуства рекао следеће: „Ухо моје чуло је о теби, а сад те и око моје види“ (Јов 42:5).

3 Да ли је после Јововог времена Сатана престао да оптужује Јеховине слуге? Није. Књига Откривења показује да Сатана у овом времену краја и даље оптужује како Христову помазану браћу тако и њихове верне сараднике (2. Тимотеју 3:12; Откривење 12:10, 17). Зато је свима нама као правим хришћанима и те како потребно да се подложимо свом брижном Богу Јехови тако што ћемо му служити с пуно љубави и тиме доказати да су Сатанине оптужбе лажне. Радећи то обрадоваћемо Јеховино срце (Пословице 27:11).

Јехова тражи начине да нам помогне

4, 5. (а) Шта Јехова, за разлику од Сатане, тражи на земљи? (б) Шта треба да радимо ако желимо да имамо Јеховину наклоност?

4 Ђаво гледа по земљи тражећи кога да оптужи и прождере (Јов 1:7, 9; 1. Петрова 5:8). За разлику од њега, Јехова тражи начине да помогне онима којима је потребна његова сила. Пророк Ананије је рекао краљу Аси: „Очи Јехове гледају по свој земљи да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему“ (2. Летописа 16:9). Каква разлика између Сатаниног помног посматрања мотивисаног мржњом и Јеховине бриге мотивисане љубављу!

5 Јехова нас не шпијунира да би запазио сваку нашу грешку и пропуст. Псалмиста је написао: „Ако би ти, Јехова, безакоња памтио, Јехова, ко би могао опстојати?“ (Псалам 130:3). Одговор који се намеће сам по себи гласи: нико (Проповедник 7:20). Ако се целим срцем приближимо Јехови, његове очи ће бити на нама, не да би нас осудио, већ да би запазио наш труд и да би услишио наше молитве за помоћ и опроштење. Апостол Петар је написао: „Очи Јеховине [су] на праведницима, и уши су му управљене на њихово усрдно мољење; али је Јеховино лице против оних који чине зло“ (1. Петрова 3:12).

6. Како у Давидовом примеру налазимо и утеху и упозорење?

6 Давид је био несавршен и починио је тежак грех (2. Самуилова 12:7-9). Али излио је своје срце Јехови и приближио му се у горљивој молитви (Псалам 51:1-14). Јехова је чуо његову молитву и опростио му, иако је Давид доживео непријатне последице свог греха (2. Самуилова 12:10-14). То за нас треба да буде и утеха и упозорење. Утешно је знати да је Јехова спреман да нам опрости грехе ако се искрено кајемо, али отрежњавајуће је бити свестан да греси често за собом повлаче озбиљне последице (Галатима 6:7-9). Ако желимо да се приближимо Јехови, треба да будемо што даље од било чега што му није угодно (Псалам 97:10).

Јехова привлачи себи свој народ

7. Какве људе Јехова тражи, и како их привлачи к себи?

7 Давид је у једном од својих псалама написао: „Висок је Јехова и он види пониженог и охола из далека познаје“ (Псалам 138:6). Један други псалам каже нешто слично: „Ко је као Јехова, Бог наш, који седи на престолу на висини, и поглед свој спушта на небо и на земљу? Он из праха убогог подиже (Псалам 113:5-7). Да, свемоћни Створитељ свемира се спушта на наш ниво да би погледао на земљу и његове очи виде ’понижене‘, ’убоге‘ људе који „уздишу и кукају због свих гадости које се чине“ (Језекиљ 9:4). Он посредством свог Сина привлачи себи такве особе. Исус је рекао следеће док је био на земљи: „Нико не може доћи к мени ако га Отац, који ме је послао, не привуче... нико не може доћи к мени ако му није дано од Оца“ (Јован 6:44, 65).

8, 9. (а) Зашто сви треба да дођемо к Исусу? (б) Зашто је откупнина толико изванредна?

8 Сви људи треба да дођу ка Исусу и да искажу веру у откупну жртву зато што су рођени као грешници, отуђени од Бога (Јован 3:36). Они треба да се помире с Богом (2. Коринћанима 5:20). Бог није чекао да га грешници моле да пружи неко средство путем кога би они могли да буду у миру с њим. Апостол Павле је написао: „Бог нам препоручује своју љубав тиме што је, док смо још били грешници, Христ умро за нас. Јер ако смо се, кад смо били непријатељи, помирили с Богом смрћу његовог Сина, тим више ћемо, сада кад смо се помирили, бити спасени његовим животом“ (Римљанима 5:8, 10).

9 Апостол Јован је потврдио узвишену истину да Бог пружа људима прилику да се помире с њим, написавши: „По томе се показала Божја љубав у нашем случају, што је Бог послао свог јединорођеног Сина на свет да преко њега добијемо живот. Љубав је у овоме: не да смо ми волели Бога, него да је он волео нас и послао свог Сина као жртву помирења за наше грехе“ (1. Јованова 4:9, 10). Иницијативу нису преузели људи, него Бог. Зар те не привлачи Бог који је показао толику љубав према нама људима који нисмо били само „грешници“ већ и „непријатељи“? (Јован 3:16).

Треба да тражимо Јехову

10, 11. (а) Шта морамо да радимо да бисмо тражили Јехову? (б) Како треба да гледамо на Сатанин систем ствари?

10 Наравно, Јехова нас не присиљава да му се приближимо. Морамо да га тражимо, ’напипамо и заиста нађемо, иако, у ствари, он није далеко ни од једног од нас‘ (Дела апостолска 17:27). Морамо признати да Јехова има право да тражи да му будемо подложни. Ученик Јаков је написао: „Подложите се, дакле, Богу; а супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас. Приближите се Богу, и он ће се приближити вама. Очистите своје руке, грешници, и прочистите своја срца, неодлучни“ (Јаков 4:7, 8). Не треба да оклевамо да се супротставимо Ђаволу и да заузмемо чврст став за Јехову.

11 То значи да се дистанцирамо од Сатаниног злог система ствари. Јаков је још написао: „Зар не знате да је пријатељство са светом непријатељство с Богом? Ко год, дакле, жели да буде пријатељ свету себе чини Божјим непријатељем“ (Јаков 4:4). И обратно, ако желимо да будемо Јеховини пријатељи, морамо очекивати да ће нас Сатанин свет мрзети (Јован 15:19; 1. Јованова 3:13).

12. (а) Које је утешне речи написао Давид? (б) Које је упозорење Јехова дао посредством пророка Азарије?

12 Када нам се Сатанин свет противи на неки конкретан начин, посебно тада треба да приступимо Јехови у молитви, тражећи помоћ од њега. Давид, кога је Јехова избавио толико пута, написао је за нашу утеху: „Јехова је близу свих који га призивају, који га у истини призивају. Жељу испуња онима који га се боје, вапај њихов чује и помаже им. Чува Јехова све који га љубе, а све бездушнике истребљује“ (Псалам 145:18-20). Овај псалам показује да нас Јехова може избавити када смо искушани као појединци и да ће у време „велике невоље“ избавити свој народ као групу (Откривење 7:14). Јехова ће остати близу нас ако ми останемо близу њега. Пророк Азарија је под вођством ’Божјег духа‘ изјавио нешто што бисмо могли сматрати темељним начелом: „Јехова је с вама, јер сте ви с њим, и ако га тражите наћи ћете га; ако ли га оставите и он ће вас оставити“ (2. Летописа 15:1, 2).

Јехова мора да нам буде стваран

13. Како можемо показати да нам је Јехова стваран?

13 Апостол Павле је написао за Мојсија да је „остао постојан као да види Онога који је невидљив“ (Јеврејима 11:27). Наравно, Мојсије никада није стварно видео Јехову (Излазак 33:20). Али Јехова му је био толико стваран као да Га је видео. Слично томе, Јовове очи вере су после кушњи јасније виделе Јехову као Бога који допушта да његове слуге доживе искушења, али који их никада не напушта (Јов 42:5). За Еноха и Ноја је речено да су ’ходили с Богом‘. Они су то радили настојећи да угоде Богу и да му буду послушни (Постање 5:22-24; 6:9, 22; Јеврејима 11:5, 7). Ако нам је Јехова стваран као што је био Еноху, Ноју, Јову и Мојсију, ’познаћемо га‘ на свим својим путевима и он ће нам ’стазе уравнити‘ (Пословице 3:5, 6).

14. Шта значи ’држати се‘ Јехове?

14 Непосредно пред улазак Израелаца у Обећану земљу, Мојсије их је посаветовао: „Ка Јехови, Богу своме, идите и њега се бојте; његове заповести чувајте и глас његов слушајте; њему служите и њега се држите“ (Поновљени закони 13:4). Требало је да следе Јехову, да га се боје, да га слушају и да га се држе. У погледу речи која је овде преведена са ’држати се‘, један библијски изучавалац каже да „[хебрејски] језик указује на веома близак и присан однос“. Псалмиста је рекао: ’Јехова је присан с онима који га се боје‘ (Псалам 25:14NW). Имаћемо тај драгоцени, блиски однос с Јеховом ако нам је он стваран и ако га толико волимо да се плашимо да му на било који начин не угодимо (Псалам 19:10-15).

Да ли си свестан да Јехова брине?

15, 16. (а) Како 34. Псалам показује да Јехова брине за нас? (б) Шта треба да радимо ако нам је тешко да се сетимо нечег доброг што је Јехова урадио за нас?

15 Једно од Сатаниних препредених дела јесте да покуша да нас наведе да изгубимо из вида чињеницу да наш Бог Јехова непрестано брине о својим верним слугама. Израелски краљ Давид је и те како био свестан да га Јехова штити, чак и у најопаснијим ситуацијама. Након што је био присиљен да се направи луд пред гатским краљем Ахисом, Давид је компоновао једну песму, један веома леп псалам, где се између осталог налазе следећи изрази вере: „Величајте са мном Јехову, узвисујмо сви име његово! Ја тражих Јехову и он ми одговори, и од свих ме страва мојих избави. Анђео Јеховин станује око оних који се њега боје, и избавља их. Осећајте и видите колико је Јехова добар! Блажен човек који се у њега узда! Јехова је код оних који су скромна срца, и спасава оне који су смерна духа. Многе су невоље праведника, али Јехова увек га избавља “ (Псалам 34:4, 5, 8, 9, 19, 20; 1. Самуилова 21:10-15).

16 Да ли си уверен у Јеховину спасилачку моћ? Да ли си свестан да он пружа заштиту путем анђела? Да ли си лично осетио и видео да је Јехова добар? Када си задњи пут посебно осетио колико је Јехова добар према теби? Пробај да се сетиш. Да ли је то било код задњих врата на која си покуцао у служби, баш онда када си мислио да више не можеш? Можда си тада имао диван разговор са станарем. Да ли си се сетио да захвалиш Јехови зато што ти је дао додатну снагу која ти је била потребна и зато што те је благословио? (2. Коринћанима 4:7). С друге стране, можда ти је тешко да се сетиш неког конкретног добра које је Јехова урадио за тебе. Можда у мислима мораш да се вратиш једну седмицу, један месец, једну годину или више. Ако је тако, зашто се не би мало потрудио да се приближиш Јехови и да покушаш да видиш како те он води? Апостол Петар је пружио хришћанима следећи савет: „Понизите се... под моћну Божју руку... док све своје бриге бацате на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:6, 7). Нема сумње да ћеш бити изненађен када увидиш колико он брине за тебе! (Псалам 73:28).

Настави да тражиш Јехову

17. Шта је неопходно ако хоћемо да тражимо Јехову?

17 Одржавање нашег односа с Јеховом мора да буде трајан процес. Исус је у молитви Оцу рекао следеће: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Ако желимо да усвајамо спознање о Јехови и његовом Сину, онда је потребно да се стално напрежемо. Да бисмо схватили „дубоке ствари Божје“ потребна нам је помоћ молитве и светог духа (1. Коринћанима 2:10; Лука 11:13). Сем тога, потребно нам је вођство ’верног и разборитог роба‘ који храни наш ум духовном храном која се даје „у право време“ (Матеј 24:45). Јехова нас путем тог канала саветује да сваки дан читамо његову Реч, да редовно посећујемо наше хришћанске састанке и да целим срцем учествујемо у проповедању ’добре вести о краљевству‘ (Матеј 24:14). Тако ћемо наставити да тражимо нашег брижног Бога Јехову.

18, 19. (а) На шта треба да будемо одлучни? (б) Како ћемо бити благословљени ако заузмемо чврст став против Ђавола и наставимо да тражимо Јехову?

18 Сатана чини све што је у његовој моћи да би из свих могућих праваца навео прогонство и противљење на Божји народ, и да би га ставио под притисак. Он покушава да поремети наш мир и да уништи добар однос који имамо с нашим Богом. Он не жели да наставимо да тражимо искрене особе и да им помажемо да у питању универзалне суверености стану на Јеховину страну. Али морамо бити одлучни да останемо лојални Јехови и да верујемо да ће нас он избавити од злога. Ако допуштамо да нас води Божја Реч и ако останемо активни заједно с његовом видљивом организацијом, можемо бити сигурни да ће он увек бити ту да нас подржи (Исаија 41:8-13).

19 Стога, заузмимо чврст став против Ђавола и његових препредених дела, и увек тражимо нашег драгог Бога Јехову који неће пропустити да нас ’учврсти и ојача‘ (1. Петрова 5:8-11). Тиме ћемо се ’држати у Божјој љубави, док чекамо милосрђе нашег Господа Исуса Христа с изгледом на вечни живот‘ (Јуда 21).

Како би одговорио?

• Шта значи реч „Ђаво“, и како Ђаво одговара ономе што значи та реч?

• Како се Јехова разликује од Ђавола у погледу начина на који посматра људе на земљи?

• Зашто особа мора да прихвати откупнину ако жели да се приближи Јехови?

• Шта значи ’држати се‘ Јехове, и како можемо да наставимо да га тражимо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Упркос искушењима, Јов је знао да Јехова брине о њему

[Слике на странама 16, 17]

Свакодневно читање Библије, редовно присуствовање хришћанским састанцима и ревно учешће у делу проповедања подсећају нас да Јехова брине за нас